Waarom doet mijn pup dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

Het valt mij al enige tijd op dat Jenny, nu 22 weken oud, een beetje apart gedrag vertoont, dit had ze al van jongs af aan maar nu valt het toch ineens meer op.

 

Het komt er eigenlijk op neer dat ze ruimtes niet zomaar binnenstapt en niet zomaar door doorgangen heen gaat. Bijvoorbeeld als ik mijn slaapkamer in loop dan gaat zij heel vaak precies voor de ingang zitten, terwijl de deur gewoon openstaat, net alsof ze het idee heeft dat ze niet naar binnen mag. Ook als we net terug komen van een wandeling dan blijft ze in de garage zitten totdat ik in de woonkamer ben en dan pas komt zij ook naar binnen. Als ik tegen haar zeg "kom maar" dan komt ze ook niet, terwijl ze daar normaal gesproken altijd naar luistert.

 

Weet iemand hier misschien waarom Jenny dit doet? Ik had zelf het idee dat het misschien iets te maken heeft met onderdanigheid, maar wanneer we ergens anders op bezoek zijn dan vertoont ze dit gedrag niet, dan loopt ze gewoon waar ze heen wilt gaan. 

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Ik denk niet dat het per definitie onderdanigheid is, dat zou zich eerder uitten in ander gedrag. 

 

Vraagje: gaat ze echt ín de deuropening zitten? Of er voor oid? En waar ligt ze als ze in rust is. Langs de muren in een mand bijvoorbeeld? Of meer in het midden van de ruimte? Of in een deuropening/ergens bovenop? Of ergens onder oid?

 

Hoe is ze verder in haar gedrag? Luistert ze goed, of heeft ze bananen in de oren? Is ze dwingerig in haar gedrag, of juist niet? Is ze zindelijk? Sloopt ze wel eens? En wat sloopt ze dan? Zie je haar ook wel eens heel erg ergens overheen rollen/plassen of tegenaan schuren? Of juist niet?

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

" Ik denk niet dat het per definitie onderdanigheid is, dat zou zich eerder uitten in ander gedrag. 
 
Vraagje: gaat ze echt ín de deuropening zitten? Of er voor oid? En waar ligt ze als ze in rust is. Langs de muren in een mand bijvoorbeeld? Of meer in het midden van de ruimte? Of in een deuropening/ergens bovenop? Of ergens onder oid?
 
Hoe is ze verder in haar gedrag? Luistert ze goed, of heeft ze bananen in de oren? Is ze dwingerig in haar gedrag, of juist niet? Is ze zindelijk? Sloopt ze wel eens? En wat sloopt ze dan? Zie je haar ook wel eens heel erg ergens overheen rollen/plassen of tegenaan schuren? Of juist niet? "

 

Ze gaat echt vóór de deuropening zitten, als ze van de garage naar de woonkamer gaat wacht ze ook kaarsrecht voor het kleine trapje totdat de deur van de garage naar de gang openstaat, de deur van de gang naar de woonkamer openstaat en totdat ik dus in de woonkamer ben. 

 

Als ze in rust is ligt ze meestal op de bank, af en toe ligt ze ook op haar kussen, die ligt wel tegen de muur aan. 

 

Verder luistert ze heel goed naar me, soms wat afgeleid buiten door andere honden, maar goed daar is het natuurlijk nog een pup voor. Ik zou haar niet echt dwingerig noemen, maar af en toe gaat ze wel met haar poten op tafel of het aanrecht wat niet mag (leren we haar nog af). Als ze haar eten krijgt dan begint ze wel te blaffen/piepen en af en toe als ze zich verveeld dan gaat ze ook naast me staan piepen. 

 

Ze is helemaal zindelijk en sloopt tegenwoordig niks meer op af en toe een speeltje na. Verder rolt, schuurt of plast ze nooit ergens overheen.

 

Heb je een idee van wat de reden kan zijn? 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik volg,

 

wat is Jenny een mooie hond, ik kende het ras niet, ik lees dat het heel zachtaardige honden zijn, ook lief voor kinderen en geschikt als therapiehond. (net als onze Jenna zo te lezen)

 

ik weet de reden niet,

misschien gewoon voorzichtigheid, dat er misschien ooit iets spannends was als ze van ruimte veranderde? Doet ze dit alleen bij jou of of ook bij andere huisgenoten?

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Hm, apart. Ik moet zeggen dat ik ook zo 1,2,3 het gedrag niet echt thuis kan brengen. En de dingen die jij beschrijft geven mij ook niet het idee dat ze je met dit gedrag aan het uittesten of puberen is. 

 

Je schrijft dat ze dit van pups af aan al deed? Hm, zit ineens te denken: zijn het opstapjes waar ze achter blijft staan? Als dat het geval is, kan het ook zijn dat ze iets aan haar poten heeft waardoor ze moeite heeft met zo'n drempel. Maar dat zou dan al echt een hoge drempel moeten zijn, lijkt me weer een beetje stug dat jullie in elke deuropening een drempel van 20 cm hebben haha ;). 

 

Enfin, het is apart gedrag. Is er ook een reden voor dat je vraagt wat het kan zijn? In de zin van: is het problematisch gedrag? Niet alles wat een hond doet is direct duidelijk. En sommige honden zijn gewoon een beetje mental ;). De hond van een vriendin is zo, die heeft bijvoorbeeld periodes dat hij niet in de keuken durft te komen ;). En als hij er dan toch komt, durft hij niet terug te lopen en kan hij er uren blijven staan... Áls hij uiteindelijk terug durft lopen, is dat ook stapje voor stapje, achteruit lopend ;). 

 

Ik bedoel maar, niet alle gedrag is verklaarbaar ;). Als er geen problemen oplevert voor jou of je hondje, ach... Dan maakt het ook niet uit, toch?

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

" ik volg,
 
wat is Jenny een mooie hond, ik kende het ras niet, ik lees dat het heel zachtaardige honden zijn, ook lief voor kinderen en geschikt als therapiehond. (net als onze Jenna zo te lezen)
 
ik weet de reden niet,
misschien gewoon voorzichtigheid, dat er misschien ooit iets spannends was als ze van ruimte veranderde? Doet ze dit alleen bij jou of of ook bij andere huisgenoten? "

 

Ik kan me niet echt iets bedenken wat eng zou zijn geweest... En ze doet het ook bij meerdere ruimtes dus dat maakt het al helemaal apart! En ze doet dit trouwens ook bij mijn ouders ja, maar als er iets aan de hand is waar ze echt bij wil zijn dan loopt ze wel in een keer door (bijvoorbeeld als ze mijn moeder brokken hoort pakken en wij staan in de garage dan raced ze wel ineens naar de keuken) 

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

" Hm, apart. Ik moet zeggen dat ik ook zo 1,2,3 het gedrag niet echt thuis kan brengen. En de dingen die jij beschrijft geven mij ook niet het idee dat ze je met dit gedrag aan het uittesten of puberen is. 
 
Je schrijft dat ze dit van pups af aan al deed? Hm, zit ineens te denken: zijn het opstapjes waar ze achter blijft staan? Als dat het geval is, kan het ook zijn dat ze iets aan haar poten heeft waardoor ze moeite heeft met zo'n drempel. Maar dat zou dan al echt een hoge drempel moeten zijn, lijkt me weer een beetje stug dat jullie in elke deuropening een drempel van 20 cm hebben haha ;-)
 
Enfin, het is apart gedrag. Is er ook een reden voor dat je vraagt wat het kan zijn? In de zin van: is het problematisch gedrag? Niet alles wat een hond doet is direct duidelijk. En sommige honden zijn gewoon een beetje mental ;-). De hond van een vriendin is zo, die heeft bijvoorbeeld periodes dat hij niet in de keuken durft te komen ;-). En als hij er dan toch komt, durft hij niet terug te lopen en kan hij er uren blijven staan... Áls hij uiteindelijk terug durft lopen, is dat ook stapje voor stapje, achteruit lopend ;-)
 
Ik bedoel maar, niet alle gedrag is verklaarbaar ;-). Als er geen problemen oplevert voor jou of je hondje, ach... Dan maakt het ook niet uit, toch? "

 

Nee het levert zeker geen problemen op hoor! Maar ik vroeg mij gewoon af of er hier iemand was die een idee had of wellicht hetzelfde eens heeft gehad  Het zou namelijk wel makkelijker zijn als ik gewoon van de garage normaal naar de woonkamer kan lopen zonder eerst alle deuren open te moeten gooien en dan weer terug lopen om alles dicht te doen haha  Maar voor de rest maakt het niet veel uit nee, als het hier bij blijft  

 

Oh en nee het zijn niet alleen opstapjes, ook gewoon normale deuropeningen

honden page profiel Daven Daven 3 doggies

honden foto van Daven

Honden gaan vaker voor deuropening zitten /liggen  dit is de beste plek om (strategisch )overzicht te houden (jou en de rest in de gaten te houden )

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Lijkt het alsof ze bang is voor de ruimtes? Zoals het op mij overkomt is het alsof ze zich niet prettig voelt in die ruimtes en het liefst zo snel mogelijk door wil naar de woonkamer. 

 

Ik weet het ook niet, maar ergens dacht ik meteen aan iets onzichtbaar. Maar ja dat moet je dan ook in geloven. Maar iets met verkeerde aardstralen, bad vipe,  of hoe je dat ook noemt. In ieder geval dat het niet fijn voelt voor je hondje, vooral omdat ze in andere huizen wel normaal durft rond te lopen. 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Nu klink ik wel weer heel zweverig

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Nu klink ik wel weer heel zweverig "

 nou je weet het nooit natuurlijk

 

 er was ooit eens iemand die haar hond was onverklaarbaar angstig of blafferig, (ik weet het niet precies meer) maar achteraf bleek er met de bedrading iets mis te zijn, en was dat het waar de hond op reageerde.

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

" Honden gaan vaker voor deuropening zitten /liggen  dit is de beste plek om (strategisch )overzicht te houden (jou en de rest in de gaten te houden ) "

 Daar dacht ik ook aan, maar dan zou de hond van TS ook op andere momenten strategische plekken opzoeken, zoals midden in een ruimte of op hogere plekken... 

honden page profiel Daven Daven 3 doggies

honden foto van Daven

"  Daar dacht ik ook aan, maar dan zou de hond van TS ook op andere momenten strategische plekken opzoeken, zoals midden in een ruimte of op hogere plekken...  "

 Waarom ?,misschien alleen de keren dat de hond het idee heeft dat de baas wel eens weg kan gaan . Soms kan een hond al aan de handelingen /gedrag/routine zien of een baas weg gaat of niet .

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

"  Waarom ?,misschien alleen de keren dat de hond het idee heeft dat de baas wel eens weg kan gaan . Soms kan een hond al aan de handelingen /gedrag/routine zien of een baas weg gaat of niet . "

 Ts schrijft dat de hond het ook doet als ze met terug komen van de wandeling...

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

" Lijkt het alsof ze bang is voor de ruimtes? Zoals het op mij overkomt is het alsof ze zich niet prettig voelt in die ruimtes en het liefst zo snel mogelijk door wil naar de woonkamer. 
 
Ik weet het ook niet, maar ergens dacht ik meteen aan iets onzichtbaar. Maar ja dat moet je dan ook in geloven. Maar iets met verkeerde aardstralen, bad vipe,  of hoe je dat ook noemt. In ieder geval dat het niet fijn voelt voor je hondje, vooral omdat ze in andere huizen wel normaal durft rond te lopen.  "

 

Dat honden dingen aan voelen komen daar heb ik wel eens van gehoord ja, maar het rare is dan weer, als ze eenmaal in de ruimte is, dan heeft ze daar verder geen probleem mee. Laatste zat ze ook 5 minuten lang voor de ingang van mijn slaapkamer, daar slaapt zij ook en ik moest echt eerst licht uitdoen, tv aan en in bed gaan liggen voordat ze naar binnen stapte, alsof ze eerst wilt wachten totdat ik klaar ben met alles? Klinkt raar, ik weet het  Ik denk dat het gewoon een raadsel blijft... Jenny is gewoon een beetje raar denk ik... zo hond zo baasje 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Als ze dit doet, is iedereen dan in de ruimte waar ze niet naar binnen gaat, of ben jij in een ruimte en anderen elders in het huis? Misschien probeert ze visueel in contact te blijven met jou door zich voor de deuropening te positioneren, en toch in betere gehoorsafstand om anderen in het huis in de smiezen te houden.


Of als er niemand anders thuis is, kan het dan zijn dat ze in ruimtes achterblijft waar het beter op te merken is of de rest thuiskomt?

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

" Als ze dit doet, is iedereen dan in de ruimte waar ze niet naar binnen gaat, of ben jij in een ruimte en anderen elders in het huis? Misschien probeert ze visueel in contact te blijven met jou door zich voor de deuropening te positioneren, en toch in betere gehoorsafstand om anderen in het huis in de smiezen te houden.
Of als er niemand anders thuis is, kan het dan zijn dat ze in ruimtes achterblijft waar het beter op te merken is of de rest thuiskomt? "

 

Het verschilt wel, soms komen we binnen en zijn mijn ouders thuis in de woonkamer, soms kom ik binnen en zijn ze boven of weg, toch blijft ze dan telkens hetzelfde doen. Ik had vandaag eens geprobeerd om haar weer gewoon naar binnen te roepen met enthousiast zijn, werkte natuurlijk weer niet, maar toen dacht ik, wat als ik nou de deur gewoon even dicht doe? Dus zij zat in de garage voor het opstapje en ik deed de deur aan de andere kant dicht, wachtte even 20 seconden en weer open, zat ze nog steeds daar, maar toen ik haar vervolgens roepte kwam wel naar binnen! Ben benieuwd of een oplossing kan zijn en blijft werken :-) Misschien dat ze dan begint te snappen dat de deur niet oneindig open blijft staan voor haar...

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^