Advies gevraagd! Welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Roos (Gast)

Al jaren heb ik de droom om een eigen hond te hebben en over een jaartje hoop ik deze wens dan ik eindelijk in vervulling te laten gaan! Ik ben me al een tijd aan het oriënteren op welk ras er het beste bij mij zal passen. Ik kwam hierbij zelf uit op de toller en de welsh springer spaniel, deze spreken mij aan in zowel uiterlijk als karakter. Ik weet alleen niet zeker of deze rassen ook echt bij mij zouden passen en of ik ze genoeg te bieden heb. Dus graag jullie advies en eventueel andere rassuggesties.    Mijn wensen en mijn situatie:   -Samenwonend, geen kinderen of huisdieren, hond zal meerdere dagen per week in de ochtenden alleen zijn, zo af en toe een hele werkdag maar dan wil ik gebruik maken van de hondenuitlaatservice. Hond moet hier dus wel tegen kunnen. -Hond moet buiten lekker actief zijn maar binnen rustig, we wonen niet zo groot en hebben maar een klein tuintje, een grote en/of hele drukke hond lijkt me daarom niet zo verstandig.  -Ik ben van plan om elke dag naast de gewone uitlaatrondes een uur met de hond te gaan wandelen en in de weekenden langer.  -Wat ik belangrijk vind is dat de hond het leuk vind/gemotiveerd is om samen spelletjes te doen bijv. trucjes aanleren en apporteren. Hier wil ik dagelijks aandacht aan besteden.  -Ik vind het leuk als de hond lekker aanhankelijk en knuffelig is.  -Er mag wel humor in zitten, dus eigenwijs/clowntjesgedrag, ik vind bepaalde rassen zo serieus overkomen. - Een zacht karakter vind ik prettig, het felle van bijv terriërs past totaal niet bij mij. - Ervaring met cursussen/hondensport heb ik nog niet maar ik wil hier graag iets mee gaan doen.  - vachtverzorging vind ik geen probleem maar krullen en ruwhaar spreken me niet zo aan.    Dan nog een vraagje over de aanschaf van een pup: zoals ik al had beschreven moet de hond uiteindelijk regelmatig zo'n 5 à 6 uur alleen kunnen zijn ivm werk. Natuurlijk moet dit langzaam opgebouwd worden maar hoe lang duurt dit ongeveer?   

Roos (Gast)

Excuses voor de rare tekstopbouw zonder spaties. Was niet de bedoeling maar ging automatisch. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Goed dat je er van te voren zo goed mee bezig bent.

 

Op zich maakt een klein huis en tuin niet zoveel uit.

Als je genoeg doet met je hond, ligt hij toch meestal rustig in huis.

 

Een spaniel is wel een jachthond, heel anders dan de toller.

Een voordeel van de jachthonden is wel dat het over het algemeen sociale, vriendelijke en zachtaardige honden zijn.

Een nadeel kan zijn dat je in meer of mindere mate te maken kunt hebben met hun jachtinstinct, bijvoorbeeld met loslopen in het bos.

Maar de meeste jachthonden zijn ook gek op balletjes en apporteren, daarmee kun ook al goed voorzien op hun behoefte tot 'jagen'.

Met Black (de zwarte hond profielfoto) is ook een jachthond, met hem ga ik behendigheid doen, dat vindt hij geweldig leuk.

Met een jachthond moet je wel  meer doen dan alleen wandelen, ze hebben veel beweging en 'werk' nodig.

 

5 a 6 uur alleen blijven: dat vind ik lastig, is per hond verschillend hoe ze met het alleen zijn om kunnen gaan.

Sommige honden kunnen het prima en andere honden blijven het hun leven lang vreselijk vinden.

Maar hoe lang je erover doet om het te leren?

Geen idee eigenlijk, hier zijn de honden nooit zolang alleen. (de luxe van oppas ouders)

 

honden page profiel Sofie & SennaSofie & Senna

honden foto van Sofie & Senna

Een Welch Springer stond ook op mijn lijstje, maar ik meen me te herinneren dat die (over het algemeen) niet goed alleen kunnen zijn. Bij tollers dat weet ik niet zo, maar daar moet je goed oppassen dat je hem bij een goede fokker haalt, want ze zijn heel populair geworden bij broodfokkers en dat komt het karakter meestal niet ten goede (de toller doe ik ken valt uit naar alle honden).

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Keeshond? 

 

Actief, speels, baasgericht , rustig in huis, grootte kan je kiezen , beetje waaks, flexibel past zich aan aan de omgeving , braaf met huisdieren en kinderen

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Beide rassen zouden kunnen met jullie wensen. De Welsh is wat meer een allemansvriend ('hoe meer zielen hoe meer vreugd!') en de toller kan ietwat meer terughoudend/gereserveerd zijn naar vreemden. Met andere honden is de Welsh Springer doorgaans erg sociaal, terwijl ik wel al tollers ben tegengekomen die wat minder vriendelijk uit de hoek kwamen (hoewel ze in principe prima sociaal behoren te zijn). Daarnaast zijn Welshen ietwat kalmer (en clownesker) van aard en vermoed ik dat een toller mogelijk iets sneller leert, maar beide rassen hebben veel uitdaging en beweging nodig. Beide rassen zijn jachthonden en hebben jachtinstinct, maar in principe kunnen ze prima loslopen.

Pups kunnen sowieso de eerste weken tot maanden niet zo lang alleen zitten. Het is erg afhankelijk van de hond zelf. Sommige pups kunnen al 5 uurtjes alleen zijn als ze een half jaar oud zijn, anderen hebben daar meer moeite mee. Dit kun je van te voren moeilijk voorspellen. Tollers en Welshen verschillen in dit opzicht niet.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Ik denk dat je zowel een toller als een welsh genoeg te bieden hebt! Andere rassen die ik je kan aanraden is de poedel (middenslag) of de sheltie. Die vind ik zelf heel erg leuk :-P

 

Wat betreft het alleen zijn vind ik dat je een hond onder de 6 maanden nog geen 6 uur achter elkaar alleen kan laten. Ik zorg dat ik zelf minimaal 6 weken vrij heb om op te bouwen tot een uurtje of 4. Kun je tijdelijk opvang/uitlaat tussendoor regelen zodat je pup 2 keer 2,5/3 uur alleen is? Voor een volwassen hond vind ik 6 uur wel kunnen hoor, doet die van mij ook 3x in de week zonder uitlaat tussendoor.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^