Tranchea collapsed - vernauwde luchtpijp. Medicijnen tegen het hoesten???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NPNP

Beste hondenliefhebbers,  

 

Onze bijna 13 jarige Maltezer Woepie hoest al 5 weken bijna continu, geen verschil als er wel/geen inspanning is. De eerste keer dat ik het 's avonds hoorde, had ik gelijk de volgende ochtend gebeld voor een afspraak en we konden 's avonds gelijk terecht. Volgens de da is zijn hart vergroot en heeft hij lekkende kleppen en sluiten deze dus niet meer naar behoren. Volgens hem kan er niet veel meer gedaan worden en is zijn hart eigenlijk op. Ik houd me altijd vast aan de uitdrukking: zodra leven lijden wordt, is sterven een gewin! Maar zolang Woepie nog plezier heeft ondanks dat vervelende hoesten/kokhalzen, wil ik hem nog niet opgeven.

 

Ondanks dat de dierenarts zei, dat ik er niks mee zou bereiken, ben ik gisteren toch naar een cardioloog in Gronau gegaan om nog een echo van het hart te laten maken. Woepie blijkt idd een ruisje bij het hart te hebben en een lekkende klep zoals de da vermoedde, maar dat zijn niet de oorzaken van het hoesten.  

Na de echto zijn er nog 3 foto's gemaakt en de oorzaak van het hoesten blijkt een vernauwde luchtpijp (collapsed tranchea) te zijn, dit komt wel vaker voor bij kleine hondjes. Volgens deze arts is daar eigenlijk ook niks aan te doen en zal het hoesten alleen maar erger worden (maar hij is geen specialist op dit gebied). Af en toe een ab kuur geven ook omdat hij kleine ontstekingen heeft op de hartklepjes. Nou heb ik gisteren natuurlijk al het één en ander opgezocht en ik zie dat er wel degelijk medicijnen gegeven kunnen worden om het hoesten te verminderen, waaronder hoestonderdrukkers. Geef Woepie al een paar dagen een kinderhoestdrankje tijmsiroop.

 

Woepie heeft geen vocht achter of in de longen dus de dosering Furosemide plastabletten kon enorm omlaag, de te hoge dosering kon de oorzaak zijn van af en toe omvallen. Daarnaast heeft hij nog Vetmedin gekregen en had van onze eigen da al Benakor. Toch blijf ik nog mijn vraagtekens houden...want als het hoesten alleen maar erger wordt, waarom hoest hij dan sinds vorig weekend minder? En Woepie heeft geen last van die andere symptomen alleen maar de hele dag door hoesten en regelmatig kokhalzen (nu dus iets minder) en het is zeer acuut ontstaan, vandaar dat ik dacht aan kennelhoest...Zie oa deze site voor meer info: http://www.dacmalpertuus.be/vrij.cfm?id=25

Wie of wie heeft hier ervaringen mee en kan tips geven vooral mbt medicatie!

 

Zolang hij nog vrolijk en wierig is, wil ik alles proberen (geen operatie hoor)....

Alvast bedankt.

 

Groetjes Nathalie

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb geen ervaring. Wel een artikel met ook suggesties voor medicatie. Maarrrrrr gezien er ook afwijkingen aan het hart zijn, kan je er niet zomaar vanuit gaan dat deze geschikt zijn voor jouw hondje. 

Ik zou zelf eerder geneigd zijn om naar mogelijkheden voor een stent te informeren bij een specialist. Liefst in een universiteitskliniek. 

http://www.animalmedcenter.com/faqs/category/tracheal-collapse-in-dogs

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik ben ook geen DA dus kan niet zeggen, haal dit of dat . 

 

Kan alleen maar vertellen hoe het hondje van mijn moeder het deed.

Nouchka een yorkje, 14 j , had ook trachea collaps soms, niet altijd. Soms ook een hele nacht hoesten...heel akelig om mee te maken. Ik weet niet wat juist de trigger was voor zo een aanval, maar het waren echt aanvallen.( Daardoor dus ook zwakker hartje) maar geen water op de longetjes.

 

Ik weet dat ze tegen dat kuchen cortisone tabletjes kreeg, een vierde van zo een tabletje. MEDROL en dat hielp , maar ja cortisone.....

 

En kalmeer drankje . Dat heb je van versch merken , babyhoestdrankje ? 

 

Zolang dit niet in combinatie is met water op de longen , is er nog mee te leven denk ik. Bij Nouchka toch....ze is 17 j geworden. 

 

Veel geluk nog met je hondje, het is erg als ze dat heeft begrijp het maar al te goed. 

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Mijn 1e hond heeft dit ook gehad op hoge leeftijd.

Het liet zich voor het eerst zien toen hij al 13 jaar was

Hij had overigens ook best een slecht hartje en kreeg daar medicatie voor.

Maar ook hij was een hond die nog heel graag leefde, maar het hoesten was wel erg zwaar erbij.

 

Wat bij hem het dragelijk maakte was een heel lage dosis prednisolon.

Afgebouwd tot het minimum, en daar bleef het hoesten mee beperkt tot een paar maal per dag en niet meer van die verstikkende hoestbuien.

 

Het is dan afwegen wat doenbaar is voor de hond

Toen onze hond 15 was en er ook wat vocht op de longen kwam hebben we hem laten inslapen, omdat vochtafdrijvers in combi met prednison waar hij extra van dronk, voor ons een grens was waar we niet overheen wilden, het was goed geweest.

 

Wij zijn er ook wanhopig van geweest maar de ultieme poging met de prednison heeft hem nog 1,5 jaar positief verder geholpen.

 

Sterkte ermee

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Medrol is prednison denk ik.

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

Mijn Jessy begon 4 weken geleden plots te hoesten.Was echt vreselijk.Hoesten en kokhalzen.Ik dacht dat er iets in haar keeltje zat.

De DA kon niks zien dus dacht aan een geïrriteerde keel.Jessy kreeg een hoestsiroop en een AB kuur.Bleek later ondanks dat ze daartegen was ingeënt kennelhoest te zijn.Heeft 14 dagen geduurd.

Misschien dat Woepie ook kennelhoest heeft?

Bij verwaarloosde kennelhoest kan het chronisch worden.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" Medrol is prednison denk ik. "

 

 

Ja, dat denk ik ook

Onze berichten kruisten elkaar denk ik 

Nathalie (Gast)

Bedankt voor de snelle reacties! De cardioloog zei dat ik met m'n eigen da verdere medicatie moest afstemmen ook omdat hij geen specialist is op dat gebied.. En verschilt per dier.  Tja..weer nr n andere specialist gaan? Zo blij je ook bezig ????

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Vandaar de universiteitskliniek, daar zijn als het goed is alle specialismen aanwezig. 

honden page profiel NPNP

@Ria: ik dacht dus juist eerst aan kennelhoest, de da dacht hier niet aan maar Woepie heeft wel een ab kuur voor de zekerheid gehad, missch nu nog een nasleep? Verwaarloosd lijkt me gek omdat ik de volgende dag al bij de da was..

 

@Wendy: ga echt niet meer aan een operatie op deze leeftijd denken, daarnaast zitten er te veel risico's aan deze operatie. De cardioloog zei gister zelfs nog dat een collega die deze operaties zelf uitvoert, dit niet bij zijn eigen hond zou laten doen...zegt genoeg dus...

 

 

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Wij zij. 1x bij een specialist geweest, een kno arts voor honden die een scopie van de neus en luchtpijp heeft gemaakt, om te zien of er niet ergens tumor zat of een lelijke ontsteking, omdat de hond soms groen mee ophoestte.

 

Dat was niet het geval en daarbij hebben wij het ook gelaten.

Om het wat bot te stellen; een hond overlijdt uiteindelijk ergens aan.

Trachea collaps is er daar 1 van, de luchtpijp is dan gewoon niet goed meer.

 

Wij hebben toen op aandringen van onze eigen da, die een enorme zwak had voor onze dappere dodo, toch de prednison geprobeerd, als allerlaatste, en we werden verrast over hoe het de kwaliteit van leven voor de hond enorm verbeterde. Maar dat was ook echt het laatste.

 

Uiteindelijk was hij helemaal 'op', en was het goed geweest.

Heerlijke dappere opgewekte hond, en zo hebben we hem ook nog kunnen laten gaan. 

 

Sterkte ts met de afwegingen en eventueel nog in te zetten behandeling

honden page profiel RomyRomy

honden foto van Romy

Hoi Nathalie
Ik ben afgelopen vrijdag met Sammie foto's wezen maken omdat zij zoveel hoest en kokhalst
Sammie heeft het vooral als zij water drinkt en blij is
De uitslag is het zelfde als Woepie vernouwde luchtpijp met slijm ophoping
Niet veel aan te doen pretnisonkuur gekregen helpt niet echt
Ze is er niet echt ziek van maar ik vind het zelf zo zielig als ze zo hoest
Ik ga morgen nog even terug naar de DA voor kontrolle
Ik ben benieuwd

honden page profiel NPNP

Ahhh wat sneu voor Sammie!!!!

Hoe oud is zij???

 

Mijn da wilde geen prednison geven, nou ja..als ik er op sta, doet hij het wel, maar hij zegt dat dat geen zin heeft..

Nou ben ik sinds vorige week zaterdag maar eerst begonnen met Pulmitranq: http://www.sensipharm.nl/huisdieren/pulmitranq-honden.htm in de hoop dat dat de hoest wat kan verminderen...Het is ieg natuurlijk dus probeer dat eerst liever natuurlijk.

en voor de ouderdom: http://www.sensipharm.nl/huisdieren/geria-comfort-hond.htm

 

Hoorde/las veel goede recenties over deze chinese kruiden, vandaar dat ik het toch wilde proberen!

 

Houd je me op de hoogte??

 

Groetjes Nathalie

 

 

honden page profiel NPNP

@Goja: snap wel wat je bedoeld hoor...

De da waar ik met mijn Brit ben geweest voor een terugkerende darmprolaps, adviseerde mij om naar Utrecht te gaan voor eventueel een operatie..Nou dat vind ik te ver gaan, gezien zijn leeftijd wil ik hem dat niet meer aan doen en de kans op complicaties is groot.

 

Het hoesten is vervelend (ook voor onszelf om te horen), maar gelukkig raakt hij niet in paniek en is hij nog steeds super wierig, speels, eet en drinkt goed...

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik wordt er altijd erg verdrietig van als leeftijd wordt aangevoerd als een reden om een probleem niet meer aan te pakken. 

Ik heb er bij mijn vorige hond geen enkele keer spijt van gehad dat ze geopereerd is. Het heeft elke keer een verbetering van haar welzijn opgeleverd. 

Ik heb ook de indruk dat er nog veel teveel dierenartsen zijn die dingen liever achterwege laten omdat zij daar zelf de kennis niet voor in huis hebben en niet willen verwijzen. Mijn hond is meestal door een specialist geopereerd (zowel bij toeval als expres) mbv een anestesioloog voor een gepaste narcose. 

honden page profiel RomyRomy

honden foto van Romy

Ik weet niet hoe oud Sammie is ik heb haar 5 jaar en ze was ongeveer 6 zeiden ze toen maar ik heb mijn bedenkingen O-)
Vanavond bij de DA geweest hij heeft nog even geluisterd ze heeft nog wel een beetje moeite met ademhalen maar lang zo erg niet als in het begin van de week dus pillen helpen wel een beetje
Ik heb nog gevraagd of er nog meer opties zijn maar hij zegt een operatie komt ze waarschijnlijk niet eens door
Wij hebben echt een hele fijne DA en hij zou het zeker doen als het haalbaar zou zijn
Ik ben benieuwd of het gaat helpen bij Woepie
Bij veranderingen laat ik het hier weten


honden page profiel NPNP

Wendy: jij kunt daar wel verdrietig van worden, maar ik vind dat je wel reëel moet zijn en de voor- en nadelen van een operatie moet afwegen, de ene operatie is de ander niet natuurlijk.. Waar is jouw vorige hond aan geopereerd en hoe oud was zij?

De cardioloog waar ik met Woepie ben geweest, zei dat een vriend van hem die operaties van die tranchea collaps uitvoerde, maar hij zei dus ook dat die bewuste arts zelf zei dat als het zijn eigen hond zou zijn, hij dit soort operaties bij hem niet uit zou (laten) voeren - gezien de grote kans op complicaties. Daarnaast staat op diverse sites van specialisten dat deze operaties enkel uitgevoerd worden bij jongere honden (als ik me niet vergis tot 8 jaar) en Woepie wordt volgende maand 13.

 

honden page profiel NPNP

Gelukkig dat het al beter gaat met Sammie!!!!

Welke dosering Prednison heeft Sammie gekregen??

Ik heb Woepie maandag weer even mee naar de dierenarts genomen en hij hoorde voor het eerst, dat hij langer achter elkaar hoestte..Bloeddruk was verhoogd, dus de dosering plastabletten is weer verhoogd. Donderdag moet ik terugkomen en ga dan naar de andere da in de praktijk omdat ik weleens benieuwd ben, hoe hij hier tegen aankijkt, zal ook weer Prednison voorstellen, maar hoop nog steeds dat de chinese kruiden hun werk gaan doen....

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

7 jaar melklijstresectie en ovh

8 jaar melklijstresectie

10&11 jaar  oog eruit

12 jaar longkwabresectie

15 jaar grote tumor uit buik

 

Elke operatie door een specialist, elke keer goed resultaat. 

Een slechte prognose is niet hetzelfde als puur op basis van leeftijd niets meer doen. En er zijn helaas ook dierenartsen die niet goed op de hoogte zijn van wat er (nu) kan of niet verwijzen als iets wel kan, maar zij dat niet doen.

 

Ik geloof zelf pas dat narcose niet kan als de specialist anestesiologie me dat vertelt. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

11 jaar volledig wegnemen baarmoeder van klein hondje 1 kg

 

.......ja er zijn vele goed gelukte operaties op hoge leeftijd.  Maar enkel als ze voor de rest geen problemen hebben denk ik toch.

 

Mijn klein yorkje heeft nog nadien nog 1,5 jaar gezond geleefd.

honden page profiel NPNP

Oké dat zijn dus allemaal andere operaties dan ivm een tranchea collaps.

Ik zeg toch niet dat ik het risico te groot vind ivm zijn slechte hart (wat natuurlijk ook niet bevordelijk is) maar ik heb het over de grote kans op veel complicaties na de operatie aan de tranchea collaps.

Hij ervaart er nu geen hinder van en ik moet er niet aan denken dat hij na een operatie er wel last van krijgt...

honden page profiel RomyRomy

honden foto van Romy

Ik kan me voorstellen dat je die operatie niet aan durft met woepie ik doe het ook niet met Sammie
Het gaat nu aardig goed met haar en ze eet en drinkt goed
En ik ben toch van mening dat mijn DA weet waar hij het over heeft
Laat je geen schuld gevoel aanpraten jij doet wat jij het beste vind voor woepie toch
Bij Sammie werkt de dierenartsPrednisolon 5mg een tablet per dag goed dus ik ben al heel tevreden

honden page profiel RomyRomy

honden foto van Romy

Helaas de medicijnen werken niet meer bij Sammie ze begind zelfs in huis te plassen
Ook krijgt ze een opgeblazen buikje ze word echt dikker ben al gestopt met de prednison
Ze word er niet beter van
Ga Morgen maar weer naar de DA :'(

honden page profiel NPNP

Ahhh wat sneu voor Sammie :-( en voor jou natuurlijk ook!!!

Hopelijk kan de da morgen wat voor jullie betekenen!!

 

Met Woepie gaat het juist wel een stuk beter..Hij hoest nauwelijks meer...Dus dan zal het ook wel geen tranchea collaps zijn!! Hij heeft nog wel een te hoge bloeddruk, maar daar lijkt hij ook geen hinder van te ondervinden. Hiervoor heeft hij ook medicatie gekregen..Bloeddrukverlager maar op de verpakking staat dat het een antidepressiva is...Maar goed, het werkt..

Jij geeft Sammie ook Furosemide toch? Geef je er dan ook een stukje banaan bij? Dit is om de nieren te beschermen!! - de laatste update stond in mijn andere topic.

 

Heel veel sterkte met Sammie en houd je me op de hoogte??!!!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ach Sammy toch, dik buikje ? Water waarschijnlijk , is niet goed.

Soms is het genoeg en kunnen ze niet verder , begrijp dat dan ook , al doet het vreselijk veel pijn om te beslissen 

 

wat een miserie alweer......  Alvast veel sterkte  .

honden page profiel NPNP

Ben je al met Sammy bij de da geweest???

Dosis Furosemide verhogen of zit ze al aan de max??

 

Persoonlijk vind ik het pas genoeg, als het diertje geen lol meer in het leven heeft en het dus geen hondwaardig bestaan meer heeft..

 

Woepie heeft door de verhoging van de Furosemide ook weleens een ongelukje gehad waardoor wij wisten, dat we hem nog een keer extra uit moeten laten, of 's nachts de wekker zetten..Nu wordt hij ook 's ochtends voor mijn vriend naar het werk gaat, extra uitgelaten.. Tja..aanpassen en extra werk, maar nog geen reden om afscheid te nemen..

honden page profiel RomyRomy

honden foto van Romy

Ik ben bij de DA geweest en we zijn gestopt met de pretnison haar buikje word al minder dik
Hoesten is nog steed het zelfde benouwd ook
en ja Anny en Lance ik hou haar goed indegaten ik ben het met je uitspraak eens
Maar zo als het nu gaat denk ik daar nog maar niet aan

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Daar denken we zelfs heel t komende 2016 nog niet aan 

 

goed dat t buikje minder dik is, hou altijd maar Medrol ofzo bij de hand .

 

 

honden page profiel RomyRomy

honden foto van Romy

Helaas heb ik Sammy in moeten laten slapen
Anders was ze gestikt ze had een gezwel aan haar luchtpijp waardoor die dicht gedrukt werd
Heb haar toch nog helemaal opnieuw laten onderzoeken het ging echt niet meer

honden page profiel rianne rianne

honden foto van rianne

Heel veel sterkte met het verlies van je dierbare hondje.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^