Eerste hond, ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lieze (Gast)

Hallo allemaal! Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht met een tuin en dat wil zeggen dat eindelijk mijn grote droom in vervulling kan gaan! Een hond! :D We gaan alles goed overdenken en voorbereiden, mijn grootste vraag is nu eigenlijk welk ras we het beste nemen! Het zou onze eerste hond zijn, we willen een (middel)groot ras, vacht maakt mij niet veel uit. We hebben een tuin waar hij/zij overdag kan rondlopen, als we thuis zijn is het de bedoeling dat hij/zij gezellig mee binnen komt (ik werk parttime). Ik dacht aan een teefje omdat die vaak wat minder koppig zijn? We willen graag dat hij/zij vriendelijk is naar mensen (en toekomstige kinderen) maar het zou ook wel leuk zijn dat het een ietwat stoere hond is die ons een beetje bewaakt ook. Ik ga ermee naar de hondenschool gaan en we gaan er dagelijks mee wandelen/spelen! We dachten al aan: -samojeed-boxer-cane corso Labradors en golden retrievers vind ik eerlijk gezegd een beetje gewoontjes...  Hebben jullie misschien een idee?   Alvast bedankt! :)

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Dat zijn een aantal zeer uiteenlopende rassen qua karakter, hebben jullie je in de karakters verdiept of hebben jullie tot nu toe vooral naar het uiterlijk gekeken? 

De boxers die ik ken zijn goed trainbaar af en toe een tikkeltje zelfstandig maar eenmaal opgevoed zijn ze zeer gehoorzaam en ook redelijk waaks. Maar zoals ik al aangaf dit zijn een aantal boxers die ik ken dit geldt vast niet voor alle boxers. Wel zou ik jullie er graag nog even op wijzen dat boxers er wat betreft de gezondheid niet zo goed voorstaan, lijkt me ook niet geheel onbelangrijk..

Met de andere rassen die je noemt heb ik geen ervaring dus daar kan ik niks over zeggen.

Om te beginnen zou ik een soort lijstje maken van wat jullie in een hond zoeken. Veel rassen staan bekend om bepaalde karaktereigenschappen zoals bijvoorbeeld jachtinstinct, baasgerichtheid, zelfstandigheid en het energieniveau. Op deze manier kunnen er vast al een hoop rassen afgekeurd worden en kan het lijstje ingekort worden.

Willen jullie graag een pup of staan jullie ook open voor een herplaatser?

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Leuk dat jullie een hond willen aanschaffen!
Maar de rassen die je noemt zijn bijzonder uiteenlopend wat betreft karakter én uiterlijk.

Willen jullie een vriendelijke hond die iedereen met kwispelende staart begroet, een terughoudende hond of zelfs een hele waakse hond? Deze eigenschap verschilt enorm per ras. Dit laatste kan betekenen dat de hond o.a. niet gediend is van de aaigrage handen van (vreemde) mensen/kinderen. Als baas ben je te allen tijde verantwoordelijk.

Willen jullie een hond die vriendelijk omgaat met soortgenoten, of vinden jullie het niet erg andere honden altijd uit de weg te moeten gaan? Sommige rassen blinken niet uit in sociaal gedrag naar andere honden, te denken valt aan molossers (dogachtigen) en diverse terriërs. In een dergelijk geval zul je de hond dus mogelijk veel aangelijnd moeten houden, bepaalde gebieden moeten vermijden en/of een braakliggend terrein o.i.d. moeten vinden.

Willen jullie een actieve hond waarmee je allerlei activiteiten kunt ondernemen, of juist een rustige 'couch-potato'? Een viermaaldaags blokje om is voor sommige rassen prima, terwijl actievere honden het huis zouden afbreken en meer mentale en lichamelijke uitdaging nodig hebben.

Hebben jullie liever een gemakkelijk trainbare en intelligente hond, of vinden jullie het geen probleem veel extra tijd en moeite in de opvoeding te steken? Sommige rassen staan bekend als koppig of zelfstandig, deze honden zijn lastiger te motiveren en zullen minder snel leren dan een hond met een sterke 'will-to-please'. Bovendien beleven zij vaak minder plezier aan samenwerken met de baas.

Willen jullie de hond in veilige omgevingen los van de leiband laten lopen? Honden met een zeer sterk jachtinstinct zullen nog wel eens hun neus (of ogen) achterna willen gaan. Bepaalde rassen zullen daarom mogelijk niet of moeilijk los kunnen lopen.

Welk uiterlijk spreekt jullie aan? Smal of juist breed gebouwd, staande of hangende oren? Dit is een heel persoonlijke kwestie en speelt (weliswaar in mindere mate) mee in de raskeuze.

Houden jullie van energieke, actieve en levendige of juist kalme, stoïcijnse, rustige karakters?

Wat willen jullie gaan ondernemen met de hond? Enkel wandelingen, enkel puppycursus, of ook verdere gehoorzaamheidscursussen en bijvoorbeeld bepaalde sporten?

Hebben jullie ervaring met honden of zijn jullie absolute beginners? Sommige rassen zijn erg sterk van karakter. Als beginner kan het verstandig zijn een ras te kiezen dat niet bekend staat als 'pittig ras'.

Om een globaal beeld te krijgen van de rasgroepen kun je dit eens doorlezen:
http://panopticon.plazilla.com/page/4295161138/hondenras-kiezen-hondenrassen-en-rasgroepen

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Ik denk dat het antwoord van Emma & Ted erg goed aansluit bij jullie vraag!

Wanneer je al deze vragen (eerlijk) voor jezelf beantwoord vallen er al een hoop rassen af!


Kijk vooral naar wat jullie de hond te bieden hebben en ga daarna kijken welk ras hier geschikt voor is.


En Willem keek heel boos bij je laatste stukje! ;-)

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Hoi,

Leuk dat je nu eindelijk een hond kunt gaan nemen!

Als ik het goed lees wil je de hond overdag als je weg bent in de tuin laten?

Mijn boxer, vorige ook, zou dat met niet te koud goed weer, niet zo erg vinden voor een aantal uurtjes, maar voor de rest is ze gek op gezelligheid en lekker warm, zacht binnen liggen  (ze hebben maar een enkele vacht en zoeken vaak de zonnestraaltjes op)

Mijn huidig boxerteefje kan op het ogenblik (zonder slopen) een uurtje of 6 alleen binnen blijven, ze is nu 17 maanden. Zo lang doe ik maar af en toe en heb het rustig opgebouwd, zonder bench en het hele huis tot haar beschikking. Met mijn vorige boxerteef was dit ook nooit een probleem maar ik ken ook boxers en andere rassen die wel slopen en moeilijk alleen kunnen zijn.

Boxers kunnen best af en toe koppig zijn, reu of teef maakt dan niet zoveel uit, ze moeten consequent worden opgevoed en hebben behoorlijk wat beweging nodig, krijgen ze dat dan is mijn ervaring dat ze in huis ook rustig zijn en lekker slapen. Ze zijn wel altijd zo te porren voor een spelletje en blijven lang speels.

Een boxer moet je bij een goede fokker vandaan halen, de gemiddelde leeftijd is zo'n 10 jaar, al heb ik er al twee van over de 13 gehad.

lekker zacht liggen, zowel oud....

als jong....

 Succes met je keuze, als je vragen hebt hoor ik het wel!

 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Ben juist voor een reutje gegaan omdat deze minder fel zijn :-).en idd zoveel verschillende rassen!

Denk dat jullie eerst eens moeten kijken wat bij jullie levensstijl aansluit,wat jullie willen qua energielevel in een hond en of jullie ddeze ook in jullie omgeving hebben om te zien of het wel iets voor jullie is

 

honden page profiel ElianeEliane

We dachten al aan: -samojeed-boxer-cane corso Labradors en golden retrievers vind ik eerlijk gezegd een beetje gewoontjes...  Hebben jullie misschien een idee?   Alvast bedankt! :)

Ik dacht aan een teefje omdat die vaak wat minder koppig zijn?

Ga je voor een pup of ga je voor een herplaatser?

Als je een pup kiest kan je best hier ook eens lezen wat het inhoudt om dit op te voeden.

Het vraagt heel wat tijd, geduld, enz.... Ook 's nachts opstaan om ze uit te laten. Het leren alleen thuis te zijn moet ook stap per stap opgebouwd worden ivm vnl verlatingsangst.

 

Je dacht aan een teefje omdat die minder koppig zijn.

Nu de rassen die je het eerst opnoemt zijn rassen met een enorm zelfstandig karakter. 

Als die vinden dat jij op je hoofd mag gaan staan, dan mag je ook op je hoofd gaan staan. Dit zijn honden die met momenten niet op commando wensen te reageren.

Als je geen enkel ervaring hebt in het opvoeden van een hond, zijn die rassen niet echt aangewezen om mee te beginnen.

Je spreekt van bvb een Cane Corso, alsook mogelijk kinderen in de toekomst.

De CC is enorm beschermend naar de leden van het gezin toe. Dat houdt in bij mensen die kinderen hebben zij enorm moeten oppassen wanneer er andere kinderen komen spelen. 

Omdat zij het spelen niet als spelen zien en zullen dan ook niet aarzelen om de leden van het gezin te beschermen.

Het zijn geweldige dieren, maar absoluut niet voor iedereen geschikt.

Ook de samojeed is enorm eigenzinnig.

De boxer is een hele lieve hond, kan heel onstuimig zijn (dus opletten met kleine kinderen en het omver lopen), je kan er veel van gedaan krijgen als je weet met wat je bezig bent. 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Nauw ik denk dat juist eerder teven koppig zijn... Hun hormonen schommelen. Reuen zijn echt niet moeilijker hoor. Hier altijd al reuen gehad. 

 

Wat denk je van de keeshond? Deze bestaan in 5 variaties. 

- dwerg

- klein 

- middenslag 

- groot 

- wolfsgrauw. 

 

Aangezien jij een wat grotere zoekt zou ik voor de laatste 3 gaan. 

Keeshond is een sociaal ras, gehoorzaam, wil werken voor zijn baas, clown, past zich goed aan. Ze zijn wel heel actief en hebben wel mentale en fysieke uitdaging nodig. 

ze bestaat in alle kleuren en maten. ( behalve merle is niet toegestaan)

Middenslagkeeshond:  

- grote keeshond 

- wolfsgrauw 

 

honden page profiel --

Ik kan je qua ras niet goed adviseren want hier vuilnisbakjes en een chihuahua

 

Maar teefjes minder koppig? Hihi vergeet dat maar. Hier 2 reuen en 1 teef. Teef is met stip de koppigste. Echt een dametje. De reuen zijn juist meer laid back over t algemeen. 

 

Succes en veel plezier! 

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Max was me voor(alweer), maar ook ik had een keeshond gezegd.  

 

Stabijtjes vind ik ook heel leuk!:)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

De newfoundlander is een molosser en behoort tot de dogachtige, zeer vriendelijk van aard, en kan met mens en dier goed opschieten.........

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .


Willen jullie een hond die vriendelijk omgaat met soortgenoten, of vinden jullie het niet erg andere honden altijd uit de weg te moeten gaan? Sommige rassen blinken niet uit in sociaal gedrag naar andere honden, te denken valt aan molossers (dogachtigen)  Emma & Ted

 De newfoundlander zeer sociaal, en behoort tot de molosser dogachtige.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

"  De newfoundlander zeer sociaal, en behoort tot de molosser dogachtige. "

 De uitzondering op de regel.  

honden page profiel Wilco Wilco

honden foto van Wilco

Wij hebben na veel lezen, en nadenken wat we leuk vinden en hoeveel tijd we ervoor hebben gekozen voor een Vizsla.

Dit gaat onze eerste Vizsla worden, maar zijn na een bezoek aan de fokker van onze aankomende pup tot de conclusie gekomen dat het voor ons de juiste keuze is. Het zijn zeer baasgerichte, sociale honden die wel veel beweging nodig hebben in de vorm van veel wandelen of sporten en meelopen met de fiets.

De Vizsla is een middelgrote hond, met weinig onderhoud aan de vacht en kunnen goed met kinderen omgaan volgens de fokker, die al 25 jaar vizsla's heeft.

Heel veel succes met jullie keuze voor een hond die bij jullie toekomst past.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Max was me voor(alweer), maar ook ik had een keeshond gezegd.  
 
Stabijtjes vind ik ook heel leuk!:-) "

 Keeshonden promi team haha

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

" Wij hebben na veel lezen, en nadenken wat we leuk vinden en hoeveel tijd we ervoor hebben gekozen voor een Vizsla.
Dit gaat onze eerste Vizsla worden, maar zijn na een bezoek aan de fokker van onze aankomende pup tot de conclusie gekomen dat het voor ons de juiste keuze is. Het zijn zeer baasgerichte, sociale honden die wel veel beweging nodig hebben in de vorm van veel wandelen of sporten en meelopen met de fiets.
De Vizsla is een middelgrote hond, met weinig onderhoud aan de vacht en kunnen goed met kinderen omgaan volgens de fokker, die al 25 jaar vizsla's heeft.
Heel veel succes met jullie keuze voor een hond die bij jullie toekomst past. "

 Mooie keuze!maar Ts laat wel de hond in tuin gedurende de dag,denk ook dat deze vachten hier niet voor geschikt zijn.ook het energielevel van een hongaar is misschien een beetje to much?weet niet wat de ts wil gaan doen van sport?

honden page profiel Frieda Frieda

honden foto van Frieda

"  Mooie keuze!maar Ts laat wel de hond in tuin gedurende de dag,denk ook dat deze vachten hier niet voor geschikt zijn.ook het energielevel van een hongaar is misschien een beetje to much?weet niet wat de ts wil gaan doen van sport? "

 Ik woon in Hongarije en mijn overbuurman heeft een Viszla, die hier dag en nacht buiten wordt gehouden, zoals gebruikelijk hier. Dus ook als het 's nachts 15 graden vriest is de Viszla gewoon buiten en hij krijgt er echt niets van hoor. (Al zou het mijn keuze niet zijn). Alleen is de Viszla wel een echte jachthond. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

De meeste honden kunnen overdag best in de tuin blijven, mits ze een plek hebben waar ze warm en droog kunnen verblijven als ze dat willen. Als ik hier boodschappen ga doen, blijven de honden ook buiten. En dan ben ik toch ook minimaal 4 uur weg. Alleen de Havanezer krijgt een jasje aan als de temperatuur beneden 0 komt.

Volgende forumvraag: Combinatie reu/reu of reu/teef?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^