welk ras is geschikt voor ons?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel pukkiepukkie

Hallo allemaal,

 

Wij hebben jaren geleden een hond gehad, een kruising labrador stabij. Een fantastisch teefje die erg goed luisterde. Totdat...ze op een nacht naar de geitenboer vlakbij ons ging, en daar aan de pootjes van dode geitjes ging knabbelen. Iedere kans die ze kreeg ging ze daarheen, ze liep ook door de stallen. Gevolg, een boze buurman met inmiddels gestresste geiten. Ze kwam ook gewoon in huis dus we dachten, we laten haar gewoon uit zodat ze meer huishond wordt. Maar we hadden toen nog kleine kinderen die wel eens een deur open lieten staan zodat de hond toch richting buurman kon. Buurman erg boos, en toen hebben we besloten om haar aan kennissen te geven die een tweede hond zochten. Daar is ze erg gelukkig.

 

Nu jaren later missen we toch nog steeds een hond om ons heen. We willen wel graag een hond aanschaffen maar weten niet goed  welk ras. 

Wij wonen op een boerderij en hebben paarden. We zijn van plan de hond nu gewoon te gaan uitlaten en niet als erfhond te gebruiken. 

De weg waar wij aan wonen is afgelegen, matig verkeer, en omringd  door weilanden met schapen en koeien.

Welk ras hond zou hier goed passen en dus  niet achter  alle dieren aan vliegen zodra hij de kans krijgt.

 

Ik begrijp ook dat het aan de opvoeding ligt. Onze vorige hond luisterde eigenlijk altijd heel goed, zowel binnen als buiten. Maar we willen niet nog een keer dit meemaken.

 

Ik hoor graag jullie adviezen.

Alvast bedankt.

honden page profiel Anja en Naika, Shiva en FlynnAnja en Naika, Shiva en Flynnbijna goedgekeurde fokker

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

De oostenrijkse pinscher is van oudsher een boerenerf hond.
Voor een hele mooie beschrijving van het ras kijk dan op www.oostenrijksepinscher.be
(is niet mijn eigen site hoor). Zelf heb ik 2 oostenrijkse pinschers en mijn oudste komt bij een fokker vandaan die ook op een boerderij woont die toendertijd ook paarden had en daar reageerde naika toen ze bij mij kwam ook totaal niet op als we tegen kwamen. Bij de fokker van mijn oudste hond lopen ze allemaal vrij op het erf, er is er niet 1 bij die van het terrein af gaat.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Ik wilde eigenlijk een Border Collie voorstellen, maar als je hem echt niet als erfhond wilt, is dat misschien juist niet zo'n goed plan. Collies hebben van nature een drijf-drang. Als hij de kans krijgt, zal hij het veld in rennen om de dieren bij elkaar te drijven...

 

Eigenlijk denk ik dat de meeste rassen hier wel prima in het plaatje passen.

Ik heb zelf twee Duitse herders, die eigenlijk niet zo goed met boerderijdieren gaan. Maar ik zit op facebook bij een groep voor herder eigenaren, waar ook meerdere mensen op een boerderij wonen en paarden hebben. Het is gewoon de opvoeding (met ieder ras, niet alleen de DH)

Laat je de pup meteen goed wennen aan de paarden, dan zal dat prima gaan. Vraag even aan de buurman of je, als je weer een pup hebt, af en toe in de stal mag komen om hem aan de dieren te laten wennen. 

 

Oh, en geef geen hoefjes van slachtdieren als kauwsnack als je weer een hond neemt. Just in case ;)

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Neem wel een ras welke je passende uitdaging en beweging kan bieden.

Anders is ongewenst gedrag het gevolg zoals jullie hebben ervaren.

Wat hebben jullie de hond te bieden per dag/week?

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een bouvier?

Dat zijn fantastische honden voor een boerderij.

Vroeger werden ze daar ook gebruikt als erf honden maar het zijn eigenlijk honden die juist graag bij hun baas zijn.

En als je ze goed opvoedt en vooral goed socialiseert hele vriendelijke honden naar mens en dier.

Maar naar het eigen gezin zijn ze sowieso al ontzettend trouw.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Wij hebben een Duitse dog bij de paarden. Hij is zoooo lief voor de paarden, komt ons zelfs halen als er wat met een paard scheelt!

(Hij heeft me ooit gewaarschuwd voor een paard dat was vastgerold!) Toen ging hij voor de stal zitten, kwam weer naar binnen blaffen zonder ophouden, en weer naar de stal en daar gaan zitten (voor de juiste stal!), hij liep op en af tot ik meekwam.

 

Vacht heeft niet veel verzorging nodig (geen houtkrullen, vlas of stro dat blijft hangen).

 

En hij ligt steeds bij ons 'op schoot' op de bank.

 

Wij vinden het een ideale hond, wel enige nadelen uiteraard:

 

- de maat is voor sommige dingen wat onhandig (grotere bank gekocht, bij het tanden wisselen is onze tuintafel van rechthoekig naar ietwat afgerond gegaan, in de auto is de achterbank meteen vol, hij denkt vaak dat hij nog 'klein' is en kruipt dan op je schoot, en zo'n 65 à 70 kg hond op je schoot kan wel onhandig zijn)

 

- ze leven normaliter niet zo lang (onze is nou 8 en nog heel actief), maar meestal worden ze zo'n 7 jaar

 

Toch is dit de hond die mij het meest aanspreekt. (we hebben ook nog 2 Jackjes) (we hadden tot over enkele maanden ook nog een dobermann)

 

Altijd is alles goed voor hem, hij is vaak bij je, loopt steeds mee door de stal, is rustig bij de paarden, is graag buiten, maar even graag binnen, als ie maar bij je mag zijn.

 

De mijne is een reu en hij kijkt me altijd aan alsof ik zijn 'alles' ben. Zoooo lief!

 

Veel succes met de zoektocht!

honden page profiel pukkiepukkie

Bedankt alvast voor alle tips! 

 

Even voor de Dames, we zijn vrij veel thuis dus aandacht genoeg, we hebben een groot erf en wij zijn veel buiten dus de hond zal ook veel buiten zijn. Veel wandelen, en spelen. Vlakbij is een meertje waar we vroeger ook regelmatig gingen wandelen dus dat zullen we nu ook gaan doen. 

 

Ik heb de puppytest gedaan ( ik weet niet hoe betroiwbaar dat is hoor) ,maar daar kwam als meest geschikte hond een engelse springer spaniel uit. Dit zijn naar mijn weten toch jachthonden? Lijkt me dus niet geschikt. 

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

" Bedankt alvast voor alle tips! 
 
Even voor de Dames, we zijn vrij veel thuis dus aandacht genoeg, we hebben een groot erf en wij zijn veel buiten dus de hond zal ook veel buiten zijn. Veel wandelen, en spelen. Vlakbij is een meertje waar we vroeger ook regelmatig gingen wandelen dus dat zullen we nu ook gaan doen. 
 
Ik heb de puppytest gedaan ( ik weet niet hoe betroiwbaar dat is hoor) ,maar daar kwam als meest geschikte hond een engelse springer spaniel uit. Dit zijn naar mijn weten toch jachthonden? Lijkt me dus niet geschikt.  "

 

Mij hoef je niet te overtuigen hoor, het gaat erom dat je een hond kiest die bij je past.

 

En dan zegt: "vrij veel" en "regelmatig" eigenlijk niks, ieders interpretatie daarvan is weer anders. Voor sommigen is "regelmatig" dagelijks 2 uur. Voor anderen 3x per dag 15 minuten. Zo zie dat kan alle kanten op, zo ook de raskeuze. Thuis zijn betekend ook niet persé veel aandacht voor de hond.

 

Probeer het eens uit te drukken in tijd?

En zou je ook nog een speciale activiteit met de hond willen doen: een sport b.v.? Of echt meer in en om het huis meedraaien?

Volgende forumvraag: Airdale terrier
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^