Niet voedsel of spel gericht, hoe te trainen? Update :)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hi!

 

Ik laat nu al zo 2 jaar de hond van mijn overbuurman uit. Elke week donderdag haal ik hem op en neem hem een uurtje, soms langer, mee. Mijn buurman kan niet heel lang meer wandelen dus vandaar   Harm (zo heet de knapperd)  komt uit het buitenland en is ondertussen helemaal geaard in Nederland. Hij is dol op mij, als ik hem kom ophalen staat ie al tegen de deur geplakt hahah!

 

Nu laat mijn buurman Harm nooit los lopen omdat hij vind dat Harm het niet kan. En daarom deed ik het ook nooit, hij kon het immers niet. Toch vond ik dat Harm een kans verdiende en sinds een aantal weken laat ik hem in het park los lopen, met een 5 meter riem aan zijn tuig.

 

Mijn beide honden zijn heel voedselgericht, als ik zeg "Charlie, HIER!" komt ze 9/10 niet. Maar als ik zeg "Charlie, KOEKJE?" komt ze meteen aangerend! Afijn, klein bewijsje hoe erg ze om eten geven   Harm echter geeft niet om mijn koekjes, hij neemt ze wel aan maar hij lijkt geen link te leggen tussen Goed gedrag = Koekje...ook met een speeltje is hij niet te belonen, daar doet hij namelijk helemaal niets mee.

 

Hoe kan ik hem trainen?  Hij rent bij het weglopen niet weg, maar zodra ik zijn naam zeg, op welke manier dan ook, kijkt hij niet eens om. Ik weet dat mijn buurman een non verbale cursus heeft proberen te volgen met Harm en dat hij reageert op handsignalen maar ja, hij ziet mijn signaal niet als hij niet reageert op zijn naam dus omkijkt...    zodra hij naar me kijkt komt hij 9/10 keer wel.

 

Hoe leer ik dit aan?  Mijn honden liepen beide vrij gemakkelijk los dus ik heb hier weinig ervaring mee hahah  

 

Alle tips welkom! Hij geniet zo erg van het loslopen, dat ik het graag wil uitbreiden!

 

(Harm ^ )

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Wat een leukerd zeg!!

 

Vind hij het wel leuk om met jou te spelen? Dat je heel gek wegrent en hem dan gaat "pakken", zoiets proberen? Dat je zijn naam roept en als hij kijkt zet je dat in

 

Dan moet hij wel eerst leren je aan te kijken als je zijn naam zegt. Dat kun je overal oefenen (ook aan de riem)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Nu laat mijn buurman Harm nooit los lopen omdat hij vind dat Harm het niet kan. 
 
Hoe kan ik hem trainen?  Hij rent bij het weglopen niet weg, maar zodra ik zijn naam zeg, op welke manier dan ook, kijkt hij niet eens om. 
 

 

Het is me niet duidelijk wat je wil trainen. De hond loopt niet weg als ie losloopt, zeg je… wat wil je dan trainen? Dat ie z'n hoofd in je richting draait als je z'n naam zegt? Hij weet dat jij daar bent, daar hoeft ie helemaal niet voor te kijken. Vaak zie je veel subtielere reacties (vb. oortje dat draait) wat erop wijst dat ie echt wel attent is. Je kan ook gewoon plots blijven staan, of een andere richting inlopen. Als de hond dan reageert, wil dat zeggen dat ie echt wel alert en volgzaam is.

Vraag wel aan de eigenaar of het okee is dat je zijn hond loslaat (daar je schrijft dat de eigenaar dit zelf niet wenst te doen). Dat er daar geen misverstanden rond ontstaan, in het geval er wat onverwachts moest gebeuren...

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~ 3 doggies

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Misschien, omdat hij voer wel aanneemt, met de clicker werken? Niet je normale voertjes mee, maar extra lekkere worstjes. En dan eerst alleen maar in een prikkel arme omgeving oefenen click = worst, zonder vooraf iets van de hond te vragen. En dan niet een worstje per click, maar 5! Een click is een duidelijk signaal voor je hond, veel duidelijker dan goedzo of yes. En daarna buiten oefenen click = worst, ook als de hond op afstand is. Als hij bij de click direct omkijkt omdat hij een voertje verwacht weet je dat hij het clickeren begrijpt en dan kun je een commando vooraf gaan vragen en de click gebruiken als beloning. En gewoon nog steeds af en toe een jackpot (5 worstjes ipv 1) geven na een click. :)

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Hier kan ik zeggen werkt de clicker ook bij Jazz.

 

Hij vind alles zo spannend dat hij *vergeet* te luisteren.

Koekje of kijk es werkt niet.

Klik met de clicker en hij zit vrij vlot bij me. Stukje kip en verder spelen of aan de riem.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

"  
Het is me niet duidelijk wat je wil trainen. De hond loopt niet weg als ie losloopt, zeg je… wat wil je dan trainen? Dat ie z'n hoofd in je richting draait als je z'n naam zegt? Hij weet dat jij daar bent, daar hoeft ie helemaal niet voor te kijken. Vaak zie je veel subtielere reacties (vb. oortje dat draait) wat erop wijst dat ie echt wel attent is. Je kan ook gewoon plots blijven staan, of een andere richting inlopen. Als de hond dan reageert, wil dat zeggen dat ie echt wel alert en volgzaam is.
Vraag wel aan de eigenaar of het okee is dat je zijn hond loslaat (daar je schrijft dat de eigenaar dit zelf niet wenst te doen). Dat er daar geen misverstanden rond ontstaan, in het geval er wat onverwachts moest gebeuren... "

Oh ik zie dat ik ook wel een heel rare zin gemaakt heb hahah 'Bij het weglopen loopthij niet weg..'  O:)  

 

Ik wil graag trainen dat als ik zijn naam zeg, dat hij reageert. Hij reageert totaal niet gaat gewoon door waar hij mee bezig is. Ik wil dat als ik zijn naam zeg, hij omkijkt zodat hij het signaal van 'hier'  kan zien :)  

 

Mijn buurman weet hiervan trouwens. Hij vind het leuk. Het is een redelijk veilig gebied, en ik blijf altijd aan het extreem veilige kant

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

De rest ook bedankt voor de reacties! 

 

@Stabij Gijs, nee hij speelt ook niet echt met mij eigenlijk. Hij kijkt me dan heel raar aan zo van 'Wat doe jij nou joh malloot!'  :P 

 

Clickeren ga ik proberen! 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik wil graag trainen dat als ik zijn naam zeg, dat hij reageert. Hij reageert totaal niet gaat gewoon door waar hij mee bezig is. Ik wil dat als ik zijn naam zeg, hij omkijkt zodat hij het signaal van 'hier'  kan zien :-)  

 

Gebruik als inzet iets wat de hond interesseert. Dat is voor elke hond anders, dus kijk naar de hond: wat doet ie graag, waar is ie zo fel mee bezig dat ie jou niet meer hoort, en ga hier dan zelf mee aan de slag.

Om je een voorbeeld te geven: mijn honden zijn erg nieuwsgierig, ze gaan graag op onderzoek, snuffelen graag, merken meteen vreemde dingen op, willen op verkenning.

Bij hen was het voldoende om tijdens een wandeling opeens neer te hurken en enthousiast in een oud holletje of in de dode bladeren te scharrelen. Dan stonden ze meteen naast me om te kijken wat ik daar gevonden had.

Als ik tijdens een wandeling dan een verbaasde 'oh!' of 'wat is dit?' zei, draaide hun kopje al om. Maar je kan de link net zo goed met z'n naam maken...

 

Dus kijk eerst naar de interesses vd hond, dan heb je de manier om z'n aandacht te trekken al gevonden. En dan bij de eerste blijk van reactie meteen z'n naam zeggen, zodat ie die link maakt (naam = aandacht) 

 

honden page profiel TheaThea 3 doggies

honden foto van Thea

Heel erg lekkere hapjes waar volgens mij géén hond voor wegloopt zijn gebakken kippenlevertjes, zacht bakken tot rosé van binnen, afkoelenblokjes snijden en in porties in de vriezer gooien. Ik neem de hond van mijn schoondochter altijd mee wandelen en die is ook niet voergericht maar  voor dit zaligs vergeet hij dat ff 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

De eerste paar keer als de hond werkelijk los mag, is de wereld zo intens prachtig dat ze je letterlijk niet meer horen en hun eigen plan trekken
Dit heb ik gehad met Sasja toen ze de eerste keer los mocht...ze liep weg en ik heb 30 minuten naar haar lopen roepen.
Ze kwam uiteindelijk weer terug...gelukkig.
Natuurlijk uitbundig beloond dat ze toch weer terug komt en sterk geknuffeld.

Je mag gerust bezorgd klinken, verdrietig of erg blij...maar je mag niet boos worden.
Als je boos word gaan ze de link leggen tot..ik kom terug en krijg op mijn kop.....dan hebben ze vaak geen zin meer om terug te komen.
Knuffel je ze plat? Dat is nooit verkeerd.
Weet dat het in het begin een paar keer verkeerd kan gaan.
Maar na verloop van tijd..als zijn baasje ook zijn hond met regelmaat los laat, zal het niet lang duren voordat een hond weer goed luisterd zonder riem.
(Alhoewel? De mijne loopt al ruim 7 jaar los op plekken waar het mag..en nog heeft ze soms bananen in haar oren als iets zeer intresant is.....maar ze komt altijd terug!!)
Ik roep haar naam natuurlijk wel luid op neutrale toon (soms klinkt er frustratie doorheen, maar dit kan gebeuren..honden weten dit zeer goed in te schatten)
Al duurt het 15 minuten..ze komt altijd weer terug.
Soms pak ik dan maar mijn mobiel om een spelletje te spelen en roep haar naam.
Dan blijf ik op een plek en zij weet terug te navigeren op mijn stem.

Onze stem kan zeer ver dragen en een hond hoort 4 keer beter dan wij.
Dat komt vaak wel goed.

honden page profiel SuzeSuze 3 doggies

honden foto van Suze

Geen tips hier maar ik wilde even zeggen dat ik het super leuk vind hoe je over Harm schrijft en met hem bezig bent! Super leuk om te lezen!

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Zo, even een update hier geven!

 

Inmiddels is er een klein wonder gebeurt bij Harm, hij reageert steeds beter op mijn voedsel beloningen! Roosje hier van het forum had een tijdje geleden wat pens en vis voor mij gedroogd en vooral de pens rook echt heel erg (natuurlijk..  )  ik heb hem dit gegeven en hij lustte het! Sindsdien is dat zakje pens grotendeels voor Harm geworden. Inmiddels is het zakje leeg en had ik zalm snoepjes en kalkoen snoepjes gekregen bij de brokken die Bruno en Charlie eten en ja hoor, ook deze nam hij aan!

 

Als ik Charlie en Harm samen ging uitlaten kwam er altijd een moment waarop Harm de benen nam, er zijn namelijk wat struiken om een veldje geplaatst en daarachter zit een strookje berm, daarna een sloot en daarna een tuin die bij een huis hoort. Er is een stuk berm dat naar die tuin leid. Nu is die tuin wel omheind, alsnog vond ik het niet fijn dat hij daar dan zo ineens heen ging dus ik ging hem dan achter na en gaf hem vanaf een aantal meter het handsignaal om bij me te komen.

De laatste keer toen ik beide draken meenam, kwam hij echter vanzelf terug toen ik riep! Natuurlijk kan dit ook gewoon toeval zijn, maar heb hem flink geprezen!

 

Hij doet het al zoveel beter. Ik merk dat hij het loslopen ook zo leuk vind  

 

We blijven zo doorgaan! Aan de korte lijn op het wandelpad komt hij nu soms ook even kijken bij me en dan beloon ik hem ook even (normaal liep hij alleen voor me uit met ontspannen lijn en zodra ik wat zei bewoog alleen even zn oor van 'Jaja zal wel'  )

 

En nog een fotootje van de draken na het spelen!   zijn toch net familie? Alleen andere kleurtjes!

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Aaah! Leuk joh

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Hier een paar clicker regels:

-click betekent altijd snoepje ook als je fout clickt! 

- click betekend einde oefening

-clicker is geen lokmiddel! Het maakt een foto van het juiste gedrag dus ga niet clicken om ze naar je toe te lokken als ze weglopen.

-neem uw lekkers pas na dat he geclickt hebt! Ze moeten eerst goed werken en dan pas komt hun beloning

 

leer eerst de clicker aan door "click snoepje" "click snoepje". als je merkt dat je hond het door heeft kan je het eens testen door 1 keer eens op afstand te clicken ( dit mag je maar 1x doen in het leerproces want zoals ik hier boven schreef clicker is geen lokmiddel) en als de hond naar je toegerend komt heeft ie door dat click betekent dat er iets lekkers komt. 

Dan kan je eens een simpele oefening doen zoals naar rechts kijken en dat click je dan aan .. Zo leert de hond dat hij zelf moet nadenken voor de click. In de doos clicken is hiervoor ook een goede oefening. 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Fijn dat het beter gaat :-) Goed werk!

Volgende forumvraag: Diepgewortelde angst
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^