Welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

xHelenex (Gast)

Hallo, ik wil graag een hond (onze eerste). ik dacht aan een labrador maar mijn mama vind dit te groot, ik wil een speels, niet te actief (niet zoals een border collie dus), gemakkelijk en gehoorzame hond. maar ik ken geen kleinere rassen. kunnen jullie wat info geven over kleine/middelgrote honden geschikt als eerste hond? (wel groter dan een chiwawa).

honden foto van Vera met Abby & Cantor !

Misschien bij de rasgroep gezelschapshonden kijken?

 

Maar elke hond moet beweging hebben! Dus niet alleen een rondje om.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Kijk eens op deze website:
http://www.raadvanbeheer.nl/rashonden/hondenrassen-rasgroepen/


Daar staan alle erkende hondenrassen in, gefilterd op rasgroep.
Als je een gehoorzame en gemakkelijke hond wil (dat gaat natuurlijk niet vanzelf!) dan zou ik het toch meer in de rasgroep gezelschapshonden, herders of retrievers zoeken. Een leuke retriever (die wat kleiner is dan de labrador) vind ik de Nova Scotia Duck Tolling retriever. Daarnaast kun je denken aan bijv. een markiesje, sheltie, schapendoesje, maltezer, poedel etc. Er is zo veel keus.

Maar alle honden hebben natuurlijk wel beweging nodig zoals Vera ook hierboven zegt. Nu is er uiteraard wel verschil of je een maltezer hebt of een border collie. Kijk goed naar het karakter van het ras en wat jij de hond te bieden hebt!

xHelenex (Gast)

natuurlijk weet ik dat elke hond beweging nodig heeft, ik dacht liefst niet langer dan 1 uur per dag wandelen. Maar ik heb wel een grote tuin die is omheint. 

honden page profiel GillianGillian

honden foto van Gillian

1 uur per dag wandelen bedoel je? Hebben zelf Goldens.. actieve honden die graag dingen met je willen ondernemen, dus aan een wandeling van een uurtje hebben ze niks(bijna elk ras trouwens ).

 

Maar goed ... de link van Mariska is erg handig!

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Een keeshondje, vlinderhondje misschien op voorwaarde dat je genoeg beweging geeft

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een labrador is niet meteen makkelijk en gehoorzaam.

Het zijn juist werkhonden die echt wat moeten doen, dan kun je ze een hoop leren.

Daar vergissen veel mensen zich in, daarom zie je juist veel van die onbesuisde labradors.

 

In principe kunnen heel veel honden als 1e hond.

Als je er maar genoeg tijd en energie kunt insteken en je vooraf genoeg hebt ingelezen over honden en over het ras wat je in huis gaat nemen.

En nog belangrijker, zorg dat je bij een goede fokker een hond koopt en niet zomaar op marktplaats bij de eerste de beste BRoodfokker.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Keeshond is wel al wat een moeilijker ras maar als je veel tijd in ze steekt 1 van de beste rassen die er zijn. 

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

" natuurlijk weet ik dat elke hond beweging nodig heeft, ik dacht liefst niet langer dan 1 uur per dag wandelen. Maar ik heb wel een grote tuin die is omheint.  "

 
Als je één keer per dag een uur met je hond loopt, en daarnaast nog een paar plasrondjes doet (van bijv. 10-15 minuten) moet dat op zich wel kunnen hoor naar mijn mening! En buiten dat gewoon je hond mentaal een beetje bezig houden, bijv. door de trainen of door hersenwerk te doen.

honden page profiel --

honden foto van -

1 uurtje per dag is mijn inziens wel weinig (voor welk ras dan ook).....

 

Ik denk dat je er toch veel meer tijd in moet steken als je een hond wilt. 

En aangezien je zelf eerst aan een Labrador dacht.... Labradors zijn werkhonden, die moet je bezig houden en genoeg beweging en uitdaging bieden.... Maak daar maar gerust 1 uur pér wandeling van..... 

 

Ik zou je nog maar even goed gaan inlezen over bepaalde rassen en eens gaan nadenken over het feit hoeveel tijd je de hond kan/wil geven.... :-)

 

 

Een grote tuin zegt niks, 9 van de 10 honden gaan zichzelf dan niet vermaken... Ze wachten bij de deur tot dat de baas met ze komt spelen ;-)

 

Ik heb een Golden Retriever,  maar als we op het strand zijn en ik ga zitten dan gaat hij niet zelf denken : 'laat ik maar rondjes rennen zodat ik mijn beweging krijg (en nket vervelend word)'..... Nee dan moet ik met hem bezig gaan... Lekker apporteren, hardlopen, spelen etc.

 

Dat kost meer tijd als 1 uurtje per dag.

www.raadvanbeheer.nl is een goede site inderdaad, kijk eens naar wat voor ras je wilt en lees je in, ga bij mensen langs, bij fokkers langs en vraag ze het hemd van het lijf... Op die manier kun je ook beter in schatten wat wel of wat juist niet bij je past.

Kim (Gast)

misschien een mopshondje of Malteser? Dat zijn niet hele lastige hondjes, leren redelijk snel en hebben niet al te veel beweging nodig. Zoek op internet is naar de rasgroep kleine gezelschapshonden, dan vind je vast een leuk ras!

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Nou ja, het ligt er aan hoe je dat uur definieert. Wij doen gemiddeld één lange wandeling per dag, van ongeveer een uur. Maar daarnaast twee tot vier plasrondjes van 10 tot 20 minuten. Daarmee zitten we gemiddeld op anderhalf tot twee uur wandelen. Door op die wandelingen actief te zijn (veel spelen, heel veel rennen voor onze hond), door bijv te fietsen of naar een bijzondere plek te gaan met veel afleiding, en thuis nog hersenwerk te doen en onze hond gewoon overal mee naar toe te slepen, is ze daar wel tevreden mee. En anders laat ze het wel weten ;) 

 

let wel, wij hebben een hond die nu elf is, dat is niet te vergelijken met hoe ze jong was! Toen was dit niet voldoende. 

xHelenex (Gast)

... ik bedoel 1 uur wandelen, maar uiteraard ook nog in de tuin spelen en frisbeeën dus dan word het wel al veel meer dan een uur hé ;)

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Een Maltezer heeft aan minder dan een uur per dag wandelen niet genoeg. Geen enkele hond. Als je rond de twee uur gaat denken kom je al meer in de buurt. En naast die twee uur in de tuin bezig gaan, dan kom je ergens!

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Mijn Duitse Herder kruising loopt ook een uurtje per dag, en heeft daar meer dan genoeg aan. 

Het is maar wat je hond gewend is...

 

 

Mijn honden vinden het fijner om te slapen en af en toe even een sprint te nemen door de tuin, dan dat ze aangelijnd mee moeten door het dorp.

 

Maargoed. Als je een klein hondje zoekt, zijn de gezelschapshondjes inderdaad een goede. 

Welk ras kan ik je niet zeggen, ga je inlezen over wat je leuk vindt, ga bij fokkers op bezoek of loop mee met wandelingen van de rasgroep. Dan kom je er vanzelf achter of een ras bij je past :) 

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Met onze Newfoundlander lopen we ook niet veel meer dan een uur per dag (opgeteld); wandelingen buiten zijn stressvol voor haar, dus we doen haar er een veel groter plezier mee om thuis wat spelletjes/hersenwerk te doen. En daar heeft ze echt wel genoeg aan. Ik sluit me dus aan bij Tamara; het is maar net wat je hond gewend is. Puur 3x per dag een plasrondje van 5 minuten zal inderdaad voor geen enkele hond voldoende zijn, maar zolang je je hond (afhankelijk van diens temperament) voldoende uitdaagt, is úren wandelen naar mijn mening niet nodig. Ook onze (werklijn-)Rottweiler raakt veel sneller haar energie kwijt met een frisbee-/stoeispelletje of doordacht hersenwerk dan met een urenlange wandeling, al heeft zij in verhouding natuurlijk wel meer uitdaging nodig dan onze Newfoundlander.

Ik zou zeggen: ga gewoon eens kijken welke rassen je aanspreken. Pak er desnoods een encyclopedie bij en maak een lijstje; daarna kun je gaan kijken welke rassen bij je passen qua karakter en behoeften en deze rassen gaan "ontmoeten", door contact op te nemen met fokkers en/of eigenaren.
Mits je wel van plan bent wat te ondernemen met je hond en deze voldoende (mentale) uitdaging te geven, zou een Markiesje misschien ook het bekijken waard zijn. :-)

Volgende forumvraag: Friese stabij nemen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^