Beetje te forse eis van Dierenpolitie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik las dit op het lokale nieuws en vond dit toch een beetje teveel van het goede. Hoe wou je een hond van 13 in een maand 10 kilo laten afvallen? Zo'n dier is al minder actief, en zoveel gewicht verliezen in korte tijd is ook niet gezond...

http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-07-2015/dierenpolitie-zet-vlaardingse-hond-op-dieet

 

"Radeloos zijn Jan en Linda de Vos uit Vlaardingen. Op 25 maart stond ineens de dierenpolitie bij ze voor de deur met de mededeling dat ze een melding hadden gekregen van dierenmishandeling. Hun dertien jaar oude hond Balto zou te zwaar zijn.

Een anonieme tipgever uit de flat had via meldnummer 144 alarm geslagen over het gewicht van Balto. Daarom wil de politie het dier zien. Jan en Linda krijgen van de agenten te horen dat hun hond veel te zwaar is en dat ze verplicht naar de dierenarts moeten om hem te laten afvallen.

Balto is een Border Collie. Deze honden zijn meestal 13 tot 20 kilo, veel lichter dan de hond van het Vlaardingse koppel.

Vingerafdrukken
Inmiddels is de 40 kilo wegende Balto op dieet, maar voor de eigenaren is de nachtmerrie is nog niet voorbij. Ze werden ontboden op het politiebureau, waar hun vingerafdrukken werden genomen en foto's werden gemaakt. Ook werden ze verhoord en met een proces-verbaal weer naar huis gestuurd.

Vorige week woensdag kregen ze het bericht dat het afvallen van Balto volgens de politie te langzaam gaat. Ze krijgen nog 1 maand de tijd om de hond tien kilo te laten afvallen. Anders wordt Balto in beslag genomen.

Advocaat
Jan en Linda zijn verbijsterd en hebben inmiddels juridisch advies ingewonnen om te voorkomen dat Balto mee wordt genomen. "Het enige wat we hebben gedaan is dat we Balto dertien jaar lang hebben vertroeteld. Nu worden we behandeld als misdadigers."

De politie zoekt nog uit hoe de zaak in elkaar steekt. Het dossier loopt volgens een politiewoordvoerder al sinds maart.

Geheel volgens protocol

Volgens een woordvoerder van de politie is het de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming die heeft vastgesteld dat Balto veel te dik is. "Er is sprake van dierenmishandeling", legt de woordvoerder verder uit. "En daar staat een voorwaardelijke straf op".

Bij dit soort gevallen is het gebruikelijk om dat er een verhoor plaatsvindt en dat er een proces-verbaal wordt opgemaakt. "Het is gewoon protocol dat we hebben opgevolgd.""

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Eh? Apart.. 

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Te ver doorgeslagen ambtenaren......echt hoor.

Om dit zó hard op te pakken. Van de zotte!

Laat inspectiedienst hun controles op het omgaan met ( vervoer van) paarden en varkens bijvoorbeeld opvoeren; dán zijn ze zinnig bezig.

 

Die hond zal best te dik zijn. En afvallen handig. Maar dit zijn onmogelijke eisen en zoveel afvallen voor zo'n oudje in korte tijd erg ongezond.

Trouwens, als te dik zijn mishandeling is, waar blijft dan jeugdzorg met al die kinderen met overgewicht? Worden die ook daarom maar uit huis geplaatst dan?

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

An sich vind ik dit niet eens zo heel erg.
Wat ik wel erg vind is dat ze verwachten dat een hond in 1 maand, 10 kilo af moet vallen. Ik mag hopen dat iedere idioot wel snapt dat dit ook geen gezonde eis is. Komt hier geen dierenarts bij kijken die hier advies over kan geven hoe ze de hond op een gezonde manier kunnen laten afvallen?

Dat ze aangesproken zijn vind ik niet erg, de hond is duidelijk veel te zwaar en dit valt onder dierenmishandeling. Ik geloof meteen dat deze mensen dit niet hebben gedaan om het dier leed te bezorgen. Te veel houden van kan ook leiden tot te veel verwennen. Dat hiervoor aan de bel getrokken is, en dat er ook iets mee gedaan is vind ik eigenlijk alleen maar goed.
Ik vraag me ook meteen af, de hond heeft toch naar de da gemoeten voor entingen en jaarlijkse controle. Waarom is er niet eerder actie ondernomen? Dit gebeurt niet in 1 dag tijd natuurlijk.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Het zal zo een vaart niet nemen Wilma, als de baasjes kunnen bewijzen dat de hond vermagert, alleen niet zo heel vlug, dan kan geen enkele rechter daar een pv nog voor geven.

 

net zoals iemand een schuld moet afbetalen...bij de kleinste betaling die hij dan al doet, is er sprake van goede wil.

 

hoe kan je nu in godsnaam zo een dikke hond kweken 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

13 jaar lang je hond zo zwaar laten lopen?
Ja, dat is niet gezond voor die hond en ik denk dat dit een voorbeeldzaak gaat worden.
Dan word er eentje zwaar aangepakt om een voorbeeld voor andere neer te zetten.

Die vingerafdrukken enzo? Ja, ik vind dat dit wel een goede zaak is.
Maar 10 kilo in een maand?
Dat is als een mens 20 kilo in een maand zou moeten afvallen en zwaar gevaarlijk.
Kan niet eens...je zou dan meer dan een kilo per dag moeten afvallen.

Er zou een gelijdelijk gewichtverlies moeten zijn.
2 kilo per maand is ook zeer rap en beter voor de gezondheid van de hond.

Maar ik lees ook dat deze hond 13 is en het dubbele weegt dan zijn rasgenootjes.
Weet ook dat er veel te doen is rondom honden die te dik zijn en we ons er ook steeds meer bewust van worden.

Veel honden blijven gewoon eten als je eten voor hun neus zet en ze zitten vol.
Dat is een overlevingsinstinct, maar veel mensen denken dat dit toch honger is.
Het is een lastige zaak en vanaf mijn laptop hier is het makkelijk om snel een mening te vormen.

Feit is, dat deze hond wel zo snel mogelijk moet afvallen.
En waarom heefde de dierenarts niet iets eerder gezecht.
Of hebben deze mensen gewoon hun vingers in hun oren gestopt en wilde ze niet luisteren? Ik weet het niet........


honden page profiel Manfred, baasje van Hugo en MollyManfred, baasje van Hugo en Molly 3 doggies

honden foto van Manfred, baasje van Hugo en Molly

Ik kan me niet voorstellen dat de dierenpolitie en de dierenbescherming bij deze eis blijven. Dit is ongezond en onhaalbaar.

Wat mij meer verontrust is dat de eigenaren menen niets verkeerd gedaan hebben, dus geen inzicht tonen, terwijl er toch sprake is van (onbedoelde) dierenmishandeling. Bij een eventuele volgende hond is de kans groot dat het weer fout gaat.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Dat is wel heel drastisch zeg.

 

Ik lees hier op hp berichten over honden die janken en bv op balkon zitten en daar wordt niks aan gedaan blijkbaar.

 

Te dik is ook zielig.

Hoe durf je een oude hond..kheb er zelf ook 1 een oudje..zo dik te voeren.

Dat er ingegrepen wordt ok snel afvallen klinkt wel heel idioot.

 

 

 

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Ik denk onmiddellijk is goed dat ze dit niet doen bij ouders die kinderen hebben met veel overgewicht,het zou druk worden op het politiebureau voor de vingerafdrukjes....

 

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Precies Eline, dat vind ik dus ook. 10 kilo in een maand is voor een jonge, gezonde hond al héél veel. Laat staan voor een oudje van 13.

 

En ja, dat die mensen niet snappen dat ze de hond veel te dik hebben laten worden is zorgelijk, maar een hond van 13 in beslag laten nemen is i-di-oot. De dierenpolitie bestaat al jaren, waarom is er jaren geleden dan geen melding gemaakt? En zelfs al zou het een nieuwe bewoner zijn, de dierenpolitie is van zijn padje als ze denken dat een hond van 13 in beslag nemen voor verplicht afvallen -het beste is voor de hond-. Dat ze een vinger aan de pols houden en controleren of de hond inderdaad 1-3 kg per maand afvalt, ja, dat zou ik helemaal begrijpen. Maar 1 maand 10 kg? Dat zou ik echt te gek voor woorden vinden.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Wow, oké.

1.)

Als, ik neem aan opgeleide, medewerkers van een dierenorganisatie zou je toch wel moeten weten dat dat redelijk onhaalbaar en daarbij ook nog eens ongezond is, 10kg in een maand.

 

2.)

Je gaat dit wél behandelen als dierenmishandeling (want iemand die zijn hond een ietsiepietsie meer geeft, tja, die is echt zó harteloos) en de mensen die hun hond 24/7 op 't balkon laten zitten niet? Die mensen die hun hond slaan, schoppen, een electrische halsband omdoen, niet? Die mensen die hun hond te weinig voeren niet? De mensen die hun hond, de hele dag, alleen, zonder eten/drinken/verrijking, in weer en wind in de tuin of alleen laten, niet?

Volgensmij is hier dan iets niet goed.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Het zal tot verwaarlosing horen en 10 kilo in 5 maanden tijd moet echt wel kunnen hoor.. Het speelt immers al sinds maart en ze hebben nu nog 1 maand de tijd. Geef hem sperziebonen en geen snacks. Lekker zwemmen en lopen is ook belangrijk voor een oude hond, want een oude hond moet het van zijn spieren hebben.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Hier staat trouwens meer informatie, ook door de eigenaar, in de opmerkingen:



http://www.rijnmond.nl/nieuws/16-07-2015/voor-balto-kan-overgewicht-levensgevaarlijk-zijn

 

"Wij zijn de eigenaars van deze hond. Het is absoluut niet waar dat hij tussen de 13 en 20 kilo mag wegen. Onze hond heeft altijd 24 gewogen, maar omdat hij nu 13 is mag hij 30 wegen. Is dit nu zo erg???En omdat hij ook vetbulten heeft die alles bij elkaar 6 kilo wegen hoeft hij volgens de dierenarts eigenlijk maar 4 tot 5 kilo af te vallen. De LID overdrijft dus gigantisch. Blijkbaar kunnen ze het niet hebben dat ze geen gelijk krijgen en dat wij de media erbij gehaald hebben, wat we trouwens gedaan hebben omdat een advocaat ons dit geadviseerd heeft. De LID moet dus niet zo janken."

 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Het aantal KG in 1x is niet goed nee, maar de rest, ja daar ben ik wel voor. Dit is gewoon echt niet normaal!
En die reactie van die eigenaren die Wilma niet plaatst is van de zotte zeg! Hoezo mag een oude hond meer wegen  1e hit op google voor border gewicht:

Gewicht: Mannelijk: 13,6–20,4 kg, Vrouwelijk: 12,2–19 kg

 

*Edit:

Als je dit dan zo even leest, vind ik het heel slecht van de eigenaren als het waar is.

(reactie gekopiëerd)

25 maart eerste contact met de bezitters van de hond.
Normaal weegt zo'n ras 13-20kg en nu 40 kg. Dat is het dubbele.
De hond in kwestie kon niet meer zelfstandig opstaan.
25 maart tot 8 juli = 16 weken en geen maand.
De LID stelt de 'mishandeling' vast.
De LID is geen politie, wel werkt zij samen met de dierenpolitie.

16 weken en geen 4 1/2 week dus.
En 16 weken is al aardig richting 4 maanden.
Als je eigen hond niet meer kan opstaan van het overgewicht is dat niet in 1 dag gebeurd. Als je stelt dat 5 maanden reëel is om 10 kilo af te vallen, dan mag je toch vaststellen dat 20 kilo overgewicht 10 maanden lang duurde.
De laatste 10 kg/5 maanden ben je dan volgens mij aan het mishandelen.

Als je dan ook zegt niet te vinden dat je iets misdaan hebt / misdoet dan toon je aan niets te snappen van dierenwelzijn.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Snap dat die eigenaren op het matje worden geroepen nadat ik hun reactie heb gelezen.

Een oudere hond mag niet extra wegen,integendeel.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^