onzeker/angstiv bij grote, donkere honden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CindyCindy

honden foto van Cindy

hai!

 

Dexter was altijd heel makkelijk met alle honden, behalve grote, donkere honden (terwijl hij zelf toch ook een groot, grotendeels zwart ras is). De laatste weken valt me dit meer op. Hij staat met zijn staart tussen de benen als een oud Duitse herder hem benadert. Nu deed deze herder dat ook een beetje vreemd, sluipend en starend. Maar vervolgens kwamen we een middelgrote donkere hond tegen en was hij ook heel terughoudend terwijl deze hond juist heel vriendelijk en rustig geïnteresseerd naar hem toe liep. Zijn staart zat niet tussen zijn benen, maar hij bleef wel afwachtend naast me staan. Bij andere onbekende honden (lichter van kleur) trekt hij vaak een sprintje in hun richting.

 

 

Kan dit met leeftijd te maken hebben (bijna 7maanden)? Dat hij zoekende is naar de juiste benadering, omdat het echte puppygedrag er inmiddels wel ongeveer af is? Er zit verder geen kwaad in hoor, hij is gewoon niet meer zo enthousiast als een paar maanden geleden en aan zijn staart te zien voelt hij zich bij die donkere honden niet op zijn gemak.

 

 

Is dit iets waar ik speciaal aan moet werken? Ik ga met hem naar het bos en laat hem daar ook bewust loslopen, zodat hij het benaderen van honden "zelf" moet doen. Hij is gelukkig niet zo angstig dat hij uitvalt of iets in die geest, echt angst is het volgens mij ook niet maar meer een soort onzekerheid ofzo.

Als pup van 12 weken is hij ooit wel erg

geschrokken van een zwarte hond aan de lijn, die zijn tanden liet zien en bijna de lijn stuk trok om naar dexter te komen.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder 3 doggies

honden foto van Sanne Mulder

Het zou kunnen dat hij heel erg geschrokken is van die zwarte hond die hem probeerde aan te vallen.

Mijn jongste heeft ruim een jaar lang watervrees gehad omdat ze de allereerste dag bij ons (10 weken oud) in ijswater was gevallen.... Zelfs als je er zelf rustig op reageert, kan het zijn dat de hond er een nare ervaring aan overhoudt.

 

Je kunt hier wel aan werken, want onzekerheid bij honden is nooit fijn voor ze, ondanks dat hij niet echt angstig of agressief wordt. Laat hem rustig wennen aan donkere honden. Kom je er één tegen, vraag de eigenaar dan even te blijven staan voor de training van Dexter. Laat ze dan voorzichtig bij elkaar (natuurlijk afhankelijk van de houding van beide honden) en geef ze de tijd om aan elkaar te wennen. 

Zo zal Dexter uiteindelijk leren dat niet alle donkere honden eng zijn :)

Denk overigens wel echt goed om de houding van de honden en laat hem niet zomaar in de buurt van een felle (donkere) hond komen. Dit kan zijn onzekerheid versterken.

Volgende forumvraag: verplichte rust
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^