weten honden of ze iets fout hebben gedaan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!


Onder normen en waarde versta ik: je zal niet doden, niet stelen, niet liegen, bedriegen, respect voor ouderen en dat normen en waarde 

 Euh… dat is toch geen definitie van het woord? Dat is jouw persoonlijke invulling, maar niet de betekenis van wat een 'norm' is.

" Onder normen en waarde versta ik: je zal niet doden, niet stelen, niet liegen, bedriegen, respect voor ouderen en dat normen en waarde 
Daar houd een hond zich niet mee bezig, dat zijn onze menselijke normen en waarden.   "

 Honden hebben dezelfde normen en waarden Suzanne, wat jammer dat jij dat niet ziet. In een roedel bijvoorbeeld zal de ene hond nooit het eten van een andere hond afpakken. Dat zijn normen en waarden en de roedelleider ziet op de naleving ervan toe.

Net als al die mensen die nu uit het Midden Oosten komen. Wij vinden ze barbaren en sommigen van ons zijn bang dat ze onze dochters gaan verkrachten. Zouden die mensen ook geen normen en waarden hebben?

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

"  Honden hebben dezelfde normen en waarden Suzanne, wat jammer dat jij dat niet ziet. In een roedel bijvoorbeeld zal de ene hond nooit het eten van een andere hond afpakken. Dat zijn normen en waarden en de roedelleider ziet op de naleving ervan toe.
Net als al die mensen die nu uit het Midden Oosten komen. Wij vinden ze barbaren en sommigen van ons zijn bang dat ze onze dochters gaan verkrachten. Zouden die mensen ook geen normen en waarden hebben? "

 We gaan off topic 

 

sommige mensen hebben heel ándere waarden denk ik, wat dan weer met het geloof te maken heeft, wat dan weer te maken heeft met wat je in je jeugd wordt geindoctrineerd.....

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Mooi lang verhaal Suzanne, maar ik vind het onzin wat je daar allemaal schrijft.
Niet onderbouwd, gebaseerd op jouw persoonlijke meningen en vol van aannames die ik tegen zou spreken. Bijvoorbeeld het feit dat jij sex in het openbaar maatschappelijk ongewenst vindt trek je regelrecht door naar honden die dat wel doen en dus geen geweten zouden hebben. Je zou het ook anders kunnen zien, een hond vindt dat gewenst gedrag omdat een hond geen onderscheid maakt tussen binnen of buiten en omdat wij ze niet vertellen dat het ongewenst gedrag is.
 
Maar wat als wij, als maatschappij nou eens zouden bepalen dat sex in het openbaar gewoon zou moeten zijn (niet dat ik dat vind, het is maar even een voorbeeld!). Zou dat dan plots betekenen dat de hond een moraal heeft?
 
Ik zou je graag een keer voorstellen aan om het even welke van mijn honden. Die gaan jou echt niet doden hoor, want die hebben het besef dat dat geen onderdeel is van onze roedel. Dat zijn de normen en waarden die wij in onze roedel hebben afgesproken. En als ze zich daar niet aan houden weten ze dat ze fout zijn. Hebben we ze iets niet verteld (geleerd) dan doen ze het dus ook niet fout.
En geloof het of niet maar sommige mensen leren hun honden (bewust of onbewust) dat het doden van een ander dier (gans, hond of mens dat maakt niets uit) niet fout is. Dan ziet deze specifieke hond het dus niet als fout
 
Maar om nou te zeggen dat de hond geen geweten heeft is net zoiets als zeggen dat "God" zorgt voor het verschil tussen mens en dier. Sorry hoor, ik heb daar maar één woord voor. Onzin! "

 Maak je maar geen ilusies hoor, dat sex in het openbaar kan je vergeten. Wij mensen kunnen ons schamen, een hond niet, evenals ze niet weten wat fout of goed is.

Wel wat sociaal aanvaard of niet is. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Honden hebben dezelfde normen en waarden Suzanne, wat jammer dat jij dat niet ziet. In een roedel bijvoorbeeld zal de ene hond nooit het eten van een andere hond afpakken. Dat zijn normen en waarden en de roedelleider ziet op de naleving ervan toe.
Net als al die mensen die nu uit het Midden Oosten komen. Wij vinden ze barbaren en sommigen van ons zijn bang dat ze onze dochters gaan verkrachten. Zouden die mensen ook geen normen en waarden hebben? "

Nooit het eten van een ander afpakken? Grapje zeker?

„wij" vinden dat? 

Ik spreek altijd voor mezelf, ik vind vluchtelingen geen barbaren, ben ook niet bang voor ze, in tegendeel.

okee ik zal het opnieuw formuleren. in ONZE roedel zal de ene hond nooit het eten van een andere hond afpakken. Dat zijn waarden die wij de honden hebben aangeleerd. Net zoals wij gewoon een gebakje op tafel mogen zetten (en naar de WC kunnen) zonder dat er een hond aankomt. Zetten we het gebakje op de grond, is het weg ook. Dat zijn de normen en waarden hier in huis: Etenswaar op tafel is voor de mens, etenswaar op de grond is voor de hond.

 

En, terug naar de topic, als een hond toch probeert een hap te nemen van dat taartje op de rand van de tafel, kun je echt aan de lichaamshouding vooraf al zien dat hij weet dat hij iets gaat doen wat niet mag, dus hij weet vooraf EN achteraf dat hij iets fout doet

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Dieren doden om te eten, of voortbestaan van de eigensoort.
Is er door een gevecht een nieuw mannelijk dier het hoofd geworden, dood hij in veel gevallen de aanwezige jongen, die hebben nl niet meer de genen van het sterkste dier, die nu de macht heeft.
Onze honden, zijn door het domesticatie proces, 100% van ons afhankelijk geworden. Ze hoeven niet meer te doden om te eten en zelfs de voortplanting, bepalen wij. Doden heeft voor hun geen functie meer.
Geen een hond wordt momenteel geboren om te doden. 
Waarom er wel honden of mensen worden dood gebeten is door invloed van ons mens. De manier van opvoeden, met fysieke correcties en dwang, zorgt voor de tijdbom hond. 
Als een hond een mens of een hond heeft doodgebeten, voelen ze geen schuld erna. Het interesseert ze niet.
Ja, er zal een hoop adrenaline vrij gekomen zijn, een hoop gegil en gedoe eromheen. De hond zal opgefokt zijn, maar niet over zijn doodbijten, dat is hij weer vergeten. 
Er zijn honden met een heel sterk jacht instinkt, die rennen achter iets wat snel van ze weg rent. Er wordt gedood, maar daarna verliezen ze al het interesse. Door succes, kan dit gedrag versterkt worden. 
Net zo als katten  die zitten nog vol in hun domesticatie proces, het instinkt achter iets bewegends aan te gaan, te doden, soms toeval en wordt versterkt door successen. Eenmaal dood, geen interesse meer. Doden heeft zijn functie verloren.
 
 
Zo vaak hoor ik: hij weet dat het fout is  dat hij  opspringt, hij weet dat hij niet op de bank mag, hij weet dat hij niet uit de prullenbak mag eten, hij weet dat hij moet blijven zitten.
Nee dus, dat weten ze niet. 
We leren ze aan, dat wij bepaald gedrag niet of juist wel willen. Honden leren sociaal, nemen gedrag over.
Hebben een enorm sterk gevoel, zien soms aan een wenkbrouw die we optrekken of jij gedrag al dan niet afkeurt. Het anders gedragen van de baas, wat we zelf niet eens door hoecen hebben. Zo goed kunnen ze ons lezen.
 
Honden hebben zeker een moraal, ze kennen geen normen en waarden. Sex in het openbaar, over elkaar plassen, aan elkaars komt ruiken, eten stelen, een mens of hond doden, doen ze zonder blikken of blozen, zonder schuldgevoel, wat ze niet hebben.
Ons moraal is dat je niet zal moorden, geen sex in het openbaar, niet liegen, niet stelen, niet aan iemands kont ruiken, van ons niet dat van een hond. Wij vinden fout of goed.
 Dat ze niet moorden komt door het domesticatie proces, het afhankelijk worden van ons mens. 
Een tijger die als huisdier is opgevoed, zal zonder medogen zijn baas doden als die bvb valt, of op een andere manier wordt geprikkeld.
 
Honden vermijden soms gedrag, niet omdat ze weten dat iets niet mag, maar uit angst voor de straf. Uit angst voor de baas die ze op hun kop geeft, of op een andere manier duidelijk maakt dat die dat gedrag niet prettig vind. De hond beseft niet dat het geen fout is, leert van het gedrag van de baas.
Op de bank liggen als de baas thuis komt, betekend een reactie van de baas, het zwaarder ademen, de wenkbrauw, het anders reageren. 
 
Honden zijn zeer sociaal, ze leren heel snel door ervaring welk gedrag wel of niet gewaardeert wordt. Ze hebben daar een enorm sterk gevoel en neus  voor.
 
In een roedel, kijken ze gedrag af, leren zo sociaal. Ook van ons leren ze zonder dat je het door hebt, door te kijken
Het lijkt of een hond van zelf weet wat „goed of fout" is, maar dat is in een roedel aangeleerd gedrag, door sociaal leren. 
 
Welk gedrag levert iets positief of en welk niet. Maar goed of fout, nee.
  "

 Onze waardes en normen zijn ook aangeleerd.... 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" okee ik zal het opnieuw formuleren. in ONZE roedel zal de ene hond nooit het eten van een andere hond afpakken. Dat zijn waarden die wij de honden hebben aangeleerd. Net zoals wij gewoon een gebakje op tafel mogen zetten (en naar de WC kunnen) zonder dat er een hond aankomt. Zetten we het gebakje op de grond, is het weg ook. Dat zijn de normen en waarden hier in huis: Etenswaar op tafel is voor de mens, etenswaar op de grond is voor de hond.
 
En, terug naar de topic, als een hond toch probeert een hap te nemen van dat taartje op de rand van de tafel, kun je echt aan de lichaamshouding vooraf al zien dat hij weet dat hij iets gaat doen wat niet mag, dus hij weet vooraf EN achteraf dat hij iets fout doet "

 Nee, dat zijn jou regels, niet hun normen en waarden.

 

Als je hond het gebak wilt pakken, weet hij uit ervaring hoe jij zal reageren, op jou gedrag anticipeerd hij. Niet omdat hij weet dat hij fout zit. Aangeleerd gedrag dus.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Onze waardes en normen zijn ook aangeleerd....  "

 Dat klopt zeker, maar wij kennen schaamte, goed of fout.

Mijn zoon, deed op een bepaalde leeftijd de badkamer deur op slot. Had ik hem niet aangeleerd. Bij ons mogen ze gewoon binnen lopen, bloot is geen taboe.

Dat stukje verschilt met honden, goed of fout.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Je leert je hond dat iets niet mag ( fout gedrag ) 

Dus je hond weet ook ( aangeleerd ) dat iets niet mag.

Heeft helemaal niks met normen en waarden te maken maar met wat een hond wel en niet weet/beseft. 

 

Een hond weet dus ook als hij iets doet wat fout is , zoals de ts vroeg. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

De rede dat ik dit belangrijk vind, omdat veel honden onterecht worden gestraft.

Hij weet dat.........

 

Nee, een hond wilt niet expres stout zijn, dingen doen die „niet mogen"

Honden die gestraft worden, omdat ze grommen, omdat ze „stiekum"op de bank gaan liggen, terwijl ze weten dat...

Worden genegeerd als ze bang zijn, worden gecorrigeert als ze uitvallen naar een andere hond. 

Worden vaak niet goed gelezen en begrepen, terwijl ze zo loyaal naar ons zijn en blijven.

Wij mensen die ze niet begrijpen, niet juist interpreteren. 

Vind ik jammer.

 

"De belangrijkste normen zijn vastgelegd in wetten en mores (zeden of morele normen). Joodse en christelijke normen zijn onder meer weergegeven in de tien geboden, islamitische normen zijn beschreven in de sharia. Liberale, socialistische en sociaal-democratische normen zijn politiek-economisch vastgestelde regels in de vorm van grondrechten en wetten. Omdat ze belangrijk bleken te zijn voor het voortbestaan van een samenleving, werden 'mores' op een gegeven moment in wetten gegoten en door formele instanties als politie en justitie gecontroleerd. Bij niet-naleving wordt gestraft. We kunnen kort zeggen dat normen voortkomen uit religie of levensovertuiging.

 

Waarden zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd. Waarden zijn opvattingen over wat wenselijk is.

 

bron: wikipedia.

 

Ergo: zowel normen als waarden zijn aangeleerd en zitten niet als door magie in de mens. Wij weten uit ervaring hoe de wethandhaver (politie) reageert als een mens van een ander mens steelt en daar anticiperen wij op door niet te stelen. We verschillen dus in jouw pleidooi niets van honden.

 

ik snap steeds minder van wat je probeert te zeggen want daarnaast zie ik je hierboven net ook duidelijk zeggen dat honden dus weten wat fout is (namelijk, als ik dit doe wordt de baas boos). Dan kent hij dus WEL schuldgevoel.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Je leert je hond dat iets niet mag ( fout gedrag ) 
Dus je hond weet ook ( aangeleerd ) dat iets niet mag.
Heeft helemaal niks met normen en waarden te maken maar met wat een hond wel en niet weet/beseft. 
 
Een hond weet dus ook als hij iets doet wat fout is , zoals de ts vroeg.  "

 Nee, weten ze echt niet. 

Als je ze van de bank haalt, keer op keer, dan beseffen ze dat het geen zin heeft om op de bank te gaan. Meer niet. Ze zijn zich er niet van bewust dat het verboden is. 

Als je straf geeft voor het op de bank gaan, gaan ze niet meer op de bank, uit amgst voor straf, meer niet. 

Ze leren dat bepaald gedrag toch geen nut heeft, of dat ze straf krijgen als ze het toch doen.

Trekken aan de lijn om ergens te komen. Je stopt en zo leren ze dat het geen nut heeft, meer niet. Als je ze dan beloont voor correct gedrag levert ze dat wat prettigs op en gedrag zal zich herhalen.

Weten, beseffen en goed of fout. 

 

"
Worden genegeerd als ze bang zijn, worden gecorrigeert als ze uitvallen naar een andere hond.   "

 Ik ben toch benieuwd: hoe reageer jij als je hond uitvalt naar een andere hond?

 

En ja sorry, het lijkt allemaal off-topic maar is dat niet. De achterliggende vraag achter "kent de hond schuldgevoel" is naar mijn mening: "willen wij moeite doen onze hond te begrijpen, of zien we het als een dom wezen zonder emoties (schuldgevoel is een emotie) dat zonder enig besef van goed en kwaad (en dus ook geluk en verdriet) door dit leven gaat?"

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" "De belangrijkste normen zijn vastgelegd in wetten en mores (zeden of morele normen). Joodse en christelijke normen zijn onder meer weergegeven in de tien geboden, islamitische normen zijn beschreven in de sharia. Liberale, socialistische en sociaal-democratische normen zijn politiek-economisch vastgestelde regels in de vorm van grondrechten en wetten. Omdat ze belangrijk bleken te zijn voor het voortbestaan van een samenleving, werden 'mores' op een gegeven moment in wetten gegoten en door formele instanties als politie en justitie gecontroleerd. Bij niet-naleving wordt gestraft. We kunnen kort zeggen dat normen voortkomen uit religie of levensovertuiging.
 
Waarden zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd. Waarden zijn opvattingen over wat wenselijk is.
 
bron: wikipedia.
 
Ergo: zowel normen als waarden zijn aangeleerd en zitten niet als door magie in de mens. Wij weten uit ervaring hoe de wethandhaver (politie) reageert als een mens van een ander mens steelt en daar anticiperen wij op door niet te stelen. We verschillen dus in jouw pleidooi niets van honden.
 
ik snap steeds minder van wat je probeert te zeggen want daarnaast zie ik je hierboven net ook duidelijk zeggen dat honden dus weten wat fout is (namelijk, als ik dit doe wordt de baas boos). Dan kent hij dus WEL schuldgevoel. "

 Nee, ze kennen geen schuldgevoel, ze vinden het niet fijn om gestraft te worden. 

Ze leren de gevolgen van bepaalde handelingen.  Als ik een gebakje steel en de baas ziet het, wordt hij boos. Het is zo lekker, dat de hond het risico op straf risceerd.

De prikkel weegt zwaarder dan ze straf. 

Als ik op de bank lig en de baas komt thuis, wordt hij boos. 

Als ik een zakdoekje heb verscheurd en de baas komt thuis, reageert de baas anders. Dan kan een hond onzeker maken. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Ik ben toch benieuwd: hoe reageer jij als je hond uitvalt naar een andere hond?
 
En ja sorry, het lijkt allemaal off-topic maar is dat niet. De achterliggende vraag achter "kent de hond schuldgevoel" is naar mijn mening: "willen wij moeite doen onze hond te begrijpen, of zien we het als een dom wezen zonder emoties (schuldgevoel is een emotie) dat zonder enig besef van goed en kwaad (en dus ook geluk en verdriet) door dit leven gaat?" "

 Dat kan ik je uitleggen.

De meeste honden halen uit uit angst, een slechte ervaring, niet goed gesocialiseerd.

Valt je hond uit, jammer dan, loop gewoon weg. Is nl geen slecht gedrag voor een hond, maar heel gewoon gedrag, hij communiceerd, verteld de andere hond, dat hij hem uit de weg wilt hebben.

Als baas heb je wel een hele hoop signalen vooraf gemist.

Het begint nl al ver voor het uitvallen, bij een simpelle snuffelen van de hond.

honden page profiel --

Ik ben het eigenlijk eens helemaal met Suzanne eens 

Suzanne, misschien is het handig om ook te lezen wat anderen schrijven zonder je punt door te drijven. Wij stelen niet omdat we dan gestraft worden. Zo simpel is het, de mens is niet anders dan de hond, alleen met een andere taal.

 

ik vind het jammer dat de ts nu geen antwoord heeft op haar vraag na 110 berichten. Misschien moeten we samen concluderen dat er geen eensluidend antwoord is en concluderen dat het belangrijkst is dat we de hond een leefomgeving bieden met weinig stress en veel liefde. En regels, want honden houden er niet van om in onzekerheid te leven.

 

En of de schuldige blik nu komt vanwege naderende straf of uit echte schaamte voor het gepleegde "delict'. Ach, schattig is het meestal zeker.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Een hond in het wild of in een grote groep leren van elkaar wat wel en niet kan in een groep. Als ze iets doen wat niet door de beugel kan zal gestraft worden door de andere hond(en).

Leert deze hond dan de regels binnen deze groep en zijn plek? Lijkt mij wel. Leert deze hond dan ook niet wat wel en wat niet geaccepteerd wordt binnen deze groep? Leert deze hond dan ook niet dat bepaald gedrag ''fout'' is? Wil hij dit gedrag gaan doen in deze groep dan doet hij dit dus stiekem. Het gedrag wat hij stiekem doet zal hem ongetwijfeld iets opleveren, dus is het zelfbelonend gedrag. Daarom zal elke hond in een groep zo af en toe eens iets stiekem doen. Het ligt aan de hond en aan het karakter hoe vaak... 

Wij als mens hebben het woord fout aan gegeven, de hond zal echt niet denken, nu doe ik iets fout. Maar de hond gaat bewust iets doen in de groep wat niet geaccepteerd wordt en zal dit stiekem doen, wordt dit gedrag gezien door een andere hond in de roedel zal hij zich ''schuldig'' gedragen in de hoop dat zijn misstap niet te hard wordt bestraft.

 

Of een hond nou in een honden roedel regels leert of in een mensen roedel of in een gemixte roedel. Elke hond in een roedel heeft regels en of wij die nou opleggen of andere honden. Als een hond iets ''fout'' gaat doen zal de hond zich schuldig gedragen in de hoop dat zijn straf minder zal zijn.

 

Wij mensen zijn niet anders. De één zal gewoon te hard rijden en de boetes incalculeren en de ander doet dit niet want hij vind de staf te hoog en zal zich aanpassen.  Maar is het nou echt zo ''fout''om ipv 80, 90 km per uur te gaan rijden? Nee het zijn regels en daar horen we ons aan te houden. Doe je dit niet dan kan je straf krijgen, dus rijden we het liefst stiekem te hard en niet als de politie achter je rijd of als je weet dat er flitspalen  staan. Als we dan toch betrapt worden,  dan gaan we schuldig kijken en hopen dat de straf minder erg zal zijn.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

En de vergelijking dat honden gewetenloos prooi dieren kunnen doden is onzin want dat doen wij als mens toch ook?

Dat heet overleven geloof ik...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Ik ben toch benieuwd: hoe reageer jij als je hond uitvalt naar een andere hond?
 
En ja sorry, het lijkt allemaal off-topic maar is dat niet. De achterliggende vraag achter "kent de hond schuldgevoel" is naar mijn mening: "willen wij moeite doen onze hond te begrijpen, of zien we het als een dom wezen zonder emoties (schuldgevoel is een emotie) dat zonder enig besef van goed en kwaad (en dus ook geluk en verdriet) door dit leven gaat?" "

 90% van de honden die uitvallen aan de lijn doet dat omdat die onzeker/ angstig is. En angst corrigeer je niet. Honden die zelfzeker/dominant zijn zullen eerder breed gaan staan, hoge staart, oren naar voor,... Die hoeven geen imponeer gedrag te vertonen die staan er gewoon 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" En de vergelijking dat honden gewetenloos prooi dieren kunnen doden is onzin want dat doen wij als mens toch ook?
Dat heet overleven geloof ik... "

 Inderdaad wij doden dagelijks 1000den dieren ... 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Dat kan ik je uitleggen.
De meeste honden halen uit uit angst, een slechte ervaring, niet goed gesocialiseerd.
Valt je hond uit, jammer dan, loop gewoon weg. Is nl geen slecht gedrag voor een hond, maar heel gewoon gedrag, hij communiceerd, verteld de andere hond, dat hij hem uit de weg wilt hebben.
Als baas heb je wel een hele hoop signalen vooraf gemist.
Het begint nl al ver voor het uitvallen, bij een simpelle snuffelen van de hond. "

 Angst kan je ook niet gewoon negeren. Op afstand gaan staan helpt maar men zal ook aan die angst/ onzekerheid moeten gaan werken. 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

"  Maak je maar geen ilusies hoor, dat sex in het openbaar kan je vergeten. Wij mensen kunnen ons schamen, een hond niet, evenals ze niet weten wat fout of goed is.
Wel wat sociaal aanvaard of niet is. 
  "

 

dus als jij je hond een aai geeft, of 'goed zo' zegt... dan heeft die hond geen flauw benul van wat jij nu eigenlijk doet.

Je hond kent geen enkel commando?

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

"  Dat kan ik je uitleggen.
De meeste honden halen uit uit angst, een slechte ervaring, niet goed gesocialiseerd.
Valt je hond uit, jammer dan, loop gewoon weg. Is nl geen slecht gedrag voor een hond, maar heel gewoon gedrag, hij communiceerd, verteld de andere hond, dat hij hem uit de weg wilt hebben.
Als baas heb je wel een hele hoop signalen vooraf gemist.
Het begint nl al ver voor het uitvallen, bij een simpelle snuffelen van de hond. "

 

als jouw hond uitvalt naar mijn hond, heeft mijn hond de jouwe te pakken.

Echt niet dat de mijne gaat denken dat dat zomaar gepermitteerd is.

 

Als hij hem uit de weg wil hebben, betekent het m.i. toch écht wel dat jouw hond vindt dat de mijne daar niet hoeft te lopen (dussssssss, jouw hond vindt dat mijn hond op dat moment verkeerd/fout gedrag vertoont  )

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" okee ik zal het opnieuw formuleren. in ONZE roedel zal de ene hond nooit het eten van een andere hond afpakken. Dat zijn waarden die wij de honden hebben aangeleerd. Net zoals wij gewoon een gebakje op tafel mogen zetten (en naar de WC kunnen) zonder dat er een hond aankomt. Zetten we het gebakje op de grond, is het weg ook. Dat zijn de normen en waarden hier in huis: Etenswaar op tafel is voor de mens, etenswaar op de grond is voor de hond.
 
En, terug naar de topic, als een hond toch probeert een hap te nemen van dat taartje op de rand van de tafel, kun je echt aan de lichaamshouding vooraf al zien dat hij weet dat hij iets gaat doen wat niet mag, dus hij weet vooraf EN achteraf dat hij iets fout doet "

 

Je hebt de hond eerst geleerd wat jij fout vind en wat niet, voor een hond is het niet fout. Hij weet nu dat jij dat gedrag fout vind.

Jenna die wij nu een jaar hebben, probeerde in het begin alles wat eetbaar was te pakken, ze had geen houding van o ik doe nu iets wat niet mag, ik ben fout bezig. Ze deed dat gewoon waar ik bij was. Ze moest  echt leren hoe alles hier werkt.

Nu doet ze dat dus niet meer, omdat ze inmiddels ervaren heeft hoe het hier werkt. Een bakje muesli van de baas eten is niet speciaal iets fouts voor een hond, dat heb ik nu duidelijk ervaren, ze probeerde dat gewoon te doen terwijl ik erbij was. Ze heeft moeten leren dat sommige dingen voor mij zijn en andere dingen voor haar. Ik kom niet aan haar eten, en zij niet aan mijn eten. Deze regel geldt hier in dit huis.

 

Uitvallen is ook iets wat ze in het begin veel deed, nu al minder maar hond vriendelijk is ze niet, dat moet nog steeds goed begeleid worden.

Ze valt uit, omdat ze bang is voor andere honden.  Het is geen fout gedrag, het is gedrag veroorzaakt doordat ze aan de lijn is, als ze alleen zou zijn zou ze het anders doen, en dat is andere honden vermijden. Ze heeft het gevoel dat ze niet anders kan. Logisch als een andere hond haar wat zou willen doen, dat is ook geen fout gedrag.Dit gedrag van de honden komt door een situatie die wij mensen veroorzaken en dus moeten zien voorkomen.

 

Over moederhonden en pups: vroeger hadden mijn ouders ook weleens een nestje, en nooit heb ik de moederhond agressief gezien naar de pups. Als de pups te wild werden liep de moederhond gewoon weg en ging ergens anders liggen. Moederhonden die agressief op een pup reageren zouden weleens teveel stress kunnen hebben, normaal is dat niet. (nouja wel normaal voor een hond die veel stress heeft)

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

jij hebt als kind toch ook gewoon geleerd wat goed en fout is?  Niemand wordt met normen en waarden geboren, die worden je bijgebracht.

 

En verder heeft een moederhond die een pup corrigeert, niets met agressie te maken. Mijn pups leren allemaal van hun moeder en daar komt geen greintje agressie aan te pas, wel duidelijkheid.

 

Vreemd dat zo weinig mensen dat lijken te snappen.  Alles moet meteen met agressie gelinkt worden.  Helaas de trent van vandaag, mensen kunnen alleen maar in extremen meer denken en handelen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Een hond als huisdier gehouden, is wel een dier dat moet  leren wat in de ogen van een mens fout of goed is, dat is wel een groot verschil.

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Een hond als huisdier gehouden, is wel een dier dat moet  leren wat in de ogen van een mens fout of goed is, dat is wel een groot verschil.
  "

 Juist .

Daarom heet het dan ook een huisdier vanaf dat moment.

Laat het verwilderen en er gelden dan heel andere regels.

Gelden ineens andere normen, die aangeboren zijn denk ik.....overleven is dan de boodschap .

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Een hond als huisdier gehouden, is wel een dier dat moet  leren wat in de ogen van een mens fout of goed is, dat is wel een groot verschil.
  "

 Maar daar gaat het toch net om? Je leert goed/fout van diegenen die je opvoeden, van het gezin/gemeenschap waarin je leeft.

Bij onze honden is dat de mens waarmee hij samenleeft. 

 

Mijn honden leren mijn normen en waarden. Als mijn honden waren opgevoed door iemand anders, dan hadden ze andere normen en waarden meegekregen. 

Zo vind ik het niet wenselijk dat ze plassen op poepen op de openbare weg. Dus heb ik hen geleerd te wachten tot ze in de natuur zijn. Dat doen ze, mijn norm = hun norm geworden. Daar komt helemaal geen straf of agressie bij kijken, het is gewoon een leerproces. 

En ander laat zijn hond wél poepen op de stoep. Deze hond is zich van geen kwaad bewust, want zijn baasje vindt het okee, dus draait ie lustig zijn drol op het voetpad. Wil dit zeggen dat de hond geen normen heeft of begrijpt? Natuurlijk niet, hij heeft gewoon andere waarden meegekregen.

 

Ik vind het vreemd dat goed/fout kunnen onderscheiden hier zo wordt voorgesteld als een privilege van de mens, terwijl het net iets heel basic is, en één van de mooiste eigenschappen die een levend wezen heeft! Wetenschappers als Jane Goodall en Marc Bekoff schrijven er al jaar en dag over. Ik vind het jammer dat deze mooie eigenschappen hier in vraag worden gesteld...

 

pagina 4 van 7 12 3 45 6 7
Volgende forumvraag: chemische castratie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^