afleren of toelaten ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gast (Gast)

sinds een dag of 5 ben ik de eigenaar van een rotweiler, nu 10 weken oud. Ik had hierbij enkele vraagjes... Om te spelen bijt mijn pup in mijn handen en vingers, het doet helemaal geen pijn dus kun je wel degelijk zeggen dat het om te spelen is, maar mag ik dat toelaten of moet ik de pup aanleren dat enkel en alleen haar speelgoed is om te spelen en niet mijn pollen ? Ik ben al elke dag gaan wandelen met haar en ze vind dit zeer leuk, als we weer thuis aankomen is ze moe en gaat in haar mandje slapen, na uitgerust te zijn is ze weer vrolijk actief en rent als een gekke door het huis, een beetje "te" actief eigenlijk. Mag ik een 2de keer op dezelfde dag gaan wandelen met haar om haar opnieuw moe te maken of is 2 keren teveel voor zo een jonge pup ? Het is de eerste keer dat ik een rotweiler heb, en ook de eerste keer dat ik zo een jong hondje heb, voordien had ik een dobermann, een fox terrier, collie, jack russel en enkele straathonden, maar deze waren bij aanschaf ouder of volwassen. Mijn puppy blaft (nog) niet op het bezoek die ik soms krijg, rond welke leeftijd ongeveer zal mijn pup wel beginnen blaffen ? Het waken op zich moet ik dat aanleren en hoe, of zal de pup uit zichzelf beginnen waken naar mate dat ze ouder wordt ?  

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ik zou het haar afleren door een speeltje aan te bieden. 

Mijn hond speelt ook met onze handen en ik heb de mazzel dat ze het alleen bij ons doet. Het is namelijk niet handig als ze het ook bij kinderen doet bijvoorbeeld. 

 

Wij hebben haar als herplaatser en ik heb er in het begin nooit zo bij nagedacht. Aangezien zij wel onderscheid maakt bij wie ze het doet vind ik het niet erg. 

 

Qua lopen is de regel geloof ik ongeveer een minuut per week dat ze oud zijn. Dus geen lange wandelingen. 

Wat bedoel je met meerdere keren per dag? Ik neem aan dat je toch meerdere keren per dag met haar gaat wandelen om haar behoefte te laten doen? 

 

Waken heb ik geen verstand van. Ik probeer juist het luchtalarm er hier uit te krijgen haha! 

Ik hoop dat anderen nog goeie tips hebben. 

Veel plezier met je pup in elk geval

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

op een rustige manier het bijten in jou afleren, door wat anders aan te bieden, bijten is nee, en bied dan gelijk wat anders aan waar je pup wel in mag bijten.....

rustig aan met je pup, de pup heeft nog kwetsbare gewrichten, beter steeds kleine beetjes wandelen dan een grote... blaffen ?? O-) zou ik echt niet aanleren, wanneer je hond op alles blaft is dat weer moeilijk af te leren, wacht af tot het moment er komt, bijvoorbeeld als de bel gaat, zolang jij thuis bent is het in het geheel niet nodig dat de hond blaft. ben je er niet is dat wat anders, geen geblaf wat niet nodig is natuurlijk want anders worden je buren dol daarvan, maar aanleren ? nee niet doen.

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Met je handen spelen is echt puppy gedrag, maar vaak minder leuk voor de baas. Ik ben het met mijn voorgangers eens om het rustig af te leren door wat anders aan te bieden.

Uitlaten kun je met een pup het beste meermalen per dag korte rondjes doen. Na het eten, na het slapen, na het spelen, al is het alleen om de behoeft te doen.

Blaffen zou ik zeker nooit gaan stimuleren. Als een hond waaks is, komt dat er vanzelf wel uit. Er zijn ook honden die helemaal niet blaffen om futiliteiten, maar ineens wel aanslaan als er echt wat aan de hand is. Dat is natuurlijk het allermooiste.
Als je een pup probeert te stimuleren om te blaffen, loop je het risico dat je hem juist aanleert op van alles en nog wat uit zijn plaat te gaan en dat is weer moeilijk af te leren.
Bobby blafte in het begin ook nooit, tot ze opeens toen er iemand voor de deur stond wel aansloeg. Ik weet niet meer hou oud ze toen precies was. Ik dacht ergens in de buurt van 4 maanden of een half jaar.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Het bijten, ook al is het spelen, zou ik afleren. Bied je pup een speeltje aan waar het wel op mag bijten.
Wees hier consequent in!

Wat betreft het wandelen... natuurlijk het leuk om met een pup te wandelen, maar je pup heeft kwetsbare gewrichten.
Bouw dit op... ga eerder vaker korte momenten naar buiten, zoals na het slapen, na het eten, na het spelen.

Wat betreft het blaffen, een hond die waakt hoeft niet perse te blaffen.
Ik zou het blaffen dan ook niet specifiek aanleren.

honden page profiel DeesDees

honden foto van Dees

Mijn pup begon met 8weken al te blaffen als er iemand voor de deur stond.
Nu is het wel minder geworden, ze gaat nu eerst kijken wie er staat en als het een bekende is doet ze niks.

Ik moet wel zeggen dat ze een beetje wantrouwend is tegenover vreemden, misschien begon ze daarom ook wel sneller aan te slaan.
Misschien heb je wel een stille waker, een je-komt-wel-binnen-maar-niet-meer-buiten-hond.
Ik zou 't ook niet gaan aanleren, komt vanzelf wel. Rottweilers die niet waken zijn vrij zeldzaam, denk ik.

Volgende forumvraag: Herderpup valt aan bijt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^