Hond allergisch?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarreMarre

Beste allen,

 

Ik lees al een tijdje mee op dit forum, maar besloot me nu toch met een vraag aan te melden. Ik heb een hond Herder x labrador kruising van 6 maanden oud. Hij heeft al een tijdje last van bultjes op zijn huid en erg veel jeuk. Hier zijn wij mee naar de dierenarts geweest en is een bacteriële infectie. We hebben nu antibiotica meegekregen en een shampoo om hem mee te wassen. Nu zei de dokter dat de kans groot is dat er een allergie achterzit, maar dat dit altijd lastig is. Hij had het eventueel over ander voer geven om te kijken of dat het is.

 

Nu is mijn vraag wat is jullie mening over ander voer? Hij kreeg in het begin Royal Canin Maxi Junior, maar wij zijn net anderhalve week geleden overgestapt op Farm Food met zalmolie omdat de RC niet echt goed beviel. Is het verstandig om nu alweer over te stappen of eerst de FF af te wachten? En qua overstappen, waarop dan? 

 

Verder kwam ik via internet een allergietest tegen bij een vrouw, waarbij je een aantal haren opstuurt waaraan zij kon zien waarvoor de hond allergisch is. Dit lijkt mij erg onwaarschijnlijk, maar ik lees er ook wel goede verhalen over en qua kosten is het niet extreem. Heeft iemand hier daar ervaring mee? 

 

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

 

Groeten Marre

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Wij hadden met Lizzie hetzelfde probleem. Onze dierenarts vertelde ons doodleuk dat het een allergie moest zijn, maar dat dat zoveel kan zijn dat het niet te testen is. Daar namen wij geen genoegen mee dus we zijn teruggegaan naar onze oude dierenarts in Rotterdam, daar is gewoon een test gedaan en binnen een paar weken was er speciaal voor Lizzie een mix gemaakt van waar ze allergisch voor was (grassen, pollen en katten, wij hebben zelf geen katten dus het probleem zat hem in de soort van hooikoorts), en toen konden we gaan prikken/enten om haar er immuun voor te maken. Binnen anderhalf jaar was ze van alle problemen af en we hoeven nu ook niet meer te prikken.

honden page profiel MarreMarre

Dankjewel Maryse, onze dierenarts vertelde wel dat het onderzocht kon worden, maar heeft dat niet gedaan omdat het ook iets eenmaligs kan zijn op deze leeftijd. Een soort van jeugdpuistjes zeg maar. Als het nu weer terugkomt na de antibiotica wou hij verder onderzoeken.

 

Goed om te horen dat ze van haar problemen af is!

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Je hond wordt nu behandeld puur op symptoomuiting en niet op oorzaak. Het nadeel van dit soort symptoombestrijding is, dat de weerstand van je hond extra onderuit gehaald wordt, waardoor allergenen nog beter de kans krijgen om binnen te dringen. Je belandt hierdoor in een vicieuze cirkel, die alleen maar erger kan worden. Een 'allergie' is een zeer breed begrip van atopie tot aan voedingsallergie waarbij het immuunsysteem betrokken is, tot aan intolerantie. Dus het is onzin dat je dierenarts enkel een voedingsallergie noemt. Daarnaast zit hypoallergeen voer van een dierenarts nog steeds boordenvol triggers, zoals soja, suikers, zouten, premixen etc. Je bent hiermee dus absoluut niet aan het elimineren, maar wel verder aan het verzwakken.

 

Als ik zie dat je hond pas 6 maanden oud is en dit al een tijdje speelt, zou het mij niets verbazen als de vaccinaties een trigger zijn. Helaas komt dit veel voor, maar wordt dan niet onderkend door een dierenarts. Een voedingsverandering is altijd goed. Brokvoeding sluit niet aan op het systeem van een hond (nog steeds carnivoor), geeft verhitting in het lijf en onderdrukt het immuunsysteem. Een onbewerkte rauwe voeding sluit wel aan en geeft doorgaans de minste belasting, zorgt voor versterking van het immuunsysteem, waardoor een natuurlijke barriére gevormd kan worden die uiteindelijk allergenen minder snel doorlaat. Dus absoluut zou ik omschakelen naar een onbewerkte voeding die past bij de hond, bijv. in de vorm van een eliminatiedieet. Maar daarnaast kennen klachten als urticaria of afgeleiden een veel diepere oorzaak die breder moet worden aangepakt, waarbij weerstandsverhoging voorop staat. Die wordt nu afgebroken door de conventionele medicatie. Een holistische geneeswijze kan hier beter op inspelen. 

De haartest is niet betrouwbaar, evenals dat de conventionele allergietesten dat niet zijn. Het zijn momentopnames die binnen een week kunnen veranderen, afhankelijk van de constitutie en weerstand van dat moment. Het overgrote deel van de weerstand wordt bepaald door de darmflora aan de hand van wat er aan voeding naar binnen gaat. Brokvoeding in het algemeen draagt hier niets aan bij. Elimineren op onbewerkte eiwitbronnen (enzymen en goede darmbacteriën) wel.

honden page profiel MarreMarre

Bedankt voor je antwoord Goldendelarious. De dierenarts heeft niet alleen voedsel als allergie genoemd hoor, hij heeft ook de andere allergieën genoemd. Alleen gaf hij aan dat voeding relatief eenvoudig aangepast kan worden en omgevingsallergie niet. Vandaar hier mijn nadruk op voer.

 

Wat is een goede onbewerkte rauwe voeding? Ik ben niet van plan dingen zelf te gaan bereiden, maar sta op zich wel open voor een kvv, maar hoe weet je of je hond daar niet ook allergisch voor is? 

 

Ik snap je weerstand richting de antibiotica, daar ben ik (en de dierenarts gaf ook duidelijk aan dit als iets tijdelijks te zien wat zo kort mogelijk gebruikt moet worden) het mee eens, maar gezien de hoeveelheid jeuk van de hond was het gewoon sneu om hem door te laten lopen. Alternatieven tegen de jeuk zijn dan ook welkom. Mijn oma noemde groene zeep, maar dat gebruikten ze tig jaar terug op de boerderij dus daar weet ik verder ook niet veel vanaf.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Bedankt voor je antwoord Goldendelarious. De dierenarts heeft niet alleen voedsel als allergie genoemd hoor, hij heeft ook de andere allergieën genoemd. Alleen gaf hij aan dat voeding relatief eenvoudig aangepast kan worden en omgevingsallergie niet. Vandaar hier mijn nadruk op voer.
 
Wat is een goede onbewerkte rauwe voeding? Ik ben niet van plan dingen zelf te gaan bereiden, maar sta op zich wel open voor een kvv, maar hoe weet je of je hond daar niet ook allergisch voor is? 
 
Ik snap je weerstand richting de antibiotica, daar ben ik (en de dierenarts gaf ook duidelijk aan dit als iets tijdelijks te zien wat zo kort mogelijk gebruikt moet worden) het mee eens, maar gezien de hoeveelheid jeuk van de hond was het gewoon sneu om hem door te laten lopen. Alternatieven tegen de jeuk zijn dan ook welkom. Mijn oma noemde groene zeep, maar dat gebruikten ze tig jaar terug op de boerderij dus daar weet ik verder ook niet veel vanaf. "

 

Enorm veel honden doen het goed op een eliminatiedieet op basis van zelf samengestelde voeding of een kwalitatief goed KVV. Afhankelijk van de hond zelf, kan gekozen worden voor een semi-eliminatie, waarbij je elke 2 weken een nieuwe diersoort toevoegt of een strikte eliminatie waarbij je elke 6 weken een nieuwe diersoort toevoegt. Mijn ervaring leert dat semi-elimineren in veel gevallen effectiever is, ook omdat je beter kunt inspelen op de al ontstane tekorten in het lichaam. Vaak blijkt namelijk dat er toch bepaalde supplementen nodig kunnen zijn om beter op klachten in te kunnen spelen.
Je zal dit gebeuren dus zelf moeten ondervinden. Er zijn holistische dierenartsen die je naast de medische aanpak ook kunnen begeleiden met de rauwe voeding. Dit kan heel prima naast regulier, zodat je dit verantwoord kunt doen.

 

Wat de AB betreft, ik ben in het algemeen niet voor een conventionele benadering, omdat mijn ervaring met holistische geneeskunde is dat het veel meer effect heeft en je echt bezig bent met opbouw, niet met continu afbraak. Ik snap overigens dat je hierop handelt, maar de effecten van zo'n kuur inclusief shampoo op de organen, de huid en vacht zijn niet mis. Dat is dan de zoveelste aanslag op het immuunsysteem.

 

Tijdens antibioticagebruik is de laatste paar jaar regulier de richtlijn om probiotica in te zetten. Niet op het moment van AB-inname, maar minstens 2-3 uur van de AB af en dan bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan. Een goed probioticum kan zeer effectief zijn bij jeuk, herstel van de huid bij urticaria, eczeem en andere huidklachten. Maar de basisaanpak begint bij de basisvoeding. En ervaring leert dat zeer grote triggers als vaccinaties, chemische ontworming, vlo- en teekpreventie het immuunsysteem onderdrukken en ook een aanslag plegen op onder andere de al kwetsbare huid. Ook hiervoor zijn prima minder schadelijke alternatieven die zorgen voor weerstandsopbouw en minder immuungerelateerde reacties.

 

Constitutie- en weerstandsaanpak is inwendig mogelijk op basis van homeopathie of kruidengeneeskunde, gecombineerd met acupunctuur. Hierbij is het vooral gericht op orgaanontgifting, constitutie- en orgaanversterking en -opbouw. Uitwendig kan gerichte Aromatherapie hier heel veel mee, met onder meer antibacteriële, schimmelwerende en huidherstellende eigenschappen. Deze therapievormen pakken naast huidprobleem de diepliggende factoren aan die niet met voeding alleen opgelost kunnen worden (immuunsysteem, orgaanbelasting, lymfesysteem).

Een andere tactiek dan de te gemakkelijke afbraak door AB en het lichaam daar niets voor in de plaats bieden ter herstel. Vaak zie je dat door algehele weerstandsvermindering andere symptoomklachten er voor terug komen, zoals bijv. malassezia gisten. Dan ben je nog verder van huis. Dus ik hoop voor je dat je niet in die doelloze cirkel vervalt.

 

Kijk maar of je hier iets mee kunt.

honden foto van Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en Jax

" Wij hadden met Lizzie hetzelfde probleem. Onze dierenarts vertelde ons doodleuk dat het een allergie moest zijn, maar dat dat zoveel kan zijn dat het niet te testen is. Daar namen wij geen genoegen mee dus we zijn teruggegaan naar onze oude dierenarts in Rotterdam, daar is gewoon een test gedaan en binnen een paar weken was er speciaal voor Lizzie een mix gemaakt van waar ze allergisch voor was (grassen, pollen en katten, wij hebben zelf geen katten dus het probleem zat hem in de soort van hooikoorts), en toen konden we gaan prikken/enten om haar er immuun voor te maken. Binnen anderhalf jaar was ze van alle problemen af en we hoeven nu ook niet meer te prikken. "

 mag ik vragen welke da dat is in Rotterdam,ik wil mijn hond ook laten testen

honden foto van Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en Jax

"  
Enorm veel honden doen het goed op een eliminatiedieet op basis van zelf samengestelde voeding of een kwalitatief goed KVV. Afhankelijk van de hond zelf, kan gekozen worden voor een semi-eliminatie, waarbij je elke 2 weken een nieuwe diersoort toevoegt of een strikte eliminatie waarbij je elke 6 weken een nieuwe diersoort toevoegt. Mijn ervaring leert dat semi-elimineren in veel gevallen effectiever is, ook omdat je beter kunt inspelen op de al ontstane tekorten in het lichaam. Vaak blijkt namelijk dat er toch bepaalde supplementen nodig kunnen zijn om beter op klachten in te kunnen spelen.Je zal dit gebeuren dus zelf moeten ondervinden. Er zijn holistische dierenartsen die je naast de medische aanpak ook kunnen begeleiden met de rauwe voeding. Dit kan heel prima naast regulier, zodat je dit verantwoord kunt doen.
 
Wat de AB betreft, ik ben in het algemeen niet voor een conventionele benadering, omdat mijn ervaring met holistische geneeskunde is dat het veel meer effect heeft en je echt bezig benJe hebt PBt met opbouw, niet met continu afbraak. Ik snap overigens dat je hierop handelt, maar de effecten van zo'n kuur inclusief shampoo op de organen, de huid en vacht zijn niet mis. Dat is dan de zoveelste aanslag op het immuunsysteem.
 
Tijdens antibioticagebruik is de laatste paar jaar regulier de richtlijn om probiotica in te zetten. Niet op het moment van AB-inname, maar minstens 2-3 uur van de AB af en dan bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan. Een goed probioticum kan zeer effectief zijn bij jeuk, herstel van de huid bij urticaria, eczeem en andere huidklachten. Maar de basisaanpak begint bij de basisvoeding. En ervaring leert dat zeer grote triggers als vaccinaties, chemische ontworming, vlo- en teekpreventie het immuunsysteem onderdrukken en ook een aanslag plegen op onder andere de al kwetsbare huid. Ook hiervoor zijn prima minder schadelijke alternatieven die zorgen voor weerstandsopbouw en minder immuungerelateerde reacties.
 
Constitutie- en weerstandsaanpak is inwendig mogelijk op basis van homeopathie of kruidengeneeskunde, gecombineerd met acupunctuur. Hierbij is het vooral gericht op orgaanontgifting, constitutie- en orgaanversterking en -opbouw. Uitwendig kan gerichte Aromatherapie hier heel veel mee, met onder meer antibacteriële, schimmelwerende en huidherstellende eigenschappen. Deze therapievormen pakken naast huidprobleem de diepliggende factoren aan die niet met voeding alleen opgelost kunnen worden (immuunsysteem, orgaanbelasting, lymfesysteem).
Een andere tactiek dan de te gemakkelijke afbraak door AB en het lichaam daar niets voor in de plaats bieden ter herstel. Vaak zie je dat door algehele weerstandsvermindering andere symptoomklachten er voor terug komen, zoals bijv. malassezia gisten. Dan ben je nog verder van huis. Dus ik hoop voor je dat je niet in die doelloze cirkel vervalt.
 
Kijk maar of je hier iets mee kunt. "

 

honden foto van Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en Jax

Goldendelerious je hebt PB

Volgende forumvraag: Ervaringen berenklauw
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^