wat te doen binnen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Marijke (Gast)

Ideetjes voor wat ik kan doen met mijn hond binnen?
Want buiten is het koud. Maar we hebben al een stevige wandeling gemaakt hoor ;-)

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Even voor je gegoogled;

Hondenspelletjes

Spelen met uw hond is niet alleen leuk, maar ook erg belangrijk.
Door samen te spelen met de hond:

wordt de band tussen baas en hond versterkt.
voorkomt u dat de hond zich gaat vervelen.
kan de hond zijn energie kwijt.
kan door bepaalde regels in het spel (bv. alleen spelen als de baas dat aangeeft) bevestigd worden dat u de baas bent.
zal de hond meer aandacht voor de baas krijgen (de baas wordt interessanter), dus wordt het makkelijker om te luisteren in het algemeen. Want andere dingen in de omgeving worden minder interessant indien u een speeltje bij u heeft waar de hond helemaal gek op is.

Spelen kan een belangrijke ondersteuning zijn bij overgewicht of huidklachten.
Spelletjes samen met de eigenaar
Het leukste voor de hond is het natuurlijk om samen met de baas te spelen. Belangrijk van samen spelen met uw hond is dat u altijd bepaalt wanneer een spel begint. Begin nooit een spel wanneer de hond zelf met een speeltje naar u toekomt. Op deze manier is het voor de hond duidelijk dat u de baas bent en bepaalt wat er gebeurt en niet andersom. Komt de hond toch steeds ‘vragen’ om te spelen, negeer dit dan en begin pas het spel wanneer de hond het opgeeft en bijv. wegloopt. Begin ook eens een spelletje wanneer de hond rustig op zijn plaats ligt. Dan wordt het dier beloond voor in zijn mand liggen en speelt u wanneer u er zin in heeft.

Verschillende spelletjes die u samen met uw hond kunt doen zijn:

Apporteerspelletjes
Zoekspelletjes
Trekspelletjes
Denkspelletjes
Apporteerspelletjes
Apporteren zal de ene hond eerder door hebben dan de andere. Wanneer u uw hond wilt leren apporteren, zal de hond eerst geïnteresseerd moeten zijn in het voorwerp (bijv. tennisbal).

Stap1:
Probeer door te spelen met het balletje en daarbij uitnodigend te praten de aandacht van de hond te trekken. Maar geef het balletje nog niet direct aan de hond. Door heel enthousiast te doen en zo de hond te belonen wanneer hij interesse heeft voor het balletje, zal de hond de bal snel leuk gaan vinden. Pas als de bal interessant genoeg is kunt u de bal gaan gooien. Begin met een kleine afstand. Beloon de hond als hij/zij achter de bal aan gaat en hem pakt (door met een hoog stemgeluid bijv. ‘goedzo’ te zeggen en een aai te geven). Gaat de hond er niet achteraan of pakt hij/ zij de bal niet, pak de bal dan zelf en laat hem zien. Blijf enthousiast er over en beloon de hond weer, desnoods met voer, wanneer zijn aandacht naar de bal gaat. Ga niet tien keer achter je eigen bal aanlopen, want dan denkt de hond dat dat het spelletje is.

Stap2:
Heeft de hond het eenmaal door om achter de bal aan te rennen en hem dan te pakken, begin dan met hem weer terug naar u toe te lokken (met iets lekkers). Beloon hem voor het naar u terug komen en wissel de bal in voor het lekkers en geef daarbij eventueel het commando LOS net voor de hond de bal los laat. Door dit veel te oefenen zal de hond het steeds leuker gaan vinden en uiteindelijk ook zonder lekkers de bal terug gaan brengen.

Zoekspelletjes
Veel honden vinden het erg leuk om dingen te zoeken, zoals een speeltje of iets lekkers. U kunt ook een familielid of u zelf verstoppen. Begin altijd met een makkelijke plek en maak het geleidelijk aan moeilijker (beloon de hond als het voorwerp is gevonden). U kunt hierbij het commando ZOEK geven en het voorwerp bij de naam noemen, zo leert de hond welk woord er bij welk voorwerp hoort. Doet het altijd goed op feestjes.

Trekspelletjes
Bij trekspelletjes is het erg belangrijk dat de hond weet dat u de baas bent. U begint het spel en beëindigt het ook (de baas moet het spel bijna altijd winnen). Honden onderling doen dit soort spelletjes om de rangorde te bepalen, de hond die sterker is en dus wint staat hoger in rang. Gaat de hond tijdens het spelen te ver (door bijv. in uw handen te bijten, of iets te doen wat u niet wilt tijdens het spel) stop het spel dan direct en zeg hierbij duidelijk en met een lage stem NEE en negeer de hond. Als u het spel stopt betekent dat wel dat u het speeltje in handen moet hebben. Doe dit steeds als u vindt dat de hond te ver gaat, zo leert de hond de grenzen van het spel en houdt u er de controle over. U kunt het spel later weer opnieuw beginnen. Wanneer u geen zin meer heeft ruilt u het speeltje, touw of stok voor een bot, een snoepje of een knuffel en eindigt het spel met het ding waarmee getrokken is in uw hand.
Laat jonge kinderen die te slap zijn niet dit soort spelletjes met de hond doen. Het blijft een rangordespelletje voor de hond en deze zal het altijd proberen te winnen.

Denkspelletjes
Door denkspelletjes met uw hond te doen, zal de hond zijn hersens moeten gebruiken. Deze spelletjes zijn erg leuk voor de slimme honden, maar natuurlijk kan iedere hond ze leren. Denkspelen zorgen voor de broodnodige geestelijke stimulatie en gaan verveling tegen.

De spelletjes zijn erg goed om de intelligentie van uw hond te trainen. Ze zijn gebaseerd op het systeem van beloning. De hond wordt beloond door het voer te vinden en daarna complimenten van de eigenaar te krijgen. Eigenlijk adviseren wij in Dierenkliniek Zevenhuizen om minimaal de helft van het voer van de hond, kat, konijn, cavia, fret, muis, hamster, rat, papegaai, parkiet e.a. in puzzels, voerballen of anders verstopt aan te bieden. U kunt zelf met een kartonnen doos of wat hout ook creatief zijn. Maak uw huisdier gek! U zult zien dat ze slimmer zijn dan u dacht. Ook goed voor funny home video’s misschien. Bij dieren die moeten afvallen wordt het hongergevoel verminderd door voor het eten te moeten werken.

http://www.dierenkliniekzevenhuizen.nl/index.php?menu=11

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Lekker wat bankhangen?

Je kunt een leuk denkspelletje doen. Ik ben voor Loes (en Polly) wc-rolletjes aan het verzamelen. Die wil ik rechtop in een doos zetten en in enkele wat snoepjes doen. Zoeken maar!

Marijke (Gast)

kim en pip... bedankt voor de uitgebreide informatie ;-)
we hebben onze hond sinds een maand of 3 en tot nu toe is ze totaal niet geïnteresseerd in apporteerspelletjes.

Gies... bankhangen doen we volgens mij al genoeg :-D
misschien moet ik dat met die wc-rolletjes ook maar eens proberen. Dat gaat ze vast leuk vinden!
bedankt!

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

De wc rolletjes gebruiken wij idd ook. 

Of snoepjes in een doos tussen de papiersnippers.

En gewoon snoepjes verstoppen in huis. 

 

Verder een lijn rijgen door een aantal bekertjes. Deze op hoogte hangen zodat de hond erbij kan. 

Dan snoepjes erin en kan de hond ze eruit halen door de bekertjes te draaien met zijn bek of poot. 

 

En het snuffelkleed is hier favoriet. Gemaakt door de mannen en daar is yara echt gek op. 

Volgende forumvraag: De geboorte bij de hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^