Hoe honden kennis laten maken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Tijdens de kerst zijn we een weekje 'uit logeren' bij mijn schoonmoeder en nemen Frøya, onze grote poedel, mee. Schoonzusje heeft 2 honden, waarvan de ontmoeting tussen Frøya en één van de honden, een dwergkeesje, de vorige keer bij ons absoluut niet goed ging. Mijn schoonzusje woont overigens niet bij mijn schoonmoeder, maar we willen eigenlijk wel een paar gezellige wandelingen gaan maken en gezellig bij elkaar kunnen zijn.

 

Het dwergkeesje was tijdens de eerste ontmoeting bij ons erg angstig en net toen we besloten om van elkaar weg te lopen omdast we zagen dat het niet ging, ging het dwergkeesje van pure angst in de aanval en Frøya reageerde daar vervolgens lekker honds op: nam het dwergkeesje tussen d'r kaken toen deze al blaffend en happend op haar af stormde en binnen no time in haar hing.... (toch fijn zo'n dikke krullenvacht, daar komen kleine tandjes niet zo snel doorheen!).

 

Tussen de andere hond van mijn schoonzusje, een schotse collie, en Frøya gaat het naar alle waarschijnlijkheid prima, maar we zijn allebei al een tijdje aan het bedenken hoe we Frøya en het dwergkeesje bij elkaar kunnen hebben zonder dat ze elkaar opeten... En we komen er eigenlijk niet zo goed uit. 

Ging Frøya de vorige keer in de verdedigingsmodus omdat de dwergkees zo op haar af kwam, of zag ze de hond misschien aan voor 'prooi'? (Ze wordt erg getriggerd door bewegende dingen, katten, etc; ze is en blijft een jachthond)

 

Frøya is een sociale hond, ziet het wanneer een hond haar liever niet dichtbij heeft en ze loopt dan ook weg en gaat met een ander spelen die het wel leuk vindt.

Het dwergkeesje is wel wat sceptisch tegenover grote honden, maar na een periode van een jaar lang trainen met supersociale honden, is de angst echt wel een héél stuk minder (wat Frøya en Taika dus binnen een paar seconden naar de knoppen geholpen hebben de vorige keer )

 

Hebben jullie nog ideeën om de ontmoeting misschien wat beter te kunnen laten verlopen? Neutraal terrein is natuurlijk logisch, moet het dwergkeesje los zodat ze de ruimte krijgt om ver weg te kunnen lopen van Frøya mocht ze dat willen, kunnen we Frøya het beste aan de lijn houden? Etc.

 

Kom maar op met ideeën en tips, want wij komen er zelf dus niet zo goed uit. (Uiteraard is het geen móeten; liggen de twee elkaar gewoon echt niet, dan houdt het op, maar als we heel sec naar beide honden kijken, zou het eigenlijk wel moeten kunnen om met elkaar te wandelen, etc. BFF's hoeven ze niet te worden, maar ze kunnen elkaar wel tolereren lijkt ons)

 

Hier nog een foto van het kleine mormeltje 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Een wandeling gaan maken zodat ze alle tijd hebben om elkaar te zien?

Gewoon de honden aan de riem en wat afstand houden.

Niks forceren, gewoon een ontspannen wandelen.

En hopelijk als het lukt kun je na enige tijd bij elkaar lopen.

En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn, als ze elkaar tijdens de wandeling accepteren.

Maar dat is natuurlijk afwachten, hoe dat loopt.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Vorige keer had je beide honden mee, en nu alleen één, dat kan al schelen. Samen versterken ze elkaar.

 

Wat het de vorige keer was, goh, moeilijke. De kees was bang en ging te keer, het kan dat Froya dat gewoon niet accepteerde. Zoiets kan ik me voorstellen.

Als mij Luca uitgeblaft wordt, geeft ze nu helaas ook een grote bek terug. Weet niet wat ze zal doen als ze los is.

 

Ik denk dat je nu er voor moet zorgen, dat die kleine zich niet bedreigd zal voelen. Hou de kees op een voor hem veilige afstand. 

Buiten wandeln, aan de lijn. Als er rust is, dan naar binnen. Ze uit elkaar houden en iets lekkers geven op een veilige afstand van elkaar.

Zo kunnen ze een goede associatie maken naar elkaar.

Later weer naar buiten, aan de lijn en zo ze vertrouwd maken met elkaar. 

Als je merkt dat de kees zijn gangetje gaat en Froya misschien naar de collie trekt, dan jou hond los. Weg houden bij de kees. Die zou ik nog even aan de lijn houden, die is onzeker.

 

Als je merkt dat ze niet op elkaar reageren, de kees ontspant ook, dan misschien loslaten.

 

Zo iets?

 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Bedankt voor het meedenken!

 

Dat het nu alleen Frøya is zonder Taika zal inderdaad waarschijnlijk wel schelen. Daar had ik ook al aan gedacht: die twee versterken elkaar heel erg. Wordt de één hyper omdat ze wat ziet of ruikt, gaat de ander ook meteen in de 'alert-modus' al weet die ander dan niet eens wat er aan de hand is.

Op blaffen reageert Frøya inderdaad altijd, dat zal zeker ook meegespeeld hebben en wat extra adrenaline gegeven hebben.

 

Ik zat zelf ook al te denken om samen naar een veldje of iets te gaan, ergens rustig te gaan wandelen, en met Frøya aan de gang te gaan zoals we dat op de hondenclub doen wanneer we tijdens de lessen moeten wachten. Focus op mij, continu belonen met iets heel lekkers voor haar focus, want op die manier kunnen zelfs andere honden gewoon op 10 centimeter afstand langs d'r lopen; ze schenkt er geen aandacht aan. 

Dan is de focus op het dwergkeesje in ieder geval weg en zal die misschien wat meer ontspannen wat natuurlijk al een hele hoop zal schelen.

 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

sorry belande in het verkeerde topic per ongeluk..

 

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

onzekere hond aan  de lijn houden kan ook juist angst versterken zo is het hier tenminste.. 

Denk dat het baasje dat het best weet. Los heeft het keeshondje juist de ruimte. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" onzekere hond aan  de lijn houden kan ook juist angst versterken zo is het hier tenminste.. 
Denk dat het baasje dat het best weet. Los heeft het keeshondje juist de ruimte.  "

 Maar los, kan hij de ander gaan uitdagen, er op af gaan en gaan blaffen, zoals vorige keer. 

Daarom zou ik in dit geval wel de Kees bij me houden. Zo laat je de Kees zien, dat hij niet naar Froya moet gaan, maar zijn eigen ding moet doen. Op die manier zal hij wennen aan Froya en merken dat er niets engs gebeurd.

Uiteraard Froya weg houden bij de Kees.

Natuurlijk reageert elke hond anders, is er geen standaart oplossing. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Geen standaard oplossing inderdaad, dat is het leuke met honden 

 

Het keesje zat vorige keer ook aan de lijn, maar ging zo ver mogelijk van Frøya vandaan. Toen we omkeerden om weg te gaan greep 'ie z'n kans en rende dus naar de 'andere kant van de lijn', wat dichtbij genoeg was om bij Frøya te komen.

 

Ik denk inderdaad dat we het moeten gaan gooien op negeren zodat die spanning tussen de twee verdwijnt en ze allebei lekker hun eigen ding kunnen doen. Dat Frøya naar de collie zal trekken lijkt me wel zeer waarschijnlijk (al is dat ook wel een dametje van hetzelfde kaliber als Frøya, dus dat is natuurlijk ook altijd nog weer afwachten ), dus dan wordt de aandacht naar het dwergkeesje hopelijk automatisch al een stuk minder.

 

Grappige is trouwens dat mijn schoonzusje trainster/gedragstherapeut is, en ik er ondertussen ook wel aardig wat van weet, maar we het in dit geval echt niet zo goed weten. Vandaar dat ik de vraag ook hier op het forum stel, omdat wanneer je er van een afstandje naar kijkt vaak meer ziet dan wanneer je zelf betrokken bent.

Volgende forumvraag: Een verhaal heeft 2 kanten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^