Gezinshond. Welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Kim Struik (Gast)

Beste honden liefhebbers,   Ik ben op zoek naar mensen die ervaring hebben met verschillende hondenrassen mbt een familiehond. Ik ben me al een tijd aan het oriënteren voor een pup. Ik heb alle boeken gelezen, online gezocht, maar ik kom niet uit het ras. Uit alle test komt een Labrador het beste als gezinshond, maar ik lees ook veel dat het een "werkhond" is en dan ga ik weer twijfelen. We zijn een gezin met twee kinderen, jongetjes van 6 en 7 jaar. Ik werk 3 dgn onder schooltijd, de hond kan mee naar kantoor. Ik kan elke dag met hem in het bos wandelen, we hebben een zwemvijver in de tuin waar hij ook lekker in kan ravotten met de kinderen. We zeilen graag, dan zou de hond in de toekomst ook mee gaan op de boot. Een hond die ook graag bij je ligt, aanhankelijk is. Ik vind persoonlijke de Drentsche Patrijs heel mooi, maar dat is wel een jachthond en ik begrijp niet altijd gehoorzaam? Want een hond moet wel luisteren gezien ik er graag met de kinderen op uit ga en de hond mag altijd mee, part of the family! We hebben twee katten van 3 jaar wat erg belangrijk is dat de hond daar mee door een deur kan. Het is onze eerste hond, mijn man ik hebben beide geen ervaring maar zijn overal toe bereid om het te laten slagen. Puppy cursus, vervolg cursussen. Ik hoop dat jullie ons advies zouden kunnen geven, voor een middel grote hond die geschikt is voor ons gezin.  bedankt alvast, groet, kim

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Mijn ervaring met de Drentsche patrijs is dat er onderling veel verschillen zijn. De een luistert heel makkelijk en is tevreden met wandelen. De ander vliegt achter alle vogels aan en moet echt werken (in de vorm van jachtcursus oid). Een deel zal ook aan de opvoeding liggen maar een deel ook in het karakter

 

Als je de patrijs leuk vind kun je ook kijken naar de heidelwachtel, engelse springer spaniel, duitse staande (langhaar) of een stabij

 

Labrador een echte werkhond.. is niet mijn ervaring. Als je lekker met ze wandelt zijn ze tevreden volgens mij hoor

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Hoi Kim,

Wat leuk dat jullie een hond willen aanschaffen, en goed dat je je verdiept in de raskeuze!

Ik heb enkele vragen voor jullie om een beter advies te kunnen geven:

- Is het voor jullie belangrijk dat jullie hond goed met andere honden kan opschieten? (dus sociaal is naar soortgenootjes)

- Willen jullie een vriendelijke allemansvriend, of liever een waakse/terughoudende hond?

- Willen jullie een zeer actieve en energieke hond of liever een wat rustiger/kalmer type?

- Hebben jullie een voorkeur (of afkeur) wat betreft vacht? Lang, kort, kaal, krulletjes, ruwhaar?

Lissa (Gast)

Ik zou zelf een Golden Retriever overwegen, die zijn in mijn ervaring net even een beetje zachtaardiger/vergevender als het op kinderen aankomt. Verder lijken ze erg op Labradors hoor. Het is ook zeker afhankelijk van de individuele hond. Ik zou me ook zeker niet tegen laten houden door de omschrijving 'werkhond' want als ik het zo lees kun je heel veel met de hond gaan doen, en hij kan zichzelf ook vermaken met speeltjes en mentale uitdagingen. Het is niet het soort hond wat je 8 uur per dag aan het werk moet zetten, zeg maar.

Of de hond luistert of niet heb  je zelf voor een groot deel in de hand, maar ook dat gaat net iets makkelijker met een retriever dan bijvoorbeeld met een terrier. Voor een eerste hond is een Labrador of een Golden Retriever in mijn overtuiging heel erg geschikt. Ik zou bijna zo ver gaan om te zeggen dat je veel moeite moet doen om er één te verpesten, ze zijn heel vergevend wat betreft eventuele foutjes in opvoeden.

honden page profiel ----

honden foto van --

Gezien de hond elke dag mee naar het bos kan en een tuin heeft om lekker in te ravotten + een vijver, vind ik een Labrador erg geschikt voor jullie! Ook een Golden Retriever. Je zult in het begin wel tijd moeten steken in het jachtinstinct, maar denk dat dat helemaal goed komt. Je hebt een Labrador werklijn en een showlijn. De werklijn heeft een echte drive om te werken en een showlijn is meer geschikt voor jullie gezin als huishond.

 

Alvast heel veel plezier met de voorpret! 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Labrador kan prima.

Het zijn populaire honden dus zorg wel dat je bij een goede fokker terecht komt via de rasvereniging.

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

 

Hier een bijna identiek gezin 

2 jongens van 5 en 7 jaar, een labrador en een kat.. Hoezo burgerlijk? 

 

Ik denk dat een labrador prima in jullie plaatje past hoor!

De kinderen zijn niet meer heel klein, de hond zal ze niet zomaar mee omver lopen bijv. 

 

En ja, is een labrador een werkhond?

ik denk dat wanneer je een labrador uit werklijnen in huis haalt ( vaak wat hoger en slanker gebouwd), je er niet komt met eventjes naar het bos gaan, deze honden willen echt wel wat meer doen.

 

Neem je een hond uit showlijn (wat lager op de poten en wat steviger gebouwd), deze vinden het heerlijk, lekker rennen in het bos, hier en daar een denkspelletje en lekker rauzen met de kids! 

 

Uitzonderingen per individu natuurlijk daar gelaten!

 

wij hebben Willem als herplaatser, op 4 maanden leeftijd, gekregen.

ik heb met Willem puppy en vervolg cursus gedaan.

 

Verder lopen wij per dag 3 grote rondes en 2 keer even plassen.

Willem heeft hier voldoende aan en is in huis (meestal) heerlijk rustig! 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Wat betreft de labrador:
Het showtype, waar zo'n beetje alle exemplaren van de labradors die je tegenkomt onder vallen, zijn zeer zeker geschikt als gezinshond. Het zijn uiterst vriendelijke, vrolijke, uitbundige en sociale honden, daarentegen zijn ze ook behoorlijk lomp!
De Drentsche Patrijshond is meer werkhond dan het showtype labrador. Persoonlijk ken ik wel een aantal rotzakken van dit ras, het zijn in ieder geval niet altijd zachtaardige lieverdjes, er zit een behoorlijke kop op.

Grofweg kun je een aantal typen jachthonden onderscheiden:

- Brakken (zoals beagles en bassets), rasgroep 6. Deze honden zijn zeer sociaal en zachtaardig, maar ook zelfstandig, 'eigenwijs', weinig gehoorzaam en ze hebben een groot jachtinstinct. Los van de lijn nemen ze vaak enorm veel ruimte. Ruiken ze een spoor, dan mag je echt even geduld hebben. Hierdoor kunnen ze veelal niet los van de lijn.

- Voorstaande honden (zoals pointers, setters en ook Drentsche patrijshonden), rasgroep 7. Een stuk trainbaarder en meer gericht op samenwerking dan de brakken, maar desondanks zelfstandig. Ook deze types kunnen behoorlijk de ruimte nemen als je ze los laat lopen. Daar moet je dus wel van houden.

- Spaniëls, retrievers en waterhonden (zoals de labrador, cocker spaniël en barbet), rasgroep 8. Dit zijn over het algemeen de wat meer op de baas gerichte jachthonden. Ze zijn gemakkelijk trainbaar, intelligent en hebben minder de neiging zelfstandig op pad te gaan (let op: dit verschilt per ras binnen deze rasgroep). Desondanks vinden de meeste honden in deze rasgroep het enorm leuk om bijvoorbeeld te apporteren, zwemmen en jachtsport te beoefenen.

Verder heb je nog andere type jachthonden, bijvoorbeeld windhonden en terriërs, echter deze lijken sowieso niet te passen binnen jullie wensen.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Heb je al eens een Leonberger in gedachte genomen? Misschien niet de grootte die jullie in eerste instantie in gedachte hadden, maar het zijn zulke heerlijke, sociale, vrolijke, watergekke.. etc etc honden.
Voordat je direct denkt, dat is veel te groot!! Lees er eens over :-D

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Ik ken verschillende labjes,en heb ondervonden dat deze toch wel een serieuze portie energie/ontstuimigheid bezitten.na 2 jaar worden ze iets rustiger.

Heb het gevoel dat mensen zich er op verkijken,vind dit standaard geen gemakkelijke gezinshonden.De golden vind ik iets rustiger en beheerster voor een jong gezin.

Wat ook mogelijkheden zijn is de poedel,ook enorm op water gericht,net als de retrievers.maar leren enorm snel en zijn ook zacht in de omgang.(vvachtonderhoud is wel een must,maar je vindt wel geen enkel haartje in huis of op je kleren ;-))

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

" Beste honden liefhebbers,
 
Ik ben op zoek naar mensen die ervaring hebben met verschillende hondenrassen mbt een familiehond.
Ik ben me al een tijd aan het oriënteren voor een pup. Ik heb alle boeken gelezen, online gezocht, maar ik kom niet uit het ras. Uit alle test komt een Labrador het beste als gezinshond, maar ik lees ook veel dat het een "werkhond" is en dan ga ik weer twijfelen.
We zijn een gezin met twee kinderen, jongetjes van 6 en 7 jaar. Ik werk 3 dgn onder schooltijd, de hond kan mee naar kantoor. Ik kan elke dag met hem in het bos wandelen, we hebben een zwemvijver in de tuin waar hij ook lekker in kan ravotten met de kinderen. We zeilen graag, dan zou de hond in de toekomst ook mee gaan op de boot.
Een hond die ook graag bij je ligt, aanhankelijk is.
Ik vind persoonlijke de Drentsche Patrijs heel mooi, maar dat is wel een jachthond en ik begrijp niet altijd gehoorzaam? Want een hond moet wel luisteren gezien ik er graag met de kinderen op uit ga en de hond mag altijd mee, part of the family!
We hebben twee katten van 3 jaar wat erg belangrijk is dat de hond daar mee door een deur kan. Het is onze eerste hond, mijn man ik hebben beide geen ervaring maar zijn overal toe bereid om het te laten slagen. Puppy cursus, vervolg cursussen. Ik hoop dat jullie ons advies zouden kunnen geven, voor een middel grote hond die geschikt is voor ons gezin. 
bedankt alvast,
groet,
kim "

 Het jachtinstinct zorgt ervoor dat als ze wat ruiken, er een kans is dat ze er achteraan gaan. 

 

Nu is de drentsche patrijs ook lekker eigenwijs. Maar dat is ook anders dan niet gehoorzaam zijn. Dat is meer voor zichzelf denken, voordat ze iets doen. Voorbeeld:

Ze zijn lekker aan het snuffelen en jij roept dat die moet komen. Maar hey je staat daar toch, dus dan snuffelt die nog even verder. En als die klaar is komt ie.

Of als je 5x de bal gegooit hebt, denkt die de 6e keer haal hem maar zelf!

Het is dus een iets minder slaafse hond. 

 

Ik zelf moest denken aan de stabij. Ook omdat die een erg zachtaardig karakter hebben. Eigenlijk alle stabij's die ik ken kunnen dus ook erg goed met kinderen omgaan. 

Maar ze zijn wel lekker eigenwijs en hebben een jachtinstinct. 

 

De labrador lijkt me overigens ook geschikt. Ik zelf vind ze alleen meer een grote hond dan een middel maatje. Dus weet niet of de labrador wat te groot/lomp is voor op de boot of mee naar het kantoor. Maar dat kunnen jullie beter inschatten :)

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik lees hier van iemand: Leonberger. Zou ik ook overwegen. Of zelfs een Newfoundlander.

Heeeeeeele lieve, zachtaardige knuffels voor de kids, vinden water leuk, ...

Kim Struik (Gast)

Geweldig, bedankt allemaal voor de zeer nuttige informatie.

Ik kan al een aantal rassen van het lijstje afstrepen. En ik denk dat het dan toch de Labrador wordt, en dan bij de fokker goed navragen of het een "showhond" is. ( bedankt Emma, duidelijke uitleg.)

 

En Laura, wat leuk inderdaad een soort gelijk gezin! En jij hebt een reu (Willem) toch? Mag ik vragen waarom je voor een mannetje hebt gekozen?

Dat vind ik ook nog een moeilijke keus.

Bij een mannetje zou ik het een nadeel vinden als 'ie in het bos op zoek gaat naar vrouwtjes ( wegloopt?) en bij een vrouwtje de loopsheid. Maar vrouwtjes vertonen geen/weinig macho gedrag naar andere honden...

Dus ze hebben allebei hun voor en nadelen. Moeilijk hoor...

 

 

 

 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Denk dat het een goede keuze is om een labrador te nemen. 

Evenals een golden.

Wat betreft het weglopen in het bos, niet zozeer om teefjes maar om de jachtdrift. 

Mijn voorkeur gaat uit naar een reu.

 

Overigens heb ik een golden die in zijn eerste jaar toch wel redelijk verpest is......

Het kan dus wel. 

Net als iedere hond een degelijke consequente opvoeding geven voorkomt een hoop.

Want ze zijn groot sterk en lomp!

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Hoi Kim,

Eigenlijk hoef je niet eens te vragen of het om een showtype gaat, want dit is duidelijk zichtbaar.

Zie hier, een showtype labrador:


En een werktype (field trial):


Een goede fokker geeft de pups altijd een officiële FCI-stamboom mee, en laat de vader en moeder van het nestje altijd van te voren onderzoeken op erfelijke aandoeningen (ziektes). Dit is óók van groot belang als je geen shows wil lopen of wilt fokken en gewoon een lief gezinshondje wil.
Anders is de kans namelijk groot dat je een ziek hondje koopt, en dit is helaas nog niet vanaf de buitenkant te zien. Schaf daarom nooit zomaar een pup via Marktplaats of een andere advertentiewebsite aan. Er zijn veel broodfokkers actief die zeer zieke en ongezonde pups verkopen. Een goede fokker hanteert meestal een wachtlijst waarvoor je je kan laten inschrijven. Een goede fokker is tevens aangesloten bij de rasvereniging. Vrijwel alle fokkers fokken showlijnen, en anders staat het er duidelijk bij vermeld dat het om werkhonden gaat.

Zie deze link voor de rasvereniging:
https://www.nlv.nu/

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik vind ze ook leuk, die labradors. Lekker lomp en van weinig onder de indruk

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

" Geweldig, bedankt allemaal voor de zeer nuttige informatie.
Ik kan al een aantal rassen van het lijstje afstrepen. En ik denk dat het dan toch de Labrador wordt, en dan bij de fokker goed navragen of het een "showhond" is. ( bedankt Emma, duidelijke uitleg.)
 
En Laura, wat leuk inderdaad een soort gelijk gezin! En jij hebt een reu (Willem) toch? Mag ik vragen waarom je voor een mannetje hebt gekozen?
Dat vind ik ook nog een moeilijke keus.
Bij een mannetje zou ik het een nadeel vinden als 'ie in het bos op zoek gaat naar vrouwtjes ( wegloopt?) en bij een vrouwtje de loopsheid. Maar vrouwtjes vertonen geen/weinig macho gedrag naar andere honden...
Dus ze hebben allebei hun voor en nadelen. Moeilijk hoor...
 
 
 
  "

 

Wij hebben inderdaad een reu, Haha.

 

tja, reu of teef is echt een heel persoonlijke keuze.

 

Het ligt maar net aan het karakter van je hond, een reu is niet perse dominant of gaat achter alle teven aan, zo gaat een teef zeker niet altijd geweldig om met andere honden. 

Wij hadden vroeger thuis altijd teven, die bleven  af toe zo bitchen naar elkaar, alsof het nooit 'uitgepraat' was, een beetje zoals bij vrouwen dus, haha

Bij reuen is mijn ervaring, even aftasten een knauw en we gaan weer verder, net als bij mannen.

Mijn voorkeur ligt dus bij reuen 

Gewoon om hoe ze zijn, puur en eerlijk.

 

Puur qua uiterlijk gekeken vind ik reuen ook mooier.. 

 

Maar ja, het is wel echt persoonlijk. Er zijn natuurlijk ook een hoop mensen die echt voor een teef kiezen met volle overgave!

 

Mocht je zelf geen keuze kunnen maken, kan je ook, wanneer je een fokker hebt gevonden, samen met de fokker kijken en puur op karakter een pup kiezen ongeacht het geslacht! 

 

Succes met jullie keuze! 

Mocht je nog verdere vragen hebben, stel ze gerust! 

Wat S@nta ook aangaf is wel echt belangrijk, wees consequent tijdens de opvoeding, ja is altijd ja en nee altijd nee.. 

anders heb je straks een labrador die jou uitlaat, want lomp en sterk dat zijn ze zeker! 

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

" Ik vind ze ook leuk, die labradors. Lekker lomp en van weinig onder de indruk "

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

 Bij ons op behendigheid donderde een regelmatig van de kattenloop af (niet zo veilig uiteraard) maar dan stond hij ernaast en keek van "oke, wat nu?"

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Overigens zou ik niet direct een keuze maken maar nog even rustig oriënteren... Er zijn zo ontzettend veel fantastische hondenrassen die zouden kunnen passen! Al kunnen labjes in mijn ogen zeer fijne gezinshonden zijn, inderdaad heerlijk stabiel.

Zelf hadden we bij mijn ouders thuis een Flatcoated retriever. Dat was toch wel de meest lieve, zachtaardige en brave gezinshond die ik me kan bedenken (geweldig lief ook met jonge kinderen). Ze zijn wat minder lomp en 'bord-voor-de-kop' dan Labradors, maar komen in veel opzichten overeen (sociaal met mens en dier, allemansvriend, zeer intelligent en trainbaar, dol op zwemmen en apporteren, aanhankelijk, energiek). Ze zijn alleen net wat gevoeliger. Verder zijn Flatjes slanker van bouw, en ze hebben een halflange, zwarte of bruine vacht.





Mocht je interesse hebben in dit ras, dan kun je hier terecht:
http://www.frc-nl.com/

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

"  Bij ons op behendigheid donderde een regelmatig van de kattenloop af (niet zo veilig uiteraard) maar dan stond hij ernaast en keek van "oke, wat nu?" "

 Ja, dat zou Willem kunnen zijn! Hahaha 

 

honden page profiel HondenfanHondenfan

Hier een gezin met 4 kinderen tussen de 1 en 7 jaar, wij hebben een Landseer-pup. Echt zo ontzettend lief, past zich enorm goed aan, doet heel zachtjes bij kinderen, werkt graag met de baas. Ze kunnen wel wat eigenwijs zijn  Ikzelf vind labradors soms wat aan de (goedbedoelde) lompe kant, haha, bovendien zie je ze al zoveel, daarom viel die voor mij af  Landseer wordt wel groter dan een Labrador.

Hoe dan ook, kinderen en honden zijn een prachtige combinatie, en een hond is een verrijking voor het hele gezin heel veel plezier met het uitzoeken van jullie ' perfecte' ras !

Hier nog wat tips : http://www.rumaweb.nl/newfoundlander/kind%20en%20hond/kind_en_hond.htm

honden page profiel HondenfanHondenfan

Oh en kijk ook eens naar een Friese Stabij. Een slagje kleiner dan een lab, maar ook een hele lieve gezinshond!

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

Als we je dan toch aan het twijfelen mogen brengen ,kijk ook eens naar de american bully   Sociaal naar mens en dier

honden page profiel ElianeEliane

Terwijl er waarschijnlijk nog wat rassen de revue zullen passeren.

 

Zal ik wat leesvoer bezorgen dat bij alle honden van toepassing is. De ene al wat meer dan de andere 

Algemene nuttige info

http://hondenwijzer.com/

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Ook hier vind je nuttige info, uitgezonderd het bench gebruik. Helaas is dit ondertussen zo ingeburgerd. Dat veel mensen die samen met de hond / pup of al op voorhand in huis halen. Terwijl honden er zich echt niet goed in voelen. 

http://www.doggo.nl/

 

Voor het visuele aspect

https://www.youtube.com/watch?v=ptgqVgtFEI4

 

Alvast veel leesplezier

 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Een labrador is een retriever en dus ook een jacht hond ;-) Maar in feite heeft elk ras een jacht instinct. De ene wat erger dan de andere.

Zowiezo naar een goede, door de raad van beheer erkende hondenschool gaan voor de nodige trainingen en dan leer je hoe je een hond opvoed en hoe je problemen oplost.

Een labrador vind ik geen verkeerde keuze in jullie geval, het zijn ook echte water ratten.

honden page profiel gregre

ik had juist met reuen meer problemen.
die konden nog wel eens vechten.
ben over gegaan op teven,nu al 30 jaar en heb nooit problemen gehad
heb er wel eens 4 gehad.
was soms wel eens wat maar daar ben je zelf bij.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^