waardoor worden kleine honden moeizamer zindelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

" Nee, ze horen ook later uit het nest te gaan dan groteren (10 tot 12 weken vs 8 weken bij groteren). "

 Eens 

 

 

Mijn moeder haar york was op vier maand volledig zindelijk, maar die was er dan ook 100% mee bezig.

 De tijd die je kan geven is heel belangrijk. De meeste mensen werken echter en dan moet de pup zich aanpassen aan langere wachttijden en gebeuren er plasjes. 

 

Lance was redelijk proper op vier maand , gaf dan zelf al aan om te moeten plassen etc, en was volledig zonder accidentjes op zes maand. 

 

Dus of het met kleine hondjes trager gaat ? Denk het niet. Hangt eerder van de baasjes hun mogelijkheden af . 

 

 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Nee, ze horen ook later uit het nest te gaan dan groteren (10 tot 12 weken vs 8 weken bij groteren). "

 

Dit is inderdaad wel een goed punt dat hier genoemd wordt. Kleinere rassen zijn weliswaar sneller volwassen (eerder volgroeid, etc.), maar doen over de eerste weken van hun leven duidelijk een stuk langer. Ik merkte dit vooral bij onze Chineesjes hier, toen deze bij ons in huis kwamen (met 9 en 10wkn) was hun gedrag te vergelijken met dat van een Sheltiepup van een week of 4 á 5. Dit is inderdaad ook de reden dat kleine rassen vaak wat langer bij de fokker blijven, omdat ze toch iets langer nodig hebben om op eigen benen te staan en zelfstandig te worden. Dit zou dus zeker ook kunnen meespelen inderdaad.

honden page profiel Inge, baasje van Sasha en Myra <3Inge, baasje van Sasha en Myra <3 3 doggies

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

Mijn ervaring is andersom.  Mijn kleine hond was met drie maanden helemaal zindelijk. Me border collie pas met zes maanden volledig. 

honden page profiel PPPP 3 doggies

honden foto van PP

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

"

Mijn ervaring is andersom.  Mijn kleine hond was met drie maanden helemaal zindelijk. Me border collie pas met zes maanden volledig. 

"

Ja hier het zelfde. Chevy (6kilo) was met 12 weken echt zindelijk.
Terwijl ik van monza (border collie) met 8 maanden nog een plasje achter de bank vond...

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Thalia is nu dik 1 jaar oud, en nog steeds niet 100% zindelijk.
We hebben echt ons best gedaan maar soms (vooral snachts) vergeet ze het even. We hebben wel gemerkt dat als we haar snachts minder ruimte geven ze (nog) geen ongelukjes gehad heeft. Dus wellicht hebben we haar altijd te veel ruimte gegeven. Nu zit ze snachts in de slaapkamer met de deur dicht. Sindsdien is er niks meer gebeurt.

Onze 2 buitenlanders hebben 1 dag nodig gehad en toen waren ze zindelijk.

Ook het weer speelt mee bij ons, regent het buiten dan wil ze niet naar buiten, harde wind hetzelfde. Ze is zo klein dat ze moeilijk in een rechte lijn kan lopen waardoor ze meestal gaat zitten om maar niet omver geblazen te worden.
Dus in mijn ervaring, kleine honden worden moeilijkere zindelijk. Maar zoals met alles geld dat lang niet voor iedere kleine hond.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Mijn schoonzusje heeft een dwergkees en 2 schotse collies. Haar dwergkees deed er inderdaad ook een stuk langer over om zindelijk te worden in vergelijking met haar collies, en zij zei dat het vooral kwam omdat ze de signalen niet goed zag.

Zo'n kleintje staat al zo dicht op de grond, je ziet nauwelijks dat 'ie gaat hurken. Bij een grotere hond vond ze de signalen veel beter te zien en kon ze dus veel consequenter zijn. De 'fout' lag dus niet bij het hondje, maar eigenlijk gewoon bij haar/ de baas 

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Mij was ook verteld dat ik nu in de winter niet op een zindelijk chineesje zou hoeven rekenen, maar toch is ze bij ons in huis vanaf 16 weken eigenlijk wel volledig (buiten)zindelijk, zelfs niet meer op de puppypads dus die we in t begin gebruikt hebben om haar zindelijk te maken. Op bezoek ergens anders nog wel eens een ongelukje, maar als er pads liggen doet ze t netjes daarop  ja, mijn sheltie en collie waren beide al voor de 12 weken volledig zindelijk, maar ik lees hier op het forum vaak genoeg dat het bij honden van anderen (ook grotere honden) veel langer duurt,  dus ik denk dat het echt aan de hond ligt, en misschien ook wel aan de alertheid en vasthoudendheid van de baas, dat weet ik niet. Wij hadden geluk dat mijn vriend fulltime thuis was en er bovenop zat dus misschien heeft dat gescheeld 

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Interessant, hier had ik nog niet van gehoord. Nou vraag ik me wel af of het om kleine honden in het algemeen gaat of een aantal specifieke rassen?

Bobby was ook een winterpupje, maar was al snel zindelijk. Ik heb echt niet bijgehouden vanaf welke leeftijd nou precies, maar weet wel dat ik er geen bijzondere problemen mee had.

Maar wat is klein? Ik noem Bobby klein, maar iemand met Chi vindt een kruising van ruim 12 kg natuurlijk al behoorlijk groot.

Als er verschil is, denk ik ook wel dat het meer aan de baasjes ligt en dan vooral het minder goed kunnen zien.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Nou... las hier vanalles over dat sommige honden zich "dom" voordoen. Zo ook Lady toen ze nog een kleine pup was. Mijn moeder zo goedgelovig als ze was had het voor Lady makkelijk gemaakt. Ze sliep elke nacht in de bijkeuken in een lekker mandje sinds ze bij ons was. Maar ze werdt maar niet zindelijk.. mijn moeder haalde elke avond de mat weg en legde op die plek kranten neer zodat Lady daar haar behoefte kon doen. Want bij hoge nood zou ze toch wel richting de deur gaan was de logica. En ja ze was nog zo'n jong pupje...en ze was nog niet zindelijk want anders zou ze toch wel niet op die kranten gaan plassen en poepen?

 

Ik zei op een dag waarom laat je die kranten niet weg. Kijken wat er gebeurt want volgens mij is ze echt wel zindelijk hoor. En ja hooor... mevrouwtje heeft nooit meer wat binnen gedaan. Maarja die kranten lagen er toch? Waarom dan niet lekker erop plassen & poepen. 

 

Obi was razendsnel zindelijk maar ik denk dat bij grotere rassen de blaas etc wat beter in verhouding is? Waardoor ze het simpelweg langer en beter kunnen uithouden? Ik weet het niet... In ons geval is Obi gewoon ook de slimmere hond. Die had alles allang uitgevogeld nog bijna voor dat wij dat doorhadden dat hij dat had. 

 

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

" Mijn schoonzusje heeft een dwergkees en 2 schotse collies. Haar dwergkees deed er inderdaad ook een stuk langer over om zindelijk te worden in vergelijking met haar collies, en zij zei dat het vooral kwam omdat ze de signalen niet goed zag.
Zo'n kleintje staat al zo dicht op de grond, je ziet nauwelijks dat 'ie gaat hurken. Bij een grotere hond vond ze de signalen veel beter te zien en kon ze dus veel consequenter zijn. De 'fout' lag dus niet bij het hondje, maar eigenlijk gewoon bij haar/ de baas  "

 

Kan hier inkomen ja.. Bij Lady (teefje) zie je het vaak niet eens goed of ze nu echt hurkt of gewoon wat raar staat.Of misschien aan het poepen is? Haar vacht met die rokken eronder helpt ook niet echt mee.... Meestal kun je het alleen zien als je weet hoelang ze al zo staat. Is het lang, dan poept ze.

honden page profiel Joke  ,Binkie en SpikeyJoke ,Binkie en Spikey 3 doggies

honden foto van Joke  ,Binkie en Spikey

Hier ook ervaring dat kleintjes minder snel zindelijk zijn.

Al hoewel de ene chi al met een paar maanden zindelijk was is de andere nog steeds niet 100% zindelijk en is al een jaar geweest.

Ik let goed op ga steeds naar buiten en toch gaat het meestal in de avond mis.

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!! 3 doggies

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Bo was in de eerste week dat ze bij ons was al zindelijk. Pip heeft er veel langer over gedaan met de zelfde opvoeding. Ik heb het er met verschillende mensen over gehad maar nooit echt een verklaring kunnen vinden. Het verschild per hond denk ik. 

honden page profiel RobRob 3 doggies

honden foto van Rob

Misschien is het ook van belang in hoeverre de fokker de eerste weken aandacht besteed aan bijv. krantzindelijkheid.

 

Ik heb 2 redelijk kleine rassen. Een Cairn terrier waarbij het langer duurde voordat hij zindelijk was en een Teckel die al redelijk krantzindelijk was toen wij hem kregen. En hoe eigenwijs het beestje ook is, we hebben eigenlijk vanaf het begin nauwelijks ongelukken gehad. Was bij ons ook eigenlijk direct krantzindelijk en gaf al vanaf het begin duidelijke signalen af.

 

Bij de ongelukjes die plaatsvonden waren wij gewoon niet snel genoeg. Het hondje geeft aan dat ie moet plassen, dan niet nog 2 minuten wachten omdat er net iets op TV is. Dan ben je net te laat.

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

mij werd afgeraden om een teckelpup tenemenreden ze zijn moeilijk zindelijk te maken . nou Lobke was net als haast al mijn pups binnen een week zindelijk. je moet er ook de tijd voornemen. Lodewijk is 6jaar en ik heb hem sinds eenmaand of 16 in huis de eerste 4jaar heeft hij dus nooit geleerd wat zindelijkheid in houd hij plaste en poepte maar raak. soms gaat het weken goed en dan is het weer mis,maar dan ruim ik het op en komt hij vragen mag ik naar buiten om daar dan een vluchtig plasje tedoen en hup weernaar binnen , maar het ligt ook aan hoe de baasjes dit oppakken bij een pup en dan maakt rasgrote niets uit.Hein.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Onze pup eet sokken op!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^