Steralliseren veranderd gedrag?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mauricemaurice

honden foto van maurice

Ik heb een teefje van 9 weken een mechelse herder. Ik ben niet van plan om ermee te fokken dus ik wil graag in de toekomst overwegen om haar na de eerste loopsheid te laten steralliseren alleen zij de fokker tegen mij dat haar gedrag helemaal omslaat.. Ik heb er geen ervaring mee dus ik zou graag jullie mening willen!

 

bedankt alvAst

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

lees je eerst eens in in de castratie of steriliseren van je teefje, bovenaan hier op het forum, encyclopedie, aanklikken en dan bij medisch kijken, naar castratie feiten en fabels, lees je in.


wanneer je dan toch besluit om de hond te castreren, wacht er mee tot ze volledig is uitgegroeid en gesetteld is, 2 loopsheden achter de rug heeft, als je hond volwassen is, uitgegroeid gesetteld is, dan is de gedrags verandering nihiel...

en een gezonde loopsheid daar hoef je je hond niet voor te castreren, vandaar lees je heel goed in en neem dan een goed besluit.

honden page profiel mauricemaurice

honden foto van maurice

Bedankt voor je reactie! Ik ga het gelijk doen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bedankt voor je reactie! Ik ga het gelijk doen. "

 



ben niet tegen castratie, maar als het echt niet nodig is, loops hoort bij een teefje. goed inlezen en dan maak je een betere keuze. dierenarts vertellen je wel de voordelen maar niet de nadelen, niet alle dierenartsen zijn voor castratie, maar de meeste wel.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Bij onzekere/reactieve teven raden ze sterilisatie of castratie vaak af. Ze zeggen dat er een relatief grote kans is dat een onzekere/felle teef nog feller kan worden na sterilisatie of castratie.

Het lastige is dat er weinig 'wetenschappelijke' artikelen hier over te vinden zijn, maar persoonlijk heb ik er voor gekozen om mijn dames intact te laten.

Bij gewone, stabiele honden die goed ik hun vel zitten/zaten heb ik eigenlijk zelf nooit gehoord of meegemaakt dat gedrag dusdanig omsloeg..
Wel kan het zo zijn als je haar laat casteren of sterilliseren na de eerste loopsheid dat ze toevallig dan in de pubertijd zit rond die periode, dan kan een hond sowieso wat 'lastiger' zijn

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Bijdrage van Schilder over gedragsverandering na castratie.

http://www.uu.nl/SiteCollectionDocuments/DGK/DGG/Proceedings%20boek%2019-3-09.pdf

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik denk dat dit bij elke hond verschilt. Mijn herder is niet veranderd. Ofja.. Een beetje. Ze is véél vriendelijker tegen andere honden, nogsteeds even speels of misschien wel meer en kan nu goed loslopen en kat geen andere teefjes meer af. Ik heb er alleen maar voordelen van gezien :) 

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Mijn onzekere Kyra is gelukkig juist wat zekerder geworden! Natuurlijk niet alleen door sterilisatie!
Het verschilt per hond of ze veranderen of niet, dat valt niet van tevoren te voorspellen. Als je teef geen problemen heeft tijdens of na de loopsheid zou ik het zelf niet laten doen.
Ik heb mijn jongste teefje laatst wel laten steriliseren, maar dat is omdat ze mijn hulphond is en tijdens de loopsheid mag ze dan niet mee en bij schijndracht, dan kan ze ook niet mee. Anders had ik het zeker niet laten doen.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Ik merk juist dat teven wel feller worden na castratie.
Maar dat is natuurlijk ook weer per teef verschillend.
Ik ben zelf niet zo voor castratie, maar het is jou beslissing wat je wilt.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ik merk juist dat teven wel feller worden na castratie.
Maar dat is natuurlijk ook weer per teef verschillend.
Ik ben zelf niet zo voor castratie, maar het is jou beslissing wat je wilt. "

 

Dat ligt er inderdaad aan per teef. Alle bij onze teefjes zijn gesteriliseerd en zijn alle bij een stuk vriendelijker naar teven. Ook onze vorige was na haar sterilisatie een stuk vriendelijker. 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Ik ken niet één teef die feller is geworden na castratie. Die van mij ook niet. Überhaupt geen verschil hier eigenlijk.

Wel hoor ik regelmatig over incontinente teefjes door castratie. Toch iets om over na te denken.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"   loops hoort bij een teefje.  "

 Gedekt worden hoort ook bij een teefje...

 

Hier altijd geholpen teven, nooit geen problemen gehad met karakter.

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Ik zou als je haar wilt laten castreren pas na 2 jaar doen als ze volledig is uit gegroeid. 

Maar goed ik en zie een hoop teven en heb zelf een geholpen teef en die is incontinent en ze is een stuk pittiger in gedrag maar wel goed te bewerken. Nu ken ik 2 teven die staats gevaarlijk zijn.  Zijn met 6 maanden geholpen en de ene is toevallig ook incontinent.  De meeste teven die ik ken zijn wel echt een stuk pittiger geworden. 

Ik zeg niet dat je het helemaal niet moet doen maar ik zou haar echt helemaal uit laten groeien en naar het karakter kijken en dan beslissen of je der laat helpen ja of nee.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Moest ik zeker weten niet fokken met een teef, ik liet haar zeker castreren, teveel ellende met intacte teven op oudere leeftijd.

 

Ik denk zelf dat ik het op vroege leeftijd zou laten doen, voor een eerste loopsheid.

 

Pro's en contra's opzoeken en je eigen idee vormen, je niets laten opdringen ;)

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Mijn teefje heb ik laten castreren op 9 maanden i.v.m. gespleten loopsheid. Anders had ik haar ook zeker willen laten helpen. Ik ken teveel verhalen van teven met baarmoederontstekingen, ook met nare afloop. Voor de castratie was het een beetje felle tante, maar dat kan ook goed haar pubergedrag zijn geweest. Nu is het de meest sociale, lieve en relaxte hond die ik ken. Ze is nu 6,5 jaar en tot op heden nog niet incontinent. 

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Sasha is gecastreerd na haar eerste loopsheid. Die timing was  op aanraden van de dierenarts.

(Zou het risico op kanker verminderen als je het na de eerste, maar voor de tweede loopsheid deed.) Nu was dat niet mijn voornaamste reden om haar te laten castreren, maar qua timing heb ik me dus wel laten beïnvloeden. 

Sasha komt uit het asiel en in de adoptievoorwaarden stond dat zij geen puppy's mocht krijgen. Daardoor wilde ik haar zo wie zo laten castreren, alleen heb ik het wat vroeger gedaan dan ik eerst dacht.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Ik ken niet één teef die feller is geworden na castratie. Die van mij ook niet. Überhaupt geen verschil hier eigenlijk.
Wel hoor ik regelmatig over incontinente teefjes door castratie. Toch iets om over na te denken.
  "

 

Ik wel. Later heb ik een onderzoek en een afstudeerscriptie gelezen. Het schijnt dat als je voor de 1e loopsheid en net na de 1e loopsheid de grootste kans hebt dat ze feller worden. Na de 2e loopsheid ook nog behoorlijk en na de 3e loopsheid zou je teef hetzelfde qua felheid blijven als dat ze normaal ook is. In de praktijk blijkt dit echt te kloppen. 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Sasha is gecastreerd na haar eerste loopsheid. Die timing was  op aanraden van de dierenarts.
(Zou het risico op kanker verminderen als je het na de eerste, maar voor de tweede loopsheid deed.) Nu was dat niet mijn voornaamste reden om haar te laten castreren, maar qua timing heb ik me dus wel laten beïnvloeden. 
Sasha komt uit het asiel en in de adoptievoorwaarden stond dat zij geen puppy's mocht krijgen. Daardoor wilde ik haar zo wie zo laten castreren, alleen heb ik het wat vroeger gedaan dan ik eerst dacht. "

 

Alleen de kans op mamatumoren. Je verhoogd juist de kans op botkanker. Zeker bij honden die daar al gevoelig voor zijn zoals bv leonbergers. Lees op internet de lijstjes eens. De lijst met nadelen van sterilisatie en castratie is vele malen langer dan het lijstje voordelen.

 

Nu zou ik heus mijn hond wel laten helpen hoor, maar alleen als het medisch gezien noodzakelijk is. Dus stel dat ik een teef zou hebben en deze schijnzwanger raakt van haar loopsheid, dan vind ik dat een medische reden.

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Ik heb me laten adviseren door mijn DA, ik zeg niet dat die alwetend is. Feller? Als in agressief? Neen, dat is ze niet, nooit geweest ook.

Ik woon in een straat die uitkomt op een kanaal, loslopende honden kom je hier regelmatig tegen en ik had toen een buurvrouw die haar hond gewoon alleen op wandel liet gaan. Tenzij je continu je teef bewaakt, niet echt een omgeving waar je met een gerust hart je intacte teef even in de tuin laat spelen. Wilde ook niet een kooi van mijn tuin gaan maken, dus geopteerd voor castratie.

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

Sooki wordt momenteel (letterlijk) gesteriliseerd :s

Ik heb bij mijn vorige hond heel lang getwijfeld omdat ik het in eerste instantie onnatuurlijk vond en ook uit angst voor veranderingen in gedrag en uiterlijk.

Nu moet ik zeggen dat Jolie er nog steeds goed uit ziet, geen verschil, ze is nu altijd zichzelf (werd flauw tijdens loopsheid) en veel gelukkiger (lijkt toch zo). Ze is gesteriliseerd op 2 jaar omdat ik zo lang getwijfeld heb.

Sooki is nu 1 jaar en 1 maand. Ik kan het u laten weten of ik volgende week gedragsveranderingen zie, omdat het dan nog vers in mijn geheugen is :-)

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Het enige wat ik hier gemerkt heb is dat ze tijdens loopsheid en schijnzwangerschap niet meer in zak en as met haarzelf zit.
Hier heeft ze totaal geen last meer van gelukkig.

 

Verder heeft ze nu wel een castraatvacht..is constant haren verliezen.

Met een keer extra kammen is dat ook opgelost.
Het heeft wel even langer geduurt omdat narcose voor een vachtverandering kan veroorzaken en het werd ook nog winter richting de lente.
Dus dat was dubbel hard verharen...LOL

Een goede borstel en stofzuiger lossen veel problemen op.

 

Verder...heb ik qua ander gedrag weinig veranderd.
Eventueel ander gedrag kan je met positief trainen of door clickertraining en veel gedult er weer makkelijk uitkrijgen.

 

Qua urineverlies? Dat is totaal achterhaald.
Vaak gebeurd dit omdat de staart van de hond voor de sier verkort of totaal verwijderd werd.
Dit zorgt ervoor dat de rugzenuw beschadigd word en daardoor kan de blaas niet altijd goed sluiten.
Maar zit die staart er gewoon helemaal eraan, is de kans daarop bijna nihil.

(Ik heb het over de staart verwijderen voor de ''fokstandaart'''' en ik heb het niet over staarten die vanwegen echte medische redens zijn weggehaald)

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

"  
Ik wel. Later heb ik een onderzoek en een afstudeerscriptie gelezen. Het schijnt dat als je voor de 1e loopsheid en net na de 1e loopsheid de grootste kans hebt dat ze feller worden. Na de 2e loopsheid ook nog behoorlijk en na de 3e loopsheid zou je teef hetzelfde qua felheid blijven als dat ze normaal ook is. In de praktijk blijkt dit echt te kloppen.  "

 

Dat is wel interessant. Jamie is op haar 2e geholpen die was toen al zeker drie keer loops geweest dus bij haar klopt het inderdaad ook. 

Ga het ook eens bij het pension in de gaten houden als er een teefje geholpen wordt. 

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

" Ik heb me laten adviseren door mijn DA, ik zeg niet dat die alwetend is. Feller? Als in agressief? Neen, dat is ze niet, nooit geweest ook.
Ik woon in een straat die uitkomt op een kanaal, loslopende honden kom je hier regelmatig tegen en ik had toen een buurvrouw die haar hond gewoon alleen op wandel liet gaan. Tenzij je continu je teef bewaakt, niet echt een omgeving waar je met een gerust hart je intacte teef even in de tuin laat spelen. Wilde ook niet een kooi van mijn tuin gaan maken, dus geopteerd voor castratie. "

 

ik snap dat je je da vertrouwd maar ik wil er wel aan toevoegen dat in de opleiding tot DA in de 6 jaar tijd maar 1 blok hondengedraglea word gegeven en dit vaak vanuit de wolf is. ik ken een hoop dierenartsen maar ik ben eerlijk als ik zeg dat ze vrijwel geen verstand hebben van hondengedrag en wat daar invloed op heeft 

honden page profiel JessJess

Off topic: Ik zie een aantal keer voorbij komen dat mensen spreken over castratie bij een teefje. Dat is best... knap! ;)

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

" Het enige wat ik hier gemerkt heb is dat ze tijdens loopsheid en schijnzwangerschap niet meer in zak en as met haarzelf zit.Hier heeft ze totaal geen last meer van gelukkig.
 
Verder heeft ze nu wel een castraatvacht..is constant haren verliezen.
Met een keer extra kammen is dat ook opgelost.Het heeft wel even langer geduurt omdat narcose voor een vachtverandering kan veroorzaken en het werd ook nog winter richting de lente.Dus dat was dubbel hard verharen...LOL
Een goede borstel en stofzuiger lossen veel problemen op.
 
Verder...heb ik qua ander gedrag weinig veranderd.Eventueel ander gedrag kan je met positief trainen of door clickertraining en veel gedult er weer makkelijk uitkrijgen.
 
Qua urineverlies? Dat is totaal achterhaald.Vaak gebeurd dit omdat de staart van de hond voor de sier verkort of totaal verwijderd werd.Dit zorgt ervoor dat de rugzenuw beschadigd word en daardoor kan de blaas niet altijd goed sluiten.Maar zit die staart er gewoon helemaal eraan, is de kans daarop bijna nihil.
(Ik heb het over de staart verwijderen voor de ''fokstandaart'''' en ik heb het niet over staarten die vanwegen echte medische redens zijn weggehaald) "

 

mag ik vragen waar u dat stukje over urine verlies vandaan heeft?

ik heb laatst ergens gelezen dat het schrikbarend is hoe vaak het voorkomt maar dat dierenartsen er niet aan willen omdat het een hormoon kwestie is.

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

" Off topic: Ik zie een aantal keer voorbij komen dat mensen spreken over castratie bij een teefje. Dat is best... knap! ;-) "

 nee hoor castratie is weg halen, steriliseren is ergens een knoopje in leggen.

bij de teef worden de eierstokken weggehaald en soms de baarmoeder dus is het castratie

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

" Off topic: Ik zie een aantal keer voorbij komen dat mensen spreken over castratie bij een teefje. Dat is best... knap! ;-) "

 

Wat is daar knap aan? Zo heet dat nou eenmaal.

honden page profiel JessJess

Sorry sorry mensen zo had ik het niet begrepen, omdat er in het topic zelf gesproken wordt over steriliseren!

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

"  
Ik wel. Later heb ik een onderzoek en een afstudeerscriptie gelezen. Het schijnt dat als je voor de 1e loopsheid en net na de 1e loopsheid de grootste kans hebt dat ze feller worden. Na de 2e loopsheid ook nog behoorlijk en na de 3e loopsheid zou je teef hetzelfde qua felheid blijven als dat ze normaal ook is. In de praktijk blijkt dit echt te kloppen.  "

 

Maar eigenlijk als ik dit zo nog eens lees.. Als de hond nog zo jong is, is het karakter nog niet 'stabiel'. Hoe weet je dan of de teef niet ook feller was geworden wanneer ze niet gecastreerd was?

Een volwassen hond is stabiel van gedrag dus vrij logisch dat dat niet veranderd.

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ik zou als je haar wilt laten castreren pas na 2 jaar doen als ze volledig is uit gegroeid. 
Maar goed ik en zie een hoop teven en heb zelf een geholpen teef en die is incontinent en ze is een stuk pittiger in gedrag maar wel goed te bewerken. Nu ken ik 2 teven die staats gevaarlijk zijn.  Zijn met 6 maanden geholpen en de ene is toevallig ook incontinent.  De meeste teven die ik ken zijn wel echt een stuk pittiger geworden. 
Ik zeg niet dat je het helemaal niet moet doen maar ik zou haar echt helemaal uit laten groeien en naar het karakter kijken en dan beslissen of je der laat helpen ja of nee. "

 

Vaak castreren mensen de teef zodat ze bijvoorbeeld geen baarmoeder ontsteking of kanker krijgen. Na 2 jaar heeft dat helemaal geen nut mer. Als je de hond 3 maanden voor, of na de eerste loopsheid castreert is de baarmoeder nog zo jong dat ie zal verwijderen en geen ontsteking of kanker meer kan veroorzaken. Als je het pas na een jaar of 2 doet, doe je het puur zodat het geen nestje krijgt. De ziektes kan ze dan alsnog krijgen. 

 

Werd mij in ieder geval zo verteld hoor.. Verder weet ik er weinig van af haha :) 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Vraagje mbt sanofor
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^