normaal hondengedrag of overdreven agressie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Ik was zojuist op een uitlaatveld met mijn hond, ze was daar met een aantal andere honden aan het spelen. Eén daarvan was erg opdringerig, bleef maar achter Luna aankomen en uitdagen voor spel. Ik kon zien dat Luna een beetje bang werd, staart tussen de benen, de hond ontwijken en weglopen. Vervolgens dreef de andere hond haar een beetje in een hoekje, waarop zij  haar tanden liet zien en piepte.

Waarop de eigenaar zegt dat mijn hond 'met vuur speelt'. Ik vraag waarom, zegt ze:  ze laat haar tanden zien, en dat is agressie dus dan pakt mijn hond haar.

Ik reageer daarop door te zeggen dat haar hond heel opdringerig is en dat mijn hond daarmee gewoon wil zeggen 'laat me met rust'. Zegt de eigenaar: ja, maar ze zegt het met agressie, terwijl ze het ook gewoon met haar oren kan laten zien.

Maar mijn hond had al tig signalen afgegeven voordat ze uberhaupt haar tanden liet zien (weglopen, wegkijken, staart tussen benen). Op haar oren heb ik niet gelet maar zullen vast wel in haar nek gezeten hebben.. Dan is de enige uitweg voor een hond toch de tanden laten zien om te laten merken dat ze dit niet leuk vindt? Is dat dan vreemd gedrag van mijn hond?

Ik vond het eerlijk gezegd klinken als een rechtvaardiging voor haar hond om de mijne te mogen grijpen, zo van: eigen schuld als ze grijpt, want jouw hond laat haar tanden zien.

De eigenaar greep ook verder niet in, dan denk ik: als je weet dat je hond grijpt, hou je hem toch bij je als je ziet dat de andere hond angstig is? Ik vond het eigenlijk een beetje vreemd en voelde me er nogal ongemakkelijk bij..

De hond heeft al twee keer ander gegrepen (heb ik gehoord) dus ik heb mijn hond aangelijnd en ben weggegaan. Ik heb ook besloten om als die hond er weer is gewoon weg te gaan.. Wil het risico niet lopen. Maar baal er wel van.

Maar mijn vraag is dus: is dat nou normaal hondengedrag? Volgens de eigenaar wel..

edit; spelfoutje


honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik vind het niet normaal. Zowel het gedrag van de hond als de eigenaar. Moet me altijd erg beheersen om de eigenaar te behandelen als die hond andere honden behandeld. Maar ja, dat is dan weer strafbaar. Soms probeer ik het met de opdringerige man in de kroeg analogie. Of ze het terecht vind dat ze een knal voor d'r kop krijgt als ze die uiteindelijk wegduwt. 

Ik zou deze eigenaar/hond ontwijken in het vervolg. 

honden page profiel cantouchcantouch 3 doggies

honden foto van cantouch

Jouw hond vertoont normaal hondengedrag, wacht zelfs lang voordat ze me lip optrekken duidelijke grenzen aangeeft. Goed dat je haar aangelijnd bent en bent weggegaan, ik was al eerder weggegaan. Op het moment dat ik zag dat de andere hond niet reageerde op mijn hond. Maarja mijn hond gaat heel snel van onzeker naar uitvallen (niet aanvallen).

 

Van het andere baasje denk ik dat het in dit geval onwetendheid is en het zou goed zijn als die zich meer verdiept in kalmerende signalen. Denk je dat het iemand is die open staat voor een tip van jouw kant? Zou ook goed zijn als die andere hond (opnieuw) leert te reageren op signalen van honden. 

 

Als die eigenaar niet ingrijpt zou ik net als jij mijn hond er niet meer bij laten.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

" Jouw hond vertoont normaal hondengedrag, wacht zelfs lang voordat ze me lip optrekken duidelijke grenzen aangeeft. Goed dat je haar aangelijnd bent en bent weggegaan, ik was al eerder weggegaan. Op het moment dat ik zag dat de andere hond niet reageerde op mijn hond. Maarja mijn hond gaat heel snel van onzeker naar uitvallen (niet aanvallen).
 
Van het andere baasje denk ik dat het in dit geval onwetendheid is en het zou goed zijn als die zich meer verdiept in kalmerende signalen. Denk je dat het iemand is die open staat voor een tip van jouw kant? Zou ook goed zijn als die andere hond (opnieuw) leert te reageren op signalen van honden. 
 
Als die eigenaar niet ingrijpt zou ik net als jij mijn hond er niet meer bij laten. "

 
Ja, achteraf had ik eigenlijk al weg moeten gaan toen ik zag dat Luna zich onzeker ging voelen, maar ja hè dat is achteraf en het gaat allemaal zo snel...

Onwetendheid, denk het niet: iemand die er ook bij was met een andere hond vertelde dat ze kynologie studeert
Maar ik vond het inderdaad lijken alsof haar hond 'de hondentaal' gewoon niet begreep.

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

"  Ja, achteraf had ik eigenlijk al weg moeten gaan toen ik zag dat Luna zich onzeker ging voelen, maar ja hè dat is achteraf en het gaat allemaal zo snel...Onwetendheid, denk het niet: iemand die er ook bij was met een andere hond vertelde dat ze kynologie studeert Maar ik vond het inderdaad lijken alsof haar hond 'de hondentaal' gewoon niet begreep. "

 


Mensen (die dezelfde taal spreken) begrijpen elkaar over het algemeen al bar slecht. Zet er een derde bij die alleen luistert en vraag wat ze elkaar vertelden en er zal waarschijnlijk iets uitkomen waar de eerste twee zich geen van beiden in kunnen vinden. M.a.w. De uitspraken over wat er gezegd wordt tussen twee honden door alle zelfbenoemde (of eventueel bekrachtigd met een opgefleurd a4tje wat diploma heet) hondenfluisteraars mag je gerust met een zakje zout nemen.
In dit geval ken jij jouw eigen hond het beste en zie je dat ze het niet leuk vindt. Dat is wat belangrijk voor jou is. Wat anderen daar allemaal over te zeggen hebben moet je, je bips mee afvegen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Volgens die eigenaar is het normaal honden gedrag. Dat zegt heel veel over die eigenaar. Die vrouw begrijpt niets van honden en hun taal. 

 

Het najagen wat haar hond doet, de signalen van jou hond negeren en net zo lang doorgaan, totdat jou hond niets anders kan doen, dan wat ze deed.

De vrouw grijpt ook niet in, ze is erg verkeerd bezig. Een foute zaak dat ze dit alles niet inziet. Zo krijg je honden die steeds beter worden in andere opjagen en gaan bijten, dit gedrag zal alleen maar verergeren, zolang de baas het toelaat.

Zo hoort het dus niet!

 

De „agressie" van je hond, komt voor uit angst. Ik vind dat ook geen echte agressie, maar meer zelf verdedigen.

 

Verstandig om bij die baas weg te blijven.

 

Wat ik doe als ik zo een hond tegenkom, ik roep mijn hond en jaag de vervelende hond weg. Eigenaar boos, jammer dan.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Eens met voorgaande reacties.

Als je hond vervelend behandelt wordt door anderen kom voor je hond op, bescherm hem en haal hem daar weg, blok de andere hond en stuur die weg.

Je hond zag geen andere uitweg dan tanden laten zien (was in de hoek gedreven). Wat had die nog meer kunnen doen? Niets.... zorg dat het niet zo ver komt maar grijp eerder in. Je hoeft niet op een ander te wachten, laat die het met haar eigen hond uitzoeken, jij bent voor jouw hond verantwoordelijk.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Eens met Blaise. Die persoon is gewoon niet wijs, als je hond zo 'getreiterd'word door een andere hond is het niets dan normaal dat je hond een keer aangeeft dat het genoeg is.

Ik heb het ook al wel een paar keer meegemaakt en zodra ik het zie blokkeer in de andere hond en lijn ik die van mij aan en ga ik weg.
En ja, dan krijg je reacties als "ooh, maar het is gewoon spel" of "ze moet maar leren van zich af te snauwen".. Maar dat wil ik juist niet, ik wil niet dat mijn hond de noodzaak voelt om van zich af te snauwen, want de helft van de tijd geven van die opdringerige honden daar toch geen gehoor aan en ik vind het onnodig om mijn hond zoveel stress te laten ervaren tijdens een 'gezellig' uitje. We gaan naar het bos/speelweides/losloopplekken om te genieten en niet voor zulke dingen.
Als je op andere mensen moet wachten voor ze ingrijpen kan je helaas heel lang wachten.

Sowieso bedenken mensen de gekste excuses om gedrag van hun hond goed te praten. Zo loopt er hier een hond in Eindhoven rond die al veel honden gegrepen heeft (zelfs met dodelijke afloop) en nog steeds los loopt.. De reactie van de baas was dat zijn hond niet van dominante reuen houd en dat dit gewoon puur natuur/rangorde was en daarmee was het dan dus gerechtvaardigd. En onze Misia is een keer bijna gegrepen door een flinke hond.. waarop het baasje zich verdedigde met "Ze heeft het niet zo op nieuwe honden", terwijl zij zelf haar hond los liet bij die van mij.

Blaise (Gast)

Precies Lady. 

Valerie Jonckheer-Sheehy Animalytics (Gast)

Jouw hond is hartstikke normaal en gedroeg zich keurig, kon niet beter eigenlijk. De hond van de andere mevrouw heeft een gedragsprobleem. Het schijnt dat als hij eenmaal opgewonden is, dat hij signalen van andere niet goed kan lezen of niet goed kan bewerken in zijn hersenen. Mogelijk doet hij dat ook op andere momenten.

Jouw verhaal is aan de ene kant typisch. Zelf krijg ik wekelijks mensen over de vloer die mij vertellen over de slechte ervaringen van hun honden en het verhaal begint altijd zoals de jouwe. Wat fijn is van jouw verhaal is dat je besloot om iets verstandigs te doen en dat was weg gaan. Al te vaak, staan mensen het toe dat hun hond zo'n interactie heeft met een andere hond. Het beste ding om te doen is je hond op te tillen of met hem weg lopen. Het klopt niet dat angstig gedrag bekrachtigd wordt enz. Wat wel gebeurt is dat als je je hond in zo'n situatie laat, dan wordt hij wel angstiger en mogelijk ook agressief of agressiever. Waarom? Omdat hij communiceert in perfecte hondentaal dat hij iets niets fijn vindt en hij kan de situatie niet verlaten. Dus gaat hij duidelijker praten (dat was lippen optrekken enz. bij jouw hond).

 

Het probleem is dat jouw hond heeft nu geleerd dat de andere hond niet naar hem luistert en hij zal nu sneller de neiging hebben om heftige te reageren als hij die hond opnieuw tegenkomt. Dus als je hem ziet, doe wat je al zelf bedacht heeft, onmiddellijk weg gaan met jouw hondje. Jammer dat zijn eigenaar het probleem niet begrijpt maar dat is niet jouw probleem. Jij doet het goed en je hondje ook J.

Valerie Dierenarts, Specialist Gedrag www.animalytics.nl

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^