erf/waakhond maar toch goedgezind naar mensen. Welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

Ik open een topic voor een goeie vriendin van mij. Excuses als dit niet is toegestaan. Dat kon ik nergens vinden in de regels!

 

Zoals gezegd, een vriendin van mij heeft pas een grote boerderij gekocht en begint hier een pensionstalling. (waar mensen dus tegen betaling een paard neerzetten)

 

Ze heeft een jack russel van 8 jaar. een allemansvriendje maar wel een adhdertje. Ze zijn opzoek naar een erf/waakhond maar de hond moet wel goed met mensen zijn. Er zullen namelijk klanten komen en die moet de hond natuurlijk niet wegjagen. 

 

Ze denkt zelf aan een rottweiler of anatolistische (schrijf ik dit goed?) herder. 

Ik heb zelf helemaal geen verstand van grote rassen dus misschien dat jullie mee kunnen denken.

 

Het is trouwens niet zo dat de hond alleen maar zn werk moet doen. Snachts zal hij gewoon in huis slapen, en overdag kan hij op het erf rondlopen. Moet dus goed met paarden kunnen. En met een jack russel :P Het is wel de bedoeling dat het uiterlijk ietwat afschrikt. Terughoudend is geen probleem maar geen agressie. geen jachtinstinct ivm op het erf kunnen lopen en niet bij elk konijntje kwijt zijn.

 

Welk ras zou hierbij passen?

honden page profiel Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Als de hond echt als waak-/erfhond ingezet wordt en de klanten (vreemde mensen) steeds op datzelfde terrein komen, zou ik niet kiezen voor een Rottweiler. Van de Anatolische Herder heb ik te weinig kennis. Hebben ze al gedacht aan een ras dat van oorsprong niet voor bewaking is gefokt (en dus wat minder eenkennig is richting vreemden), maar wel geschikt is om het huis/gezin te beschermen?

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Als ze de trimkosten en vachtonderhoud geen bezwaar  vindt kan ik de grote poedel aanraden. Ken via via een gezin met een boerderij die twee waak-poedels hebben, en ze doen het fantastisch. :) Ook in de tweede wereldoorlog werden ze bijvoorbeeld als waakhonden etc. ingezet. In sportvacht vind ik ze er best afschrikwekkend uitzien (grote zwarte hond..) , hoewel een rottweiler natuurlijk de reputatie met zich heeft. Qua karakter zijn de rottweiler en poedel ook echt heel verschillend, dus zal maar net zijn waar hun voorkeur qua karakter naar uit gaat.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

ik dach aan een hovawart...maar nee, toch wat te fel denk ik

 

ik denk dat wat je vriendin zoekt niet echt aansluit bij de situatie. een echte waker zou daar niet gepast zijn.

misschien wel een "alarmeerder" en ik meen, dat je dat bv wel vind in de  keeshond???

misschien is dat iets?

 

 

honden page profiel Bennie & Diva / SultanBennie & Diva / Sultan 3 doggies

honden foto van Bennie & Diva / Sultan

Als de socialisatie in goede banen wordt geleid zou ik aan een Alano Español denken. 

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Een DH of ander soort herder.

 

honden page profiel IsalindeIsalinde 3 doggies

honden foto van Isalinde

Een Wetterhoun.

Goed naar mensen toe, goed formaat om ook als 'waakhond' te dienen.

Wel een jachthond, maar als je hem duidelijk erfvast maakt, zal hij alleen achter muisjes en mollen etc. op het erf aan gaan. (Als hij daar al zin in heeft ;) Ik heb het in ieder geval nog niet gehoord dat de wetterhounden die ik ken(de) van het erf af zijn gegaan om zelf te gaan jagen ). Ook goed met paarden.

 

-> Dit is mijn ervaring in ieder geval.

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3 3 doggies

honden foto van Anouk & Balou<3

Ik zou kijken naar de Berghonden zoals de Pyrenese berghond etc.

Volgens mij als deze van pup af aan gewend zijn aan de klanten op het erf dan kan het wel.

Gefokt als waakhond voor de kuddes dus dat past ook goed bij een boerderij denk ik? :)

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko 3 doggies

honden foto van Anne met Ike en Jacko

Ik weet niet of het formaat van belang is...

Maar bij kwam meteen een Duitse Dog op.

Kan waken maar eens hij "bezoekers" kent, ook vriendelijk naar hen.

En de meeste DD die ik ken zijn prima met paarde en vinden het fascinerende beesten.

Het zijn geen jagers ofzo maar ze willen wel 's avonds warm bij het gezin binnen zitten.

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Ik kwam vroeger op een manege waar een rotweiler liep. Schat van een beest naar alle gasten toe, in ieder geval overdag. 's Nachts denk ik dat je hem minder graag tegenkwam als je onbekend was... Maar in hoeverre dat rastypisch was, durf ik niet te zeggen. In míjn ervaring zijn rotweilers altijd lief naar onbekenden (ik ben nl altijd een onbekende want ik ken niemand met een rotweiler). Maar mijn man heeft juist alleen rotervaringen met rotweilers...

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes 3 doggies

honden foto van annette & de boefjes

De Tatra, een prima hond voor deze taak 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Duitse herder zou ook kunnen.
Zijn opzich verder rustige honden.
Alleen wat voor ieder ras geld, een goede socialisatie in en puppentijd geeft baad bij de wensen die gesteld worden.
Je moet er zelf energie in steken om te leren dat ze niet achter konijnen aan gaan.
Een hond heeft ook uitdaging nodig, zowel geestelijk als lichamelijk.
Als ze dat niet hebben dan vervelen ze zich, en gaan ze ongewenst gedrag vertonen.
Dat geld ook voor erfhonden!

honden page profiel --

Super bedankt voor het meedenken allemaal .

 

Ik heb het linkje gelijk doorgestuurd hiervan. Genoeg rassen om zich verder over te informeren.

 

Natuurlijk heeft elke hond wel wat meer nodig dan alleen op het erf te lopen. Het is gelukkig ook wel iemand die zich goed inleest, naar een goeie fokker gaat en energie in de puppen- en verdere tijd steekt.

 

@jeroen ja het is wel een beetje tegenstrijdig haha. Je wil een waakhond die toch aardig is naar vreemden.

 

Wat ze eigenlijk zoekt is een grote lobbes die er savonds rustig bij op de bank komt liggen, maar toch inderdaad wel afschrikt en alarmeert. 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

De Engelse Mastiff. Een zeer sociale waakhond. Vriendelijk naar mens en dier, maar schrikt enorm af door zijn imposante uiterlijk. Agressie is hen vreemd, maar waken doen ze absoluut! Zeer erfvast, kalm en stoïcijns van karakter. Wel zijn ze enorm groot.




Verder moest ik gelijk denken aan de Grote Zwitserse Sennenhond. Een zeer geschikt erfhond, maar niet extreem waaks of fel. Stoer maar met een hartje van goud en niet zo hevig en reactief als veel andere wakers/verdedigers. Desondanks zijn ze onomkoopbaar en uiterst betrouwbaar als waakhond.



En mogelijk is een Shiloh Shepherd een optie voor ze? Dit zijn zeer grote, zware herderachtige honden (50-70 kilo). Gefokt op gezonde gewrichten en een prettig karakter. Bijzonder geschikte gezinshonden, stukken kalmer en stabieler (minder snel geprikkeld) dan de 'reguliere' herdershonden, maar net als andere herdershonden kunnen ze prima waken en laten ze hun stem absoluut horen bij onraad.



Verder zou de Landseer misschien goed passen. De Landseer wordt wel eens omschreven als een grote vriendelijke reus, maar er zit absoluut waakinstinct in. Het karakter is vergelijkbaar met die van de Newfoundlander, al zijn ze wat pittiger, actiever en waakser. Ideaal voor op een erf.




Persoonlijk zou ik niet zomaar een Anatolische Herdershond (of in sommige gevallen ook Rottweiler) op een erf neerzetten, grote kans dat die wel degelijk klanten weg zal jagen.

Alle hierboven genoemde rassen zijn net een tandje milder, maar schrikken kwaadwillenden zonder meer af. Ze zijn allen erfvast, kunnen doorgaans prima met paarden en soortgenootjes overweg en hebben geen jachtinstinct.

honden page profiel --

Super bedankt emma! ik heb het al doorgestuurd.

honden page profiel Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

De Engelse Mastiff is zeker het overwegen waard; geweldige honden en ik denk ook dat ze wel in het profiel passen! :-)

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Oh wat gaaf zeg! Dat zou nou een van mijn dromen zijn 

 

Ik kan je niet echt adviseren voor een ras dat wel geschikt is. Maar zou persoonlijk niet voor een turkse herder (anatolische herder) gaan. Deze zijn voor eigen gezin heel lief, maar tolereren geen andere mensen op het terrein. Dat wordt denk ik heel moeilijk met mensen die op stal komen. Ze zijn dan absoluut niet lief  De eigenaar zou dan altijd in de buurt moeten zijn en dan nóg super goed opletten. 

 

Ik moet zeggen dat wij kruisingen hebben, waaronder een labradoodle, en dat hier niemand binnen hoeft te komen. Vooral de kleinere zijn heel pittig. Ook als ze op eigen terrein zouden lopen, zou er niemand binnen hoeven komen. Onze doodle is aan de grote kant en vrijwel iedereen is bang voor hem (hij is de sul van de drie). Zeker mensen die ons niet kennen en aan de deur komen. Als ze hem door het raam zien, vragen ze altijd of de tussendeur wel echt goed dicht zit. haha terwijl het echt een groot mietje is! Maar de omvang en z'n zware blaf is genoeg om mensen weg te schrikken. 
En als de nood er echt is verandert meneer van teddybeer in monster. Maar ik denk dat vrijwel alle honden dat wel zijn als de nood hoog is en er iets met de baas/eigen terrein is. 
Niet dat hij echt een monster is hoor, absoluut niet, hij is ontzettend lief en knuffelig, maar je moet niet aan een van ons komen.. van de zomer werd ik buiten lastig gevallen en toen zag ik plots een heel andere Finch 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Kaukasische Owcharka. 

Sint Bernard korthaar

Tibetaanse Mastiff 

Kuvasz 

Mastiff Espanol 

(Flatcoated Retriever) 

 

Dit zijn allemaal waakhonden, maar ook zeer vriendelijk naar andere mensen. Slaan alleen aan als ze onraad ruiken. 

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Ik denk toch aan een bouvier,mijn vorige honden waren allemaal bouviers. Ze hebben een geschikte vacht om buiten te lopen,zijn heel trouw naar het gezin en het waken zit er in.

Hier kon iedereen achter lopen als wij thuis waren,nooit geen probleem gehad maar als we weg waren dan werden ze waaks,nooit aangeleerd dat zat er in.

Mijn bouviers had ik ten tijde dat ik ook 3 kleine kinderen had,het was hier een komen en gaan van kinderen en volwassen,nooit een probleem had met hun.

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

Ik ben het niet helemaal met je eens, Pascale.

De Owcharka is mijn inziens absoluut geen geschikte hond voor in Nederland, en al helemaal niet vriendelijk naar andere mensen te noemen!

De Sint Bernard is inderdaad een hele goede optie, zowel kort- als langhaar.

De Tibetaanse Mastiff is een heel bijzonder ras, maar geen lieve lobbes die vreemden wel even met rust laat. Het kunnen bijzonder gecompliceerde honden zijn, veel exemplaren zijn overigens ook totaal niet erfvast.

Kuvasz heb ik weinig ervaring mee, de enige die ik daarvan gekend was van mijn tante. Deze hond was erg waaks en zag eigenlijk het liefst helemaal geen vreemden op 'haar' terrein.

Mastin Espanol zou ik ook niet aanraden omdat ze behoorlijk pittig kunnen zijn naar vreemden en door kunnen slaan in hun waakinstinct in deze situatie. Dit geldt overigens voor heel veel waak- en verdedigingshonden.

De Flat Coated Retriever is absoluut geen waakhond. Onze lieve Flatcoat bijvoorbeeld (helaas overleden op 12-jarige leeftijd) sloeg nooit aan en zou de inbrekers nog helpen met inpakken. Iedereen werd begroet met kwispelende staart en lebbers. Wel ontzettend lieve honden, maar hebben ook jachtinstinct en veel mentale bezigheid nodig.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

"

De Flat Coated Retriever is absoluut geen waakhond. Onze lieve Flatcoat bijvoorbeeld (helaas overleden op 12-jarige leeftijd) sloeg nooit aan en zou de inbrekers nog helpen met inpakken. Iedereen werd begroet met kwispelende staart en lebbers. Wel ontzettend lieve honden, maar hebben ook jachtinstinct en veel mentale bezigheid nodig. "

 

Lol.. dat deed me denken aan onze flatcoated van vroeger. Ik moest savonds nog even weg en durfde niet alleen door het donker. Ik dacht onze 'waakhond' wel even mee te nemen. Toen we een grote kerel tegen kwamen en ik wel even moest slikken, zat Gabber al achter mij verstopt! Daar had ik dus helemaal niks aan 

 

Denk ook dat het niet altijd een even goed combinatie is met paarden.. moet je ook net mazzel hebben denk ik. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ik ben het niet helemaal met je eens, Pascale.

De Owcharka is mijn inziens absoluut geen geschikte hond voor in Nederland, en al helemaal niet vriendelijk naar andere mensen te noemen!

De Sint Bernard is inderdaad een hele goede optie, zowel kort- als langhaar.

De Tibetaanse Mastiff is een heel bijzonder ras, maar geen lieve lobbes die vreemden wel even met rust laat. Het kunnen bijzonder gecompliceerde honden zijn, veel exemplaren zijn overigens ook totaal niet erfvast.

Kuvasz heb ik weinig ervaring mee, de enige die ik daarvan gekend was van mijn tante. Deze hond was erg waaks en zag eigenlijk het liefst helemaal geen vreemden op 'haar' terrein.

Mastin Espanol zou ik ook niet aanraden omdat ze behoorlijk pittig kunnen zijn naar vreemden en door kunnen slaan in hun waakinstinct in deze situatie. Dit geldt overigens voor heel veel waak- en verdedigingshonden.

De Flat Coated Retriever is absoluut geen waakhond. Onze lieve Flatcoat bijvoorbeeld (helaas overleden op 12-jarige leeftijd) sloeg nooit aan en zou de inbrekers nog helpen met inpakken. Iedereen werd begroet met kwispelende staart en lebbers. Wel ontzettend lieve honden, maar hebben ook jachtinstinct en veel mentale bezigheid nodig. "

 Flatcoat heb ik tussen haakjes gezet. Dit omdat het inderdaad geen waakhond is, maar onze vorige kruising flatcoat was ontzettend lief naar mensen toe, luisterde goed en was graag buiten. 

De Kaukasische herder ken ik persoonlijk. Een ontzettende goedzak en erg lief naar mensen die ze kende. De Kuvasz is een speelmaatje van mijn hond. Woont ook op een boerderij. Eenkennig, maar vriendelijk naar vreemde toe. Laat zich niet snel aaien, maar laat mensen toe ik zijn erf. 

Ik heb wat rassen neergezet die ik ken, en waar ik goede verhalen van heb gehoord. De een zal inderdaad meer geschikt zijn dan de andere, maar de Kaukasische herder kwam meteen in me op, omdat de herder die ik ken, een geweldige hond is. Zij hebben de hond vanuit Romenië over laten komen als pup. Ook is zij een erg lieve gezinshond waar je alles mee kan doen. 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg 3 doggies

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Anatolische of turkse herder zeker niet als ze hun jr en klanten willen houden :-).ze zijn vaak argwanend tov mensen en ook honden kleiner dan hen moet je al geluk mee hebben.heb er al met verschillende gaan wandelen en ze zijn niet erfvast:klauteren en springen overal over(de reden dat je ze vaak in het asiel ziet)

honden page profiel PPPP 3 doggies

honden foto van PP

honden page profiel --

Bedankt allemaal nogmaals!  

 

(ik heb zelf weer minder leuke ervaringen met een Dobermann .)

honden page profiel Manfred, baasje van Hugo en MollyManfred, baasje van Hugo en Molly 3 doggies

honden foto van Manfred, baasje van Hugo en Molly

Ik zou in aanvulling van het lijstje van Emma ook de Entlebucher Sennenhond willen noemen. Ik vind ze in de praktijk erg lijken op de Grote Zwitserse, maar dan twee slagen kleiner.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke 3 doggies

honden foto van Saskia & Duke

De owcharka zou ik ook zeker niet aanraden!
Als ik verhalen hoor komen je klanten niet levend van het terrein!

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Uit ervaring: ja een Landseer is een goede waakhond. Waakt niet op alles, maakt perfecte inschatting of het 'goed volk' is. Als het niet deugd, dan staat ie dr ook en zul dr niet zomaar voorbij komen.

wat lastiger op een manege is zn langere vacht.

 

ik dacht daarom ook aan een korthaar st Bernard. Lijkt me qua karakter er erg op lijken, en wat minder onderhoud.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

"  Flatcoat heb ik tussen haakjes gezet. Dit omdat het inderdaad geen waakhond is, maar onze vorige kruising flatcoat was ontzettend lief naar mensen toe, luisterde goed en was graag buiten. De Kaukasische herder ken ik persoonlijk. Een ontzettende goedzak en erg lief naar mensen die ze kende. De Kuvasz is een speelmaatje van mijn hond. Woont ook op een boerderij. Eenkennig, maar vriendelijk naar vreemde toe. Laat zich niet snel aaien, maar laat mensen toe ik zijn erf. Ik heb wat rassen neergezet die ik ken, en waar ik goede verhalen van heb gehoord. De een zal inderdaad meer geschikt zijn dan de andere, maar de Kaukasische herder kwam meteen in me op, omdat de herder die ik ken, een geweldige hond is. Zij hebben de hond vanuit Romenië over laten komen als pup. Ook is zij een erg lieve gezinshond waar je alles mee kan doen.  "

 



Ik vind het wat gevaarlijk om mensen een ras aan te raden omdat je toevallig één leuk exemplaar kent dat bovendien totaal niet aan de rasstandaard voldoet. De Kaukaas hoort een zeer zelfstandige, felle, geharde en verdedigende hond te zijn en niet de 'goedzak' die jij beschrijft, dit is zeer rasontypisch.

honden page profiel teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.teckelventje Lobke Lodewijk en de rest. 3 doggies

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

Ruwharige holl herdershond mits goed opgevoed perfecte waak en erfhond. Bouvier idem dito.

Anders kan ik je Lodewijk aan bevelen klein maar prima waker  maar ja ik doe hem voor al het geld op de wereld niet weg. de belgishe ruwhaar de Lakense is ook een prima waaken erfhond . door hun ruwe vacht schrikken ze ook veel mensen af.Hein.

pagina 1 van 5 12 3 4 5
Volgende forumvraag: onze nieuwe puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^