Welke keuze zouden jullie maken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Hallo allemaal,

Bijna drie maanden geleden werd bij onze Athena een inwendige bloeding ontdekt. De dierenarts dacht aan een gezwel aan de milt dat gesprongen was.
Ze is geopereerd en bij de operatie zag men dat de milt gescheurd was, voor de zekerheid werd er een biopt genomen van de milt én de lever, omdat die opgezwollen was (wat kon zijn door het bloed dat hierop drukte, maar ook door kanker kon komen).
De milt is hierop weggenomen en na tien dagen wisten we de uitslag, kanker of niet.

In die tijd heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld over kanker aan de milt en ook over gewoon de milt wegnemen en het geval dat het geen kanker zou zijn.

Om een lang verhaal kort te maken : de prognose met kanker is zeer ongunstig : meestal is het uitgezaaid en hebben de honden een levensverwachting van drie maanden tot 6 à acht maanden. (vooropgesteld dat ze de eerste cruciale weken overleven waarin er nog bloedingen kunnen optreden)

Bij Athena was het zo dat we na tien dagen het goede nieuws kregen dat het echt alleen maar een scheur was in de milt en geen kanker te bekennen. Wij rustten dus op onze lauweren en waren alleen bang voor bloedingen.

Na twee weken erg ziek te zijn geweest, werd Athena terug langzaam de oude en de derde week was ze erg levendig. Na die derde week begon haar buik op te zwellen en hijgde ze terug erg.
De dierenarts stelde een vergroot hart vast, er was géén bloeding maar het was allemaal vocht in haar buik, veroorzaakt door het hart.

We hebben die dag het vocht laten verwijderen, ze kreeg medicatie om het vocht af te drijven en we namen haar terug mee naar huis. De dag erna was er terug vocht (wel minder), ik bel de dierenarts en zij zegt, de medicijnen moeten hun werk kunnen doen we moeten afwachten.
Die nacht is ze overleden... gewoon ... rechtgestaan ... en in elkaar gestort... over en out. Gedaan. Het was een schok voor ons beiden en we zijn er erg ziek van geweest.

Nu, twee maanden na haar overlijden, zijn we samen aan het overleggen wat we zouden doen als dit geval (een gescheurde/of milt met kanker) zich nogmaals zou voordoen.
(onze twee eerste Dogo's hadden hetzelfde voor op oudere leeftijd. Evita is ingeslapen op de operatietafel omdat het was uitgezaaid, Ylena is 's nachts na de operatie gestorven aan een inwendige bloeding)
Dit wetende, hebben we besloten dat we in een volgend geval, de hond zouden laten operereren, maar eerst moet het hart onderzocht worden en als er kanker is, willen we dat ze niet meer wakker wordt.
De kosten van de operatie zijn dan nutteloos geweest, maar deze waren in de vorige drie gevallen ook nutteloos, alleen is Athena nog twee weken erg ziek geweest voor ze toch nog stierf en dat willen we een volgende hond besparen.

Wat zouden jullie doen?

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

Veel sterkte.

 

Doen waar je je goed bij voelt en komt het wel goed.

honden page profiel SemSem 3 doggies

honden foto van Sem

Heel veel sterkte.
Als ik de situatie van jou zo zie, zou ik bij mijn volgende hond een bloedtest laten doen om te kijken of er kanker is, ik zou kijken naar de leeftijd (voor operatie) en kijken naar het hart.
Operatie zou ik doen als de arts zou zeggen dat het nuttig is, mocht de kans te groot zijn dat ie het niet haalt dan geen operatie.
Per hond is het verschillend, dus het is moeilijk te zeggen. Ik denk dat je moet kijken naar de situatie op dat moment, en met in je achterhoofd houdende informatie kijken wat je wilt.
Er bestaat niet iets als de perfecte keus, de beste keus zit in je eigen gevoel

honden page profiel rianne rianne 3 doggies

honden foto van rianne

Heel veel sterkte.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik heb eigenlijk steeds laten opereren als dat nodig was. Dit steeds bij een specialist en het is elke keer goed verlopen qua herstel. 

Ruim drie jaar geleden ook de milt verwijderd wegens bloeden in de buik. Wij hebben toen ook een paar spannende weken gehad voor de uitslag er was. Het hondje was gewoon nog te goed om niet te opereren. Een internist vertelde ons later dat de cijfers van uitzaaiing juist gunstiger zijn dan altijd gedacht werd. 

Het bleek gelukkig trauma te zijn. Hij was ook snel weer op de been. Op sterven na dode hond gebracht 'snachts en op de tweede ochtend sprong ie zelf in de auto om naar huis te gaan. 

Ik denk dat we in de toekomst ook zullen laten opereren in overleg met de chirurg. En indien nodig vooraf idd bv een rontgenfoto oid. 

En bij slecht herstel hang ik aan de telefoon. 

Volgende forumvraag: snel groeiende bultjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^