Loslopen in aanlijngebied?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  En met zo'n mentaliteit gebeuren er tal van incidenten. Is het dan zo moeilijk om even te vragen of het kan? Gewoon rekening houden met andere is toch niets te veel gevraagd.
Ik kan me wel bedenken dat iemand met een oudere hond met de gekende ouderdomskwalen niet zit te wachten op een jonge stuiterbal dat tegen zijn hond komt aanlopen.
 
Een beetje een omgekeerde wereld toch? Wil je je hond loslaten maar om de 1 of andere reden liever geen contact met andere honden? Ga maar ergens waar je hond eigenlijk niet los mag want mijn hond moet in contact kunnen komen met iedere hond die ons pad kruist in het losloopgebied.
Sorry, een losloopgebied dient niet alleen als socialisatie plaats. Toen wij een weekje in Spaarnwoude vertoefden waren we blij dat Nala ergens kon zwemmen waar dat mocht, vrij kon rondneuzen, vrij met de kinderen kon lopen en spelen. Als jouw hond zomaar tussen mijn kinderen en mijn hond komt lopen heb je oprecht een kwade moeder voor je.
Zelf hebben wij Nala er ook van weerhouden om zich te mengen tussen mensen (met of zonder kinderen erbij) die met de hond aan het spelen waren. "

 Pff, dan moet je niet in Drenthe komen, want hier vinden we t wel gezellig hoor, als de hondjes even met elkaar spelen. En springt er eens 1 per ongeluk tegen iemand op, dan zeggen we, oeps, en dan zegt de ander, geeft niks hoor, doet die van mij ook wel eens.

 

Relax...

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.


Het gaat er mij helemaal niet om dat mijn honden spelen met andere honden in het bos, dat gebeurt ook bijna nooit.
Maar Black is een jonge hond en hoe hij hele einden kan rennen in vol tempo, springen, uitleven, die energie raakt hij nooit kwijt aan de riem. Dus ik ben blij dat hij hier ongestoord kan rennen.

 

Nu pik ik jou er even uit maar dit is iets wat je wel vaker leest en ik niet helemaal begrijp.

 

Ik heb een hele drukke hond, geen jonkie maar wel eentje die veel beweging nodig heeft. En waarvan ik van mening ben dat ze niet zomaar los mag lopen (voor andere mensen).

 

Tuurlijk zou het veel makkelijker zijn als ik dat wel gewoon kon doen. Naar een aangelijnd gebied gaan en haar gewoon los gooien. Ze doet niks zolang ik zeg dat het niet mag en valt dus eigenlijk niemand lastig. En hee, als ik een aangelijnde hond tegenkom dan kan ik haar altijd gewoon aanlijnen toch? 

 

Want dat is eigenlijk de mentaliteit dan. Klinkt prima als je het mij vraagt.

 

Maar wat nu als ze die dag de kolder in dr kop heeft en besluit om eens niet te luisteren... Dat betekent meteen ellende en ik wil dat een andere baas en hond absoluut niet aandoen. Dat is dus wel het risico dat mensen nemen he...

 

Want om eerlijk te zijn luistert 95% van de honden die ik los tegenkom op dat moment "toevallig" dan even niet. Tuurlijk niet, mijn hond straalt uit dat ze wilt gaan matten en focust, veel te veel honden kunnen dat niet negeren. 

 

En dan klinkt als 'kan zijn energie niet kwijt' in mijn oren meer als ik ben te beroerd om zelf meer te ondernemen en neem daarom een risico met mijn hond. Raar gewoon.

 

 

honden page profiel PeterPeter 3 doggies

" Ik had wel verwacht dat er discussie zou komen als gevolg van mijn topic.
 
Om eerlijk te zijn heb ik ook wel eens mijn voeten gebruikt om een hond op afstand te houden, terwijl ik ondertussen mijn eigen honden half aan het ophangen was om te voorkomen dat de opdringerige etter tussen hun kaken zou eindigen......
 
Zoals iemand al zo mooi schreef, je hangt niet de prof voetballer uit, maar een korte aanraking kan net ff de focus op je hond doorbreken.
 
Als omlopen en niet kan, blokken niet zal gaan lukken doordat de hond met mach 10 op je af komt, dan probeer ik altijd de brul (halve dorp wakker, heb een aardig stem volume), als dat niet werkt zal ik een fysieke correctie gebruiken. Ik neem aan dat jullie die ook zullen prefereren boven de kaken van mijn hond(en)?
 
Overigens zit er wel behoorlijk verschil in situaties, een hond die stuiterend op je af komt zal veel makkelijker af te bluffen zijn, dan een hond die vol gas recht op je hond af komt stormen en een bepaalde focus in zijn ogen heeft.
 
Ook dit is dus een effect die men veroorzaakt door alles maar los te laten lopen waar het niet mag.....   "

 

Jij gaat een hond niet precies op zijn neus kunnen schoppen als die met een rot vaart aan komt rennen.

 

Tenzij je zelf echt gefocust bent, diep respect daarvoor dan..

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  Pff, dan moet je niet in Drenthe komen, want hier vinden we t wel gezellig hoor, als de hondjes even met elkaar spelen. En springt er eens 1 per ongeluk tegen iemand op, dan zeggen we, oeps, en dan zegt de ander, geeft niks hoor, doet die van mij ook wel eens.
 
Relax... "

 Hier op de hondenweide is het ook zo maar dat is een kleine weide en geen losloopgebied waar je echt door kan wandelen.

Tegen een volwassenen opspringen is nog heel wat anders dan tegen een kind opspringen. Ik heb zelf ook een opspringer, waarschuw mensen op de weide er altijd voor en zijn ze er niet van gediend dan gaat mijn hond aan de lijn, bij een kind gaat ze zo wie zo aan de lijn en vraag ik om niet te aaien.

Rekening houden met iedereen en dan kan iedereen relaxt wandelen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"En dan klinkt als 'kan zijn energie niet kwijt' in mijn oren meer als ik ben te beroerd om zelf meer te ondernemen en neem daarom een risico met mijn hond. Raar gewoon."

 

Dobby heeft zo'n 3 jaar aan de lange lijn gelopen, zo'n 2 jaar dagelijks 30-45 min los en op het moment voornamelijk aan de lange lijn en 2 á 3x per week 10-15 minuten los.

 

Ik merk gewoon verschil. Als hij in zijn eigen tempo heeft kunnen rond scharrelen, en zijn tempo is hoog (zo'n 11 km/u), dan is hij veel relaxter en blijer. Ook heeft hij een betere spieropbouw en is zijn algemene conditie beter dan als hij alleen aangelijnd loopt.

 

Het is dus wel degelijk merkbaar.

 

Of er alternatieven zijn daarvoor, zal per situatie verschillen.

honden page profiel Jenny & AstonJenny & Aston 3 doggies

honden foto van Jenny & Aston

" Eerlijk gezegd lopen mijn beide honden wel veel los.
Behalve langs de weg waar verkeer is, dan aan de riem.
Het scheelt dat het hier een landelijke omgeving is met heel veel bos.
Dus helemaal als je overdag gaat wandelen in het bos, kom je maar zelden iemand tegen.
En dan nog, de mensen die je af en toe tegen komt zijn meestal dezelfden en bijna ook altijd met de hond los.
Mocht ik mensen tegenkomen zonder hond, doe ik Black aan de riem.
Hij is groot en zwart dus mensen kunnen bang voor hem zijn.
 
Ik ben nog nooit een controleur/boswachter tegengekomen die aan het kijken waren of de honden wel aan de riem zaten.
 
Het gaat er mij helemaal niet om dat mijn honden spelen met andere honden in het bos, dat gebeurt ook bijna nooit.
Maar Black is een jonge hond en hoe hij hele einden kan rennen in vol tempo, springen, uitleven, die energie raakt hij nooit kwijt aan de riem. Dus ik ben blij dat hij hier ongestoord kan rennen.
Mijn honden jagen niet, vallen geen mensen lastig.
Dus daarom lopen we ook veel in de bossen hier, waar het rustig is en niemand last van ons heeft. (en wij niet van anderen)
 
Maar ik denk als je in een stad woont of in een dichtbevolkt gebied waar iedereen moet wandelen op dezelfde plekken, dat het dan anders is.
Als je struikelt over de honden in een bos of waar dan ook, dat lijkt mij ook een crime.
Dan wandel je niet ontspannen meer, omdat je niet weet wat je verwachten kan.
 
Maar het valt me op dat veel mensen dicht bij huis blijven.
In het stukje bos naast de woonwijk en de veldjes in de woonwijk, daar wemelt het wel van de mensen/honden.
Maar het echte grote bos, daar is het juist heel rustig.
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

 Ik blijf juist dicht bij huis omdat Aston alles wil opeten. Hier heb ik het overzicht, en kan heel snel zien als hij wat wil pakken. In het bos liggen overal blaadjes, mos, takken, etc. Het is voor mij dan veel moeilijker te zien waar Aston aan snuffelt en of hij iets wil eten.

 

Het liefst zou ik ook in het bos wandelen waar je bijna niemand tegenkomt omdat dat voor Aston veel rustiger zou zijn, maar helaas. En inderdaad vind ik dat mensen in de stad gewoon de hond aangelijnd moeten hebben waar dat hoort. Waarom moet een hond door woonwijken crossen? Toch zie ik het zo vaak, en Aston is er steeds de dupe van. Hij blaft veel honden meteen van zich af omdat hij al vaak mee heeft gemaakt dat een hond bovenop hem wil duiken.

 

@Kees

Ik kom zelf ook oorspronkelijk uit Drenthe, en weet wat je bedoelt maar positief is dat niet altijd. Niet elke hond WIL met alle andere honden spelen en als jou hond losloopt en op de mijne afrent, dan geef je mijn hond geen keuze.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Het is vooral de metaliteit van veel baasjes die denken 'het loopt (letterlijk) allemaal wel los' die er de oorzaak van zijn dat er een tweedeling is en dus verhitte discussies uitlokt. 

 

Hondenetiquete, ken je hond en neem op tijd (voortijdig) je verantwoording. Het scheelt echt veel wederzijdse frustratie en irritatie en creëert een samenleving waarin het niet uitmaakt dat er honden gecontroleerd loslopen. Het maakt mij niet uit als honden loslopen, maar ik wil zien dat ze dat verantwoord kunnen en dat ze mij, mijn hond niet tot last zijn en rekening houden (de baasjes) met verkeersveilige situaties. Gezond verstand, respect en verantwoordelijkheidsgevoel voor de gemeenschap.

 

En laat dat nu in mijn ervaring uitzondering zijn. Freewheelen schijnt een trend te zijn, tja en die doelgroep verpest het nu voor een hoop verantwoordelijke eigenaren. Zij die investeren in een verantwoorde losloper en zij die verantwoording nemen door hun hond aangelijnd te laten en ruime privezone nodig hebben. Beiden investeren daar enorm in en een groep 'het zal wel loslopen' verziekt dat. Dat is gewoon erg jammer en niet nodig.

 

 

edit: ik woon in Drenthe 

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

"  
Dobby heeft zo'n 3 jaar aan de lange lijn gelopen, zo'n 2 jaar dagelijks 30-45 min los en op het moment voornamelijk aan de lange lijn en 2 á 3x per week 10-15 minuten los.
 
Ik merk gewoon verschil. Als hij in zijn eigen tempo heeft kunnen rond scharrelen, en zijn tempo is hoog (zo'n 11 km/u), dan is hij veel relaxter en blijer. Ook heeft hij een betere spieropbouw en is zijn algemene conditie beter dan als hij alleen aangelijnd loopt.
 
Het is dus wel degelijk merkbaar.
 
Of er alternatieven zijn daarvoor, zal per situatie verschillen. "

 

Persoonlijk geloof ik niet in niet kunnen (merkbaar zal het in sommige situaties zeker wel zijn) maar ik gun iedere hond gewoon zijn moment. Bedoel als ze los kunnen, waarom niet?

 

Maar waarom dan niet gewoon in een losloopgebied? Wat is dat toch met ja een aanlijngebied maar ja he die ellendige energie? 

 

Rood licht is stoppen. Ja inderdaad maar vandaag was ik een beetje te laat voor mn werk en he er was verder toch geen verkeer... Dat snap ik gewoon echt niet. 

 

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

S&F

Ik begrijp je punt en wat je bedoelt.

Maar ik ga echt niet vrijwel elke dag naar het bos/meer omdat ik te beroerd ben om andere dingen met ze te doen.

Nee hoor, we doen ook veel andere dingen!

Het vrij rennen en wandelen in het bos is juist ontspanning.

En eerlijk is eerlijk: het is heerlijk als je hond zo ongestoord hele einden kan rennen en wandelen.

Daarbij is het hier erg landelijk en zou ik een losloopveldje willen zoeken.

Volgens mij is dat hier helemaal niet, misschien in de woonwijk?

 

Het spelen, apporteren, trainen, gehoorzaamheid, behendigheidscursus dat zijn juist allerlei intensieve dingen voor Black.

 

Ik heb ook niet het idee dat ik een risico neem met de honden.

Ja, als je geen enkel risico wil lopen, zou je de hond altijd aan de riem moeten houden. 

Maar zoals jij las, ga ik juist naar bossen die ik goed ken en waarvan ik weet dat ik haast nooit iemand tegen kom, helemaal niet op de tijden dat ik daar heen ga.

Er is hier zoveel bos, ook veel meer gangbare bossen met mooie (fiets) paden maar daar ga ik juist niet heen.

Ik loop hier al 14 jaar in het bos (zo oud is het oudste hondje nu) en nog nooit problemen gehad.

 

 

 

 

honden page profiel Jenny & AstonJenny & Aston 3 doggies

honden foto van Jenny & Aston

" S&F
Ik begrijp je punt en wat je bedoelt.
Maar ik ga echt niet vrijwel elke dag naar het bos/meer omdat ik te beroerd ben om andere dingen met ze te doen.
Nee hoor, we doen ook veel andere dingen!
Het vrij rennen en wandelen in het bos is juist ontspanning.
En eerlijk is eerlijk: het is heerlijk als je hond zo ongestoord hele einden kan rennen en wandelen.
 
Het spelen, apporteren, trainen, gehoorzaamheid, behendigheidscursus dat zijn juist allerlei intensieve dingen voor Black.
 
Ik heb ook niet het idee dat ik een risico neem met de honden.
Ja, als je geen enkel risico wil lopen, zou je de hond altijd aan de riem moeten houden. 
Maar zoals jij las, ga ik juist naar bossen die ik goed ken en waarvan ik weet dat ik haast nooit iemand tegen kom, helemaal niet op de tijden dat ik daar heen ga.
Er is hier zoveel bos, ook veel meer gangbare bossen met mooie (fiets) paden maar daar ga ik juist niet heen.
Ik loop hier al 14 jaar in het bos (zo oud is het oudste hondje nu) en nog nooit problemen gehad.
 
 
 
  "

 En zoiets is natuurlijk ook perfect, lekker los rennen in het bos, moet gewoon kunnen, maar als je gewoon in een woonwijk loopt dan moet de hond dan toch gewoon aangelijnd kunnen lopen? En zelfs dat weigeren sommige mensen dus.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

" S&F
Ik begrijp je punt en wat je bedoelt.
Maar ik ga echt niet vrijwel elke dag naar het bos/meer omdat ik te beroerd ben om andere dingen met ze te doen.
Nee hoor, we doen ook veel andere dingen!
Het vrij rennen en wandelen in het bos is juist ontspanning.
En eerlijk is eerlijk: het is heerlijk als je hond zo ongestoord hele einden kan rennen en wandelen.
 
Het spelen, apporteren, trainen, gehoorzaamheid, behendigheidscursus dat zijn juist allerlei intensieve dingen voor Black.
 
Ik heb ook niet het idee dat ik een risico neem met de honden.
Ja, als je geen enkel risico wil lopen, zou je de hond altijd aan de riem moeten houden. 
Maar zoals jij las, ga ik juist naar bossen die ik goed ken en waarvan ik weet dat ik haast nooit iemand tegen kom, helemaal niet op de tijden dat ik daar heen ga.
Er is hier zoveel bos, ook veel meer gangbare bossen met mooie (fiets) paden maar daar ga ik juist niet heen.
Ik loop hier al 14 jaar in het bos (zo oud is het oudste hondje nu) en nog nooit problemen gehad.
 
 
 
  "

 

Begrijp me ook niet verkeerd hoor ik gun jullie het echt van harte. Bedoel ik vind dat ook soms wel eens een nadeel aan mijn hond. Echter is het zonder het een het ander ook niet dus neem je zoiets op de koop toe zegmaar.

 

Alleen het is meestal het eerste wat ik hoor als ik vraag waarom. (Zelfde bij bazen met honden die dus eigenlijk niet in een losloopgebied horen). Altijd dat... En dan denk ik wel eens ben ik nu zo gek?!

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Wat ik eerlijk gezegd niet goed begrijp.... mijn ervaring met mijn honden tot nu is dat ze altijd in een vrij kleine cirkel rondom mij bewegen. Ik vind dat eerlijk gezegd ook prettig en normaal. Mijn honden trekken niet een dusdanig sprint dat ze verder dan max 5 (hooguit kort even 10 bij spelletje of achterhangen bij ....  eehm.. kadaver. 

 

Roept dan mij mij de vraag op of jullie, die schrijven dat ze moet kunnen rennen, vliegen, nog wel enige interactie hebben met je dier als hij zo z'n eigen benen strekt? En hoe jullie dat zelf ervaren. Puur nieuwsgierig omdat ik het niet ken. Ik ben op de wandelingen altijd een team, niet verder dan een fluister van elkaar verwijderd.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees


@Kees
Ik kom zelf ook oorspronkelijk uit Drenthe, en weet wat je bedoelt maar positief is dat niet altijd. Niet elke hond WIL met alle andere honden spelen en als jou hond losloopt en op de mijne afrent, dan geef je mijn hond geen keuze. "

 Mijn hond mag dat niet zo maar, maar je kunt t dan toch gewoon zeggen?

 

Toevallig had ik dat gisteren nog, aan t water. Kwamen er 2 grote honden op Paddy afstuiven, wat ie net even te veel vond. Dan vraag ik t baasje of ze ze meeneemt, en dan is t weer klaar.

honden page profiel Jenny & AstonJenny & Aston 3 doggies

honden foto van Jenny & Aston

"  Mijn hond mag dat niet zo maar, maar je kunt t dan toch gewoon zeggen?
 
Toevallig had ik dat gisteren nog, aan t water. Kwamen er 2 grote honden op Paddy afstuiven, wat ie net even te veel vond. Dan vraag ik t baasje of ze ze meeneemt, en dan is t weer klaar. "

 Maar in zo'n geval is het eigenlijk al te laat, want op dat moment is Aston al helemaal in paniek.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" Wat ik eerlijk gezegd niet goed begrijp.... mijn ervaring met mijn honden tot nu is dat ze altijd in een vrij kleine cirkel rondom mij bewegen. Ik vind dat eerlijk gezegd ook prettig en normaal. Mijn honden trekken niet een dusdanig sprint dat ze verder dan max 5 (hooguit kort even 10 bij spelletje of achterhangen bij ....  eehm.. kadaver. 
 
Roept dan mij mij de vraag op of jullie, die schrijven dat ze moet kunnen rennen, vliegen, nog wel enige interactie hebben met je dier als hij zo z'n eigen benen strekt? En hoe jullie dat zelf ervaren. Puur nieuwsgierig omdat ik het niet ken. Ik ben op de wandelingen altijd een team, niet verder dan een fluister van elkaar verwijderd. "

 Lila die gaat bijna enkel en alleen op de hondenweide los of zoals op een hp wandeling in groep omdat ze anders achterblijft.

 

De andere 2 mogen enkel rennen en spelen op open velden. We roepen ze steeds op een speelse wijze en hier komen is niet altijd gelijk aan gedaan met spelen. We roepen ze vaak voor te spelen en dan weer weg te sturen of de andere kant op sturen, soms krijgen ze dan een snoepje. Moet je maar eens kijken hoe snel ze bij ons staan op een speelse "Nalaaaaa, Kiraaaaa" haha.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"  Mijn hond mag dat niet zo maar, maar je kunt t dan toch gewoon zeggen?
 
Toevallig had ik dat gisteren nog, aan t water. Kwamen er 2 grote honden op Paddy afstuiven, wat ie net even te veel vond. Dan vraag ik t baasje of ze ze meeneemt, en dan is t weer klaar. "

 

Dan is het al te laat voor in elk geval Jip. Hij over de kook, ik managen met de situatie en een baasje dat ca.100 meter verderop in het luchtledig staat te roeptoeteren (of wortel te schieten).

 

Ik laat non verbaal altijd heel duidelijk merken dat ik mij (ons) distantieer van andere honden. Een oplettende baas reageert daar alert op voordat het te laat is. Dat is wat ik fijn vind en ook in woorden of knik of duim op waardeer. 

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

En in aanvulling, als je een hond hebt waarvan je weet dat hij neigt naar afstuiven op andere honden kan simpelweg (nog) niet loslopen. Dat moet je weten als baas en je maatregelen nemen. Zo moeilijk is het allemaal niet.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"  Lila die gaat bijna enkel en alleen op de hondenweide los of zoals op een hp wandeling in groep omdat ze anders achterblijft.
 
De andere 2 mogen enkel rennen en spelen op open velden. We roepen ze steeds op een speelse wijze en hier komen is niet altijd gelijk aan gedaan met spelen. We roepen ze vaak voor te spelen en dan weer weg te sturen of de andere kant op sturen, soms krijgen ze dan een snoepje. Moet je maar eens kijken hoe snel ze bij ons staan op een speelse "Nalaaaaa, Kiraaaaa" haha. "

 

Dus het komen zit er goed in  onder alle omstandigheden? Ook als ze op een andere hond afgaan?

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  Mijn hond mag dat niet zo maar, maar je kunt t dan toch gewoon zeggen?
 
Toevallig had ik dat gisteren nog, aan t water. Kwamen er 2 grote honden op Paddy afstuiven, wat ie net even te veel vond. Dan vraag ik t baasje of ze ze meeneemt, en dan is t weer klaar. "

 Eigenlijk is het dan al te laat.

 

Had jij gisteren niet liever gehad dat de baas van de 2 grote honden 1st even had gevraagd of het wel kon? Dan had jij de keuze en Paddy geen stressmoment.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  
Dus het komen zit er goed in  onder alle omstandigheden? Ook als ze op een andere hond afgaan? "

 Bij het zien van 'iets' staan ze stil en dan grijp ik gelijk in. Nala durft wel eens achter een konijn aan of vogel tijdens het spelen maar als ik dan effe wat strenger roep breekt ze het af en keert om. Ze wordt bij terugkomst beloond met stembeloning.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

S&F

Nee, gek ben je zeker niet 

Misschien is het ook wel omdat ik nooit anders gedaan heb.

Dan ben je dat gewend. Het witte hondje is veel ouder, al 14 en die was en is altijd heel makkelijk. Negeerde alles en iedereen, liep en loopt nog altijd naast me. Ik kan bij wijze van spreken 2 uur met hem wandelen en zou niet eens hoeven kijken of hij nog wel naast me loopt. Dat is het karakter van dit hondje, is nooit anders geweest.

 

Black is wel een heel ander soort hond maar ik heb vanaf dag 1 dat ik hem had, geoefend en getraind met het (los) lopen in het bos.

Echt niet, dat ik zomaar een hond los gooi en maar zie waar het schip strandt.

 

Sluit ook weer aan bij Petra haar vraag:

Ja, juist veel interactie, vooral met Black.

Hij is nog jong en moet juist niet leren dat hij ver van mij moet gaan.

Hij rent, struint, springt wel veel maar ik zie hem continue.

Ik heb hier zoveel tijd in gestoken vanaf dag 1 dag ik hem had.

Ik gooi denneappels voor hem, laat hem op commando door bomen springen, hij komt heel vaak heel hard naar me toe gerend omdat hij weet dat hij dan beloond wordt, ik verstop dingetjes die hij opzoekt, doe verstoppertje met hem 

Gewoon, allemaal leuke dingetjes. En soms lopen we ook een hele tijd gewoon, dan lopen ze gewoon rustig mee en snuffelen overal een beetje.

 

En ook eerlijk: Black is een jonge reu, puberteit dus heus ook wel eens de kolder in z'n kop gehad.

Ik heb hem wel eens moeten opwachten, geen idee waar hij toen is geweest in het bos.

Ook meerdere keren dat hij een deel van de wandeling aan de lange lijn ging.

 

 

 

 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  Eigenlijk is het dan al te laat.
 
Had jij gisteren niet liever gehad dat de baas van de 2 grote honden 1st even had gevraagd of het wel kon? Dan had jij de keuze en Paddy geen stressmoment. "

 Neu, ik vond t prima zo. Even stress is geen ramp. Kijk, als de baas in geen velden of wegen te bekennen is wordt t een ander verhaal. 

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  Neu, ik vond t prima zo. Even stress is geen ramp. Kijk, als de baas in geen velden of wegen te bekennen is wordt t een ander verhaal.  "

 Voor sommige is even stress gelijk aan een hele tijd een onrustige hond.

Het is simpel vreemde hond, effe vragen en niemand hoeft las te hebben van je hond.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  Voor sommige is even stress gelijk aan een hele tijd een onrustige hond.
Het is simpel vreemde hond, effe vragen en niemand hoeft las te hebben van je hond. "

 Last is een groot woord vind ik. Daarbij, als ik een hond zou hebben die er niet tegen kan als een andere hond even komt buurten, dan zou ik nooit naar een losloopgebied gaan.

 

Verder reageer ik niet meer op dit punt, het topic gaat juist over aanlijnen, en dat doe ik altijd heel braaf waar t moet. 

 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

"  Mijn hond mag dat niet zo maar, maar je kunt t dan toch gewoon zeggen?
 
Toevallig had ik dat gisteren nog, aan t water. Kwamen er 2 grote honden op Paddy afstuiven, wat ie net even te veel vond. Dan vraag ik t baasje of ze ze meeneemt, en dan is t weer klaar. "
 Neu, ik vond t prima zo. Even stress is geen ramp. Kijk, als de baas in geen velden of wegen te bekennen is wordt t een ander verhaal.  "

 

Voor jouw hond is dat "even stress". Was het de mijne geweest, dan bestond er een kans dat een van de twee honden weg kon met een gat in zijn oor of neus. Ik snap echt niet waarom vragen zo moeilijk is alvorens te (laten) handelen. Als jij aan het winkelen bent en je komt een leuke hond tegen, dan begin je die toch ook niet uit het niets te aaien? Onder het mom van 'is het niet gewenst, dan zegt de baas er wel wat van, als die hond niet van mensen hield moest hij hier maar niet lopen'. Die mentaliteit is hartstikke leuk (not), maar op een gegeven moment gaat het dan gewoon mis. 

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  Last is een groot woord vind ik. Daarbij, als ik een hond zou hebben die er niet tegen kan als een andere hond even komt buurten, dan zou ik nooit naar een losloopgebied gaan.
 
Verder reageer ik niet meer op dit punt, het topic gaat juist over aanlijnen, en dat doe ik altijd heel braaf waar t moet. 
  "

 Dus ook van mening dat alleen 'sociale' honden die 'alles' kunnen hebben in losloopgebieden en de rest moet maar aan de lijn of los waar het niet mag.

 

1 simpele vraag is dat dan zoveel teveel gevraagd?

Het onderwerp van dit topic is etiquette, respect voor elkaar hebben en met elkaar rekening houden of dat nu in een aanlijngebied is of in een losloopgebied.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  Dus ook van mening dat alleen 'sociale' honden die 'alles' kunnen hebben in losloopgebieden en de rest moet maar aan de lijn of los waar het niet mag.
 
1 simpele vraag is dat dan zoveel teveel gevraagd?
Het onderwerp van dit topic is etiquette, respect voor elkaar hebben en met elkaar rekening houden of dat nu in een aanlijngebied is of in een losloopgebied. "

Was dat een vraag, die eerste alinea?

 

Dan is t antwoord nee. 

 

Maar ik ben wel van mening dat je je hond altijd vast moet houden waar t moet.

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Wat ik eerlijk gezegd niet goed begrijp.... mijn ervaring met mijn honden tot nu is dat ze altijd in een vrij kleine cirkel rondom mij bewegen. Ik vind dat eerlijk gezegd ook prettig en normaal. Mijn honden trekken niet een dusdanig sprint dat ze verder dan max 5 (hooguit kort even 10 bij spelletje of achterhangen bij ....  eehm.. kadaver. 
 
Roept dan mij mij de vraag op of jullie, die schrijven dat ze moet kunnen rennen, vliegen, nog wel enige interactie hebben met je dier als hij zo z'n eigen benen strekt? En hoe jullie dat zelf ervaren. Puur nieuwsgierig omdat ik het niet ken. Ik ben op de wandelingen altijd een team, niet verder dan een fluister van elkaar verwijderd. "

 

Nee hoor, dat hebben wij ook. Maar is ook een rasdingetje denk ik. Als wij niets doen, blijft ze binnen een kleine straal van ons. Ze is ook niet zo'n snuffelaar. Das juist het "probleem" (en meteen ook de reden waarom los bij ons niet zo lastig is, ze is ook eigenlijk altijd op "grijpafstand" zelfs mocht ze niet meteen terug komen. Eigenlijk ís ze al "terug"). 

Ze gaat pas echt los als er gespeeld wordt met stok of bal, bij voorkeur met een bekende hond erbij, als ze tussen mij en mijn man heen en weer rent, als we verstopspelletjes doen, etc., of als ze golven achterna kan jagen. Uit zichzelf rennen doet ze eigenlijk niet, daarvoor zal ze wel wat te oud zijn. (Hoewel behalve laatst op het (losloop)strand! Ze komt zelden op het strand en ze ging echt helemaal los :D trouwens nog steeds binnen vijftig meter, veel verder vindt ze zelf eng denk ik.) maar ze heeft het nog wel nodig om haar energie kwijt te kunnen; ze grijpt echt elk excuus voor een sprintje aan. Alleen naast de fiets helaas niet meer :( 

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks 3 doggies

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

" Het is vooral de metaliteit van veel baasjes die denken 'het loopt (letterlijk) allemaal wel los' die er de oorzaak van zijn dat er een tweedeling is en dus verhitte discussies uitlokt. 
 
Hondenetiquete, ken je hond en neem op tijd (voortijdig) je verantwoording. Het scheelt echt veel wederzijdse frustratie en irritatie en creëert een samenleving waarin het niet uitmaakt dat er honden gecontroleerd loslopen. Het maakt mij niet uit als honden loslopen, maar ik wil zien dat ze dat verantwoord kunnen en dat ze mij, mijn hond niet tot last zijn en rekening houden (de baasjes) met verkeersveilige situaties. Gezond verstand, respect en verantwoordelijkheidsgevoel voor de gemeenschap.
 
En laat dat nu in mijn ervaring uitzondering zijn. Freewheelen schijnt een trend te zijn, tja en die doelgroep verpest het nu voor een hoop verantwoordelijke eigenaren. Zij die investeren in een verantwoorde losloper en zij die verantwoording nemen door hun hond aangelijnd te laten en ruime privezone nodig hebben. Beiden investeren daar enorm in en een groep 'het zal wel loslopen' verziekt dat. Dat is gewoon erg jammer en niet nodig.
 
 
edit: ik woon in Drenthe  "

 

Ik ben het helemaal met je eens! Mijn hond loopt ook los op plekken waar het niet mag hoor, maar ik zorg dat ik hem bij me heb als ik andere honden tegenkom. Vooral omdat ik weet hoe vervelend het is als er zomaar een hond op je af komt denderen. Die van mij is ook echt niet altijd aardig als hij aan de lijn zit, dus zorg ik dat hij anderen ook niet tot last kan zijn. En ik heb net als de mensen die hun honden wel aangelijnd houden last van die groep die hun verantwoording niet neemt en hun hond maar gewoon los laten en lang leve de lol, en zie maar wat er gebeurd.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

"  Voor sommige is even stress gelijk aan een hele tijd een onrustige hond.
Het is simpel vreemde hond, effe vragen en niemand hoeft las te hebben van je hond. "

 

Precies, voor Mellow is het niet zomaar 'even stress', die is gelijk van de leg en durft vervolgens dat stuk dagen of weken niet meer te lopen.

En dan is van 'even stress' dus geen sprake.

 

 Last is een groot woord vind ik. Daarbij, als ik een hond zou hebben die er niet tegen kan als een andere hond even komt buurten, dan zou ik nooit naar een losloopgebied gaan.
 
Verder reageer ik niet meer op dit punt, het topic gaat juist over aanlijnen, en dat doe ik altijd heel braaf waar t moet. 
  "

 

Het is dus wél last. Ik heb een hond die niet gediend is van 'ik kom effe gezellig buurten' honden en ga dus daarom nooit naar een losloopgebied.

 

Het gaat ook niet over aanlijnen, maar over loslopen in aanlijngebied en dát is dus het hele probleem.

De Astons, de Jips, de Mellows... die trekken dat soort 'gezellige' honden gewoon niet. Niemand die ziet met wat voor hond ik thuiskom, hoe mijn hond is op zo'n moment en erna. 

 

En moet ik 50 meter (of meer) door het bos gaan gillen dat de baas zijn hond bij zich moet houden?

Het getuigt van respect als je gewoon uit jezelf zorgt dat zo'n situatie niet kan voorkomen, zeker niet op zo'n grote afstand.

 

Een hond die max. 5 meter van je afloopt, die andere honden negeert: geen enkel probleem. Heb ik ook al eerder gezegd: het gaat me niet eens zozeer om de loslopers, maar wél om de loslopers die mijn hond belagen, aanranden en onder de voet lopen. Dát is ergernis, asociaal en totaal niet nodig. Ga dan naar een losloopgebied, maar dát wil niemand, want daar lopen allemaal losgeslagen projectielen, terwijl ik diezelfde projectielen in het bos met aanlijnplicht tegenkomen...

pagina 10 van 15 12 3 4 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^