Max als dekreu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Max, mijn 4jarige sheltie reu is zojuist een soort van gevraagd als dekreu. Op de hondenschool volg ik agility en reeds een tijdje zit ik in de groep met een sheltie teefje, haar baasje geeft trouwens ook training. Nu zouden zij en haar grootouders elk graag een (2de) sheltie willen, en een nestje is natuurlijk heel leuk. Hier in Belgie is er ook een grote vraag naar shelties. Nu vroeg ze dus of ik interesse had, want Max is natuurlijk een hele mooie sheltie reu met stamboom O-), met dezelfde karaktertrekjes als het teefje. Ik zou dit natuurlijk erg leuk vinden. Maar heb nog enkele vragen:

-Uiteraard moet Max hiervoor getest worden, maar op wat allemaal? Betalen wij dan deze kosten of de eigenaars van het nestje?

-Heeft het gevolgen voor het karakter van Max? Mijn ouders denken dat hij eens hij gedekt heeft dat hij het vaker zal doen bij andere teven. Tot nu toe heeft hij nog nooit proberen rijden op teven en dit zouden we graag zo houden.

-Zijn er risico's voor Max tijdens een dekking?

-Max heeft dus nog nooit proberen rijden op een teefje, zal hij dat dan eigenlijk wel doen? Mijn ouders denken dat hij niet zal weten wat hij moet doen O-)

-Mijn ouders zeggen ook dat wij in dit proces niets moeten betalen, klopt dit? Want mijn ouders willen het eventueel wel toelaten maar dan moet ikzelf voor de kosten instaan, en mijn spaarpot is natuurlijk niet erg groot ;-)

-Moet hiervoor een soort van officieel document ingevuld worden? Maakt eigenlijk niets uit maar had dit graag geweten.

Ik ben nog nergens zeker van maar ik kan niet ontkennen dat ik het heel leuk zou vinden! De dekking, zwangerschap, bevalling en dan puppies <3 Maar ik wil zeker zijn dat Max er geen gevolgen aan overhoudt of er risico's voor hem zijn ;-)

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Kosten voor de testen zullen in ieder geval voor jou zijn.

Beste eerst eens bij de rasvereniging vragen wat er allemaal nodig gaat zijn, bij elk ras kan dat anders zijn.

Rasvereniging zal je ook wel kunnen zeggen wat het gangbare dekgeld wat je kunt vragen doorsnee zou zijn.

Hier zitten genoeg fokkers op het forum die je vast ook wel kunnen zeggen of het karakter van een reu verandert na een dekking.

 

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Bedankt! ;-)

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Wat leuk! Ik hoop dat de vele fokkers jou kunnen helpen!

 

Ik volg 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik ben geen fokker maar Black is een reu die als hij goedgekeurd wordt en getest is 1 of 2 x als dekreu wordt gebruikt dus in die zin weet ik er wat van.

 Ik ben ondertussen al 2 x naar een keuring geweest met hem.

Dat was het begin, hij heeft 2 x 'zeer goed' gehaald.

Mocht hij geen Uitmuntend krijgen dan mag hij alleen een teefje dekken die wel Uitmuntend heeft.

In oktober gaan we nog een keer naar een keuring.

Mocht hij dan nogmaals zeer goed of uitmuntend krijgen (hij is nu volwassen) dan gaan we de ogen en heupen laten testen.

En mocht hij ooit een keer dekken, is het ook alleen met een teefje die ook is gekeurd en getest en waarvan de pups een stamboom krijgen.

 

Als je Max wilt gebruiken als dekreu moet hij eerst goedgekeurd en getest worden (ik weet niet wat dit bij de Sheltie is).

En als je Max wilt laten dekken voor een pretnest (zonder stamboom) dan zou ik het niet doen, een stamboom alleen wil niet zeggen dat hij dan ook automatisch aan alle eisen voldoet.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

En misschien even goed nakijken wat er in je koopcontract staat?

 

Bij Puck staat er namelijk in dat ze niet voor de fok gebruikt mag worden.

honden page profiel Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & LunaPauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna 3 doggies

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Ik zou inderdaad even contact opnemen met de rasvereniging.

Vaak moeten er naast bepaalde gezondheidstesten ook een aantal shows gelopen worden (verschilt per ras welke resultaten behaald moeten worden)

 

Kosten voor eventuele testen en shows zullen voor jezelf zijn (normaal dan tenminste)

honden page profiel GerardGerard 3 doggies

honden foto van Gerard

Jij draait voor de kosten op van de onderzoeken dus als je hem gebruikt als dekreu zou ik hem beschikbaar stellen voor meerdere nesten zodat je zo uit je kosten kunt komen. Wat binnen mijn ras ook veel gebeurd is dat sperma wordt ingevroren voor KI. 

Ik merk bij mijn reu niet veel verschil met voor/ na de dekking. Hij is nog steeds dezelfde leuke hond. 

De eigenaren van de teef zullen de dekaangifte doen en ze hebben jouw handtekening nodig. Voor andere vragen zijn hier vast genoeg mensen met ervaring. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik ga je vragen even stap voor stap langs hoor, lijkt me wel zo makkelijk...

 

Uiteraard moet Max hiervoor getest worden, maar op wat allemaal? Betalen wij dan deze kosten of de eigenaars van het nestje?

 

Onderzoeken betaal je altijd zelf als eigenaar. Ik weet niet wat de regels in België precies zijn, maar hier in Nederland moeten Shelties in ieder geval om het jaar een ECVO oogonderzoek ondergaan. Daarnaast wordt hier veel op MDR1 getest, en wordt er vaak ook een HD onderzoek gedaan (maar deze zijn beiden niet verplicht). Verder is er dan ook nog de genetische CEA test. Iets wat steeds meer in opmars komt hier en dus ook steeds vaker wordt gedaan. Persoonlijk zou ik deze wel doen, omdat er toch nog best wel milde CEA lijders geboren worden uit bepaalde lijnen.
Verder is er vaak ook nog een showeis. In Nederland moet een reu 2x een ZG op een show gehaald hebben, maar veelal zie je dat reuen zonder een Utje op hun CV eigenlijk niet gebruikt worden. Voor teven ligt de eis hier in Nederland lager maar nogmaals, de exacte eisen in België weet ik niet zo uit mijn hoofd.

 

Heeft het gevolgen voor het karakter van Max?

 

Kan niks zijn, kan ook heel veel zijn... Daar valt weinig over te zeggen van tevoren. Is net zoals een hond laten helpen, dan weet je ook van tevoren niet welke kant dit daarna op gaan. De ene hond heeft er nauwelijks last van en gedraagt zich niet anders dan normaal, de ander krijgt 't in z'n bol en zal vanaf dat moment heftiger reageren op (loopse) teven.

 

Zijn er risico's voor Max tijdens een dekking?

 

Een reu kan altijd door een dekking een SOA oplopen, of bacteriën die hem ziek kunnen maken. Het gebeurt gelukkig niet vaak maar dat risico is er helaas wel altijd. Hier kan wel op getest worden maar helemaal uitsluiten is bijna onmogelijk.

 

Max heeft dus nog nooit proberen rijden op een teefje, zal hij dat dan eigenlijk wel doen?

 

Het is een fabel dat iedere reu kan dekken. Dekken is inderdaad wel echt iets wat een reu moet kunnen, en dit weet je van tevoren niet. Het kan dus best zo zijn dat als het moment eenmaal daar is hij niet goed zal weten wat te doen. Hier kun je soms wat bij begeleiden, maar als hij echt te onzeker is in zijn kunnen dan zal hij niet kunnen dekken en dus ook niet geschikt zijn als dekreu.

 

Moet hiervoor een soort van officieel document ingevuld worden?

 

Bij fokken komen altijd ook officiële zaken kijken, zeker als je het verantwoord wilt doen. Veel mensen denken dat de meeste verantwoordelijkheid bij de teef eigenaar ligt maar ik ben van mening dat de eigenaar van de reu minstens zoveel verstand van zaken moet hebben. Als jij met je reu immers een onverantwoord nestje op de wereld zet dan ben jij hier ook verantwoordelijk voor.
Sowieso moet er na de dekking een dekaangifte verstuurd worden die zowel jij als de teef-eigenaar moeten invullen. Verder is het zaak dat jij alle papieren op orde hebt, zodat je die kunt meegeven aan de teef eigenaar zodat deze die weer aan pupkopers kan meegeven. De stamboom moet in orde zijn en het is ook wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of de stambomen van de reu en de teef wel bij elkaar passen. Naast uiterlijk, karakter en gezondheid zijn lijnen uitzoeken immers ook een belangrijk onderdeel van fokken. Bepaalde dingen zul je misschien niet gelijk terugzien in de reu of teef zelf, maar in sommige lijnen komt epilepsie voor of zie je om de zoveel generaties bepaalde problemen tevoorschijn komen. Dit zijn allemaal dingen om van tevoren uit te zoeken om te kijken of de hondjes wel echt helemaal met elkaar matchen, en het nest wat er zal komen dus wel verantwoord is.

 

Dekken is gelukkig voor een reu toch nog altijd een stuk gemakkelijker als voor een teef. Maar er komt zeker heel wat verantwoordelijkheid ook bij kijken vanaf jouw kant. Ik zou er dus goed over nadenken, en ook zeker indien je toch besluit dit te gaan doen niet in zee gaan met de eerste de beste teef. Zorg er voor dat zij ook aan alle nodige eisen voldoet en je echt een goede partner combinatie goedkeurt want anders zorgt dit uiteindelijk alleen maar voor problemen voor alle partijen.
Verder betekend het feit dat er vraag is naar een ras nog niet altijd dat er ook genoeg geschikte eigenaren te vinden zijn. Een goede fokker screent zijn pupkopers grondig en zorgt ervoor dat de pups de allerbeste huisjes zullen krijgen. Ik ken de situatie natuurlijk niet dus kan hier zo snel niet over oordelen. Maar maak uit je eerste verhaal wel een beetje op alsof de eigenaren van de teef vooral naar de leuke kant van het fokken kijken en de moeilijke, serieuze kant een beetje over het hoofd zien. Fokken kost namelijk ook heel veel geld, betekend ruim 8wkn lang 24/7 thuis zitten en al je tijd en energie in de kleintjes stoppen. Het kan heel wat stress opleveren en in sommige gevallen zelfs de gezondheid van de moeder in gevaar brengen. Natuurlijk is het ook iets heel moois, maar het is niet alleen maar een sprookje. Dat zou ik hen dus wel echt goed duidelijk maken voordat ook zij zich hier verder in gaan verdiepen. Fokken kan voor zowel jouzelf als die teef eigenaren iets heel erg moois zijn. Maar alleen als jullie allemaal je echt goed in dit alles verdiepen en weten waar jullie aan beginnen.
Succes!

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik wil overigens niet al te negatief overkomen hoor, begrijp me dus niet verkeerd! Ik vind het juist heel erg goed dat je om deze informatie bij voorbaat al vraagt en je hier in verdiept. Dat zouden meer mensen moeten doen!

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Heel erg bedankt iedereen!
Ik ga alles nog eens goed lezen, contact opnemen met de rasvereniging, en vooral alles goed bespreken met de eigenaars van het teefje.

Wichita, is helemaal niet negatief, ben blij dat je er geen doekjes omwindt dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn kan zijn. Bedankt om mij te wijzen op dingen die ik anders vergeten zou zijn, en om de risico's aan te halen! ;-)

Ik hou jullie zeker op de hoogte.

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Ik wil ook nog zeggen dat ik helemaal tegen pretnestjes ben dus dat ik hierover goed ga nadenken. Het nestje heeft iig een doel en zal uiteraard met stamboom zijn ;-) Dat de teef ook de nodige testen heeft gedaan en de nodige resultaten heeft behaald vind ik ook zeer belangrijk.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van oukje

Heeft de teef ook een stamboom?

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik volg mee :)

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Teef heeft ook een stamboom ;-)
Volgens eigenaar van het teefje heeft Max een heuptest, DNA test en fokcertificaat nodig. De 2 testen haal ik wss bij de DA, maar dat fokcertificaat? Ga ook eens informeren bij de rasvereniging om te kijken wat zij zeggen.

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Kan iemand mij helpen waar ik een email vind van de belgische rasvereniging voor shelties? Vind dit niet meteen op het internet.

honden page profiel FotogravinFotogravin 3 doggies

honden foto van Fotogravin

Fokcertificaat haal je via St. Hubertus

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Heb gemaild naar St. Hubertus en ook naar de fokker van Max ;-) Weet iemand wat de gemiddelde prijs is voor een heuptest en DNA test? (sorry voor de vele vragen O-) )

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

 Een heup test bestaat niet. Ik denk dat dit heup foto's zijn. Je zult in elk geval een DA moeten hebben die officiële foto's maakt die naar ST. Hubertus gestuurd en beoordeelt moeten worden 

 

De DNA test zul je via ST. Hubertus aan moeten vragen.

 

Heeft St. Hubertus geen prijslijst op hun site?

 

 

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Op St. Hubertus heb ik de prijs van de DNA test gevonden ;-) Voor de heupen heb ik gemaild naar mijn DA.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Fokcertificaat haal je op een show.
Je moet minimum een Goed halen.
DNA test aanvragen bij Sint Hubertus.
Je krijgt dan nodige formulieren en kit thuis.
Met deze ga je naar dierenarts.
Die moet chip hond en stamboom nakijken en dan DNA afnemen.
De papieren ondertekenen en deze tezamen met de swabs naar Sint Hubertus verzenden.

Het DNA moet gekend zijn "VOOR" de dekking, en ook de fokgoedkeuing moet voor de dekking behaald zijn.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik weet niet hoe het qua kosten zit in België, maar dit was ik zelf kwijt in Nederland:

HD foto's: 150,- exclusief beoordeling (ongeveer 100,- extra)

Roesje: 70,-

Oogtest (ieder jaar): 45,-

 

Voor de DNA testen voor MDR1 en CEA kun je bij verschillende laboratoria kijken. Ik weet dat Optigen CEA aanbied, maar volgens mij zijn die verschrikkelijk duur. Dit is iets waar andere fokkers je ongetwijfeld beter mee kunnen helpen.

Verder moet er DNA afgenomen worden om later te kunnen bepalen of de pups van Max ook echt van Max zijn, dat moet je via St. Hubertus laten doen. Als ik het goed lees is dat 50,81.

Wat betreft de shows betaalde ik zelf 65,- per show exclusief benzine kosten, maar Nederland schijnt duurder te zijn dan België. 

Fokreglement van de Sheltieclub in België kan ik helaas niet vinden op hun website, deze is van de Nederlandse club: http://www.nederlandsesheltievereniging.nl/?taal=NL&id=207

 

Het is gebruikelijk dat je hier als eigenaar van de reu voor betaalt. Door een bepaalde prijs te vragen voor een dekking krijg je uiteindelijk die kosten weer terug. Wat gebruikelijke prijzen zijn bij de Sheltie weet ik niet, bij de Goldens is dat de pupprijs.

Heel veel succes!

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

De fokker can Udhai test op cea , MDR , HD, ed, pra en cataract. 

Udhai is mdr ++ en vrij van cea en rd 

 

Deze testen moeten ook via de kkush ( St Hubertus) geanalyseerd worden. 

 

Of Max zijn gedrag zal veranderen is moeilijk te zeggen. De ene hond zal in de buurt van teven zich heel anders gedragen als voorheen. Maar andere reuen dan weer helemaal niet. De fokker van Udhai heeft nu wel wat "problemen" met de papa van Udhai. Sinds hij gedekt heeft kan hij zich moeilijk concentreren op wedstrijd. Maar haar andere dekreu heeft daar totaal geen last van. 

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Even laten weten dat ik besloten heb om het toch niet te doen. Er komt meer bij kijken dan ik dacht en Max is perfect zoals hij is, wil niet dat hij verandert ;-) Er zijn trouwens al genoeg hondjes op de wereld vind ik O-)

honden page profiel GerardGerard 3 doggies

honden foto van Gerard

En hoe sta je tegenover KI? Ik gok toch dat Max zo nu en dan echt wel een zaadlozing heeft gehad. Dat is ook een manier zonder de reu met een trauma op te zadelen als de teef agressief is ;) 

Volgende forumvraag: PennHip, OFA, HD-A/B/C/D ?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^