Zelfstandig ras, goed met alle andere dieren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Caroline (Gast)

Hallo, Mijn man en ik zijn op een boerderij gaan wonen. We gaan hier eenden, varkens, konijnen, geiten, schapen en kippen houden als hobby (we hebben geen kinderen, dus naast ons werk veel vrije tijd) en er zitten bij ons huis veel ganzen en reeën. Omdat we zo afgelegen wonen willen we graag een hond, vanaf pup en dan uitgebreid op les. Maar we hebben nogal wat dingen waar we dan rekening mee willen houden.  We werken allebei fulltime. We hebben een stuk grond van anderhalf hectare, dus we zouden de hond dan graag overdag buiten laten, dan verveelt hij zich niet en kan ie lekker de hort op. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de hond niet op de andere dieren jaagt. Een jachthond valt om die reden dus af en een werkhond zal ons overdag teveel missen. Een te waakse hond vind ik een beetje akelig voor als mensen hier langs lopen. Zijn er rassen die deze situatie prettig vinden, of zeggen jullie dat dit gewoon een situatie is waarin je geen hond moet willen nemen? We zijn gek op dieren en willen dat elk dier heel gelukkig bij ons is. 

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Hmm ik vind het een beetje een dubieus geval. Je zou in dit geval dus echt moeten kijken naar een 'erfhond'. 

 

Als je echt kijkt naar een 'zelfstandig' ras, kom je vaak uit bij de 'oerrassen' (alaska malamute e.d.) en die zijn voor deze situatie absoluut niet geschikt. 

 

Een wetterhoun is geschikt om als erfhond te houden en deze vermaakt zich zo nodig ook zelf wel, maar de twee die ik als erfhond ken/gekend heb, die jagen wel degelijk. En kippen e.d. zijn niet veilig (om het maar netjes te brengen). Wel is er bij de mensen die ik ken, eigenlijk Altijd wel iemand aanwezig op het erf/in de loods. Dus kan de hond vaak wel altijd bij mensen even een aai halen en is hij dus meestal niet Echt alleen, ook al loopt hij buiten en in de loodsen rond en niet in huis. 

 

Om een hond als erfhond te hebben, maar dat er eigenlijk vaak niemand aanwezig is op dat erf, dan weet ik niet zo goed of een hond wel zo geschikt is. 

 

Zijn jullie echt fulltime van huis (dus allebei 's morgens weg en rond 5 uur weer thuis) en dat 5 dagen per week? Of zit het anders? 

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Tja een Border Collie kan behoorlijk zelfstandig zijn en als zij de hele dag buiten mogen zijn met de andere dieren, zal die jou (even bot gezegd) niet missen. Maar wat ik zie van de Border Collies om mij heen is dat als zij de hele dag buiten mogen zijn, zij zichzelf wel zullen vermaken en dus de andere dieren gaan opdrijven en zonder juiste opvoeden zelfs opjagen. 

Ik ben het verder eens met Shiba a la creme. 

Caroline (Gast)

ja, we zijn de hele dag weg, van 7 tot 17 uur zo ongeveer.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Hmm.. Persoonlijk zou ik dan zeggen: niet doen. Dat is, naar hoe ik het zie, te lang echt alleen voor iedere hond. Elke hond, welk ras dan ook, wil graag bij zijn roedel zijn (bij zijn mensen). Bij jullie kan hij dat niet goed, want gedurende echt de 'dag (ochtend/middag)' zijn jullie er niet. Dus dat betekent dat de hond echt op zichzelf is aangewezen en geen aandacht krijgt (zoals ik net ook noemde: kan niet even een aai gaan halen o.i.d.)

Jullie zijn zo'n 10 uur van huis. Je slaapt zo'n 7 uur. Er moet nog eten gemaakt worden. Na een lange werkdag wil je ook even rustig zitten. Etc. Dan houd je niet veel tijd over en is de hond dus voornamelijk zonder jullie gezelschap, wat een hond geen goed doet.

 

Maar nogmaals, dit is mijn mening :) 

 

honden page profiel --

honden foto van -

Ik ga toch wel mee met de bovenstaande reactie. Ik zou het overigens ook niet vertrouwen om zo lang een hond bij prooidieren te houden zonder toezicht.. Kan zo fout gaan en niemand kan er controle in krijgen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

In jullie tijdschema past erg weinig tijd voor een hond.

De hond moet eigenlijk een soort einzelgänger hond worden, die zijn leven zo'n beetje alleen op een groot erf leeft, met als functie een soort van zelfstandige waakhond?

Ik weet niet hoe je erbij komt, dat hij dan zich niet hoeft te vervelen en lekker de hort op kan gaan?

Een hond is een roedeldier, die wil helemaal niet alleen leven.

Wat heeft hij aan zo'n groot erf als hij daar dag in, dag uit in zijn eentje moet zitten?

Niks niet lekker de hort op gaan, hij zit daar ergens te wachten tot zijn baasjes hem eens aandacht geven.

Ik kan me niet voorstellen dat er een hond is die dit fijn vindt?

 

Of je zou 2 honden moeten nemen, zodat ze elkaar hebben.

Dat zou wel kunnen.

Het gevaar is wel, doordat ze meestal alleen zullen zijn, ze jullie op den duur helemaal niet meer nodig hebben.

 

 

 

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Als je goed na denkt weet je dat je ( wat voor pup je ook neemt) zo'n jong beestje niet de hele dag alleen kan laten, dus zou ik een oudere hond nemen die het alleen zijn beter aan kan.

Heb zelf een Mastin Espagnol uit het uit een Spaans asiel ( wel als pup), daar ik dus veel interesse heb voor de Mastins en hun geschiedenis, zou een oudere Mastin wel passen in de situatie die jij omschrijft, zijn heel betrouwbaar bij alle dieren ( spreek dus wel over mijn eigen hond) maar wat ik er over lees als ik op de site zit van diverse spaanse asiels, komt het karakter heel goed over.

De meeste oudere honden komen uit het dodings station en hebben 2 a 3  jaar aan een ketting gelegen en worden meestal weggedaan om dat ze niet TE waaks zijn.

Het zijn hele sociale lieve grote honden en beschermen hun vee, op hun manier, zijn geen bijters en geen jagers, natuurlijk hollen ze wel achter een muis of hert aan, maar ze bijten niet, zelfs de muisjes die ze vangt ( mijn hond dus) spuugt ze levend uit.

Zijn heel zelfstandig en houden van rust in de roedel.

KAN er natuurlijk veel meer oververtellen.. HAHA..

Maar misschien een optie en dan word het ook wat makkelijker als je later er een pup bij wilt nemen, want ze voeden prima een pup op.

Ben zelf een opvang adres voor de stichting Mirtos uit Griekeland heb regelmatig een pupje voor een of meer weken, en binnen 2 dagen is de pup uit de stres , door rustige gedrag en toenadering van mijn hond, kan geen mens beter doen.

Wel succes met je zoektocht...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Elke dag tien uur zonder baas, dat lijkt me voor geen enkele hond fijn. Ook niet als ze met zijn tweeen zijn. 

 

Alles kan natuurlijk, maar t lijkt me niet verstandig. Als je t wel doet, kijk dan naar een volwassen herplaatser die gewend is om veel alleen te zijn buiten.

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Een hond past idd niet echt in dit plaatje...jullie hebben niks aan de hond en omgekeerd dan ook niet l.als het echt voor waken alleen is zou ik gewoon voor ganzen gaan,deze waken enorm!!!:-) en als deze op het erf lopen in groep kan ik je wel zeggen dat er geen mens het erf durft op te gaan.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Als je beiden fulltime werkt, is er geen enkele hond die zijn baasje niet gaat missen.

Bovendien kun je een hond niet 10 uur per dag buiten laten en 14 uur per dag binnen ivm het temperatuur verschil.

Daarbij ben ik er persoonlijk op tegen om een hond buiten te laten leven. Ik heb zo'n hond gehad en mijn ouders hebben nu ook zo'n hond. Ook hebben buren zo'n kennel/buiten hond gehad. Mijn ervaring is dat de hond na een paar jaar vergeten wordt.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zou geen hond nemen. Een hond vind het namelijk niet leuk om de hele dag alleen te zijn. Een hond heeft zijn mens nodig, hij kan best een paar uur op een dag alleen zitten. Maar niet van 7 tot 5. Je hond zou zich gaan vervelen, krijgt geen uitdaging genoeg en zal dan gaan slopen, weglopen of misschien wel vee kapot maken om zichzelf te vermaken. 

Volgende forumvraag: Keeshonden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^