Meerennen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hoi!

 

Geen idee of het hier goed staat

 

Charlie is nu 10 weken en het gaat erg goed! Commando's aanleren gaat snel, de zindelijkheid laat nog even op zich wachten, maar ik denk (hoop) dat ook dat niet lang meer gaat duren

 

Ze is al erg energiek. Vind het buiten helemaal geweldig, vooral als ze samen met Bruno mag! Volgens zo'n schema mag ze pas 12 minuten lopen per wandeling, maar ze is laatst mee geweest naar de fuittuin met mij en Bruno en mijn zusje en dat hield ze prima vol. Alles zelf gelopen. Dat was ong. 40 minuten...thuis 2 uurtjes slapen en daarna wou ze wel weer iets leuks doen!

 

Soms als ik met haar wandel ga ik een stukje met haar rennen. Dat vind ze helemaal geweldig! Het zijn geen kilometers op top snelheid die we dan afleggen hoor  zo'n goede conditie heb nu ook weer niet haha  gewoon een meter of 30 en dan rent ze voor me uit of naast me. Oortjes plat in de nek (dan is ze blij) en haar staart kwispelt helemaal.

 

Maar nu vroeg ik mij af, kan dit kwaad? Ze loopt natuurlijk niet elke dag 40 minuten met mij en Bruno, maar een keer of 2 in de week...ze natuurlijk nog jong en heeft veel energie maar ik wil niet dat ze straks last krijgt of zo!

 

En kan het dat ik 1x per week een stukje met haar naast de step ga oefenen? Gewoon kleine afstandjes rennen en daarna weer lopen? Zo'n 10 minuutjes? Of is dat echt te snel?

 

Ze wilt zo graag haha, dus ik dacht, ik vraag maar even! Anders moet ik iets anders bedenken waardoor ze haar energie kwijt kan

 

 

Pootjes van Charlie

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Opzich kan 40 minuutjes lopen af en toe geen kwaad hoor. Maar ik zou er erg mee oppassen. Een witte herder bij ons in de buurt hebben ze een jaar geleden moeten laten gaan, ( was pas 2) omdat ze hem als pup veel hebben laten lopen, ook lange afstanden en dit is erg slecht voor zijn botten geweest. 

Ik heb altijd gehoord dat je met steppen en of fietsen beter even kan wachten. Ze is pas 10 weken!   Ik ben pas begonnen toen ze 10 maanden was.. Nu is het niet zo'n erg grote hond, dus je zou evt eerder kunnen beginnen, maar ik zal met dat steppen nog even wachten hoor.. Het is nog zo'n pupje. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik zou me ook zo veel mogelijk aan de tijden houden van 5 minuten per maand. Het is zo jammer als je straks gedoe met de gewrichten krijgt wat niet had gehoeven. 

 

Ik snap je enthousiasme, maar wees toch een beetje voorzichtig, waarschijnlijk wordt Charlie toch best aardig groot.

 

Steppen en fietsen? Een big no!!!! Je kan wel lopen naast de fiets en haar daar aan laten wennen, wandeltempo dus, maar verder niet. Wachten tot t kan en mag.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Ok, ik hoor de husky doorsijpelen ....

 

ik zou zeker nog niet met steppen gaan beginnen. Af en toe 40 min op pad, als ze haar eigen tempo kan bepalen en ef en toe een stukje meerennen lijkt me geen kwaad te kunnen.

 

wat wel heel belangrijk is, kijk hoe ze beweegt. Ziet het er makkelijk en vanzelf uit,,of gaat het geforceerd? Als ze zich moet gaan forceren, onderbreken. Daarom ben ik ook geen fan van de step op deze leeftijd.

 

mijn meneren mocht met 5 maanden mee naar de sneeuw en dar mochten ze wel meerennen met ons een paar keer om het te leren, maar alles simpel en zonder druk erop. En met hele rustige dagen als afwisseling. Het nadeel van hoogenergieke jonge pups is dat ze zelf de rust niet pakken en meer willen dan hun lijfje aankan.

 

ik zou dan naast het rennen juist OOK oefenen op lopen in stap, dus juist heel rustig, om haar fysiek te leren ontwikkelen. Laat maar eens stappen over paaltjes op de grond of in de boomgaard tussen takjes door.

 

wat ook belangrijk is; soms moet je een stapje terug doen in beweging als ze gaan groeien, zeker als ze gaan slungelen.

 

veel plezier met je meiske!

 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Ik zou met rennen oppassen, het skelet is nog niet ontwikkeled met 10 weken.
Misschien lijkt het alsof ze het kan, het is wel erg belastend voor haar gewrichten.
Met sem ging ik leren naast de fiets lopen toen hij 5 maanden was. Maar dan liet ik hem er naast lopen om er aan te laten wennen.
Met 6 maanden een rondje door de straat.
Maar echt aan de fiets leren lopen (draven) deed ik echt toen hij 1 jaar was en 2 maanden. Toen ging ik er echt mee aan de slag en oefenen, alles op een rustige en langzame manier.
Omdat duitse herders al helemaal zo gevoelig zijn, deed ik het bewust op een rustig tempo en net te snel willen.

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Ik snap je verhaal helemaal! Sky was ook zo'n energiebom. En terwijl ze nog energie zat had na zo 10 minuutjes wandelen toch heb i dat risico niet genomen omdat ze nu erg actieve sporten doet. Hou het aub een jaartje vol, die 5 minuten regel. Je haalt er enkel maar voordelen uit! Zo eens een keertje 40 minuten kan geen kwaad, maar niet 2 keer in de week. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik denk dat alle puppies echt enorm druk zijn en graag willen. De mijne is nogsteeds ontzettend druk en ik kan haar laten blijven rennen. Je kan haar ook moe maken met hersenspellen. Dit is fysiek beter voor Charlie en hier wordt ze ook moe van, alleen dan mentaal, zonder dat je onnodig dingen hoeft te belasten. 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Oke, dus echt pas vanaf 6 maanden gaan opbouwen met fietsen? En dan eerst rustig aan alleen naast laten lopen?

 

Alle pups zullen inderdaad wel actief zijn en graag willen, ik kan me alleen niet meer herinneren dat Bruno ook zo graag wou als Charlie.. Charlie kan al prima buiten meelopen enz. en Bruno vond het na 100 meter wel weer genoeg  en dat heeft ie lang volgehouden haha!

 

 

Maar ik zal het rennen dan nog even uitstellen! Misschien kan ik haar meenemen op de fiets en haar dan in de fruittuin even aan de lange riem laten spelen en rennen enz.? Zodat ze toch wat beweging krijgt?

 

Hersenwerk vind ze wel leuk, maar na een tijdje heeft ze daar geen concentratie meer voor, dan is al het andere veel intressanter  

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Het bewegen ziet er trouwens heel makkelijk en soepel uit! Ze rent alsof ze nooit iets anders gedaan heeft  

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Je kan haar ( als ze dit kan) ook gewoon los laten. Ik liet mijn pup zoveel mogelijk los ( wel op veilige plekken) zodat ze leert goed bij me te blijven. Mert los lopen en rennen kan ze ook zelf haar eigen tempo bepalen. 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Je kan haar ( als ze dit kan) ook gewoon los laten. Ik liet mijn pup zoveel mogelijk los ( wel op veilige plekken) zodat ze leert goed bij me te blijven. Mert los lopen en rennen kan ze ook zelf haar eigen tempo bepalen.  "

 

Heel eerlijk durf ik Charlie nog niet los te laten...misschien kan ze het wel, maar ik ben veel te bang dat ze iets ziet wat veel intressanter is dan dat ik ben en dat ze weg rent...

 

Ik ben er wel op aan het oefenen, vandaar dat ze nu nog even aan de lange lijn gaat en dan over een paar weken mag ze ook los :) of eerder als ze netjes naar de fluit luisterd!

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Liz loopt vanaf dag 1 los! Zondag is ze meegeweest met de dalmatier wandeling op het strand! En als ik haar riep kwam ze!

Fietsen en steppen gaat hier pas vanaf 1 jaar gebeuren.. zou oook echt niet eerder beginnen;-)

Ze mag van mij ook best lang lopen maar ik let wel op! Niet op los zand.. geen trappen etc..

Ik heb ergens een leuk artikel over het lopen van een pup ik stuur hem je op fb :-)

honden page profiel MagdaMagda 3 doggies

honden foto van Magda

Bertus loopt ook vanaf 8 weken los ...juist zo jong mee beginnen dan blijven ze zeker nog bij je ...jij bent dan hun veilige houvast in de grote vreemde wereld ..en natuurlijk uitbundig belonen als hij komt als je hem roept . Bertus heb ik nu al zover dat hij met mij mee gaat als hij een groepje honden tegenkomt die hij heel leuk vind ....ik ben dan uiteindelijk toch belangrijker voor hem en gaat hij met mij mee 

 

 

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Ook Ziva liep hier vanaf dag 1 los. Verder werd ons vertelt dat als de pup los loopt je ipv 5-minuten regel aanhoud je 10 minuten kan rekenen. Ze kunnen dan zelf hun tempo te bepalen. Hier liep Ziva 1x per dag max 30 minuten. Maar dan was het wel zo dat in de tijd dat we stil stonden en met Kaleb met de bal speelde, dat zij moest blijven liggen. Dan kreeg ze toch een beetje rust :) Ook tilde ik haar op het moment dat ik het idee had dat ze moe werd. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Het bewegen ziet er trouwens heel makkelijk en soepel uit! Ze rent alsof ze nooit iets anders gedaan heeft   "

 Ja dat is het lastige. Het lijkt als of t probleemloos kan. Maar op de langere termijn is t niet goed voor ze. 

 

Los lopen kun je inderdaad beter nu al doen, op terreinen waar t ook kan. Dus geen auto's enzo in de buurt. Als ze nog jong zijn blijven ze van nature bij je, das veel makkelijker dan dat je t later aan moet leren. Vind je t toch eng? Hang er een hele lange lijn aan die je over de grond laat slepen. Bam je voet er op als t je te ver gaat.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik zou hem ook niet zoveel laten rennen....

als je een keer langer wil zou ik zorgen dat hij rustig wandelt of in draf

rechtlijnige bewegingen lijken me minder schadelijk dan dat wilde rennen

Zo hebben wij het tenminste gedaan :)

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Oke, maar Bruno was ook nooit aanhankelijk als puppy zijnde...hij rende er altijd vandoor ;-) wat als zij dat ook gaat doen? Ik ga donderdag maar eens proberen haar los te laten lopen in de fruit tuin, daar komt helemaal niemand :-)
Ik hang de 5 meter lijn eraan, voor de zekerheid!

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Je krijgt vast advies genoeg,maar wat een leuke foto van Charlie

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

" Je krijgt vast advies genoeg,maar wat een leuke foto van Charlie "

 inderdaad! Helemaal vergeten te zeggen, prachtige kleuren!! Om jaloers op te zijn

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hihi! Bedankt allebei! :-D ze is ook een fotomodel hoor O:-)

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

Met Lenne loop ik ook soms wat langer (ze is 11 weken). Ik hoorde trouwens op de hondenschool dat veel fysiotherapeuten de 1 minuut per week regel erg conservatief vinden en je, afhankelijk van de bouw van je hond makkelijk 3-4 keer die minuten kan lopen. Maar echt wetenschappelijk onderzoek daarnaar is er volgens mij niet

 

Als ik wat langer loop draag ik haar wel stukjes tussendoor, of houden we ook wat langer pauze. Je kan tijdens het lopen ook wat afwisseling doen met hersenwerkjes (een speeltje verstoppen, jezelf verstoppen). Ook oefen ik vaak met Lenne als ik met haar alleen loop (alle wandelingen door de wijk gaan hier individueel) op trucjes en commando's. Zit en blijf, af (daar heeft mevrouw alleen weinig zin in met die kou :)), touch, volgen, hierkomen. Vindt ze heel leuk om te doen.

 

Echt intensief bewegen moet je nog niet gaan doen hoor! Het lichaampje is nog zo kwetsbaar en met een combi van beweging en hersenwerk kom je er ook :).

 

Ik heb bij Lenne gewacht totdat ze een weekje bij ons was en naar haar naam luisterde voordat ik haar losliet. Ik maak het hierkomen heeeeeeel leuk. Ik ga rennen, springen, speeltjes gooien. Een andere keer geef ik een snoepje. Ook beloon ik aan de lijn aandacht met als gevolg dat (koekiemonster dat ze is) ze nu ook regelmatig los van de lijn even komt buurten voor wat lekkers. Voor Lenne is er op dit moment geen leuker commando dan "hier". Ze weet nooit wat ze krijgt maar het is altijd feest :). 

 

Ik zou "hier" eerst in huis aanleren en het dus echt super super leuk maken. Daarna buiten op een veilige plek en in een makkelijke situatie (dus niet mid spel met een anderer hond) en zo uitbouwen. Veel succes!

honden page profiel IreneIrene 3 doggies

honden foto van Irene

Nou, hier ook een energiebommetje hoor! Daarnaast vind ik het zelf ook gewoon leuk om lang te wandelen, dus voel me echt geremd door de puppytijden. Ik tel echt iedere keer af tot de volgende maand voorbij is en dan knal ik er gelijk 5 minuten achteraan. Wij lopen ook heus wel eens wat langer hoor, maar probeer wel op te letten dat dit niet te vaak gebeurd.

 

fietsen doen we niet, maar ben sowieso niet van plan dit met haar te gaan doen. Wel trek ik af en toe een sprintje. Maar dat gaat dan echt over de laatste paar meter naar huis. Dat vindt ze inderdaad heel erg leuk. Ik denk dat ik breitensport met haar wil gaan doen later. Dan moet ze 2,5 km kunnen rennen met mij. Dus oefen af en toe een stukje van 10 meter. Ik wil dit vanaf 1 jaar gaan opbouwen (gewoon samen intervaltraining doen, voor mezelf en haar tegelijkertijd opbouwen).

 

Wat ik vaak met haar deed was een kort rondje volgens de aanbevolen tijd en dan nog even spelen in de tuin of iets dergelijks. Kon ze daar zich nog even uitleven,lekker met mij spelen, misschien wat oefeningetjes. Dan in de bench om haar tot rust te dwingen, want ze kon echt doorgaan tot ze helemaal over haar toeren was. Inmiddels is dondersteen 6 maanden en neemt ze veel meer zelf haar rust.

 

Leuke (en intensieve) combi trouwens husky/border!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

In de meeste recente richtlijn 'bewegen bij pups' die ik laatst mocht zien (komt binnenkort in 'dier en arts' vakblad voor dierenartsen) staat 10 min/maand, 4-5x per dag. Dat wil dus zeggen voor 10 weken = 2,5 maand = 4-5x per dag 25 min wandelen.

 

dit voor pups van 2-8 mnd

 

In datzelfde stuk staat dat de 5 min regel niet is onderbouwd en dat de herkomst niet te achterhalen is

 

tevens advies om de pup op wisselend terrein te laten lopen en op te letten op vermoeidheidsverschijnselen. Dan wandelingen inkorten

 

fietsen aanleren vanaf 9 mnd.

 

ik mag het hele stuk (nog) niet delen helaas..... Wel interessant leesvoer. Ik zal vragen of het tzt openbaar neer kan worden gezet

honden page profiel IreneIrene 3 doggies

honden foto van Irene

" In de meeste recente richtlijn 'bewegen bij pups' die ik laatst mocht zien (komt binnenkort in 'dier en arts' vakblad voor dierenartsen) staat 10 min/maand, 4-5x per dag. Dat wil dus zeggen voor 10 weken = 2,5 maand = 4-5x per dag 25 min wandelen.
 
dit voor pups van 2-8 mnd
 
In datzelfde stuk staat dat de 5 min regel niet is onderbouwd en dat de herkomst niet te achterhalen is
 
tevens advies om de pup op wisselend terrein te laten lopen en op te letten op vermoeidheidsverschijnselen. Dan wandelingen inkorten
 
fietsen aanleren vanaf 9 mnd.
 
ik mag het hele stuk (nog) niet delen helaas..... Wel interessant leesvoer. Ik zal vragen of het tzt openbaar neer kan worden gezet "

 Goh, wat interessant. Ik hou me aanbevolen voor het artikel, zodra deze mag worden gepubliceerd.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

" In de meeste recente richtlijn 'bewegen bij pups' die ik laatst mocht zien (komt binnenkort in 'dier en arts' vakblad voor dierenartsen) staat 10 min/maand, 4-5x per dag. Dat wil dus zeggen voor 10 weken = 2,5 maand = 4-5x per dag 25 min wandelen.
 
dit voor pups van 2-8 mnd
 
In datzelfde stuk staat dat de 5 min regel niet is onderbouwd en dat de herkomst niet te achterhalen is
 
tevens advies om de pup op wisselend terrein te laten lopen en op te letten op vermoeidheidsverschijnselen. Dan wandelingen inkorten
 
fietsen aanleren vanaf 9 mnd.
 
ik mag het hele stuk (nog) niet delen helaas..... Wel interessant leesvoer. Ik zal vragen of het tzt openbaar neer kan worden gezet "

 

Interessant hoor, ik ontvang hem ook graag!

honden page profiel ALMALM 3 doggies

honden foto van ALM

" In de meeste recente richtlijn 'bewegen bij pups' die ik laatst mocht zien (komt binnenkort in 'dier en arts' vakblad voor dierenartsen) staat 10 min/maand, 4-5x per dag. Dat wil dus zeggen voor 10 weken = 2,5 maand = 4-5x per dag 25 min wandelen.
 
dit voor pups van 2-8 mnd
 
In datzelfde stuk staat dat de 5 min regel niet is onderbouwd en dat de herkomst niet te achterhalen is "

 

 

 

Dan doe ik het dus altijd al goed!  heb me ook nooit aan de 5 minuten regel gehouden.. leek me veel te weinig.... Ik liep gewoon hoeveel ze aankonden 

honden page profiel MagdaMagda 3 doggies

honden foto van Magda

"  

honden page profiel MagdaMagda 3 doggies

honden foto van Magda

" In de meeste recente richtlijn 'bewegen bij pups' die ik laatst mocht zien (komt binnenkort in 'dier en arts' vakblad voor dierenartsen) staat 10 min/maand, 4-5x per dag. Dat wil dus zeggen voor 10 weken = 2,5 maand = 4-5x per dag 25 min wandelen.
 
dit voor pups van 2-8 mnd
 
In datzelfde stuk staat dat de 5 min regel niet is onderbouwd en dat de herkomst niet te achterhalen is
 
tevens advies om de pup op wisselend terrein te laten lopen en op te letten op vermoeidheidsverschijnselen. Dan wandelingen inkorten
 
fietsen aanleren vanaf 9 mnd.
 
ik mag het hele stuk (nog) niet delen helaas..... Wel interessant leesvoer. Ik zal vragen of het tzt openbaar neer kan worden gezet "

 Goed om te weten!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"  Ja dat is het lastige. Het lijkt als of t probleemloos kan. Maar op de langere termijn is t niet goed voor ze. 
 
Los lopen kun je inderdaad beter nu al doen, op terreinen waar t ook kan. Dus geen auto's enzo in de buurt. Als ze nog jong zijn blijven ze van nature bij je, das veel makkelijker dan dat je t later aan moet leren. Vind je t toch eng? Hang er een hele lange lijn aan die je over de grond laat slepen. Bam je voet er op als t je te ver gaat. "

 

Dit vind ik dus wel link, ik zou altijd bij een pup werken met een lange lijn in de hand en die laten vieren. Een sleeplijn en dan 'bam' voet erop is wel een echte 'piekbelasting die tot blessures kan leiden. 

Trouwens ook bij een mens, onze instructrice vd hondenschool deed dat een keer op nat gras bij een hond die weg wilde rennen, heeft maanden last van haar knie gehad. 

 

En over van nature bi je blijven:s2 liep als pups los, veel belonen, bleven prima in de buurt, tot 6 mnd. Toen kon ik totaal uit zicht verdwijnen bij Spot maar de konijnenkeutels waren toch echt veel boeiender.... Shadow duurde dat iets langer, maar toch... Na een jaar trok meneer toch ook zijn eigen plan. Als ze eenmaal rennen houden ze ook niet zomaar weer op en de range waarin ze om je heen blijven wordt steeds groter. Da's grote nadeel van husky's. Nou is charlie een halve en je kunt mazzel hebben, maar ik zou zeke beginnen in een veilige omgeving. 

 

Ik weet niet of ik mijn volgende pup veel los zou laten, misschien juist wel heel veel aan (lange) lijn om ze eerste maar eens te leren dat we samen door het landschap bewegen.. 

honden page profiel MirMir 3 doggies

honden foto van Mir

heel offtopic:

maar wat een mooi hondje zeg!

Welk ras (of kruising) is het?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: voor het eerst geapporteert!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^