2 honden is te veel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Giovanni (Gast)

beste, ik heb eergisteren een nieuwe pup gekocht, de oudere hond is 10 jaar. Ik had nooit iets gelezen over neutraal terrein. Nu dat ze hier samen zijn loopt de oudere hond telkens weg van de pup en loopt de pup er achter aan. Vandaag kon de oudere hond niet weg en snauwde naar de pup. Wat moet ik nu doen om ze toch overeen te laten komen of is het al te laat? alvast bedankt

honden page profiel --

honden foto van -

Nou te laat zou ik mij geen zorgen over maken, je hebt de pup pas sinds eergister ;-) Je oudere hond moet er gewoon aan wennen dat het niet meer alleen is na zo'n lange tijd en dat er een drukke pup in huis loopt. Je pup moet leren dat hij je oude hond niet steeds lastig valt en dat hij af en toe ook gecorrigeerd wordt. Zelf zou ik ervoor zorgen dat ze allebei een eigen plek hebben, waar ze kunnen rusten en dus niet lastig gevallen worden. Dus dat als de oude hond in zijn mand ligt en de pup wil er naartoe, dat jullie de pup dan laten weten dat dat niet mag. Zo weet je oude hond dat hij gewoon een veilige plek heeft en dat het niet is dat hij moet vluchten voor de pup. 

Verder gewoon niet teveel forceren dat ze elkaar leuk vinden, ze moeten gewoon wennen en het komt echt vanzelf wel. Gewoon allebei evenveel aandacht geven en ook leren dat ze af en toe wat quality time hebben met de baas. Dat als jij met eentje aan het knuffelen bent, dat de ander zich er even niet mee bemoeit en dat die zo aan de beurt is.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ohh je pupje is er nog maar net.

Geef ze de tijd.

Je oude hond doet het goed , laat met een snauw prima weten dat hij/zij er niet van gediend is.

Neem je oude hond in bescherming en stuur de pup zelf weg als die achter je hond aanloopt. 

Je pup moet leren dat er plekjes zijn waar je oude hond zijn/haar rust vind en je oudere hond ook met rust laat.

 

Veel plezier met je pupje , komt vast goed 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Eens met Charlie & Aiko.

 

Vergeet ook vooral niet je oudere hond ook wat extra aandacht te schenken. Misschien een of twee keer per dag een lange wandeling voor hem alleen, lekker zonder pup. Geef hem in die wandeling ook extra aandacht. Ga snoepjes voor hem verstoppen ofzo, en begeleid hem met het zoeken, heerlijk samen aan het werk. Zo heeft je oudere hond misschien het idee dat ie niet vergeten word door alle drukte rondom de pup.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Hadden wij ook. De ene was 12 de ander een pup.

Nu zijn we anderhalf jaar verder.

 

Geef ze de tijd.

Een oud omaatje wordt ook moe als je er een dreumes bij zet.

Geduld het komt goed.

Af en toe de oudere hond beschermen tegen het drukke gedoe van de pup.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Op tijd ingrijpen.

Je honden hebben nog geen band met elkaar. Ze moeten aan elkaar wennen, dat heeft tijd nodig.

 

Je oude hond loopt weg, heel mooi, zo geeft hij aan even geen trek in zo een drukke pup te hebben.

Haal je pup dan weg. Je zou een hekje kunnen plaatsen waar je je pup even kan doen. Zo geef je je oude hond de ruimte. Die leert dat de pup geen kwaad kan en je leert je pup niet altijd naar je oude hond toe te gaan.

Ga elke dag een keer met de honden appart wandelen, zo hebben ze elk individueel aandacht en geef dit de tijd.

Het heeft een paar weken nodig eer ze wel een band met elkaar hebben.

Best kans dat ze dan niet bij elkaar zijn weg te slaan. 

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Je oudje een beetje in 'bescherming' nemen lijkt mij wel een goed idee. Wanneer deze aangeeft (door weg te lopen, te snauwen) even rust te willen, en de pup luistert hier niet naar, sta je oudere maatje dan even bij door de pup weg te halen. Mijn hond was pas twee toen onze pup erbij kwam, maar wij hebben dit ook zo gedaan - zo'n pupje moet (zachtjes) leren dat andere honden grenzen hebben die ze moeten respecteren. Dat gaat niet in een dag, maar ze hebben het in mijn ervaring best vlug door. Mijn honden zijn in ieder geval de beste maatjes nu 

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

Heb zelf ooit bij een hond van 12 een pup gekregen.

De oudere hond was er niet echt van gediend en snauwde en gromde tegen de pup./

Ik greep steeds in en bemoeide me ermee.

Werd steeds erger.

Advies van dierenarts was als het gebeurd ga buiten staan met je handen op je oren en laat de oude hond het zelf regelen.

Dat heb ik met trillende knieën gedaan. Stiekem door het raam naar binnen gekeken.

Naar binnen gegaan toen het weer rustig was.

Nooit meer iets gebeurd. Het was geregeld tussen de 2 honden !!

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Heel herkenbaar en hier is het altijd goed gekomen :-)

De oudere hond extra aandacht geven. De wandelingen afwisselen tussen beide honden mee en de honden apart uit laten.
Bij alles wat je doet eerst de oudere hond en dan de pup.
Laat ze ieder hun eigen plaats hebben en ieder een eigen eet plek + eigen bakken.
Laat ze het vooral samen uitzoeken, niet te veel bemoeien. Laat het ook toe dat de oudere hond weg loopt van de pup.

En het belangrijkste: ga zelf niet lopen stessen. Als jij ontspannen bent, breng je dat over op je honden.

Welke rassen heb je eigenlijk? Hoe is je oudere hond normaal naar andere honden? Als je oudere hond normaal niet lief is tegen andere honden, is de kans groot dat dit niets word.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Heb zelf ooit bij een hond van 12 een pup gekregen.
De oudere hond was er niet echt van gediend en snauwde en gromde tegen de pup./
Ik greep steeds in en bemoeide me ermee.
Werd steeds erger.
Advies van dierenarts was als het gebeurd ga buiten staan met je handen op je oren en laat de oude hond het zelf regelen.
Dat heb ik met trillende knieën gedaan. Stiekem door het raam naar binnen gekeken.
Naar binnen gegaan toen het weer rustig was.
Nooit meer iets gebeurd. Het was geregeld tussen de 2 honden !! "

 Heel gevaarlijk advies, een DA is dan ook geen gt!

De honden hebben nog niets met elkaar. De bijtrem is sterk ontwikkeld bij honden waarbij een band is, binnen de eigen roedel. 

Vreemde honden kunnen elkaar doodbijten, wat ook dikwijls gebeurd.

Niet alleen dat, stel, je krijgt een adoptie kind en die wilt de hele tijd spelen met je eigen kind, ze gaan elkaar irriteren, pesten, knijpen, slaan, je eigen kind wilt rust.

Zo gaan ze elkaar niet alleen niet leuk vinden, je zou ook ingrijpen.

Zal best dat het zo geregeld was, je pup durfde waarschijnlijk niets meer te doen, uit angst voor de oude hond. Vind ik geen leuke basis.

Als je ingrijpen niet werkt, was je wel duidelijk genoeg? Anders zouden ze nl niet doorgaan.

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

ach, ik was in begin ook in paniek hoe het zou lopen. Laika is een heel schuchter hondje dat heel veel angst had ontwikkeld omdat ze meerdermaals is aangevallen geweest door mechelse en duitse herders.. In het begin ging dat moeilijk, veel geblaf, gegromd, snauwen,.. Nu nog altijd hoor :D maar we leren er mee leven. Zelda kent het bevel "neen" nu goed, dus als we zien dat ze naar laika wilt gaan, zeggen we neen en draait ze haar om. Soms moeten we dit meermaals ook zeggen.

 

We beschermen laika ook wel vaak, laika is een oudje, heeft haar nooit kunnen verweren en tegenover zelda laat ze haar ook soms doen en moeten we het voor haar opnemen.. Want soms hangt zelda aan laika haar oren te trekken, dat laika naar ons kijkt van "help mij alstublieeeeft"

 

maar ze liggen vaak langst elkaar en als ze alle 2 rustig zijn gaat dat perfect.. Eten en pipi doen en wandelen enzovoort gaat perfect! :D

 

een beetje tijd geven dus!

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Alle tips die gegeven zijn ben ik het mee eens. In het kort komt het erop neer, bescherm de oudere hond voor de jonge hond. Wij hebben onze eerste hond (die was dan niet oud) ook moeten beschermen tegen de streken van Thalia. En Gruul vond het echt wel fijn dat we voor hem opkwamen als Thalia te opdringerig aan het doen was. Soms schakelt hij nog steeds onze hulp in als Thalia niet wil luisteren naar hem.
Ik zou de honden het niet zelf uit laten zoeken. Je oudere hond heeft je nu nodig om hem te helpen waar nodig. Ook dit zal de band tussen jou en de oudere hond versterken. Want jij laat zien dat je het voor hem oplost :).

En wie weet heb je over een tijdje ook wel zulke foto's.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik zou het niet als beschermen zien. De pup heeft immers niets kwaads in de zin. Het gaat erom dat de oudere hond moet leren dat hij/zij samen met de pup in de roedel past/hoort. Dit kan alleen door de oudere hond te laten zien dat hij niet onder doet voor de pup, dat de pup niet leuker of belangrijker is en dat de oudere hond nog net zo veel (of meer) aandacht krijgt als voorheen.

 

Toen wij Drib gingen ophalen, wilde Rex niets van haar weten. Bij thuiskomst verdedigde hij haar al. De weken erop leerde hij haar heel veel. Vandaag de dag is Rex er niet meer, maar er zit heel veel gedrag van Rex in Drib. Haar manier van spelen met sommige honden, haar enthausiastme bij leuke dingen etc..

Toen ik Drib 'af' wilde leren, kende zij dat al. Dit terwijl een Bouvier een trage leerling zou moeten zijn. Zij had het echter van Rex geleerd/afgekeken.

Toen Rex slecht ziend en slecht horend werd, raakte hij 'verdwaalt' van mij. Drib rende weg van me, ik was hun beiden kwijt. Drib kwam echter snel terug met Rex achter haar aan. Ze had hem gewoon opgehaald en dat echt meerdere malen, tot ik het risico niet meer aan durfde te nemen en hem niet meer los liet lopen.

Toen Rex overleed, is dat een hele zware periode geweest. Die 2 waren immers een soort van roedeltje onderling. Ik had echt bijna geen band met Drib. Die band is pas ontstaan toen Rex weg raakte, zo hecht waren die 2 met elkaar. Maar zo hecht als hun waren, zo hecht is Drib nu met mij.

 

Bij andere combinaties die ik/wij hadden, duurde het veel langer en was de band tussen de honden onderling minder hecht. Ze hadden echter even goed veel fun met elkaar.

Ik denk dat het verschil hem zit in de karakters. Drib is een hond die gevoelig is en zich zeer snel en goed bind met anderen, zelfs met onze katten en konijnen. De vorige honden waren meer op zichzelf.

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Je oudere hondje moet gewoon nog wennen. Zo deden ze hier ook de eerste paar weken. Maar na een week of twee was het dikke liefde tussen hen allemaal.

Kwestie van wennen en ook: of ze al eerder eens een nieuwe pup in hun midden hebben aanvaard.

Hier hadden ze nog nooit een pup mee het huis in zien gaan. Buiten enzo waren ze ruim veel pups tegengekomen in hun leven maar nog nooit was de pup mee naar binnen gegaan en ging deze niet weg na een tijdje.

Komt wel goed denk ik met alle tips die je al kreeg :)

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

De oudere hond zoals iedereen zegt in bescherming nemen en het ook wat tijd gunnen.

 

Mijn zus heeft een Bullmastiff pup van 21 weken nu. Vanaf dag 1 is ze hier gekomen met haar pup. Mijn hond moest de eerste keer echt niks van hem weten. Nu is mijn hond bijna 3 dus nog niet zo oud, maar hij kan zich soms als een oude chagrijn gedragen.

 

De tweede dag was er al meer actie in de zin van spelen en nu zijn ze onafscheidelijk. Mijn hond geeft echt wel eens een snauw om een grens aan te geven. In mijn ogen mag een oudere hond dat ook best, als het daar maar bij blijft.

Volgende forumvraag: ongerust en bang :(
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^