Hond naast de fiets, hoe aanleren? tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Nu de dagen korter worden en het lastiger word om na het werk nog een lange boswandeling te maken, heb ik bedacht dat ik Noa beweging wil gaan geven door met haar te gaan fietsen.

 

Maar mijn vraag is: hoe hebben jullie dit jullie hond aangeleerd?

Ik heb gister een klein rondje geprobeerd en ze blijft heel netjes naast de fiets. Ook wanneer ik een bocht rijd, loopt ze netjes mee! Het enige probleem is dat ze zo hard wilt! Ik hoef niet eens te trappen, jij trekt me voort en wil alleen maar harder en harder. Ik neem aan dat dit te veel belasting op haar is en ze gewoon rustig mee moet lopen ipv trekken? Hoe hebben jullie dit aangepakt?

 

Ook loop ik normaal met een gentle leader. Kan ik deze gebruiken bij het fietsen of kan ik dan beter alleen de halsband gebruiken?

 

bedankt voor de info alvast!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

ik neem even aan dat je profiel foto niet recent is, Noa is nu toch bijna anderhalf? Of vergis ik me daarin?

 

Het trekken aan de fiets.. het nadeel is dat ze zo scheef wegtrekken en dat is wel nogal belastend voor rug en achterhand (trekt ze trouwens via de lijn of heb je een springer oid? ) Daarnaast lijkt het me best een kluif om een jonge enthousiaste lab in toom te houden naast de fiets als je haar volle vaart laat gaan. 

 

Ik heb zelf liever dat de mannen draven naast de fiets, trekken mag voor de step of voor de fiets (maar ik heb dan ook trekhonden). 

 

Daarnaast zou ik bij fietsen een tuig gebruiken, geen halsband en zeker geen GL tenzij je bv de springer aan het tuig vast maakt en de GL alleen gebruikt om controle te houden. Maar dan nog, stel dat ze ineens wat ziet als jullie veel vaart hebben komt er alsnog een forse klap op de nek. ik zou daar erg voorzichtig mee zijn. 

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Ja Noa is nu bijna 1.5 jaar oud. Ik heb even gewacht met fietsen totdat ze oud genoeg was

 

Ik heb haar nu nog aan de riem om aan te leren. Die springer wil ik wel aanschaffen, maar was bang dat ik dan minder controle heb. 

Ik heb haar gisteren steeds proberen af te remmen en op een gegeven moment trok ze minder. Alleen als ik haar dan echt laat gaan, gaat ze in volle vaart.

Een tuig is een goed idee!

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

En heeft iemand dan een tip wat voor tuig ik het beste kan gebruiken?

honden page profiel Katrien GhesquiereKatrien Ghesquiere

Hallo, met mijn hond gebruik ik ook altijd een tuigje, waar ik een stevige zwarte elastiek (het type waarmee je een vrachtwagenzeil vastmaakt, of een stuk oude fietsband) aan vastmaak, daaraan maak ik de leiband vast. Dit om eventuele schokken op te vangen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik heb het zelf eens voorgehad dat ik links naast een paaltje reed en de hond nam het rechts, dat was even schrikken maar in dat geval krijgt je hond toch geen schok zoals wanneer hij rechtstreeks met het tuig aan de leiband zou hangen.

Verder is het commando 'fiets' heel erg handig, naar analogie met 'voet': leer hem rechts naast je achterwiel te komen zitten zodat je hem gemakkelijk kunt vasmaken. 

Ik laat mijn hond wanneer hij zijn overtollige energie in galop wat kwijt is, ook altijd draven. Dat kunnen ze het langste volhouden, het is de meest economische gang. Als je langere tochten maakt, zal ze vanzelf wel haar ritme vinden. Wel altijd regelmatig ( en dan bedoel ik echt min. om het half uur) laten drinken en niet gaan fietsen bij warm weer, maar dat zijn dingen waar je zelf al was opgekomen denk ik. 

 

Veel plezier, mijn hondt vindt het geweldig!

honden page profiel Katrien GhesquiereKatrien Ghesquiere

Ik gebruik een heel simpel, goed passend tuigje met een ring op de rug. Hij heeft nog nooit schuurplekjes o.i.d. gehad. De bedoeling is dat de druk op de borst komt en niet op de nek om nare ongevallen te vermijden. 

honden page profiel MBXMBX

honden foto van MBX

Ik ben nu net met m'n jongste begonnen met fietsen. Ik heb haar eerst de commando rustig en stoppen aangeleerd. Dit had ik de eerste keer niet en ze zette de sprint erin en stoppen deed ze niet meer. Was echt een avontuur om weer te kunnen stoppen haha.

Wel fiets ik met halsband om want zij heeft er een handje van om ineens van me af te rennen dus als ze een tuig om heeft dan heb ik echt 0,0 controle meer en dan vlieg ik er zo achteraan haha.

 

Eerst moet ze altijd een heel stuk in draf naast de fiets lopen maar op een gegeven moment mag ze van mij vol gas, dit houd wel in dat ik moet trappen voor mn leven om net zo hard als haar te gaan omdat ik niet wil dat ze met halsband om trekt.

En ik ben erachter dat ik haar vooral niet moet belonen als ze netjes naast loopt want dan zet ze dr volle gas weer aan en scheurt ze weer weg. Zo ben ik afgelopen zaterdag bijna 4 keer onderuit gegaan haha.

 

Over een tijdje als ik haar wat meer onder controle heb dan doe ik dr een tuig om en dan mag ze wel stukken gaan trekken.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Ik volg met veel interesse want ik wil met Bailey ook gaan fietsen... heb nu een paar keer met haar gefietst... mevrouw kan dan niet normaal doen...  Ze rent als een gek (ik hoef ook niet te trappen).

 

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Ik gebruik een Manmat fietstuig

http://www.cooldogs.nl/logivert/index.php?item=&action=page&group_id=10000012&lang=nl

Onverslijtbaar en stevig, maar je moet even kijken of de pasvorm voor jouw hond goed is. Als j een slanke lab hebt, kan het best wel, is het een wat bredere, dan misschien beter naar een ander soort tuig kijken. 

 

Wat ook handig kan zijn is een tuig met ook een borstring: dan maak je de springer vast aan de haak op de rug en een extra lijntje aan de borstring voor meer controle 

 

BVhttp://www.actievehonden.com/p/tuigen-en-harnassen/tuigen-en-harnassen/ruffwear-front-range-harnass/1405

 

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Noa is een ranke Labrador (echt een werkhond) dus dat zal wel moeten lukken.

Die 2e die je noemt ziet er ook erg leuk uit (niet geheel onbelangrijk haha en in het roze )

 

Hebben jullie ook iets van zichtbaarheid? Een reflecterend jasje of lampjes omhangen?

honden page profiel MBXMBX

honden foto van MBX

" Noa is een ranke Labrador (echt een werkhond) dus dat zal wel moeten lukken.
Die 2e die je noemt ziet er ook erg leuk uit (niet geheel onbelangrijk haha en in het roze )
 
Hebben jullie ook iets van zichtbaarheid? Een reflecterend jasje of lampjes omhangen? "

 Als ik in de avonden fiets wel, dan doe ik lampjes op mn fiets, verder geen jasje oid. Voor Xena niks want die is wit dus valt sowieso wel op en ze loopt aan de binnenkant dus ze moeten eerst mij aanrijden willen ze bij haar komen haha.

honden page profiel MirMir

honden foto van Mir

Nog een aanvullend tipje:

Voor de duidelijkheid gebruik ik bij mijn hond een tuig met een ringetje op de borst (voorkant). In het begin kon ik daarmee net wat duidelijker zijn als we een bocht door moesten (links of rechts). Inmiddels kent hij de stemcommando's, maar toen nog niet. 

 

 

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Hmm...

 

nu nu wil ik een foto hier plaatsen van een nieuw tuigje. Heb het voor elkaar gekregen deze in mijn profiel te plaatsen, maar krijg het niet voor elkaar om hem hier neer te zetten..

dus voor de foto: zie profiel 

 

Net et even mee gefietst en merk wel dat ik wat minder controle had. Aan de zijkanten zitten ook 2 haken, dus toen de riem aan die ringen vast gemaakt. Toen ging het al een stuk beter. En leuk dat ze het vind! Werd helemaal enthousiast toen ze de fiets alleen al zag! Hopelijk krijg ik wel snel wat meer controle!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

flitsend tuig ! 

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik heb de bovenstaande reacties niet allemaal gelezen, dus weet niet of het er bij staat. 

wat ik deed met mijn hond was eerst lopen naast de fiets. Hond aan de ene kant, ik aan de andere kant zodat ze kon wennen aan de fiets. Daarna ben ik gaan fietsen ( met tuig) en als ze te hard ging (galop) stopte ik meteen. Dit vond ze niet leuk want wilde door, na een tijd heeft ze het door. Zodra ik het commando rustig geef, gaat ze draven. af en toe als ik JA zeg, mag ze een stukje in galop :) 

Anoniem (Gast)

misschien een goedkope tip;

Zelf een (bv) anwb/aldi lichtgevend vestje over je jas aan op de fiets.

(goedkope oplossing en goed zichtbaar)

Volgende forumvraag: Grote honden regio Eindhoven?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^