Hond inenten of niet??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Hallo!

 

Wij willen over een paar maandjes een hondje. Ik ben daarom al goed aan het kijken naar alles wat een hond nodig heeft en kost etc.

 

Het wordt onze eerste hond maar wij hebben ons hele leven al dieren had waaronder katten. Wat ik me afvraag is of het inenten van een dier kwaad kan. Wij zijn er bij de katten al zo'n 11 jaar geleden mee gestopt, omdat ze altijd wat mankeerde en ze er ziek van werden. In deze elf jaar hebben ze eigenlijk niks meer gehad terwijl we daarvoor continu bij de dierenarts zaten:(

 

Nou is mijn vraag: Wat is jullie mening over het inenten? en als we ze wel inenten, welke dan wel en welke niet?

 

alvast bedankt!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Er worden enorm veel honden door broodfokkers illegaal uit het buitenland ingevoerd.
Velen zijn ziek en brengen vele ziektes mee.

Zoals het er nu voor staat zou ik het nooit durven riskeren mijn hond niet in te enten.

Wanneer een hond reeds enkele jaren zijn vaccinatie gehad heeft en voldoende antistoffen heeft opgebouwd (kan ja laten nazien) dan kan je er mee stoppen.

Mijn persoonlijk visie uiteraard.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

In de puppen periode is het wel belangrijk.
Inenten is eigenlijke dode zieke cellen in een lichaam spuiten, zodat het imuunsysteem er tegen leert vechten, en daardoor zullen honden weerbaarder worden tegen bepaalde ziektes.
Wanneer je elk jaar zou vacineren, dan verzwak je het immuun systeem, waardoor je hond wel ziek kan worden.
Jaarlijks vacineren is dus eigenlijk ongezond.
Wat ik doe is een titertest (bloedtest) om te kijken hoeveel entstoffen in het lichaam zitten.
Dat doe je bij de dierenarts, de meeste dierenartsen doen dit eigenlijk nog niet.
En roepen je elk jaar op voor een vaccinatie.
Voor een dierenarts is het een snelle manier om geld te verdienen, en je merkt niet snel aan de hond dat het eigenlijk niet goed is elk jaar.
En de meeste dierenartsen weten helaas nog niet hoe slecht het eigenlijk is voor een hond.

Goed dat jullie je erover inlezen!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ja inenten van een pup is belangrijk, de pupentingen, tot ruim een jaar , daarna kan je titeren en kijken of je hond antistoffen heeft van de entstoffen, dan is enten niet nodig op dat moment.

 

je krijgt een pup en een boekje waar alle entingen in zullen staan, heb het met je fokker of eigenaar van de pups over welke entingen er gegeven moeten worden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

tegenwoordig worden de honden ingeent met merken die drie jaar na het eerste jaar geldig zullen zijn, ziekte van weil en influenza zijn entingen die jaarlijks gegeven worden en dat is een keuze die je zelf moet maken, de rest is een driejarige enting van ziekte parvo, hondenziekte en leverziekte, na het eerste jaar zijn die drie jaar altijd geldig, dus hoef je niet ieder jaar meer te enten, ook de rabiës is drie jaar geldig.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Puppy-entingen

Vaccinatie op 6, 9 en 12 weken
De meeste pups krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze 6 weken oud zijn. Deze vaccinatie beschermt tegen ziekte die door het parvo- en hondenziektevirus wordt veroorzaakt. Jonge pups zijn namelijk heel gevoelig voor deze virussen en infectie verloopt op deze leeftijd in veel gevallen fataal. Na deze eerste prik worden pups nog twee maal ingeënt, namelijk op de leeftijd van 9 en 12 weken.

Na de laatste vaccinatie is de pup volledig en langdurig tegen alle virale ziektes beschermd, wat uiteraard prettig is aangezien de pup met andere honden moet leren omgaan en de omgeving ontdekt.


Waarom drie entingen?
Het herhalen van de vaccinatie heeft een aantal redenen. Ten eerste is het immuunsysteem op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld, kan de bescherming die de pups via de melk van hun moeder gekregen hebben de vaccinatie hinderen en geven sommige vaccins na een enkele vaccinatie onvoldoende immuniteit. De eerste vaccinaties zorgen dus wel voor bescherming, maar geven nog geen volledige of langdurige immuniteit. Uitgebreide uitleg over dit onderwerp kunt u hier vinden.

De basisinenting voor pups is uiteindelijk afgerond wanneer de vaccinatie op 12 maanden leeftijd is gegeven. Vanaf die leeftijd wordt er alternerend gevaccineerd met kleine en grote cocktails volgens het schema voor volwassen honden.

Vaccinatieschema van de pup



Vaccinatie tegen kennelhoest: injectie of neusdruppel?
De kennelhoestvaccinatie wordt bij een laag risico op infectie opgenomen in de cocktailprik. Bij pups waar van een verhoogd risico op kennelhoest sprake is wordt met een neusdruppelvaccin tegen kennelhoest gevaccineerd. Deze inenting tegen kennelhoest bevat, in tegenstelling tot de injectievorm, naast parainfluenza ook bordetella en wekt naast een goede algemene immuniteit tevens een goede plaatselijke immuniteit in de neusslijmvliezen op: de intredepoort van kennelhoestverwekkers. Zo worden verschillende kennelhoestverwekkers dankzij een neusdruppelvaccinatie direct bij de intredepoort tegengehouden. In tegenstelling met de injectievorm hoeft bij de neusdruppelvorm de vaccinatie tegen kennelhoest bij de basisvaccinatie niet na drie weken herhaald te worden. Pups die met een neusdruppel tegen kennelhoest zijn gevaccineerd krijgen op de leeftijd van 12 weken dus een iets kleinere cocktail.

Wanneer is er van een verhoogd risico sprake?
Dat is wanneer de pup veel in contact met andere honden komt, bijvoorbeeld doordat er meerdere honden in huis zijn, de pup tijdens het uitlaten ook met andere honden in contact komt of op puppycursus zit.


Vaccinatie tegen hondsdolheid
Deze vaccinatie is verplicht wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat. Voor de meeste landen geldt dat de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend dient te zijn. De vaccinatie kan ook voor de leeftijd van 12 weken toegediend worden, maar in dat geval dient de vaccinatie na drie weken herhaald te worden. Na de leeftijd van 12 weken bestaat de basisvaccinatie slechts uit één prik. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen ook nog aanvullende regels van toepassing zijn. Meer informatie hierover vindt u bij 'Naar het buitenland'.

zelf ent ik niet met de neusspray of kennelhoest, maar als je hond naar een kennel gaat wordt het geadviseerd, mijn hond komt daar niet in aanraking voor en ook niet met groepen honden. dan zal ik het niet aanraden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

en na dat jaar, om de drie jaar, parvo hondenziekte en leverziekte.

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

" en na dat jaar, om de drie jaar, parvo hondenziekte en leverziekte. "

 

Dankjewel!

Volgende forumvraag: Eerste knipbeurt Labradoodle
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^