pup wil spelen na eten, maar mag dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel babs van buurenbabs van buuren

Hallo,

Ik heb sinds 1.5 week een pup van 5 maanden en ik heb een vraagje over hoe jullie dat zouden aanpakken. Ik las dat honden een maagdraaiing kunnen krijgen als ze meteen gaan bewegen na het eten. Ik probeer daar het uitlaten op aan te passen.  Vanmiddag uit geweest en ongeveer 2 uur daarna zijn eten. Nu wilde ik hem 2 uur rust geven voor de volgende uitlaatbeurt (en de laatste van die dag). Alleen was hij zo actief en zelf aan het spelen dat ik na een tijdje dacht, misschien moet ik hem in de bench even laten rusten. Janken Janken even. Genegeerd, en uiteindelijk was hij rustig. Maar wil ook niet dat hij de bench als straf gaat zien. Heb wel hem na de bench even zit en af laten oefenen met snoepjes.

Maar Hij heeft dus juist zijn actiefste uurtje na het eten, wil alles kauwen, gaat met al mijn spullen slepen en dit probeer ik hem af te leren door hem af te leiden met zijn kluif of speeltjes. Maar wil dus ook niet dat hij gaat spelen toch..? . Hoe pak ik dit aan? Toch bench uurtje na eten? wat denken jullie? 

groetjes babs

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Er wordt idd gewaarschuwd voor het gevaar van maagkanteling na het eten, maar statistisch gezien gebeuren echter de meeste maagkantelingen 's nachts, als de maag (bijna) leeg is en de hond in rust. Het is dus eigenlijk niet echt bewezen dat er een verband is tussen eten-bewegen.

Als de pup gewoon beweegt (heen en weer loopt) na het eten zonder echt druk of hyperdepieper te worden, zou ik me er niet echt zorgen om maken. Pups worden wel vaker een beetje energieker bij het eten, en dat moeten ze dan nog even kwijt. Dat verdwijnt vanzelf bij het ouder worden.

Als je pup echter veel te enthousiast en drammerig wordt bij het eten zelf al, en schrokt, kan het een goed idee zijn om hem te leren in rust te eten. Dan blijft hij meer in die gemoedstoestand hangen en zal hij ook niet zo hyper gaan doen na de maaltijd.

Als je je toch zorgen maakt en het niet fijn vindt dat ie actief is na het eten, kan je na z'n maaltijd ook even een beetje hersenwerk met 'm doen, zodat ie lichamelijk niet zoveel beweegt. Of aandachtsoefeningetjes als ie dat leuk vindt. Zo verleg je de lichamelijke activiteit naar een mentale activiteit.

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Elke hond die we vroeger thuis en later bij mij hadden speelde graag na het eten.Ik denk dat ze zich dan vrolijk voelen... Buikje vol... 

 

We hebben er wel altijd op gelet dat ze niet té druk gingen lopen en springen en na een poosje werd er gestopt en een paar uurtjes gerust voor er buiten gespeeld en gelopen werd.  Een wandeling kon wel.

 

Eigenaardig genoeg lees ik ook vaak dat wild spelen na het eten een gevaar kan zijn... Maar als ik een "waargebeurd" verhaal over een maagkanteling hoor of lees dan blijkt dit inderdaad vaak 'snachts... bij rust en terwijl de baasjes weg of slapen zijn.

 

Sommige rassen blijken er ook gevoeliger voor dan andere.

 

Maak je dus geen te grote zorgen maar hou het dollen na het eten een beetje in de hand.

 

Veel plezier nog met je pupje ! 

honden page profiel babs van buurenbabs van buuren

Bedankt voor de reacties! Ja ik hoor/lees ook wisselende dingen hierover. Ja hij gaat vooral alles proberen te pakken wat niet mag na het eten haha. Beetje aan het uitproberen volgens mij. En wil ook trekspelletjes doen dan. Het is een fijne afleiding van het slippers pikken gedrag maar ik maakte me dan weer druk of dit niet teveel was. Hij ging ook zelf met zijn trekbal om zich heen zwiepen. Echt beetje dat puppy half uurtje. Goede om dan mentale spelletjes te doen. Hebben jullie daar nog tips voor? Ik verstop nu soms brokjes in een wcrol met papier erin, of verstop snoepjes in huis die we samen gaan zoeken of oefen zit en af.  Fijn om te horen dat ik me niet te druk moet maken. Het is onze eerste pup en het is nogal flink uitzoeken de afgelopen 1.5 week 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik heb die behoefte aan sociale interactie tot nog toe ook bij alle honden gezien. Hier doen mijn ruim volwassen kerels het ook nog steeds. Eerst even bij mij met een tevreden blik, lik en brede kwispel (wie weet volgt er een toetje ) dan gaan ze hun bek 'schoon wrijven' of komen daarvoor bij mij. Daarna proberen ze een spelletje los te peuteren wat ik in een kleine massage/knuffel/betast sessie omtover. Is dat achter de rug dan gaan ze meestal even met elkaar ad slag. Inmiddels weten ze dat kunst en vliegwerk opgebroken wordt en houden ze het zeer bescheiden, vaak liggend op de grond, bij wat open bek schermen en wederzijds getut.

 

Niet lang daarna gaan we heerlijk met zijn drietjes aan een schoonheidsslaapje.

 

Je kunt 'googlen' op hersenwerk voor honden voor leuke ideetjes en je zou hem na het eten evt. ook kluifwerk aan kunnen bieden. Indien je brokken voert zou je hem ook de hele maaltijd als 'werk' aan kunnen bieden bv. een deel in een Wubba/Kong/voerbal en de rest via hersenwerkjes waar je hem in begeleidt zodat hij de gewenste interactie krijgt.  Mijn jongste (schrokkop) krijgt zelden gewoon een hele maaltijd.

 

 

 

Volgende forumvraag: als waakhond opvoeden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^