Joggen aanleren aan jonge hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel D & AD & A

honden foto van D & A

Dag allemaal,

Een tijdje terug heb ik hier een vraag gesteld, waar ik heel goede antwoorden op heb gekregen. Daarom vraag ik nogmaals advies.

Ik ben beginnen joggen, momenteel loop ik enkele minuten, waarna er weer enkele minuten gewandeld wordt. Dit doe ik elke keer ongeveer een half uur. Ik zou mijn hond graag aanleren om rustig naast me te lopen en in de toekomst op regelmatige basis samen joggen.

Arden, mijn hond, is eigenlijk nog iets te jong hiervoor. Ze is momenteel bijna negen maand en is een kruising tussen een labrador en een (Duitse?) herder. Toch vraag ik me af of het niet interessant zou zijn om hier nu al mee te beginnen, dan kunnen we samen opbouwen. Tijdens onze normale wandelingen laat ik haar los en dan loopt ze ook bijna de hele tijd. Ik denk niet dat het joggen op het tempo dat ik dat nu doe, vermoeiender is dan haar wandelingen.


Het traject dat ik loop, wandel ik ook met haar. Tijdens de wandelingen laat ik haar los, maar tijdens het joggen zou ik haar liever aangelijnd houden. Ik denk dat het lastig is om tijdens het joggen haar elke keer aan te lijnen wanneer we een straat moeten oversteken of we andere mensen zouden passeren.


Aangelijnd wandelen zonder te trekken lukt al vrij goed, mits ik haar regelmatig beloon en constant tegen haar praat. Als ik vertraag of versnel, past ze haar tempo aan aan het mijne, maar lopen lukt niet. Als ik een paar passen traag loop, wordt ze super enthousiast en loopt ze al snel voor me. Als ik haar los laat, doet ze hetzelfde, maar stopt ze na een tijdje wel om even op mij te wachten of me tegemoet te komen.


Zou ik haar al mee kunnen nemen bij het joggen? Is zij fysisch gezien al klaar om hier aan te beginnen? Kan ik het samen joggen al opbouwen, terwijl het niet trekken aan de lijn nog niet perfect verloopt tijdens het wandelen? Hoe leren jullie samen joggen aan? Maken jullie de leiband vast aan je kledij, of houden jullie deze vast? Is een tuigje beter geschikt dan een gewone halsband?

honden page profiel Sanne & Denise, Fanny, VitaSanne & Denise, Fanny, Vita 3 doggies

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Ik heb geen idee van een schema voor het joggen. Maar iemand hier op HP, Naomi van Shadow, doet canicross. Wellicht dat zij je meer kan vertellen!

 

Ik weet dat je speciale heupgordels heb voor jezelf waar je een speciale riem aan kan maken. Deze riem is rekbaar, dus je hond en jijzelf krijgen dan geen klap als de riem strak komt te staan.

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Ik doe aan een iets andere vorm van joggen dan jij wilt gaan doen maar de basis is hetzelfde.

Het is altijd lastig om te zeggen waar je goed aan doet met een jonge hond. Je hond is een kruising van 2 HD gevoelige rassen. Ook zal je hond bij lange na nog niet uitgegroeid zijn en nog volop bezig zijn met het ontwikkelen van spieren en botten. Dus even een paar vraagjes voor jou... Op wat voor ondergrond loop je? Hoelang loop je nu achter elkaar hard? Heb je een schema? Zo ja, hoe ziet die er uit?

Het voordeel van samen opbouwen zou dan inderdaad zijn dat je gelijk het volgen aan de lijn kan opbouwen. Je hoeft niet alleen te lopen, dus het is veel gezelliger. Je hond bouwt spieren op.

Ik persoonlijk zou het afraden om je hond mee te nemen. Het niet trekken kan je later ook altijd opbouwen (is in sommige gevallen zelfs makkelijker als je eigen conditie beter is).

Het samen joggen kan je aanleren opdezelfde manier als je aan de voet volgen leert. Als je hond het commando al kent is het makkelijk om het commando volgen te geven en gewoon te gaan. Gaat je hond te hard van stapel dan geef je de hond opnieuw het commando volgen. Doet de hond wel goed volgen dan beloon je dat uiteraard. Wil je hond niet luisteren dan stop je even en zorg je dat je hond weer aandacht heeft voor jou en probeer je het opnieuw. Bij sommige honden is het echt een kwestie van de langste adem hebben. Wat kan helpen is om je hond eerst moe te maken voor je gaat beginnen (absoluut niet doen als je hond nog zo jong is!!). Als de hond moe is dan is het makkelijker om je hond in draf te houden.

Even een tip. Leer je hond links, rechts, rechtdoor, stoppen en draf aan. Zo kan je je hond vertellen waar je heen gaat (niet nodig als je altijd dezelfde ronde loopt). Maar dit voorkomt dat je over je hond struikelt omdat die rechtdoor loopt en jij de hoek om.

Wat betreft de lijn heb je zoals Sanne al aangeeft speciale heupgordels. Dit zorgt ervoor dat je je handen vrij kan houden. Persoonlijk vind ik dat prettiger lopen. Bij de normale dierenwinkel heb je de simpele versie ervan. Voor echt een goede heupgordel zou je kunnen kijken op canicrossgear.nl , goedvoorjehond.nl of rundog.nl om even een paar bekende sites te noemen.

Als je hond niet trekt dan maakt het niet zoveel uit wat je om de hond hangt. Heb je een hond die weleens onverwachts kan trekken zou ik voor een tuig gaan om klappen op de luchtpijp te voorkomen.

honden page profiel D & AD & A

honden foto van D & A

Bedankt voor de reacties en de uitleg. Ik loop op asfalt, maar dit hoeft niet per se, ik kan ook ergens anders lopen als dat beter is.
Een vast schema heb ik niet, ik doe het momenteel zo: ongeveer vijf minuten lopen, vijf minuten stappen, dat vier keer op rij, op een heel traag tempo. Aan hardlopen doe ik dus niet.

 

HD is bij Arden inderdaad een risico. Ze komt uit het asiel, zij en haar nestgenoten zijn in beslag genomen bij de "fokkers" zelf, omdat deze hun honden verwaarloosden. Het lijkt me dus echt wel uitgesloten dat de ouderdieren getest zijn.

 

Op welke leeftijd zou het beter zijn om met haar te joggen? Of is het sowieso beter om niet met haar te joggen? 

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

" Bedankt voor de reacties en de uitleg. Ik loop op asfalt, maar dit hoeft niet per se, ik kan ook ergens anders lopen als dat beter is. Een vast schema heb ik niet, ik doe het momenteel zo: ongeveer vijf minuten lopen, vijf minuten stappen, dat vier keer op rij, op een heel traag tempo. Aan hardlopen doe ik dus niet.

 

HD is bij Arden inderdaad een risico. Ze komt uit het asiel, zij en haar nestgenoten zijn in beslag genomen bij de "fokkers" zelf, omdat deze hun honden verwaarloosden. Het lijkt me dus echt wel uitgesloten dat de ouderdieren getest zijn.

 

Op welke leeftijd zou het beter zijn om met haar te joggen? Of is het sowieso beter om niet met haar te joggen?  "

 



Je kunt zeker met haar gaan joggen hoor. De aanbevolen leeftijd om te beginnen is 1 jaar. Dit omdat de gewrichten dan beter ontwikkeld zijn.

Asfalt is op zich prima als ze gewoon naast je loop al heeft zachte/onverharde ondergrond altijd de voorkeur.

Dus ik zou nog even wachten met beginnen. Met de naderende zomer zou ik ook zeggen pas op met de temperatuur. Boven de 15 graden opletten op tekenen van oververhitting en oppassen dat het asfalt niet te warm is.

Mocht je verder nog vragen hebben hoor ik het graag

honden page profiel Krin Krin 3 doggies

honden foto van Krin

Ik ga wel al met mijn 9 maanden oude hond joggen. Ik ben niet de snelste en ga ook niet zover. Heb dit opgebouwd. Ik Loop sowieso ook heel snel als ik wandel dus zijn mijn honden wel wat gewend.

Ik woon heel landelijk en laat de honden los lopen.

honden page profiel D & AD & A

honden foto van D & A

Bedankt voor de reacties met goede uitleg. Ik ga nog even wachten tot ze oud genoeg is. Met mijn hond speel ik liever op zeker. Ik merk ook dat ik het joggen me nog iets te veel energie kost om ook met haar bezig te zijn. Ik ga dus nog even wachten, maar haar wel al de commando's aanleren en oefenen in het mooi naast mij blijven lopen als ik versnel. 

honden page profiel Renee en XabiRenee en Xabi 3 doggies

honden foto van Renee en Xabi

Ik jog met de hond. Ik heb de heupgordel met riem bij zooplus besteld. Ook doe ik altijd een tuig om met rennen. Ikbben begonnen met 6 maanden. Wij rende 10 min. 10 min lopen. Nu rent hij kilometers met ons mee

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

" Bedankt voor de reacties met goede uitleg. Ik ga nog even wachten tot ze oud genoeg is. Met mijn hond speel ik liever op zeker. Ik merk ook dat ik het joggen me nog iets te veel energie kost om ook met haar bezig te zijn. Ik ga dus nog even wachten, maar haar wel al de commando's aanleren en oefenen in het mooi naast mij blijven lopen als ik versnel.  "

 



Super!

Volgende forumvraag: Weinig energie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^