Testen of de hond goed ziet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Hoi Allen,

 

Even het volgende, mijn vriend en ik merken de laatste tijd wat raar gedrag op van onze hond in het schemer/donker. Letterlijk alsof hij spoken ziet. In de avond is hij ook veel meer op zijn hoede en valt uit naar honden waar hij overdag niet naar uitvalt.

 

Wij beginnen ons dan ook af te vragen of hij misschien slecht ziet? Weten jullie makkelijke tips hoe we dit kunnen testen zonder direct naar de dierenarts te moeten? (hij heeft extreme angst voor de dierenarts ook al zijn ze super lief voor hem bij onze nieuwe dierenarts) Mocht het nodig zijn dan gaan we natuurlijk!
Waarom we dat denken dat hij slecht ziet:
- Balletje/frisbee zoeken doet hij op geluid/neus. Ooit loopt hij letterlijk over de frisbee heen en draait een halve meter later terug(op geur?), in het donker spelen of overdag geeft hierin geen verschil. (terwijl je zou denken dat hij er 's avonds meer moeite mee heeft)
- Soms duikt hij ineens in elkaar als we voorbij lantaarnpalen lopen, hij kijkt dan ook angstig omhoog.
- Als we ergens staan te wachten kan hij ineens (zonder dat er iets veranderd) na een minuut of 5 bang worden voor een hoek/raam/lantaarnpaal.
- Bij binnenkomst in de entree gisteren (woon in een flat) begon hij opmerkzaam te blaffen richting een voordeur, durfde er ook niet langs af, pas na aanmoediging en snoepjes strooien kreeg hij door dat het niet eng was.

- Hij lijkt ook ooit 'spoken' te zien.

 

Aan de andere kant, hij kan enorm focussen op andere dieren, zijn frisbee of balletje. Als je een speeltje pakt ziet hij het ook meteen en staat klaar om te spelen. Hij reageert op beweging, 'kijkt' tv en ziet ook eten vallen.

 

Iemand tips voor testjes, ervaring of geruststelling?

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Hier een lijst waar je testen kan laten doen.
http://www.raadvanbeheer.nl/fokkerij-gezondheid-gedrag-en-welzijn/gezondheidsonderzoeken/dierenartsen-oogonderzoek/
Ik zou dat aanraden want dan weet je of er iets aan de hand is.

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Bedankt! Was er al bang voor, de dierenarts waar ik dan heen zou moeten is onze vorige. Bo krijg ik daar echt niet meer naar binnen.. Het is vast een hele goede kliniek maar de artsen die we tot nu toe hebben getroffen waren absoluut niet geschikt om te werken met een angstige hond.

 

Misschien dan toch maar bellen of ze extra tijd voor hem willen uittrekken ofzo, zodat het rustig kan en naar binnen dragen? (is eigenlijk van de zotte maar hij loopt daar echt niet vrijwillig naar binnen)

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Hier ook een slechtziende (bijna blinde) hond. Ik ben met haar naar een oogdierenarts geweest voor testen. Ik moet zeggen dat ik onwijs tevreden was over het consult, haar website is www.oogdierenarts.nl, wellicht kan ze ook iets voor jou betekenen? De sfeer was heel relaxt, het voelde bijna niet als een dierenarts bezoekje :-)

Je hebt de bekende "watjestest", maar ook watjes zorgen voor beweging in de lucht. Het is dus moeilijk om het écht zeker te weten zonder dat een arts instrumenten gebruikt om de ogen te bekijken.

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Bedankt voor de link! Staat ook wat meer informatie op de website. Bo heeft ook vaak rode ogen (het oogwit dat rood kleurt), ik dacht altijd dat het kwam door stress en vermoeidheid maar zou dus ook een symptoom kunnen zijn.

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Wispa heeft dat inderdaad ook, en ik dacht ook altijd aan vermoeidheid. Herkenbaar!

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Is je hond als pup zijnde getest op CEA.

En hoe zat het met de ouders zijn die getest op PRA en CEA en wat waren daar de uitslagen van.

http://www.bordercolliekennel.nl/ogen_en_oren.htm

 

Ga naar een goede oogarts en laat de ogen van je hond nakijken dan heb je uitsluitsel of het wel/niet met de ogen te maken heeft.

 

 

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik zie je dit zeggen in de openingspost:

Aan de andere kant, hij kan enorm focussen op andere dieren, zijn frisbee of balletje. --> Dit gedrag wordt getriggerd door beweging, tis en blijft een border.. en op beweging reageren ze, het kan zijn dat hij wel de beweging ziet, alleen niet zo zeer goed ziet waar hij op aan het drijven is, in geval van een frisbee of een balletje ziet hij ze misschien wel liggen en kijkt hij de goede richting op

 

Als je een speeltje pakt ziet hij het ook meteen en staat klaar om te spelen. --> Vaak aangeleerd gedrag, als ik zeg, zullen we wandelen? Racen er ook 2 naar de deur, als jij een speeltje pakt, weet hij dat dondersgoed en zit hij ook gelijk in de starthouding ;)

 

Hij reageert op beweging, 'kijkt' tv en ziet ook eten vallen. --> Dit kan ook te maken hebben met beweging en geluid, ze horen natuurlijk feilloos war het geluid vandaan komt en 'ondersteunt' zijn zicht misschien..

 

Zoals ik het hoor zou ik gewoon even langs de oogarts gaan, misschien toch cataract? Of zoals hierboven al gezegd wordt, waren ouders getest op CEA en PRA?

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Als je een DA hebt, die je hond redelijk mag.

Vraag dan of die langs wilt komen voor een huisbezoek.

Thuis is het vaak minder eng dan in de dierenkliniek

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Nog bedankt voor de aanvullende reacties. Bo komt uit een 'oeps' nestje. Beide ouders hebben een stamboom maar maatregelen die bij eerdere loopse periodes hielpen, waren nu in een keer niet meer genoeg. Dus de ouders zijn niet getest, maar de ouders van de ouders wel en die waren vrij van CEA (dacht allen uitslag normal). Dat zou dan toch betekenen dat ze het niet kunnen vererven?

Bo is dus ook niet getest als pup, hij zal sowieso nooit dekken (geen stamboom en karakter is ook niet 'fok-proof'). Misschien een idee om een oogarts te vragen of de testen ook thuis kunnen, anders toch maar weer met een snuitje en doorzetten, we moeten toch binnenkort voor de jaarlijkse controle langs misschien kunnen we het combineren.

 

Gister nog even het commando 'touch' getest (mijn vingertoppen aanraken met neus) binnen en buiten. Als ik mijn hand uitsteek als hij niet kijkt, kan hij toch feilloos vinden waar hij moet zijn, of ik mijn hand laag bij de grond hou of juist hoger in de lucht maarja ook dat kan natuurlijk met geur te maken hebben.

 

Border collies hebben nou eenmaal aanleg voor oogaandoeningen, beter dus toch laten controleren. Dan weten we in ieder geval waar we aan toe zijn en of we ergens rekening mee moeten houden.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Verkijk je niet op hoe goed een hond met zichtproblemen kan functioneren. Dat Wispa slechtziend was, dat was duidelijk. Maar ik sloeg toch stijl achterover toen ik hoorde dat ze nagenoeg blind is. Je zou het écht niet zeggen.

Soms ligt ze samen met Cosmic op bed en ligt Cosmic haar aan te staren. Dan blijft ze een beetje ongemakkelijk met haar koppie omhoog liggen. Op het moment dat Cosmic haar blik afwendt, gaat Wispa rustig liggen slapen. HOE kan dat als ze niets ziet?

Nou.. trilling van het matras, Cosmic's ademhaling, om maar een paar dingen te noemen.. Honden zijn zo onwijs gevoelig. Mijn oma ziet nog 2% en kan ook nog relatief veel, ze is erg gevoelig voor luchtstromen e.d. en loopt daardoor nergens tegenaan. Honden zijn daar nóg beter in.

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

Nadat wij in ons huis bankstel etc verplaatst hadden merkte we ineens dat Quinty overal tegen aan botste.

Naar de dierenarts ogen laten testen en ze was toen erg slechtziend en nu ondertussen blind we hadden nooit wat gemerkt ze deed alles gewoon.

Geen spullen meer verplaatsen en verder doet ze goed mee met ons roedeltje

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

we hebben toen trouwens haar ook helemaal laten onderzoeken urine bloed etc of er geen andere mankementen waren gelukkig was dit allemaal goed.

was best bang dat ze misschien wel suikerziekte had kunnen de ogen ook van achteruit gaan maar gelukkig niet

Volgende forumvraag: Vreemde bobbels in het aangezicht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^