waardoor worden kleine honden moeizamer zindelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Iemand die dat weet? En is dat ook wel echt zo of lijkt het (door de ervaringen hier op HP) zo?

 

zomaar omdat ik het me al een tijd afvroeg....

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Mijn ervaring is zeker dat dit het geval is, en van wat ik uit mijn omgeving weet bevestigd dit ook alleen maar... Waarom? Tja goede vraag. Ikzelf heb zo wel mijn theorieën in de gevallen van mijn eigen dames, maar denk zeker niet dat dit bij alle kleine hondjes geldt.

Onze Chinese Naakthonden en Chihuahua waren ook moeilijk(er) zindelijk te krijgen (dan onze Shelties). Een onderdeel hiervan was de winter. Zeker met de Chineesjes, die natuurlijk flinke koukleumen zijn over het algemeen, kan dit soms best wat roet in het eten gooien en het traject vertragen. Ook zijn deze beiden rassen gewoon niet zo intelligent als de Shelties die ik hier ook heb rondlopen. Dit merk ik in van alles. Ze zijn zeker intelligent hoor, begrijp me niet verkeerd! Ze snappen meer dan men denkt. Maar het gaat allemaal wat trager, en mede door hun eigenwijsheid ook meer op hun eigen tempo. Dit speelde dus ook mee met mijn eigen meiden vermoed ik. Maar voor de rest...

Tja er kunnen altijd uitzonderingen op de regel zijn. Er zullen ook genoeg kleine hondjes zijn die wel snel zindelijk zijn en hier geen problemen mee hebben. Maar waarom zo een groot deel van de kleine rassen hier toch langer over doet dan hun grotere tegenhangers durf ik echt niet te zeggen. Aan de opvoeding ligt het in ieder geval volgens mij zeker niet. Want ik ken genoeg mensen die zowel kleine als grote rassen in huis hebben rondlopen en deze op dezelfde manier hebben opgevoed, en toch ook tegen dit probleem aanliepen. Het zal dus blijkbaar toch wel een beetje in sommige rassen zitten, net zoals andere (karakter)trekjes.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik denk mede omdat je ze makkelijker uit het oog verliest.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ja daar zat ik oa. ook al aan te denken en ze moeten een grotere afstand afleggen tot ad deur... meer onzekerheid in die voor hun nog grotere (mensen)wereld?....

 

Hele simpele gedachtegang uiteraard.....ben benieuwd naar de overige inzichten.

 

@Wichita - interessant te lezen dat jij daadwerkelijk verschil ziet bij je eigen honden en de 'kleintjes' van bekenden. Ik kom uit een 'grote' honden omgeving en de enige kleine (Westie) was wel snel zindelijk. Dus geen heus vergelijkingsmateriaal voor mij.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Bij Teun duurde het ook een eeuwigheid. Hij liet het gewoon lopen en dan was ik weer te laat. Misschien zijn grote honden wat duidelijker in hen signalen dat ze iets moeten doen. Geen idee.. Jamie was wel snel zindelijk.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier alleen maar grote rassen, en de hond zat hier bij wijze van spreken 24 uur aan me vast, hier snel zinderlijk. maar nogmaals grote rassen.

 

misschien toch een grotere blaas >? ik ken mensen die ook met kleine hondjes alert zijn en toch laat zinderlijk zijn.

 

zou het te maken hebben dat een groot ras al wat meer omvang heeft qwa inhoud ? grotere blaas inhoud ? dat ze het dan langer op kunnen houden . ?

 

ik heb en nog niet, geen honden gehad die het aangaven om te moeten plassen of poepen, Bamse geeft het nimmer aan, ik bepaal , ja klinkt eigenlijk gek wanneer ze naar buiten gaat of niet, om te plassen of te poepen, de tijden weet ik .

Bams zal nimmer voor een deur gaan zitten van..... moet zo nodig, is nog nimmer voorgekomen, ook niet bij mijn andere honden.

 

zo ook bij pupjes, ik liep de eerste tijd achter de hond aan van, hoppa naar buiten, en die kwam niet eerder binnen dan dat er wat gedaan was. aangeven nee geen hond hier. misschien ook geen goede methode ? hahahahaha.

 

 

honden page profiel JapjesJapjes 2 doggies

honden foto van Japjes

ik heb hier geen problemen mee gehad mijn honden waren zo zindelijk en ze zijn klein

Blaise (Gast)

Kleine honden worden later volwassen, dus ook de tijd om zindelijk te worden duurt wat langer. Voordeel is dat ze meestal ook ouder worden (in vergelijking met hele grote rassen).

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~ 3 doggies

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

" Kleine honden worden later volwassen, dus ook de tijd om zindelijk te worden duurt wat langer. Voordeel is dat ze meestal ook ouder worden (in vergelijking met hele grote rassen). "

 

ik dacht juist dat kleine honden eerder volwassen zijn dan grote?

Blaise (Gast)

Nee, ze horen ook later uit het nest te gaan dan groteren (10 tot 12 weken vs 8 weken bij groteren).

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Bacchus (middelgroot model) was al zindelijk toen we hem kregen , hij was toen 3,5 maand en echt goed zindelijk. Onze vorige hond (klein model) was met 4,5 maand zindelijk maar dat heeft heel wat moeite gekost. Misschien toch de kleine blaas. 

Hoewel toen onze vorige eenmaal zindelijk was heeft ze haar hele nog nooit een ongelukje in huis gehad. 

 

 

Blaise (Gast)

Misschien tegen een zere been.....maar eh....kleintjes zijn vaak ntelligenter waardoor ze eerder volwassen "lijken". Groteren hebben een langere puberteit ....maar kinds blijven alle honden (leuke eraan).

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~ 3 doggies

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

" Misschien tegen een zere been.....maar eh....kleintjes zijn vaak ntelligenter waardoor ze eerder volwassen "lijken". Groteren hebben een langere puberteit ....maar kinds blijven alle honden (leuke eraan). "

 
O oké dan zal ik daar wel mee in de war zijn

Blaise (Gast)

Maris & Luni, je hebt trouwens leuke honden.....zeer intelligente rassen ook.....intelligentie zegt ook niet alles hoor. De "slimsten" zijn je soms letterlijk te slim af. Ik had ooit een hond die dom leek....leek of die niks begreep maar ontdekte dat die zich dom hield als het zo uitkwam hahaha. Honden zijn zo leuk, allemaal.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Hier was onze engelse cocker spaniel met 6 mnd zindelijk.

Voor ons is dit een grote hond.

 

Een jrt was met 4 mnd droog,die leeft niet meer.

Onze toy aussie nu 11 mnd was ook met 4 mnd droog.

 

Dus voor ons gaat dat niet op kleine honden laat zindelijk.

honden page profiel HondenboelHondenboel 3 doggies

honden foto van Hondenboel

Ik heb hier ook al tijd het idee dat de kleintjes (chi's) later zindelijk zijn. Bodhi was 8mnd toen hij pas echt zindelijk was. Hij kwam wel in de winter en ik heb altijd het gevoel gehad dat het met ups en downs ging. Angel is een ander verhaal, ze heeft nooit zindelijk zijn gekend en ze kwam hier met een blaasontsteking en blaasgruis. Dat is allemaal onder controle maar het had wel invloed op de training. Bij haar gaat het nog welleens mis als we ergens op visite zijn. Dan vergeet ze dat je ook daar niets binnen hoort te doen en verder met slecht weer of de sneeuw of vuurwerk moet ik ook echt haar wel in de gaten houden. Ze durft thuis ook gerust in de kattenbak te kruipen, waar ze vandaan komt stonden die er ook maar met heel veel honden was het vooral plas waar je wil. Het is haar verkeerd geleerd en dat kost tijd in haar geval. Benji was zindelijk toen hij hier kwam, die heeft een ijzere blaas ofzo, die denkt eerder alweer ipv ik moet ik moet.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik heb eerlijk gezegd niet echt een idee. Het enigste wat zou kunnen meespelen is slecht weer?

 

Mijn Puck was eigenlijk zo zindelijk met een paar weken. Ik had haar dan ook gekregen toen het mooi weer was, ze kon toen om de haverklap naar buiten zonder koud of nat te worden. Dat heeft natuurlijk goed meegespeeld met zindelijk worden.

Ze is nu 3,5 en kan als het moet zeker 9 uur haar plasje en poep ophouden (ideaal is het natuurlijk niet, maar er zijn soms omstandigheden en dan is het fijn dat ze 't kan).

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

Ik vraag me dat dus ook af hoe dat komt wat TS vraagt.

En als ze dan uiteindelijk zindelijk zijn, blijven ze het dan ook? Of blijft dit levenslang een issue met kleine honden?

 

Charlie was ook niet zo heel snel zindelijk, ik denk op 5 maand ofzo. Die deed het gewoon omgekeerd, kwam binnen om te plassen. Maar dat is helemaal goedgekomen hoor. Eens het kwartje viel, was het in orde.

honden page profiel TheaThea 3 doggies

honden foto van Thea

Mijn cockers (reutjes)waren beide met ongev.3 weken zindelijk.

 

 

De dwergteckels (teven) die ook echt alle aandacht kregen, waren wat moeilijker "te lezen",  zo leek het tenminste.

Op de foto was ze aan het spelen en direct plaste ze, ik heb géén aanwijzing gezien tijdens het fotograveren. 

 

Ze waren beiden onafhankelijk van elkaar  met 6 mnd en 4 mnd zindelijk.

 

Voordeel was wel dat de teckels op commando hun behoefte doen ;) dit i.t.t. de spaniels.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Ik vraag me dat dus ook af hoe dat komt wat TS vraagt.
En als ze dan uiteindelijk zindelijk zijn, blijven ze het dan ook? Of blijft dit levenslang een issue met kleine honden?
 
Charlie was ook niet zo heel snel zindelijk, ik denk op 5 maand ofzo. Die deed het gewoon omgekeerd, kwam binnen om te plassen. Maar dat is helemaal goedgekomen hoor. Eens het kwartje viel, was het in orde. "

 

Natuurlijk blijven ze dan ook zindelijk. Ze hebben net zoveel leervermogen als een grote hond hoor , ze zullen dus ook echt niet vergeten wat ze hebben geleerd.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Maar grotere rassen zijn toch ook niet allemaal even snel zindelijk...? 

 

Zo zijn Wolfhonden (dus absoluut geen klein ras) ook laat zindelijk. Ik ken er zelfs een paar die er een jaar over deden... 

 

Verschilt het niet per individuele hond?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

geen vervelende discussie hoor, maar kleine hondjes zijn eerder uitgegroeit en eerder volwassen dan grote honden, daar zal het dus niet zo snel aan liggen.

 

kijk maar naar de loopsheid, in het algemeen zijn de kleine teefjes met zes a zeven maanden loops terwijl grote rassen ruim een jaar zijn voor ze loops zijn en uitgegroeid is een groot ras tot 2.5 jaar.

 

voor mij zou toch de oorzaak kunnen zijn, een grote of kleine blaas, en dat kleine hondjes wat gemakkelijk over het hoofd gezien worden. de grote rassen zijn al veel meer hond dan de kleintjes, en dan lijkt het alsof ze eerder volwassen zijn dan de kleintjes, worden wat meer als pupje behandeld.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" hier alleen maar grote rassen, en de hond zat hier bij wijze van spreken 24 uur aan me vast, hier snel zinderlijk. maar nogmaals grote rassen.
 
misschien toch een grotere blaas >? ik ken mensen die ook met kleine hondjes alert zijn en toch laat zinderlijk zijn.
 
zou het te maken hebben dat een groot ras al wat meer omvang heeft qwa inhoud ? grotere blaas inhoud ? dat ze het dan langer op kunnen houden . ?
 
ik heb en nog niet, geen honden gehad die het aangaven om te moeten plassen of poepen, Bamse geeft het nimmer aan, ik bepaal , ja klinkt eigenlijk gek wanneer ze naar buiten gaat of niet, om te plassen of te poepen, de tijden weet ik .
Bams zal nimmer voor een deur gaan zitten van..... moet zo nodig, is nog nimmer voorgekomen, ook niet bij mijn andere honden.
 
zo ook bij pupjes, ik liep de eerste tijd achter de hond aan van, hoppa naar buiten, en die kwam niet eerder binnen dan dat er wat gedaan was. aangeven nee geen hond hier. misschien ook geen goede methode ? hahahahaha.
 
  "

 

Ik denk niet dat de grootte vd blaas ermee te maken heeft omdat ik aanneem dat dat verhoudingsgewijs hetzelfde zal zijn.

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Maar grotere rassen zijn toch ook niet allemaal even snel zindelijk...? 
 
Zo zijn Wolfhonden (dus absoluut geen klein ras) ook laat zindelijk. Ik ken er zelfs een paar die er een jaar over deden... 
 
Verschilt het niet per individuele hond? "

 

 

daar zit zeker waarheid in... en het ligt ook wel aan de baas, ervaren of niet.

vaak is het zo dat er veel vragen worden gesteld, van hoe maak ik de pup zinderlijk. ervaren hondenbezitters weten na een pup vaak hoe het moet en niet moet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik heb nog een leuke foto van het nest van Bamse, vier weken oud werd er al geleerd om op de put te plassen en wel.... buiten. vier weken oud. de fokker was er al mee bezig.

 

 

denk toch dat groot ras al wat meer hond is, en het misschien toch wat beter oppakt ? hier een reutje , broertje van Bamse, vier weken oud.... toen Bamse bij mij binnen kwam, was ze eigenlijk al zinderlijk.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" Kleine honden worden later volwassen, dus ook de tijd om zindelijk te worden duurt wat langer. Voordeel is dat ze meestal ook ouder worden (in vergelijking met hele grote rassen). "

 

Dat baseer je op het feit dat ze een langer leven hebben?

 

Wat betreft de lichamelijke ontwikkeling is er de eerste weken op bepaald vlak bij de hele kleintjes wel een achterstand maar als de kleintjes na een aantal maanden uitgegroeid zijn gaat het bij de groten nog wel even door.

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" ik heb nog een leuke foto van het nest van Bamse, vier weken oud werd er al geleerd om op de put te plassen en wel.... buiten. vier weken oud. de fokker was er al mee bezig.
 

 
denk toch dat groot ras al wat meer hond is, en het misschien toch wat beter oppakt ? hier een reutje , broertje van Bamse, vier weken oud.... toen Bamse bij mij binnen kwam, was ze eigenlijk al zinderlijk. "

 

Denk dat het dus misschien ook wel veel uit maakt wat de fokker er mee doet?

honden page profiel MagdaMagda 3 doggies

honden foto van Magda

" Nee, ze horen ook later uit het nest te gaan dan groteren (10 tot 12 weken vs 8 weken bij groteren). "

 

Hier heb ik nog nooit van gehoord.

Of honden nou klein zijn of groot als ze 8 weken zijn zijn ze in dezelfde ontwikkelingsfase lijkt mij ....

 

 

En ik lees hier nu dat kleinere honden eerder volwassen zijn (denk ik ook... eerder loops ) en een ander zegt weer dat grotere rassen eerder volwassen zijn  (ben ik het dus niet meeens) 

 

 

Mijn kleinere honden waren beduidend moeilijker zindelijk dan nu  mijn grote pup ...

Die woont hier vanaf dat hij 8,5 weken oud is en heeft alleen de eerste week iets in huis gedaan ,is nu zindelijk gaat ook niet extra meer uit .(4,5 maanden oud)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" Maar grotere rassen zijn toch ook niet allemaal even snel zindelijk...? 
 
Zo zijn Wolfhonden (dus absoluut geen klein ras) ook laat zindelijk. Ik ken er zelfs een paar die er een jaar over deden... 
 
Verschilt het niet per individuele hond? "

 

Tuurlijk verschilt het ook per hond. En het is natuurlijk niet altijd alleen maar een (over)volle blaas legen. Ik probeer dar verschil wel altijd te zien....'o ik moet zo nodig dus ik doe het hier'...of 'ik maak me het een of ander eigen omdat....' (even als voorbeeld).

honden page profiel GiesGies 3 doggies

honden foto van Gies

Bij Loes heeft het ook lang geduurd eer ze zindelijk was.

Ze is in de winter gekomen en wilde dus ook altijd snel weer binnen. En we zagen het ook niet altijd als ze naar de deur liep. We hielden haar in de gaten, maar bij zo'n klein hondje staat er altijd wel een tafel, stoel,... in de weg.

 

Na een tijd merkten we wel dat ze richting deur liep, maar dat ze er eenvoudig weg niet geraakte. Dus afstand zal ook wel iets doen.

 

Ik vind het bij kleine hondjes ook altijd moeilijk te zien of ze nu gewoon zitten of hurken om te plassen. En dan ben je natuurlijk te laat.

 

 

Bij onze nieuwe pup, Polly (ook een Maltezer) gaat het een stuk sneller, al is ze er nog niet. Maar zij heeft het voordeel dat ze een voorbeeld heeft.

 

Conclusie: Mijn ervaring is dat kleine hondjes moeilijker zindelijk worden. De reden is voor mij wel gissen.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Onze pup eet sokken op!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^