Waarom geen granen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarijkeMarijke

honden foto van Marijke

Gewoon even uit interesse, ik lees hier vaak dat honden zo min mogelijk granen mogen eten in hun voeding.

Waarom is dit? 

honden page profiel IsalindeIsalinde 3 doggies

honden foto van Isalinde

Legt dit het ietwat duidelijk uit?

 

 

 

De belangrijkste eigenschappen van graan waardoor het niet een geschikte voeding voor honden is.
- het eiwit is lastig verteerbaar, vooral het eiwit in tarwe
- een hond heeft meer aan eiwit dan aan koolhydraten en graan bestaat voor zo'n 90% uit koolhydraten
- granen bevatten antinutrienten die de opname van bepaalde mineralen verstoort en allergieen en andere problemen kunnen veroorzaken 

http://www.voerwijzer.com/veelgestelde-vragen-over-brokken#graan slecht

 

 

Hondenbrokken en andere graanproducten, die voor meer dan de helft bestaan uit afvalproducten van granen die gebruikt werden in de levensmiddelenindustrie. 

Graan is een goedkope grondstof, die de productiekosten verlaagt maar de eiwitten zijn niet compleet. Er ontbreken essentiële aminozuren: stoffen die het lichaam zelf niet kan maken en uit de voeding moet halen.

Het spijsverteringskanaal van honden en katten is niet ingericht voor de vertering van granen. Hun spijsvertering is al miljoenen jaren ingesteld op het verteren en opnemen van vlees en andere dierlijke eiwitten, waarvan de eiwitten wel compleet zijn.

http://www.barf-natuurlijk.nl/barf/barf_granen_carnivoor_tot_graaneter.html 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes 3 doggies

honden foto van 3 muisjes

Oh! Wat grappig dat je dat vraagt  Daar ga ik komend jaar heeel toevallig een onderzoek naar doen!

 

Aangezien het wetenschappelijk nooit bewezen is dat graan nu slecht is of uberhaupt effect heeft op de gezondheid van de hond, is het eigenlijk heel apart dat dit wel wordt gedacht, en zelfs in artikelen wordt geplaatst op menige sites (zonder wetenschappelijke achtergrond)

 

Hoogstwaarschijnlijk zal het komen door de mening en gedachtegang van de consument, ''back to nature" is de trend van de laatste jaren, en graan hoort daar uiteraard niet bij voor de hond 

 

Overigens geef ik zelf ook graanvrij voer hoor  Klinkt misschien stom, maar zelfs nu het wetenschappelijk vast staat dat het geen invloed zou hebben, heb zelfs ik het idee dat graanvrij toch, op wat voor een manier dan ook, beter is  Gevoelskwestie hier dus haha 

honden page profiel MarijkeMarijke

honden foto van Marijke

Het is mij helemaal duidelijk! :-)

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik heb Thalia nooit graan gegeven (of zo min mogelijk) en ik merk nu dat ze geen graan meer kan verteren. Als ze graan krijgt dan spuugt ze het weer uit. Een half maria koekje (van die plain koekjes) kon ze al niet meer binnenhouden. Dit zal vast een combi zijn met dat honden het niet goed kunnen verteren en dat ze het bijna nooit gehad heeft bij mij.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde


 
Overigens geef ik zelf ook graanvrij voer hoor  Klinkt misschien stom, maar zelfs nu het wetenschappelijk vast staat dat het geen invloed zou hebben, heb zelfs ik het idee dat graanvrij toch, op wat voor een manier dan ook, beter is  Gevoelskwestie hier dus haha  "

 

Hier krijgt de hond ook wel eens een koekje o.i.d. met graan. Dat kan geen kwaad. Maar ik denk dat het belangrijkste punt met betrekking tot brokken gewoonweg is dat ze voor het grootste deel bestaan uit (afvalproducten van) graan. Komt op hetzelfde neer als een mens dat alleen maar rijst eet bijvoorbeeld. Een hond is een carnivoor en logischerwijs past als 'hoofdvoeding' hier vlees bij. Maar met bepaalde brokken geef je eigenlijk als 'hoofdvoeding' graan (meer iets voor een herbivoor..). Dat is voor mij de belangrijkste reden om een brok te geven met een redelijk hoeveelheid aan vlees en geen granen. En mogelijk in de toekomst nog een overstap op kvv. 

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

Ik geloof niet in het verhaal dat honden geen graan zouden kunnen verteren. Er bestaan zelf vegetarische brokken en honden gaan echt niet meteen dood ervan. Er zijn waarschijnlijk meer honden die een allergie hebben voor een bepaald dierlijk eiwit (bv kip of rund), dan voor graan. Honden hebben echter wel een hoop dierlijke eiwitten nodig voor hun vacht, spieren enz. Graan is een goedkopere manier van leveren van energie, dan dat je alleen vlees in de brokken zou doen. 

 

Zelf voer ik mijn hond absoluut geen graan, omdat hij heel vaak ziek was toen hij brokken met graan kreeg. Sinds ik daarmee gestopt ben, is hij nooit meer ziek geworden. Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van graan in het voer, en betaal ik liever wat meer voor goede kwaliteit voeding. Helaas vindt een heel groot deel van de hondenbaasjes de meerprijs van goede voeding het niet waard en kiezen daarom voor een goedkopere voeding met veel graan en weinig vlees.

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

"  
Hier krijgt de hond ook wel eens een koekje o.i.d. met graan. Dat kan geen kwaad. Maar ik denk dat het belangrijkste punt met betrekking tot brokken gewoonweg is dat ze voor het grootste deel bestaan uit (afvalproducten van) graan. Komt op hetzelfde neer als een mens dat alleen maar rijst eet bijvoorbeeld. Een hond is een carnivoor en logischerwijs past als 'hoofdvoeding' hier vlees bij. Maar met bepaalde brokken geef je eigenlijk als 'hoofdvoeding' graan (meer iets voor een herbivoor..). Dat is voor mij de belangrijkste reden om een brok te geven met een redelijk hoeveelheid aan vlees en geen granen. En mogelijk in de toekomst nog een overstap op kvv.  "

Afvalproducten van graan vallen in principe onder de noemer plantaardige bijproducten. En de betere winkel a merken zie je eigenlijk nooit bijproducten op de ingrediëntenlijst staan. 

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

" Afvalproducten van graan vallen in principe onder de noemer plantaardige bijproducten. En de betere winkel a merken zie je eigenlijk nooit bijproducten op de ingrediëntenlijst staan.  "

 

Het staat ook tussen haakjes ;). Dat betekent: graan of/en afvalproducten van graan.

honden page profiel RobertRobert

honden foto van Robert

Mijn Bink reageert sterk op de granen in brokken. Helaas reageert hij ook niet goed op andere voeding. Heb een tijd vers vlees geprobeerd in combi met Chinese kruiden maar uiteindelijk werkte dat weer op z'n darmen. Kreeg tandvlees problemen etc. Nu weer op brokken, vindt hij het lekkerst en zoveel mogelijk de zee in tegen allergie (jeuk)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

geen of wel granen.... goede uitleg van .Saap.

 

wanneer er te veel granen worden gevoerd kan je dat altijd terug vinden in de ontlasting, granen op zich zijn helemaal niet slecht, maar te veel zorgt voor veel belasting... ze poepen het uit en niet een drol maar veel drollen, vooral voor grote honden ballast.

 

hier wordt granen gegeven en wel... af en toe een appelpannenkoek , een traktatie daar merk ik niets van als ze die heeft gekregen, zou ik dat iedere dag doen dan zou ik dat in haar hopen merken, veel meer dan alleen de vlees.

 

ook wordt hier iedere dag brood gegeven wel speciaal brood , koolhydraatarm brood, een boterham per dag, een lekkere traktatie, nogmaals wat granen is in het geheel niet slecht maar er zit vaak in brokken te veel graan en dat uit zich dan echt in te veel ballast.

 

de ene hond doet het goed op royal canin de ander kwijnt er bij weg, kijk naar de ontlasting van je hond, weinig poep, mooie drollen en ook uiterlijk qwa vacht... dat is het plaatje van je hond, ik ken fokkers die hun honden op royal canin zetten en ze zien er prachtig uit maar zie toch wel dat ze veel meer poepen dan mijn Bams.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

alles kan aangepast worden, een voorbeeld.. de pandbeer was vroeger een carnivoor, een vleeseter ze hebben deze prachtige dieren overgezet op planten, bamboe enz... hun darmstelsel heeft zich daaraan aangepast ze eten dus nu planten...  terwijl het vroeger vleeseters waren... zo zie je dat het zich kan aanpassen, onze honden zijn geen wolven meer, wel hebben ze nog het zelfde darmstelsel maar als men een hond vanaf pup op de graan brokken zet kan het zomaar zijn dat er echt geen allergie ontwikkelt, waarom heeft de ene hond wel allergie voor granen en de ander niet.... hier nimmer honden gehad die allergisch waren.... denk dat het ook komt dat er veel rotzooi tegenwoordig in de brok zit en ook natuurlijk in vlees, kijk maar naar de industrie van kippen enz. veel medicatie wordt er nog steeds gegeven en als onze honden, wij ook, dat veel naar binnen krijgen komt de allergie vanzelf in de hond te zitten.

 

kijk naar je hond, nogmaals ik ken zoveel fokkers van de grote van Bams die brokken voeren en er fantastisch uitzien... nergens geen last van hebben. en brokken waar ik het dan weer niet mee eens ben, zoals de royal canin.... hele zakken worden er naar binnen gedragen, maar echt de honden mankeren niets. uiterlijk zien ze er prachtig uit, pups vaders moeders en achterban.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Oh! Wat grappig dat je dat vraagt  Daar ga ik komend jaar heeel toevallig een onderzoek naar doen!

 

Aangezien het wetenschappelijk nooit bewezen is dat graan nu slecht is of uberhaupt effect heeft op de gezondheid van de hond, is het eigenlijk heel apart dat dit wel wordt gedacht, en zelfs in artikelen wordt geplaatst op menige sites (zonder wetenschappelijke achtergrond)

 

Hoogstwaarschijnlijk zal het komen door de mening en gedachtegang van de consument, ''back to nature" is de trend van de laatste jaren, en graan hoort daar uiteraard niet bij voor de hond 

 

Overigens geef ik zelf ook graanvrij voer hoor  Klinkt misschien stom, maar zelfs nu het wetenschappelijk vast staat dat het geen invloed zou hebben, heb zelfs ik het idee dat graanvrij toch, op wat voor een manier dan ook, beter is  Gevoelskwestie hier dus haha  "

 



Er zijn wel onderzoeken geweest naar wat een hond hoort te eten en wat koolhydraten doen ;-)

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Tja waarom wel graan voeren wetende dat honden koolhydraten uit vlees halen en daar geen graan voor nodig hebben enige reden waarom er graan in een brok zit is de winst die een fabrikant eruit haalt ze doen maar,maar dan wel niet via mijn honden hun bek.

koolhydraten uit graan geeft bij honden hoge glucose pieken.

Koolhydraten uit vlees:glucose komt niet direct in de bloedbaan en kan in het lichaam worden opgeslagen totdat de hond het nodig heeft dus krijg je ook geen pieken

Zelf ik ben minder graan beginnen eten resultaat minder winderig,minder opgeblazen gevoel,minder moe
het is al langer gekend dat wij als mens veel meer graan eten dan eigenlijk goed voor ons is.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Waarom onnodig veel dierlijke proteine voeren? 

Dat een hond zijn glucosebehoefte kan dekken uit dierlijke proteine wil nog niet zeggen dat dat gewenst is.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

En waarom zijn dierlijke proteine in die hoeveelheid onnodig?
en waarom is het wel gewenst om een hond zijn suikerspiegel te laten pieken/schommelen met graan?

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

"  

Er zijn wel onderzoeken geweest naar wat een hond hoort te eten en wat koolhydraten doen ;-) "

 

Kom maar op met die linkjes dan  Ben erg benieuwd!

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

"  
http://www.voerwijzer.com/nieuws/honden-blijken-geen-omnivoor-maar-carnivoor-te-zijn
 
http://www.voerwijzer.com/nieuws/wetenschappelijk-onderzoek-vers-vs-brokken
 
http://www.carnivoer.com/thesis-osteopathie
 
En er zijn er vast nog meer ;-) "

 

Ja weet je er nog meer? Zou mij namelijk echt enorm helpen hoor!  Desnoods in een pbtje? Ik heb zelf het hele net al doorgespit haha

 

Deze 3 artikelen hebben echter vrij weinig met graanvrij te maken... helaas :( Als je kijkt naar het wetenschappelijk onderzoek wat er achter zit dan is dat toegespitst op verschil tussen vers en brok in de laatste 2 linkjes, is natuurlijk weer wat anders dan verschil tussen normale brok en graanvrije brok.

 

Zo op het eerste oog zit dat eerste artikel over omnivoor / carnivoor er trouwens echt zwaar naast  Het rapport van de wur waar zij naar linken legt namelijk juist uit hoe het komt dat de hond omnivoor is en de wolf carnivoor..  En dan maakt de voerwijzer er ineens van dat honden bewezen carnivoren zijn... 

Anoniem (Gast)

Toch even een bedenking van mij:

Als je vers voert zoals ik dan geef je ook de maaginhoud van de dieren, bv. van de kalkoen of kip. Hier zitten toch ook granen in of zeg ik hier nu iets heel dom ?

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

"  
Ja weet je er nog meer? Zou mij namelijk echt enorm helpen hoor!  Desnoods in een pbtje? Ik heb zelf het hele net al doorgespit haha
 
Deze 3 artikelen hebben echter vrij weinig met graanvrij te maken... helaas :( Als je kijkt naar het wetenschappelijk onderzoek wat er achter zit dan is dat toegespitst op verschil tussen vers en brok in de laatste 2 linkjes, is natuurlijk weer wat anders dan verschil tussen normale brok en graanvrije brok.
 
Zo op het eerste oog zit dat eerste artikel over omnivoor / carnivoor er trouwens echt zwaar naast  Het rapport van de wur waar zij naar linken legt namelijk juist uit hoe het komt dat de hond omnivoor is en de wolf carnivoor..  En dan maakt de voerwijzer er ineens van dat honden bewezen carnivoren zijn...  "

 

Ik weet bijna wel zeker dat er veel meer zijn ;) Ik weet niet waar je naar school gaat? Maar via de universiteitsbibliotheken kun je waarschijnlijk wel wat vinden. Er staan ook veel wetenschappelijke artikelen online die je wederom via bijvoorbeeld een universiteit (met studentnummer) kunt bekijken. 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Een hond is wel degelijk een carnivoor zie je aan zijn gebit en maag darm stelsel (een omnivoor heeft een heel ander soort gebit namelijk:knobbelkiezen een hond heeft een schaargebit wat dus wil zeggen dat ze enkel kunnen scheuren een omnivoor kan malen en snijden) maar in tegenstelling tot wat vele denken eten vele carnivoren meer dan enkel vlees denk dan aan bessen,grassen,zaden,fruit enkel van nature uit zijn het geen graaneters,net zoals de prooidieren van de hond ook geen graan eters zijn neem nu bv kippen denk je dat die graan eten van nature of konijen en reeen?ze eeetn enkel graan omdat wij de mens ze dat voeren.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

" Toch even een bedenking van mij:

Als je vers voert zoals ik dan geef je ook de maaginhoud van de dieren, bv. van de kalkoen of kip. Hier zitten toch ook granen in of zeg ik hier nu iets heel dom ? "

 



Je geeft pens van een lam/schaap of rund eten die granen van nature?
kip/kalkoen die van nature ook geen graan eters zijn de mens voert ze zo die bevatten geslacht tussen de 2/4% graanresten

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Toch even een bedenking van mij:
Als je vers voert zoals ik dan geef je ook de maaginhoud van de dieren, bv. van de kalkoen of kip. Hier zitten toch ook granen in of zeg ik hier nu iets heel dom ? "

 Nee niet raar dat je zo denkt, veel honden zijn tegenwoordig allergisch voor kip, waarom ? Omdat daar inderdaad graan in zit die kippen eten, honden die tegen granen kunnen zulle er geen last van hebben.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Had je berichtje over het hoofd gezien, Zinno, hihi.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"  Nee niet raar dat je zo denkt, veel honden zijn tegenwoordig allergisch voor kip, waarom ? Omdat daar inderdaad graan in zit die kippen eten, honden die tegen granen kunnen zulle er geen last van hebben. "

 

Als je nog dieper op de materie in gaat, dan kun je zelfs terug vinden dat doordat de kippen niet leven zoals 'de natuur bedoeld heeft', de kip op zich ook een stuk ongezonder is geworden. Een kip die lekker vrij leeft en beweegt, geen medicijnen krijgt en geen graan eet, heeft hele andere voedingswaarden als een ophok kip die vol antibiotica en graan wordt geduwd.

 

Er zou zelfs uit wetenschappelijk onderzoek zijn gebleken dat als wij mensen rund eten, ons immuunsysteem belachelijk lang geactiveerd wordt.

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

" Oh! Wat grappig dat je dat vraagt  Daar ga ik komend jaar heeel toevallig een onderzoek naar doen!
 
Aangezien het wetenschappelijk nooit bewezen is dat graan nu slecht is of uberhaupt effect heeft op de gezondheid van de hond, is het eigenlijk heel apart dat dit wel wordt gedacht, en zelfs in artikelen wordt geplaatst op menige sites (zonder wetenschappelijke achtergrond)
 
Hoogstwaarschijnlijk zal het komen door de mening en gedachtegang van de consument, ''back to nature" is de trend van de laatste jaren, en graan hoort daar uiteraard niet bij voor de hond 
 
Overigens geef ik zelf ook graanvrij voer hoor  Klinkt misschien stom, maar zelfs nu het wetenschappelijk vast staat dat het geen invloed zou hebben, heb zelfs ik het idee dat graanvrij toch, op wat voor een manier dan ook, beter is  Gevoelskwestie hier dus haha  "

 

Ik wacht af op dat onderzoek en de resultaten. 

Hopelijk vinden ze negatieve zaken bij graan :-)

 

Hier ooit eens naar een DA geweest en toen ik zei dat Lou vlees kreeg begon direct zijn verhaal over wetenschappelijk bewezen feiten.

Royal canin en hills zouden dan ook de enige goede brokken zijn. Want dit zijn de enige met wetenschappelijke studies.

 

Geen ander argument kon hem inzien dat het misschien anders zou kunnen zijn want daar zijn geen wetenschappelijk bewezen feiten over ...

 

En dat was de eerste en laatste keer dat ik er op bezoek ging 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" En waarom zijn dierlijke proteine in die hoeveelheid onnodig?
en waarom is het wel gewenst om een hond zijn suikerspiegel te laten pieken/schommelen met graan? "

Misschien de erfelijke aanpassingen aan het dna vwb koolhydraat vertering? 

En waaruit blijkt dat het schommelen van de suikerspiegel slecht is. Voor honden. 

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

die schommelingen zijn voor ons ook niet goed :-)

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

"  
Ik wacht af op dat onderzoek en de resultaten. 
Hopelijk vinden ze negatieve zaken bij graan :-)
 
Hier ooit eens naar een DA geweest en toen ik zei dat Lou vlees kreeg begon direct zijn verhaal over wetenschappelijk bewezen feiten.
Royal canin en hills zouden dan ook de enige goede brokken zijn. Want dit zijn de enige met wetenschappelijke studies.
 
Geen ander argument kon hem inzien dat het misschien anders zou kunnen zijn want daar zijn geen wetenschappelijk bewezen feiten over ...
 
En dat was de eerste en laatste keer dat ik er op bezoek ging  "

Er zijn nog wel meer merken die zelf onderzoek doen onder begeleiding van dierenartsen. Het grote nadeel van RC vind ik dat zij chemisch conserveermiddel gebruiken. Daarnaast maakt RC gebruik van eiwitten uit afval, zoals kippeveren. Door de eiwitten in stukjes te knippen kan de hond de eiwitten opnemen. Opzich niet erg zou je denken, wel vind ik het erg omdat je een gigantisch bedrag voor deze brokken betaalt terwijl er gebruik wordt gemaakt van de meest goedkope grondstoffen.

pagina 1 van 6 12 3 4 5 6
Volgende forumvraag: Carbo vegatabillis D 30
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^