Tips en adviezen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Ludo en ikLudo en ik

honden foto van Ludo en ik

Hoi!

Ik heb gisterenochtend mijn pup Ludo opgehaald. Het is een maltezer/dwergteckel reutje.

Ik schrijf dit niet om te klagen, maar om adviezen omdat elke pup toch weer anders is. Er zijn twee dingen waarvan ik niet zeker weet of ik ze goed aanpak.

Ten eerste: Hij piept veel. Heel veel. Overdag negeer ik het, maar laat 's avonds wil ik dat eigenlijk onze buren niet aandoen, we wonen namelijk in een flat. Eigenlijk doet hij het binnen bij twee situaties:

- Hij probeert op de bank te springen maar dat lukt hem nog niet. Wij willen sowieso liever niet dat hij op de bank gaat liggen (misschien op een speciaal kleedje op de bank, maar ik weet niet of een hond dat gaat snappen). Hij blijft dan tegen de bank aan springen, om de bank heen lopen, en zijn gepiep wordt dan steeds harder, echt alsof hij gemarteld wordt. Na een tijdje houdt hij op, maar alleen als ik niet op de bank zit, ik moet dan ergens anders gaan zitten. (Hij doet het trouwens ook als er niemand op de bank zit). Overdag negeer ik dit dus, maar gisteren deed hij het om half 1 's nachts na het wandelen, en toen zette ik hem in zijn mandje en ging bij hem op de grond zitten, zonder iets te zeggen. Ik wachtte tot hij even in slaap was gevallen en ging toen zelf in bed liggen. Is dit goed? Of beloon ik hem dan voor zijn piepen? Om half 3 moest dit nog een keer omdat hij weer zat te piepen.

- Bij het uitlaten. Hij plast of poept nog niet bij het uitlaten, daarom probeer ik op één plek te blijven staan zodat hij de minste prikkels heeft. Maar op een gegeven moment raakt hij gefrustreerd en gaat hij piepen. Na zo'n 20 minuten ga ik dan weer naar binnen.

Ten tweede: Hij plast en poept dus nog niet buiten. Ik wil hem eerst balkonzindelijk proberen te maken, omdat mij dat een stap makkelijker lijkt dan meteen alleen bij het uitlaten, maar hij doet dan niets, zelfs niet als hij al 3 uur wakker is, gegeten heeft, gespeeld heeft, en in de woonkamer rondjes begint te draaien waardoor ik weet dat hij iets moet doen. Ik zet hem dan, met riem aan, op het balkon (daar ligt kunstgras) maar hij doet niks. Zelfs na een half uur niet en dan begint hij weer gefrustreerd te raken, gaat piepen en in het kunstgras bijten. Toen ik hem weer binnen zette, zag ik dat hij begon te plassen dus pakte ik hem snel op en zette hem op het balkon, maar hij ging niet verder. Daarna binnen begon hij te poepen, pakte ik hem weer op en heeft hij het afgemaakt op het balkon, de rest lag als een spoortje door de woonkamer heen... Ik heb de poep laten liggen, hopelijk helpt dit de volgende keer.

Naast het "uitlaten" op het balkon wil ik ook 5 keer per dag naar het grasveldje buiten lopen. Tot nu toe heeft hij dus nog niks uit zichzelf buiten gedaan.

 

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, ik snap dat ik hem pas 1 dag heb en dat dit niets zegt maar ik vroeg me af of ik het zo een beetje goed deed.

Ik kwam er net ook achter dat hij pas 6,5 week is, terwijl de verkoper had gezegd 7,5 week... Misschien een beetje naïef geweest om dat niet zelf te controleren daar.

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Woei, 6,5 week! Dat is veel en veel te jong! En een verkoper? Je hebt toch niet je hond in een winkel gekocht?

 

On topic,

je pup is er nog maar 1 dag, hij piept.. Geef hem aandacht, lekker knuffelen enz. Vooral omdat hij ook nog maar zooooo veel te jong was om uit het nest gehaald te worden. Normaliter gaat een pup tegen de 8 weken weg, uitzonderingen met 7.
Je pup had nog veel te leren daar in het nest van de moeder.

 

Het is belangrijk dat je pup zich nu eerst op zijn gemak voelt. Zindelijk maken komt nog wel. Laat hem wel weten waar hij moet plassen/poepen en geef er zonodig een commando aan, wees zeer uitbundig als hij een plasje/poepje doet op de plek waar het moet en beloon hem met stem en iets lekkers.

 

Verder raad ik je aan om naar de dierenarts te gaan voor de nodige entingen die hij zeer waarschijnlijk niet gehad heeft, ontwormen ed.

 

Ook is socialiseren heel erg belangrijk, ga er lekker ergens mee op een bankje zitten, laat hem wennen aan het verkeer en de mensen/dieren die langs komen. Ga er mee naar de stad/dorp/kinderboerderij, dit alles wanneer je van je dierenarts groen licht hebt gekregen om te gaan.

 

honden page profiel Caitlin & Bijou † Caitlin & Bijou † goedgekeurde fokker

honden foto van Caitlin & Bijou †

Je pupje is heel erg jong, te jong misschien nog zelfs..

Je puppy wilt aandacht en warmte, neem hem lekker op schoot. Voor nu lijkt me dat geen probleem, je kunt hem naast je op de bank zetten op het speciale kleedje maar ik denk dat hij vooral lekker bij je wilt zijn, het is nog een heel jong beestje.

Piepen hoort erbij, je zult vanzelf leren wat je pup je daarmee wilt vertellen en dan weet je ook hoe je moet reageren of beter kunt negeren.

Zindelijk maken is niet altijd makkelijk, je doet het goed. Gewoon regelmatig stukje mee lopen, vanaf het eerste moment dat hij buiten plast/poept flink belonen. Binnen negeren en opruimen. Je pup zal vanzelf leren dat het buiten moet maar dat kan even duren zeker zo jong.

Let op de socialisatie, je verhaal over de fokker doet mij vermoeden dat dit geen goede fokker is. Ik zou je een goede hondenschool aanraden.

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Die hondenschool word je nog niet toegelaten als je pup nog maar 6,5 week oud is. Beter kun je daarmee wachten tot ze 8 á 9 weken is.

honden page profiel Ludo en ikLudo en ik

honden foto van Ludo en ik

Sorry dat ik het verkoper noemde, een beetje bot gezegd misschien haha. Ik heb hem bij een boer gehaald. Was het enige nestje wat hij had en ze werden binnen in huis opgevoed.

Inentingen en ontwormen heeft hij 14 augustus gehad. Verder is het echt een heel dapper hondje. Rende meteen al achter de kat van mijn zus aan. Speelde met een Rottweiler. Net tijdens het wandelen begroette hij enthousiast andere mensen.

 

Maar als ik reageer op zijn gepiep dan "verpest" ik het niet meteen doordat hij een zeurhondje wordt?

Plassen/poepen doet hij binnen trouwens 9/10 keer op de puppypad, dus dat is eigenlijk al heel goed of niet? Net weer tijdens het poepen opgetild maar dat gaat écht niet haha.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Je pup is nog maar een baby hè. Een hele jonge baby.....

Ws te vroeg uit het nest gehaald.

Dus het laatste wat ik nu zou doen is me druk maken over zindelijkheid of training of cursus.....

Ga gewoon lekker bij dat hondje op de grond zitten....negeer het piepen niet, hij mist zn moeder en nestgenootjes.....

Lekker kroelen en knuffelen, beetje spelen en zonder zuchten plas en poep ruimen. S nachts mee in een doos naar de slaapkamer zodat hij nooit alleen is.

Dat gaat hem vertrouwen geven dat hij hier ook voldoende liefde en aandacht krijgt, net als bij zn moeder. 

En dan, na n paar weken eens zien of je met zindelijkheid en training aan de gang kunt. Voor nu: knuffen en langzaam beginnen met socialiseren; veel meer moet je nog niet willen met die baby....

Veel plezier!

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

" Sorry dat ik het verkoper noemde, een beetje bot gezegd misschien haha. Ik heb hem bij een boer gehaald. Was het enige nestje wat hij had en ze werden binnen in huis opgevoed.
Inentingen en ontwormen heeft hij 14 augustus gehad. Verder is het echt een heel dapper hondje. Rende meteen al achter de kat van mijn zus aan. Speelde met een Rottweiler. Net tijdens het wandelen begroette hij enthousiast andere mensen.
 
Maar als ik reageer op zijn gepiep dan "verpest" ik het niet meteen doordat hij een zeurhondje wordt?
Plassen/poepen doet hij binnen trouwens 9/10 keer op de puppypad, dus dat is eigenlijk al heel goed of niet? Net weer tijdens het poepen opgetild maar dat gaat écht niet haha. "

 Bij een verkoper moest ik gelijk denken aan een dierenwinkel oid.

 

Je verpest je hondje echt niet. Hij heeft je nu juist nodig, net weg bij zijn broers zussen moeder, helemaal alleen bij jou en jij gaat hem negeren. Dan gaat hij zich nog eenzamer voelen.

 

Lekker knuffelen dus en aandacht geven, ook als hij piept.

honden page profiel Caitlin & Bijou † Caitlin & Bijou † goedgekeurde fokker

honden foto van Caitlin & Bijou †

Ik zou me nog geen zorgen maken of je je hondje verpest. Duidelijke regels en grenzen zijn inderdaad vanaf dag 1 belangrijk. Maar aandacht geven en knuffelen is wat je pup wilt gezien zijn leeftijd.

Hondenschool kan je nu nog niet op inderdaad maar inschrijven kan wel alvast

honden page profiel Ludo en ikLudo en ik

honden foto van Ludo en ik

Okee bedankt voor de tips! Ik kan dus beter wat intensiever bezig zijn met zindelijk worden als hij de 8 weken gepasseerd is?

 

Ik heb trouwens gemerkt dat hij na zo'n piepsessie altijd binnen ongeveer een kwartiertje in slaap valt (een kwartier nadat hij opgehouden is). Misschien moet ik gewoon als hij zo is op een rustig plekje met hem gaan zitten tot hij in slaap valt? Misschien is hij dan ook gewoon een beetje gefrustreerd van moeheid.

Niet dat ik hem wakker hou hoor.

 

honden foto van Sylvia & de Amerikaanse Akita's Jackie en Kiba:)

Oeh veel te vroeg bij zijn moeder weggehaald, de laatste paar weken leren ze juist nog heel veel.

 

Je hebt je pup 1 dag en ik zie een verhaal alsof het al weken/maanden niet lukt zoals jij gehoopt had.

 

Maar dat terzijde, je wilt graag tips:)

 

Heb je al een kleedje voor je hond? Leg die dan op de bank en probeer je pup gelijk aan te wennen dat hij daar alleen op mag. Piept hij bij de bank? Kun je gerust je pup komende tijd op dat kleedje leggen.

Daarna kan je aanleren dat hij niet altijd op de bank mag.

 

Wat wij doen, als onze hond op de bank wil, pakken we haar kleedje en kloppen daar op. Willen wij het niet hebben zeggen we 'nee' en snapt ze dat (dat kan nu nog niet bij jou maar kun je vanzelf aanleren). Als je een keer niet wil dat je pup op de bank ligt, moet je dat kleedje daar ook niet neerleggen.

Je kunt op den duur prima aanleren dat als je pup op de bank ligt, je je pup er af zet en kleedje er ook af haalt.

 

Beter dat je pup erop getild wordt, dan dat hij zelf gaat proberen te springen, want daar is hij veel te jong voor.

 

Als je pup in huis plast, kun je er een krant op leggen.  Daarna krant omdraaien en je pup erop zetten. Als je hem een keer ziet dat hij moet plassen, hup hond oppakken en op de krant zetten. De plas stopt dan automatisch en hopen dat hij verder gaat op de krant en dan uitbundig belonen.

Als hij eenmaal krantzindelijk is, krant steeds wat kleiner maken en meer richting het balkon en dan aanleren op balkon te plassen.

 

Steeds meer doen andere manieren zonder krant en kan voordeel hebben dat je hond niet gewend raakt aan de krant, maar is wel een fijn hulpmiddel en duidelijk voor je pup.

 

Slaapt je pup 's nachts bij je op de kamer? Zal ik wel gaan doen als ik jou was, de komende week in ieder geval.

honden page profiel Ludo en ikLudo en ik

honden foto van Ludo en ik

"Als je pup in huis plast, kun je er een krant op leggen.  Daarna krant omdraaien en je pup erop zetten. Als je hem een keer ziet dat hij moet plassen, hup hond oppakken en op de krant zetten. De plas stopt dan automatisch en hopen dat hij verder gaat op de krant en dan uitbundig belonen.
Als hij eenmaal krantzindelijk is, krant steeds wat kleiner maken en meer richting het balkon en dan aanleren op balkon te plassen.
 
Steeds meer doen andere manieren zonder krant en kan voordeel hebben dat je hond niet gewend raakt aan de krant, maar is wel een fijn hulpmiddel en duidelijk voor je pup.
 
Slaapt je pup 's nachts bij je op de kamer? Zal ik wel gaan doen als ik jou was, de komende week in ieder geval. "

 Ik heb puppypads en dat werkt eigenlijk al heel goed. 9/10 keer doet hij alles daar al op. Ik heb ook al geprobeerd een puppy pad op het balkon te leggen maar dan gaat hij er om de een of andere reden alleen mee spelen. Maar goed volgens mij mag ik dan al blij zijn dat hij al bijna helemaal pad-zindelijk is met 6,5 week. Ik heb hem nu al doormidden geknipt omdat ik ze wel heel groot vond voor zo'n kleine pup (60/60cm), ben benieuwd of het zo ook lukt.

Ik zal ze langzaamaan steeds dichter bij het balkon zetten

 

Hij heeft vannacht in de woonkamer geslapen. Onze slaapkamer is met een schuifdeur verbonden aan de woonkamer en die was ook een stukje open, maar hij is er niet heen gelopen. Zal vannacht eens kijken of hij rustiger slaapt naast het bed!

honden page profiel Caitlin & Bijou † Caitlin & Bijou † goedgekeurde fokker

honden foto van Caitlin & Bijou †

Dat zou goed kunnen, wat je ook kunt doen is inderdaad met je puppy gaan zitten en zodra hij slaapt hem leggen waar je wilt dat hij slaapt (mandje of bench).

 

Kijk uit met die puppypads want dat lijkt handig maar straks moet je dat af gaan leren want je wilt niet dat je hond daar de rest van zijn leven zijn behoeftes op doet

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

 

Al veel goede tips gehad.

 

Een goede tip vind ik ook om onderstaande links door te lezen over pups en jonge honden, en je goed in te lezen over hondentaal zodat je je hondje goed gaat begrijpen.

 

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

 

http://www.puppyopvoeden.nl/spelen-met-je-hond/

 

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

 

 

honden page profiel Ludo en ikLudo en ik

honden foto van Ludo en ik

Nou hij heeft gisteravond voor het eerst buiten gepoept! En hij vond het vreselijk! Hij zat al 5 minuten te stressen en piepen en wilde niet verder lopen tot hij het echt niet meer kon houden. Uiteraard beloond enzo. Maar hij vind het dus echt niet leuk om iets buiten te doen.

Ik ga volgende week een paar dagen bij mijn zus logeren op haar boerderij. Daar kan de hond veel meer buiten lopen en hopelijk snapt hij zo beter dat het beter is om buiten te poepen/plassen. Hopelijk is het niet te verwarrend voor hem omdat hij dan pas een week bij mij woont.

 

Ik had nog een vraag, denken jullie dat het een goed idee is om een bench aan te schaffen voor Ludo? Ik wil hem een veilig plekje geven helemaal voor zichzelf. Ik wil hem in eerste instantie alleen voor 's nachts gebruiken, overdag natuurlijk laten wennen en het een leuk plekje voor hem maken, maar ik ben wel bang dat hij dan juist meer 's nachts gaat piepen omdat het al een piepertje is. Ik heb hem vannacht laten slapen om 23:15, om 01:30 was hij weer even aan het piepen, hij had geplast en gepoept, en nadat ik bij hem was gebleven om in slaap te vallen heb ik hem niet meer gehoord tot 06:00 maar heeft hij tussendoor wel weer gepoept en geplast.

Ik ben ook benieuwd of een bench beter helpt om het 's nachts beter op te houden al is hij daar nu natuurlijk nog te klein voor. Maar misschien gaat hij dan piepen vóór hij iets moet doen en kan ik hem nog op tijd er uit halen?

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Ik ben het met anderen hierboven eens. Ja j

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

" Nou hij heeft gisteravond voor het eerst buiten gepoept! En hij vond het vreselijk! Hij zat al 5 minuten te stressen en piepen en wilde niet verder lopen tot hij het echt niet meer kon houden. Uiteraard beloond enzo. Maar hij vind het dus echt niet leuk om iets buiten te doen.
Ik ga volgende week een paar dagen bij mijn zus logeren op haar boerderij. Daar kan de hond veel meer buiten lopen en hopelijk snapt hij zo beter dat het beter is om buiten te poepen/plassen. Hopelijk is het niet te verwarrend voor hem omdat hij dan pas een week bij mij woont.
 
Ik had nog een vraag, denken jullie dat het een goed idee is om een bench aan te schaffen voor Ludo? Ik wil hem een veilig plekje geven helemaal voor zichzelf. Ik wil hem in eerste instantie alleen voor 's nachts gebruiken, overdag natuurlijk laten wennen en het een leuk plekje voor hem maken, maar ik ben wel bang dat hij dan juist meer 's nachts gaat piepen omdat het al een piepertje is. Ik heb hem vannacht laten slapen om 23:15, om 01:30 was hij weer even aan het piepen, hij had geplast en gepoept, en nadat ik bij hem was gebleven om in slaap te vallen heb ik hem niet meer gehoord tot 06:00 maar heeft hij tussendoor wel weer gepoept en geplast.
Ik ben ook benieuwd of een bench beter helpt om het 's nachts beter op te houden al is hij daar nu natuurlijk nog te klein voor. Maar misschien gaat hij dan piepen vóór hij iets moet doen en kan ik hem nog op tijd er uit halen? "

Dat veilige plekje, dat kan ook gewoon in een mand hoor.

Zelf vind ik dat je een bench niet moet gebruiken om een plas/hoop te leren ophouden. Gewoon op gezette tijden (ook 's nachts) naar buiten helpt veel beter. Gewoon om de zoveel uur de wekker zetten voor in de nacht en overdag ook gewoon letten op de tijd en sowieso na elk slaapje, na elke keer eten en spelen. Je bent er even druk mee, maar je hebt geluk dat je de pup hebt nu het buiten vaak goed weer is, je kunt dus veel buiten zijn en dat is handig met zindelijk maken.

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

" Ik ben het met anderen hierboven eens. Ja j "ja je pup is te jong maar dat is nu een keer gebeurd en nu zal je daar rekening mee moeten houden.

Heel belangrijk is liefde! Je pup wil aanraking, op schoot, warmte. Je pup heeft nu vooral veiligheid nodig. Niet boos worden.

Tuurlijk je kan al wat trainen door zonder iets te zeggen elke keer dat hij poept of plast hem op het balkon te zetten. Verwacht nog niks dat duurt wel even.

Dat piepen zal je idd af en toe gek van worden maar probeer toch sterk en rustig te blijven. Speel veel met je pup, geef hem vaste slaaptijden (bij voorkeur in bench), geef niet alleen aandacht als hij piept.

Probeer daarnaast je pup in contact te laten komenaf en toe met andere dieren, mensen, kinderen, babies, bad/ water, vachtverzorging, tandenpoetsen.

Laat de pup snachts bij je in de slaapkamer als hij het te eng vind alleen.

Succes!

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Op die leeftijd is een pup ook snel moe. Als hij begint te piepen en tegen de bank opspringt kun je ook op de grond gaan zitten en spelen met speeltje 5-10 minuten. Vaak slapen ze daarna heel makkelijk.

honden page profiel Ludo en ikLudo en ik

honden foto van Ludo en ik

Hij wilde net écht niet slapen, ik werd er bijna wanhopig van haha.

Ik wist dat hij heel moe was, we hadden samen gespeeld en ik had hem uitgelaten en hij had gegeten, maar daarna bleef hij door het huis rennen en zat aan alles te bijten, van het ene speeltje naar het andere maar ook aan de snoeren en de gordijnen hangen. Op schoot werkte ook niet want dan bleef hij mij of mijn kleren bijten. Als hij op de bank zat was hij de bank aan het bijten... Hij was gewoon zo druk en hij was toen (13:00) al 4,5 uur wakker geweest sinds 6 uur. En ik lees overal dat een pup per dag 18-20 uur slaapt dus maar 4-6 uur wakker is gedurende de hele dag!

Na een half uur ben ik toch maar even op de vensterbank gaan zitten en heb het piepen genegeerd want ik wist écht niet meer wat ik moest doen, hij reageerde ook niet op "nee!" Hij probeerde toen weer de hele tijd op de bank te springen

Na 10 minuten is hij uitgeput in slaap gevallen. Dus ik denk dat ik er toch wel goed aan heb gedaan om hem even te negeren?

 

Ik heb echt veel gelezen over hoe je puppies moet behandelen en opvoeden maar om het ook echt goed uit te voeren valt nog niet mee, haha. Maar wel echt heel leuk!

 

Ik heb besloten vanavond een bench te halen. Ik zal hem er vannacht nog niet met het deurtje dicht in doen, maar vanaf morgen wel aan laten wennen enzo.

Volgende forumvraag: pup blaft veel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^