Hoeveel kan een pup (aan)?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DreamyDreamy

honden foto van Dreamy

Ik ben nu ongeveer 2 weken het trotse baasje van Django. Een mechelse herder reu van nu 11 weken.

Ik lees regelmatig dat een pup niet meer mag lopen dan 5 min. x maanden leeftijd. Dus zou Django maximaal 10-15 minuten mogen wandelen per keer.
Ik laat hem ongeveer om de 2 uur uit en we houden ons keurig aan deze richtlijn.

Nu las ik ergens anders dat sommige rassen op jonge leeftijd al best wat meer aankunnen en dat dit ook wenselijk is om ongewenst/verveeld gedrag te voorkomen.

Hoe denken jullie hierover? Ik zou graag wat meer doen met Django dan die korte wandelingetjes. Eventueel kleine stukjes fietsen. Of moet ik gewoon geduldig zijn??

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Fietsen mag pas met een jaar, ander half jaar.

Doe hersenwerk met je hond, daar word de hond ook moe van.

Zelf vind ik dat de hond soms wel wat langer mag lopen. Geen uren natuurlijk. Maar Let erop dat je hond geen gekke bewegingen maakt

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

Over dit soort dingen bestaan natuurlijk heel veel verschillende meningen.

Ik heb me wel ongeveer aan deze regel gehouden en natuurlijk niet op de minuut af, maar in grote lijnen zeker wel.
Waarom? Omdat een pup in de groei is waardoor je de gewrichten gewoon niet te veel en zeker niet te zwaar moet belasten.
Dus fietsen met een pup van 11 weken? Nee, echt niet doen!
Dit zou ik echt pas heeel langzaam gaan opbouwen vanaf 12 maanden.

Wat is de rede dat je meer wil doen? Drukke pup of je eigen gevoel?
In het eerste geval werken hersenwerkjes heel goed, wordt ie hartstikke moe van!

honden page profiel Pascale&KahlúaPascale&Kahlúa

honden foto van Pascale&Kahlúa

Als jij denkt dat je hond écht wel iets meer aan kan, kan dit af en toe geen kwaad hoor. Dit deed ik toen mijn hond pup was ook wel eens. Maar over het algemeen is het goed als je je aan de tijden houdt. 

 

Fietsen kan echt pas met een jaar / 1,5 jaar. Zeker met grote honden zoals een herder, en hier zou ik ook echt niet eerder mee beginnen. Wel kan je hem natuurlijk al laten wennen aan een fiets, loop er af en toe eens naast met je hond, fiets in de ene hand, hond in de andere hand, en zo kun je hem steeds iets dichter bij de fiets laten lopen.

 

Verder kun je je hond ook lekker moe maken met hersenspellen hoor, geef hem een Kong, verstop wat snoepjes in huis, zet een speurwerkje uit. Genoeg om je hondje wat moe je maken.  

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody

honden foto van Lupa & Cody

Tien minuten netjes in hetzelfde tempo meelopen is voor een pup veel belastender dan een half uurtje lekker in het bos scheumen. Af en toe een huppeltje, stokje zoeken, daar weer even snuffelen. Dit houdt een pup veel langer vol. 

 

Je kan dus wel kijken naar wat voor wandelingen je met je pup doet. Als dit op een ontspannen manier gaat mag het best wat langer. Het is vooral het lang achter elkaar wandelen wat vermoeiend en belastend is. Ook kan je naar je eigen pup kijken of iets langer wandelen dan de voorgeschreven minuten haalbaar zijn. Als je merkt dat je pup nog veel energie heeft en zich verveeld, ja dan wandel je een kwartier ipv tien minuten als dat verschil maakt in het gedrag. 

 

En hersenwerkjes voor thuis maken je hond ook moeier. Dit kan al heel simpel door wat koekjes te verstoppen en te laten zoeken en kan je steeds wat moeilijker maken. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Je kan wel langer naar buiten, je hoeft toch niet aan één stuk door te wandelen.

Ga ergens zitten, kan hij om zich heen kijken.

Ik ben met Black toen hij nog pup was, bijvoorbeeld een uur naar het water geweest.

Dan bleven we op één plek dan kon hij een beetje rondstruinen, weer even bij je zitten en rusten. Naar het water lopen en het water en de waterkant onderzoeken.

 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik heb me nooit zo aan die richtlijnen gehouden. 

Wat ik deed was gewoon tussendoor ergens rustig gaan zitten konden de pups gewoon ook gaan liggen of een beetje snuffelen. 

En na een minuut of tien liep ik dan weer een stukje verder. 

 

Fietsen ben ik begonnen met 6 maanden. 

Eerst zelf naast de fiets lopen en de hond aan de andere kant leren netjes mee te lopen. 

Toen dat goed ging begonnen met rechte stukjes fietsen in een val van m'n fiets tempo. 

Mijn idee is dat los lopen achter ballen aan rennen, spelen met andere honden voor meer belasting zorgt dan een stukje rechtdoor fietsen. 

 

Kijk gewoon goed naar je pup dat is het belangrijkste. 

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

Ik heb me er nooit aan gehouden, omdat zelda meer beweging nodig had, je zag dit ook dat als ze thuis kwam, dat ze nog altijd wou gaan wandelen.. ze leek niet voldaan. Als ik dan bijvoorbeeld 10 mintjes langer dat deed, dan was ze voldaan.

 

Meestal ging ik heel op mijn gemak door het veld. Dan was ik soms een halfuur tot 3 kwartiers weg.. Maar inderdaad, soms pakte ik haar op, soms oefende ik met haar(commando's), soms gingen we zitten en genieten van het zonnetje en vaak liep ze samen met mijn laika'tje door de boomgaarden. Echt mooi om te zien. Ik nam vaak ook mijn kodak mee en dat leverde dan altijd mooie beelden op..

 

Toen ze 11 a 12 weken was en haar inentingen had, ben ik een paar keer naar de losloopweide gegaan. Altijd een halfuurtje, dan was ze bekaf. Zoveel spelen! MAAR! ik lette enorm op dat ze niet vaak werd omgelopen. Vanaf dat wel was, lijn ik ze aan en stopte ik haar eventjes.. 

 

Ik ga met zelda stilaan beginnen op te bouwen met lopen tussen de 10 a 11 maand denk'k. de eerste maand een a la start to run doen en dan zo een beetje opbouwen..

Maar ik moet zeggen, ik heb het in het begin teveel gedaan. Ik heb het een maandje bijna elke werkdag gedaan. omwille van de socialisatie.. Maar ik ben al 3 weken maar 1 x per week aan het gaan ipv 4 x per week en daar voel ik mij veel beter bij :) 

Ik train meer met mijn hond, ik schep meer een band, ik maak wel meer wandelingen door wind en regen.. Maar IK zorg dat ze moe is en niet andere honden.. En dat vind ik ook wel belangrijk..

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Je moet het aanvoelen bij je pup. Ik houd mij er ook niet strikt aan joor. Anders heb ik een stuiterbal in huis... Dan maakt hij gekke bewegingen wat veel belastender is dan een beetje langer wandelen. 

 

Voor fietsen is het zowizo te vroeg.

 

Je kan ook een beetje trainen, zoals commando's oefenen en dergelijk. 

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Fietsen met zo'n jonge pup zou ik zeker nog niet doen. Als je wat meer wilt doen, denk dan aan leuke denkspelletjes, zoekwerk, wat langere maar wel rustige wandelingen. Je kunt beter een half uur met je hondje rustig wandelen, lekker laten snuffelen, dan 15 minuten alleen maar laten rennen, bal gooien, spelen met andere honden etc. Fietsen kan wel voor 1 jaar oud, zou zelf niet voor een maand of 8 oud beginnen. En dan ongeveer 3 keer per week fietsen, alleen maar rechte stukken draven, en opbouwen met max. 5 minuten per 2 weken. Dit is een schema wat ik ooit van een dierenarts heb gelezen.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

wat de rest zegt, fietsen is écht nog veel te vroeg.

Wandelen kun je wel eens wat langer, maar dien je dan best wel te compenseren.  Wandel je de ene dag een erg grote wandeling of wandel je veel, geef dan de dag erop wel wat meer rust.

 

HIer gaan ze ook gewoon meewandelen met de grote, maar ik train er ook al wel mee.  Speuren en gehoorzaamheid en een beetje bijtwerk.

Maar verder gewoon heel erg puppy laten zijn. Voor je het weet zijn ze groot immers ;)

honden page profiel DreamyDreamy

honden foto van Dreamy

bedankt voor alle reacties. Fietsen gaan we dan zeker nog niet doen.

we wandelen nu op een rustig tempo waarbij hij gewoon lekker kan snuffelen enz. Thuis zijn we commando's aan het oefenen. Zit, lig, pak en los gaan al heel aardig. We hebben er allebei lol in. Hij heeft ook een Kong.

Maar ik merk vooral een beetje aan het eind van de middag en de vooravond dat hij echt een stuiterbal is en ook aan alles loopt te knagen. Hij heeft zat speelgoed, waar we ook samen mee spelen.

Vanochtend heb ik al een wat langere wandeling gemaakt op een rustig tempo, wel aangelijnd. Ik durf 'm nog niet los te laten omdat hij achter alles aanvliegt, mensen, honden, fietsers, auto's enz.

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

" bedankt voor alle reacties. Fietsen gaan we dan zeker nog niet doen.
we wandelen nu op een rustig tempo waarbij hij gewoon lekker kan snuffelen enz. Thuis zijn we commando's aan het oefenen. Zit, lig, pak en los gaan al heel aardig. We hebben er allebei lol in. Hij heeft ook een Kong.
Maar ik merk vooral een beetje aan het eind van de middag en de vooravond dat hij echt een stuiterbal is en ook aan alles loopt te knagen. Hij heeft zat speelgoed, waar we ook samen mee spelen.
Vanochtend heb ik al een wat langere wandeling gemaakt op een rustig tempo, wel aangelijnd. Ik durf 'm nog niet los te laten omdat hij achter alles aanvliegt, mensen, honden, fietsers, auto's enz. "

 In verband met loslaten: misschien eens in een veldje wandelen ofzo?

Je moet je ook vaak verstoppen, zodat ze u leert zoeken. (heel willekeurig achter een boom gaan staan ofzo haha) Als je met 2 bent kan je da heel goed doen!

Zelda heeft haar keuren (stuiterbal) tussen 7u en 9u..

Gisteren was het half 10 voorbij voor ze rustig werd.. en met keuren bedoel ik: wild zijn, grommen,blaffen,bijten!!!!! (enorm veel :D).. Ik kan daar goed tegen, maar mijn ouders niet waardoor ik mij opjaag omdat mijn ouders er niet tegen kunnen en dat ik weet dat ze zich opjagen. Waardoor ik mij ook opjaag en waarschijnlijk voelt zelda dat enorm fel :D => nog wilder haha

Volgende forumvraag: Puppy Tyson voorstellen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^