Hoe leer je een hond naast de fiets lopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hi! 

 

Ik zou graag mijn honden naast de fiets leren lopen. 

Bruno kan het al wel redelijk, met hem durf ik het ook wel redelijk aan. 

Charlie is echter zeer ontstuimig en kan flink aan de riem trekken...ik wil haar niet de fiets voort laten trekken maar ik wil dat ze er gewoon naast draaft/sprint... 

 

Hoe leer ik dit aan? 

 

Is het bijv slim om haar eerst moe te maken en dan te gaan fietsen zodat ze niet veel energie meer heeft. En dit dan daarna af te bouwen? 

 

Of moet ik haar eerst naast leren lopen als ik met de fietsaan de hand loop? En hoe doe ik dit? 

 

Ik heb geen Springer aan mijn fiets en ben ook niet vanplan die aan te schaffen, ik wil de riem namelijk los kunnen laten als dat nodig is... 

 

Alle tips zijn welkom! Ben zelf echt geen held (bang om te vallen)  dus hulp is gewenst ;)  

 

(sorry voor evt. typefouten, via telefoon..) 

honden page profiel DewyDewy 3 doggies

honden foto van Dewy

Ik heb hem zelf eerst laten lopen naast die fiets om te wennen aan het idee. Als hij er gewend aan is, zou ik hem naast de fiets rustig laten lopen terwel jij op de fiets zit. Maar wel opbouwen natuurlijk. En het is verstandig om eerst de lijn kort te houden, en dan te laten draven;)

Succes!!

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ben het met Dewy eens.
Eerst leren naast de fiets te lopen terwijl je nog niet op de fiets zit.
Als dat goed gaat kan je rustig opbouwen. ;-)

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

Het is ook wel verstandig dat als je dan gaat fietsen, je zorgt dat je zelf met je voeten bij de grond kan. Dus zou je het zadel wat lager moeten zetten.

Onze hond kon redelijk naast lopen en ik ben gaan fietsen, dan liep hij te hard, ik zei dan nee nee hoeft niet zo hard. en ik ben met kleins stukjes begonnen...

Overigens fiets ik met de flexlijn, dan heb ik speling als hij te hars/te langzaam loopt. Ze zijn slim genoeg om door te hebben dat fietsen heel leuk is.

honden page profiel W & B W & B 3 doggies

honden foto van W & B

Ik ga even volgen.

Ik zou met Willem ook graag willen gaan fietsen, maar ook hij kan nogal eens flink aan de riem trekken wanneer hij bijvoorbeeld een andere hond ziet.

 

Is het dan handig om dat er eerst helemaal uit te trainen? Want dan kan ik denk ik wanneer hij 5 is nog niet beginnen! 

 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

Super dat je geen springer gaat gebruiken. Dat gaat zo vaak te scheef. Met alle gevolgen van dien.

Ik heb het gewoon eerst met 1 hond aangeleerd. Gewoon op een rustig plekje. Dan kan je de riem los laten.

En daarna pas hond 2 erbij.

Ik volg nu het uv programma.

Dat is een mooi opbouw schema

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

mijn ervaring is dat tijdens het fietsen een andere hond veel minder interessant lijkt. Vaak ziet hij de hond wel, gaat de kop omhoog maar loopt hij toch netjes door.Ik zie de hond natuurlijk ook en ga spontaan tegen hem praten dat het zo'n grote jongen is.

Als je een andere hond tegemoet rijdt is het een kwestie van stijf naast je hond te gaan fietsen, dan zit hij een soort van achter je fiets opgesloten t.o.v de andere hond.

 

 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Bedankt al voor de reacties :)

 

Ik ga dus beginnen met gewoon naast de fiets lopen en dan de lijn kort houden zodat ze naast me loopt.

Zodra ze dat door heeft kan ik op de fiets gaan zitten (en inderdaad, het zadel gaat flink omlaag :P) 

Zodra dat goed gaat kan ik korte stukjes gaan fietsen en flink belonen zodra het goed gaat. 

 

Het lijkt me heerlijk dit te doen met de honden, zo kunnen ze mooi wat energie kwijt! 

 

De Springer lijkt mijn zo'n eng ding, ben bang dat ze mn achterkant van de fiets gewoon wegtrekt (zit flink kracht in..)  

 

Ik ga het dinsdag eens proberen, maandag hebben we hondentraining. Ben erg benieuwd hoe ze het vinden! Ik ga natuurlijk wel met ze apart ;) 

 

Oja, Border Lolly, wat is dat voor een schema waar je het over hebt? 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Ik ben/was enorm naïf en ben gewoon zonder voorbereiding gaan fietsen, met tuig . Maar van mij mag hij trekken, daar is hij voor gefokt en kan hij zich lekker uitleven. Ik kan hem nu trouwens gewoon een commando geven en dan trekt hij niet, ik heb het hem onbewust aangeleerd bv. Met een scherpe bocht dat ik wou dat hij rustig liep. 

 

Oke hier heb je waarschijnlijk niet zoveel aan, maar ik wens je veel succes met het aanleren. Het is leuk voor de hond en ik kan nu lekker in het bos wandelen wat normaal te ver was om te lopen. In de zomer ben ik ook erg beperkt met de wandelmogelijkheden zonder fiets. (Volgend jaar kunnen we met de auto )

honden page profiel DanielDzDanielDz

Heb het zelf een paar dagen terug geprobeerd, geen succes! Fiets had alleen een achteruittraprem en dat maakte het nog al moeilijk.

 

 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Ik ben/was enorm naïf en ben gewoon zonder voorbereiding gaan fietsen, met tuig . Maar van mij mag hij trekken, daar is hij voor gefokt en kan hij zich lekker uitleven. Ik kan hem nu trouwens gewoon een commando geven en dan trekt hij niet, ik heb het hem onbewust aangeleerd bv. Met een scherpe bocht dat ik wou dat hij rustig liep. 
 
Oke hier heb je waarschijnlijk niet zoveel aan, maar ik wens je veel succes met het aanleren. Het is leuk voor de hond en ik kan nu lekker in het bos wandelen wat normaal te ver was om te lopen. In de zomer ben ik ook erg beperkt met de wandelmogelijkheden zonder fiets. (Volgend jaar kunnen we met de auto ) "

 

Ja Charlie mag hier ook trekken maar dan voor de step. Voor de fiets durf ik dat nog niet aan, ze is nog zo wild hahah ;)  ze is ook nog jong natuurlijk en zodra ze gaat trekken hoef ik dus alleen nog maar te remmen. 

Ze kent de commando's ook nog niet zo goed, vooral met 'Stop'  heeft ze moeite :P 

 

Naast de fiets lopen met Bruno ben ik ook gewoon maar mee begonnen, maar hij heeft me een keer de berm in getrokken en sindsdien ben ik bang geworden O:)  

Ja ik ben een watje hahah.. 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Haha ach dat maakt niks uit, ik denk dat als je logisch nadenkt dat het echt wel goed komt. Beginnen met lopen, rustig tempo en dan uitbreiden.

 

Maar ik ben niet zo snel bang, heb genoeg domme dingen gedaan. Het ergste was dat ik zijn nieuwe x-back harnas wou testen. Ik was te lui om de skeelers aan te doen en op de fiets zat ik toch wat te hoog. Toen zag ik mijn wave board liggen  ging heel goed, hij trok niet echt super maar toen ging ik hem wat aanmoedigen, van kijk eens daar. En hij was op dreef! Maar de rem had hij niet meer dus besloot ik op een kruispunt het gras in te gaan (dan stopt het wave board wel) en belande ik met mn kont in de brandnetels  mama lachte me uit en ik pak voortaan de skeelers of fiets lol. 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Haha ach dat maakt niks uit, ik denk dat als je logisch nadenkt dat het echt wel goed komt. Beginnen met lopen, rustig tempo en dan uitbreiden.
 
Maar ik ben niet zo snel bang, heb genoeg domme dingen gedaan. Het ergste was dat ik zijn nieuwe x-back harnas wou testen. Ik was te lui om de skeelers aan te doen en op de fiets zat ik toch wat te hoog. Toen zag ik mijn wave board liggen  ging heel goed, hij trok niet echt super maar toen ging ik hem wat aanmoedigen, van kijk eens daar. En hij was op dreef! Maar de rem had hij niet meer dus besloot ik op een kruispunt het gras in te gaan (dan stopt het wave board wel) en belande ik met mn kont in de brandnetels  mama lachte me uit en ik pak voortaan de skeelers of fiets lol.  "

 

Hahahah! Oh nou zoiets is mij nog niet overkomen (goddank)  :P 

 

Wel tof dat je niet zo bang bent aangelegd! Skeeleren zou ik bijvoorbeeld ook noooooiit aandurven... 

Nee, Charlie haar X back heb ik veilig getest tijdens een rondje hardlopen/canicrossen ;) 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Dat kon natuurlijk ook, maar goed ik was al te lui om skeelers aan te trekken 

 

Skeeleren doe ik niet zo vaak, vind het fietsen toch wat leuker en dan kunnen we ook wat harder. Ik kies btw wel wegen uit zonder kippen.. nee daar begin ik niet aan  

 

Ach ik ben nog jong, genees snel. De laatste tijd pakken we alleen de fiets en soms de step. 

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

" mijn ervaring is dat tijdens het fietsen een andere hond veel minder interessant lijkt. Vaak ziet hij de hond wel, gaat de kop omhoog maar loopt hij toch netjes door.Ik zie de hond natuurlijk ook en ga spontaan tegen hem praten dat het zo'n grote jongen is.

Als je een andere hond tegemoet rijdt is het een kwestie van stijf naast je hond te gaan fietsen, dan zit hij een soort van achter je fiets opgesloten t.o.v de andere hond.

 

  "

 


Ik denk dat dat heel erg van de hond afhangt. Bobby reageert juist wel op honden als ze naast de fiets loopt, met name honden die hysterisch blaffend aan de riem hangen als we langskomen. Maar ze blijft inderdaad tegelijkertijd ook doorlopen en is dus makkelijk te houden, zeker omdat ze klein is.

Dat is ook een puntje om rekening mee te houden, sommige honden die je passeert raken super opgewonden van een hond langs de fiets en willen er achteraan jagen. Als een loslopende hond op je af gaat rennen en je stopt gewoon even, is meestal de prikkel weg en stopt de andere hond ook.

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Kahlúa wandelt naast de fiets sinds ze 9 maanden is ongeveer, gewoon ons dagelijkse rondje wandelen, maar dat met fiets. Zo was ze goed gewent toen ze met 1 jaar en 3 maanden ongeveer echt ging rennen naast de fiets. 

 

Het is denk ik ook een kwestie van durven, ik ben eigenlijk niet echt bang dat ik ga vallen, gisteren fietsen ik met de friese Stabij, Kahúa, en het hondje van mijn zusje aan de fiets, 3 riemen in een hand, en ze waren super onder controle. 

 

Ik heb de riem ook liever in mijn hand, dan heb ik net iets meer controle over haar dan dat ik haar aan de springen heb, deze heb ik ook aan mijn fiets maar gebruik m nauwelijks. 

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

ik heb/had echt een angsthaas.
maar toch ben ik begonnen met fietsen in de tijd dat ik hem net had en menig honden baas het niet verantwoord zou vinden.

ik ben meteen begonnen met fietsen en niet eerst fiets en hond aan de hand.
ik merkte bij hem dat hij meteen omsloeg, zodra hij moest rennen kwam hij in een soort werkhouding, erg fijn natuurlijk.

ik laat hem rennen naast de fiets een tuig en riem, geen springer vind dat zelf maar gevaarlijke dingen.

hij kende de commando's' links, recht, let op en naast.
dit zijn de commando's die ik ook tijdens het fietsen gebruik.
dit gebruikte ik in het begin niet, ik deed eerst een paar keer een ieniemienie rondje zonder commando's en daarna uitbreiden en af ent oe een commando erbij (de commando's die hij al kende).

zou persoonlijk wel even goed nadenken of je steppen en fietsen tegelijk wilt aanleren of eerst het een wilt aanleren en daarna met het ander wilt beginnen.

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Ik volg even.

honden page profiel TessaTessabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tessa

Wat gek dat een boel mensen zo negatief zijn over de springer, ik vind het zelf juist een uitkomst en helemaal niet gevaarlijk. Ook met het UV examen gebruik ik hem altijd.

Danny (Gast)

mijn herder loopt nu sinds 2 weken naast de fiets mee. Ik heb wel een springer en bij een flinke hond van 36 kilo doet hij het prima, zeker in het begin moest ik even opletten als ze een plasje moest doen en plotseling stopte maar nooit gehad dat het een gevaarlijke situatie opleverde. Ik nen eerst begonnen met naast de fiets lopen en na 1 week kleine stukjes fietsen en dat gaat super. Vandaag zelfs voor het eerst los gelopen naast de fiets en ze bleef netjes naast me lopen. Ze hebben het sneller door dan je denkt. Als ze beginnen met rennen gewoon met de rem afremmen en zodra ze weer draven met de stem belonen.

Volgende forumvraag: Op vakantie of dagjes uit
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^