honden vast bij passeren, waarom is dat nou toch zo moeilijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Als ik andere honden passeer vind ik het fijn als er even aangelijnd wordt.
Vooral de groepen honden die worden uitgelaten,soms door hondenuitlaat services, worden niet aangelijnd. Ik ken de honden niet en vind dat spannend en overweldigend als het een grote groep is. Ze doen niks, is echt zo niet relevant op dat moment. Het is een kwestie van respect op de vraag van de andere hondenbaas. Het is toch ook helemaal niet zo erg om even een minuut je hond bij je te houden? Of heb ik dat zo mis?
Ook het wel of niet in een losloop gebied lopen is niet relevant. Het gaat enkel om het passeren van elkaar.

Ik begrijp het oprecht echt niet waarom het zo'n stom verzoek is van mij om even bij het passeren aan te lijnen.

Vandaag bv kom ik twee vrouwen tegen met een groep grote honden. Ik vraag of ze even aan de lijn mogen. Ze doen net alsof en ik loop vervolgens tussen een hele groep grote honden en schreeuwde dat de honden bij me weg moesten. Schreeuwde ze terug dat ik niet zo hysterisch moest doen want ze luisteren toch? Eh nou nee want ze stonden allemaal om mij en mijn aangelijnde honden heen met alle stress van dien. Ik heb die van mij ook snel los gedaan en heb de pas er in gezet.

Dit is toch niet nodig?? Ik vraag toch niet of ze nooit meer los mogen?

Ik snap het echt niet.

Zelf hou ik gewoon heel erg van de hondenetiquette!

Www.hondenetiquette.nl

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Het is toch ook helemaal niet zo erg om even een minuut je hond bij je te houden? Of heb ik dat zo mis? "

 

ik denk dat de kern van het probleem is, dat dit te hoog gegrepen is voor de meeste eigenaren. het merendeel van de honden luistert niet, zeker niet als ze een andere hond zien

 

en het gezichtsverlies van "kom hier" roepen en een hond die vervolgens niet komt, is te groot, dus doet het baasje maar helemaal niets, behalve "hij doet niets hoor" jouw kant oproepen

 

als iedereen zich aan de hondenetiquette zou houden, zou dat idd erg fijn zijn

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Oke dacht eerst even dit gaat me echt een stap te ver, in een losloopgebied en dan steeds je hond gaan aanlijnen als er andere mensen en honden aankomen.

Kun je net zo goed de losloopgebieden afschaffen.

 

Maar lees even verder jij had je honden aangelijnd kijk dan is het een ander verhaal.

Is het wel zo netjes even bij je te houden of aan te lijnen.

Joop heeft ook een punt niet iedere hond luistert even best dus zal je met je aangelijnde hond altijd wel last houden zeker in een losloopgebied.

 

Ik heb afgelopen zaterdag de hondenetiquette toevallig besproken met de powerpoint in m'n les en de mensen hadden eerst zoiets van "ja maar" maar door met elkaar te praten voorbeelden neer te leggen was de conclusie van de meeste toch wel dat ze meer rekening gingen houden met de ander.

Dat wil je bereiken.

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Daarom loopt mijn hond altijd aan de lijn. Ze luistert ook niet meer zodra ze een andere hond ziet. Ze mag alleen nog los op een hele grote open veld zodat ik de omgeving goed in de gaten kan houden. Zodra ik een hond in de verte aan zie komen gaat ze direct aan de lijn. Ik irriteer mij ook heel erg dan aan honden die mijn hond gek maken...

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Ik loop inmiddels niet meer in losloopgebied met mijn ouwe dames.

Maar hier in het park, waar honden niet los mogen, heb ik al een paar keer benauwde momenten gehad met die van mij aan de lijn en andere honden los, die dan blaffend en grommend op mij en mijn roedeltje afkomen. Ik word echt boos dan hoor, ik kan geen kant met ze op en in geval van nood (laatst echt een grote hond heel lelijk) kan ik ze moeilijk alledrie optillen of zo

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Wat fijn dat jullie mij begrijpen.
In een losloopgebied lopen mijn honden ook gewoon los maar als ik het niet helemaal vertrouw doe ik ze even vast. Puur even bij het passeren zeg maar.

Ik denk dat Joop een hele goede verklaring geeft. Mijn honden luisteren 100% altijd gelukkig. En ik weet, ik ben erg beschermend en bang dat ze gebeten worden wat al een paar keer is gebeurt en daar zit bij mij een trauma.

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Dat zou geweldig zijn als we dat kunnen bereiken De Mannen! Wat tof dat jullie dat zo bespreekbaar maken!

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Wat ik wel eens had. Ik liep in een park en kwam een fietser tegen met een bordercollie. Ik liep ver het gras op om ze te ontlopen (hond liep los, altijd en overal...). De hond stormde evengoed op mijn hond af en ik deed mijn best om mijn hond zo rustig mogelijk te houden. De fietser stopte een heel stuk verder en deed niks. Ik werd steeds bozer en begon daarna te schreeuwen dat ze haat k*t hond bij der moest houden.
netjes is dat niet, ik weet het. Maar op zo'n moment kan ik mij niet inhouden

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Nou ik was ook aan het schreeuwen hoor vandaag. Netjes was dat ook zeker niet maar ik vond het nep aanlijnen ook niet netjes.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

" Dat zou geweldig zijn als we dat kunnen bereiken De Mannen!
Wat tof dat jullie dat zo bespreekbaar maken! "

 

Ik vind als instructeur dat je ook op dit soort forums heel van kan leren zeker over dit soort onderwerpen wat mensen bezig houd en irriteert. 

Daar probeer ik dan weer op in te spelen tijdens mijn lessen. 

De meeste mensen weten echt niet beter en hebben hier nog nooit van gehoord en leggen het probleem graag bij de andere hondenbaas. 

Nu gingen de meeste echt weg met een andere instelling 

 

honden page profiel HondenboelHondenboel 3 doggies

honden foto van Hondenboel

je hebt helemaal gelijk hoor. Maar voor sommige is dat te hoog gegrepen. Gisteren nog een losgeslagen beagle al blaffend richting mijn honden midden in een woonwijk. Aanlijnen ia zo moeilijk ;-) ik heb het beest weggestuurd en hij is zeker bijna 3x aangereden met een baas achter hem aan O-)

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel 3 doggies

honden foto van Ingrid van de Koppel

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, Nicole, maar het is een utopie dat de gemiddelde hondeneigenaar zich aan de hondenetiquette gaat houden. Ik ben wat dat aangaat al regelmatig teleurgesteld. Daarom ga ik ervan uit dat de tegemoetkomende hondeneigenaar alle etiquetteregels aan zijn laars lapt en neem ik zelf mijn maatregelen door een andere kant op te gaan en de groep honden te ontwijken. Ik weet dat het voor Scott veel te stressvol is om zich in een groep honden te handhaven. Hij gaat dan om zich heen snauwen. Een enkele loslopende hond is prima, als hij tenminste de ruimte heeft om de andere hond te ontlopen. Ik vind ook dat het moet kunnen in een losloopgebied, dat honden op een rustige manier kennis maken. Maar een groep honden, dat vertrouw ik niet. Eer dat ik duidelijk heb gemaakt dat de andere baas zijn honden moet aanlijnen, zijn de andere honden al bij Scott, want zo hard kan ik niet roepen, of de mensen verstaan het niet of doen net of ze het niet verstaan. Ik loop dus alleen maar in losloopgebieden waar ik overzicht heb en situaties kan inschatten. Vertrouw ik het niet dan ga ik met Scott een andere kant op. Dit betekent dat ik nogal eens zigzaggend rondloop, maar dat moet dan maar.

honden page profiel Zoë de gevlekteZoë de gevlektebijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Zoë de gevlekte

Mensen zijn vaak nog niet in staat zich druk te maken om hun eigen etiquette, laat staan om een hondenetiquette.

 

We hebben hier in Nederland verhoudingsgewijs erg veel honden bij elkaar wonen (net als mensen duh..)

Hoe we rekening houden met elkaar zegt net zoveel als over hoe we rekening houden met elkanders honden.

 

Dus helaas, ik ben het ermee eens dat het een utopie is dat men zich gaat houden aan een hondenetiquette. Het is zeker goed dat het steeds meer bekend wordt, veel mensen hebben er geen weet van.

Maar er zullen altijd mensen die het een worst zal wezen en die denken dat de wereld (of het bos, of het losloopgebied) van hen is.

 

Zelf ben ik altijd blij als mensen me gewoon vriendelijk vragen of ik de hond aan wil lijnen. Vaak zie ik namelijk niet dat ze de hond aan de lijn hebben, mijn ogen zijn niet best zonder bril. 

Ik heb een hond die gelukkig wel luistert en ik ga geen discussies aan over; ja maar hij doet niks enzovoorts.

 

Zelf hoop ik dat mensen elkaar er op aan kunnen blijven spreken. Maar ja, net als iemand aanspreken op zijn of haar kind; het blijft een lastig punt. Of het wordt als kritiek gezien of er moet even geshowd worden hoe goed de hond wel (of eigenlijk niet) is...

 

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Ik ontwijk ook zo vaak als ik kan maar ik kon nu geen kant op.
Honden zijn van nature ook conflictvermijdend en ik doe daar dan ook met ze mee en zigzag me ook in de rondte.

Toch denk ik dat als deze onderwerpen vaak besproken worden, dat bij steeds meer mensen het kwartje zal vallen. Ik denk ook niet dat mensen met opzet niet meewerken, ze begrijpen niet dat hun liefste vriend voor een ander lastig kan zijn of voelen.

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

Ik heb zelf een uitlaatservice.  Het is bijna niet te doen om voor iedere aangelijnde hond alle honden aan te lijnen. Maar dat betekend niet dat er geen rekening gehouden kan worden met andere wandelaars.

wat ik doe? Ik sla een ander pad in of ik roep ze bij me een strooi voertjes. Zo hebben ze geen aandacht voor de andere hond en kan de baas met aangelijnde hond rustig passeren. 

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke

honden foto van Janneke-Tanneke

Ik vind het dus echt raar dat als ik een hond aangelijnd zie in een losloop gebied, ik mijn hond zou moeten aanlijnen?

die hond kan daar voor verschillende dingen aangelijnd lopen, maar het is wel de keuze van de baas om in een losloopgebied te lopen met een hond die dat schijnbaar niet kan. Je maakt als baas dan toch de afweging om met je hond ergens naar toe te gaan wat je hond eigenlijk niet aankan? Dan overprikkel je je hond toch? 

Daarnaast, het grootste gedeelte van Nederland moet mijn hond vast.. Op die paar plekken dat ze los mag, zou ik ze vast moeten doen omdat er baasjes zijn die die keuze maken? Ik vind dat echt de omgekeerde wereld. 

Ik let niet op aangelijnde honden, als ik in een losloop gebied ben. Meestal ben ik dus te laat met het überhaupt opmerken. 

 

Als ik in een gebied loop waar ze officieel niet mag, lijn ik ze altijd aan als ik een aangelijnde hond zie lopen. 

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Vroeger toen mijn honden jonger waren liep ik uren te banjeren in de duinen. Nu met deze 3, aan de lijn, ga ik niet meer met ze naar het losloopgebied.

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin. 3 doggies

honden foto van Indy haar bazin.

" Ik vind het dus echt raar dat als ik een hond aangelijnd zie in een losloop gebied, ik mijn hond zou moeten aanlijnen?
die hond kan daar voor verschillende dingen aangelijnd lopen, maar het is wel de keuze van de baas om in een losloopgebied te lopen met een hond die dat schijnbaar niet kan. Je maakt als baas dan toch de afweging om met je hond ergens naar toe te gaan wat je hond eigenlijk niet aankan? Dan overprikkel je je hond toch? 
Daarnaast, het grootste gedeelte van Nederland moet mijn hond vast.. Op die paar plekken dat ze los mag, zou ik ze vast moeten doen omdat er baasjes zijn die die keuze maken? Ik vind dat echt de omgekeerde wereld. 
Ik let niet op aangelijnde honden, als ik in een losloop gebied ben. Meestal ben ik dus te laat met het überhaupt opmerken. 
 
Als ik in een gebied loop waar ze officieel niet mag, lijn ik ze altijd aan als ik een aangelijnde hond zie lopen.  "

 

Het gaat er ook niet om dat je je hond *constant* aangelijnd moet houden. Bij het passeren van een aangelijnde hond in een losloopgebied kun je je loslopende hond iig bij je roepen, even vasthouden aan de halsband/tuig/aanlijnen, en wanneer de vastgelijnde hond uit zicht is, kun je je weg zelf wel weer vervolgen 

honden page profiel Yves CornilleYves Cornille 2 doggies

Ik zeg altijd: we zouden de "Hondenschool" moeten hernoemen in de "mensenschool" en vervolgens verplichten zoals de rijschool. Gelukkig weet een beetje hond doorgaans wel wat te doen en te laten, maar de mens...? Een beetje bijscholing om zijn hersens beter te laten functioneren kan echt geen kwaad. 

Zo zijn er nog altijd Baasjes die zeggen dat hun hond niet bijt !? Dat moet klinken zoals een geladen geweer dat geen kogels zal afschieten of een reactorvat dat nooit geen radioactiviteit zal uitstralen.. Wie gelooft zulke mensen nog?

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Als iedereen in een losloop gebied mij gaat vragen om mijn hond aan te lijnen, kunnen ze beter alleen nog aanlijn gebieden maken ;-)

Als ik een aangelijnde hond tegen kom, zorg ik dat Drib er niet heen gaat, maar ik lijn haar in een los loop gebied dus niet aan. Haar weg houden van de aangelijnde hond lijkt me voldoende.

Maar ook mij gebeurd het dat ik een aangelijnde hond te laat opmerk. Gelukkig weet Drib heel goed bij welke honden ze weg moet blijven ;-)

Waarom ga je eigenlijk met je aangelijnde hond niet in aanlijn gebieden lopen? Die zijn er immers ook ;-)

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke 3 doggies

honden foto van Janneke-Tanneke

"  
Het gaat er ook niet om dat je je hond *constant* aangelijnd moet houden. Bij het passeren van een aangelijnde hond in een losloopgebied kun je je loslopende hond iig bij je roepen, even vasthouden aan de halsband/tuig/aanlijnen, en wanneer de vastgelijnde hond uit zicht is, kun je je weg zelf wel weer vervolgen  "

 

Nou kom ik niet in veel verschillende losloop gebieden.. Kom veel in de Loonse en drunese duinen. Daar is dit dus echt onmogelijk. Door de vele bochten, bosjes, duintjes, watertjes ed heeft mijn hond de mensen die je tegenkomt al veeeeeel eerder gezien dan ik. En staat er dus al lang te snuffelen en spelen tegen de tijd dat ik er ben. 

Anoniem (Gast)

eens met janneke

 

 

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Hier is alles losloopgebied. Je hebt geen aanlijngebieden hier.
Als je je hond bij je houdt dan is het mij prima. De meeste mensen kunnen hun hond niet bij zich houden das het punt.
En als ik dan een reactie hier lees met: ze weet heel goed naar welke honden ze wel en niet naar toe kan gaan: dan denk ik, jammer dat je hem dus toch de keuze laat en bij een ander dus stress veroorzaakt door de vraag om heel eventjes te lijnen met opzet negeerd. Niet met een ander mee wilt werken of die passant wilt helpen. Wie weet is diegene juist aan het oefenen met rustig passeren.

Ik wil gewoon geen last van een ander zijn of haar hond hebben. Anderen hebben ook geen last van die van mij. Het is een stukje respect naar anderen om ons heen.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Hier is alles losloopgebied. Je hebt geen aanlijngebieden hier.

Als je je hond bij je houdt dan is het mij prima. De meeste mensen kunnen hun hond niet bij zich houden das het punt.

En als ik dan een reactie hier lees met: ze weet heel goed naar welke honden ze wel en niet naar toe kan gaan: dan denk ik, jammer dat je hem dus toch de keuze laat en bij een ander dus stress veroorzaakt door de vraag om heel eventjes te lijnen met opzet negeerd. Niet met een ander mee wilt werken of die passant wilt helpen. Wie weet is diegene juist aan het oefenen met rustig passeren.


Ik wil gewoon geen last van een ander zijn of haar hond hebben. Anderen hebben ook geen last van die van mij. Het is een stukje respect naar anderen om ons heen. "

 



Ik denk dat je beter moet lezen ;-)

Ik loop in een los loop gebied voor mijn ontspanning, niet om als een stress kip op aangelijnde honden te letten.

Overal zijn aanlijn gebieden te vinden. Denk aan een park in een bewoond gebied.

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

En dat is helemaal top toch Loetje! Dan hoeft het aanlijnen ook helemaal niet. En zo ziet de passant van verre al dat je er in ieder geval alles aan doet om conflict te vermijden.
Zo hoeft de andere kant ook niet te lijnen denk ik.
Fietsers zijn daar ook altijd blij mee.

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke 3 doggies

honden foto van Janneke-Tanneke

Nicole woon jij niet in Nederland?

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Ik kan goed lezen maar ben het gewoon niet met je eens Roosje

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Ik kan goed lezen maar ben het gewoon niet met je eens Roosje. "

 



Dan maar niet. Het zit mij eigenlijk wel goed :-)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Als ik met mijn hondje loop, anticipeer ik en probeer in te schatten wat er kan gebeuren. Komt er in een losloopgebied een eigenaar aan met een hond aan de lijn aan, dan gaat Casper ook vast. Ik vind dat een soort gentleman's agreement. Ik kan dan als de andere hond niet aan de lijn uitvalt, rustig op een kleine afstand van de andere hond passeren; waarbij Casper mij volgt. Vaak vraag ik even waarom de hond niet los mag en krijg dan zeer gevarieerde antwoorden; mijn teef is loops, mijn hond kan niet los, omdat hij/zij achter konijnen aangaat of als mijn hond maar een spoor van een interessante lucht vindt, luistert hij/zij niet meer etc.

 

Het gebeurt me nog wel eens, dat ik met Casper in een niet-losloopgebied ben, dat er loslopende honden aankomen, die ik niet ken. Ik vraag de eigenaar dan beleefd of hij/zij de hond wil aanlijnen. Het gebeurt dan ook dat ik brutale opmerkingen krijg zoals; waar bemoei je je mee, dat maak ik zelf wel uit, jij met je truttenhondje. Vroeg ook eens een eigenaar haar witte en zwarte herder aan te lijnen in niet-losloopgebied, omdat zij met haar honden een groot losloopgebied terroriseerde en haar honden al verschillende kleine hondjes hadden aangevallen, waarvan één bijna dood werd gebeten en een lange revalidatie nodig had. Ik kreeg van die vrouw de opmerking; dat ze haar honden wel op Casper af zou sturen en dan bewijzen dat haar honden Casper konden doodbijten. Ik heb Casper beschermd en heb, dat mens gezegd of ze op wou donderen met haar honden en dat de politie al gewaarschuwd was. Het was een enge situatie.

 

Laatst liep Casper los en komt een jonge Drentsche patrijshond op hem afstuiven. Gaat niet in de rem en bonkt zo tegen Casper aan, die drie keer om zijn as rolde. Casper piepte en de eigenaar zei, als mijn hond een piep hoort, houdt hij op. Dus niet; ik moest er tussenspringen anders was het nogmaals gebeurd; de klap van de Drentsche Patrijshond tegen mijn onderbenen was fors en het scheelde weinig of ik ging zelf onderuit. Gelukkig geen lichamelijke schade bij Casper; Casper is een atletisch en sportief hondje en is zeker niet van suiker. Toch met zijn 6 kg. heeft hij lichte botten en met zo'n dreun van die hond, had er wel iets kunnen breken of andere lichamelijke schade kunnen zijn.

 

Het zou prettiger en rustiger wandelen zijn als iedereen zich aan de hondenetiquette zou houden.

honden page profiel NicoleNicole

honden foto van Nicole

Ik hoef het niet met iedereen eens te zijn, ik vraag een mening van jullie en verwacht dan ook meningen die anders zijn dan de mijne. Anders hoef ik de vraag niet te stellen lijkt me.

pagina 1 van 5 12 3 4 5
Volgende forumvraag: Samen braaf aan de lijn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^