Crematie, in hoeverre is dit betrouwbaar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel C.C.

honden foto van C.

Ik weet niet in welke categorie ik dit moet plaatsen. Afscheid en memoriam, oudere hond...overig? Het mag verplaatst worden als dit verkeerd staat.

Natuurlijk wil ik er niet aan denken dat ik op een dag afscheid moet nemen van mijn stuk voor stuk geweldige hondjes al ontkomt niemand aan de dood.
Omdat ik hier liever over nadenk wanneer ik 'nuchter' ben, dan pas wanneer ik kapot ben van verdriet ,denk ik af en toe over de mogelijkheden en welke mogelijkheid mij het beste gevoel geeft.

Ik dacht dat mijn besluit vast stond, het apart laten cremeren en de hond daarna ophalen en dat in een mooie urn. Maar toch vraag ik mij af... hoe betrouwbaar is zo'n crematorium? Krijg je 100% wel jouw eigen dier terug en geen restjes van een ander? Het valt niet echt te controleren en vind het best wel veel geld voor die onzekerheid. Kan iemand mij gerust stellen? Of is mijn wantrouwen terecht?
Ik moet erbij zeggen dat ik hier dus geen ervaring mee heb, en daarom mijn vraag stel aan mensen die hier meer van weten. Heb tot nu toe mijn dieren altijd ergens begraven.

honden page profiel Naomi van BreeNaomi van Bree 3 doggies

honden foto van Naomi van Bree

Je kunt erbij blijven totdat de hond in de oven gaat. Daar kun je ook zien dat alleen jou hond gecremeerd wordt op dat moment.

honden page profiel C.C.

honden foto van C.

Ja dat had ik ook begrepen. Maar heb gelezen dat je af en toe wel wat langer moet wachten op het as+urn. En vroeg me af of daarin geen fouten worden gemaakt . Dat ik straks niet de kat van de buren terugkrijg in plaats van wat as van mijn eigen hond.

Blijf dit een moeilijk onderwerp vinden hoor pwfff.... Hoop dat ik de definitieve keuze voorlopig nog niet hoef te maken.

honden page profiel Naomi van BreeNaomi van Bree 3 doggies

honden foto van Naomi van Bree

Op de plaats waar wij onze honden hebben laten cremeren was de oven niet eens groot genoeg voor meerdere honden, dus wij hebben ons hier ook nooit druk over gemaakt. Daarnaast hebben wij gewacht totdat we onze hond weer mee konden nemen en daarom alles gezien!

honden page profiel C.C.

honden foto van C.

Bedankt voor jouw reactie :-) Wat fijn dat alles zo duidelijk en snel kon gaan. Onzekerheid kun je in zo'n situatie echt niet gebruiken.

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes 3 doggies

honden foto van DogsWithLoes

ik volg dit even want ik zou Rori ook graag willen laten cremeren als ze ooit overlijd (hopelijk pas over een jaar of 10)

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo 3 doggies

honden foto van Menno en Elmo

Ik had destijds gewoon vertrouwen in de mensen die met liefde en vakmanschap hun beroep uitoefenen.

Wij hebben een crematorium van goede naam en faam uitgekozen, dat gooien ze heus niet te grabbel.

De urn die je meekrijgt zit echt wel gewoon jouw hond in, hoor.

 

honden page profiel CharissaCharissa 3 doggies

honden foto van Charissa

Nooit overnagedacht, hier vertrouw ik gewoon op dat mijn dieren ook echt in de urn zitten.

Helaas kon ik er niet heen, eigenlijk maar goed ook zou me toch te heftig zijn.

 

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

Ik heb Loki 2 weken geleden laten cremeren. Van tevoren gaven ze de tijd door, ze wilden ook nog wel een sms sturen op t moment van cremeren. Dat hoefde voor mij niet, maar t gaf me wel t gevoel dat ze er goed mee bezig waren.

 

Vertrouw je t niet, dan kun je er bij blijven.

honden page profiel Angela KastelijnAngela Kastelijn 3 doggies

Hoi, ik heb een huisdier begraaf en crematie centrum.

Ik kan alleen vertellen hoe het bij ons gaat.
Je krijgt je eigen as terug. ( volgens mij kan een crematorium hier in geen fouten maken als je een slechte naam krijgt ga je failliet )
Bij ons is er een mogelijkheid om aanwezig te zijn tijdens de crematie. dan kan je het gehele proces zien als je wilt.
Niks moet. de meeste willen alleen de oven zien voor en na de crematie om te kijken of het wel klopt.
Als u niet aanwezig bent gebeurt er niks anders dan als je wel aanwezig bent. Alleen kan het zijn dat de oven op gesplitst wordt tot 2 ruimtes. Wij hebben ook 2 deuren dus zal het as nooit door elkaar gehaald kunnen worden.

Bij ons kan je ook vooraf een keer langs komen om te kijken.
we hebben geen geheimen.
Wel afspraak maken ivm met ander mensen.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Wij hebben (helaas) nu 3 honden moeten laten inslapen (op leeftijd, dus het hoort er ook echt gewoon bij) en alle 3 zijn ze individueel gecremeerd. Je moet ergens op vertrouwen he, zo'n bedrijf is in 1x zijn naam kwijt (en dus ook zijn bestaansrecht) als er mee gesjoemeld wordt, dus ik ben daar ook nooit 1 seconde vanuit gegaan.

 

Punt van vertrouwen, maar dat moet je af en toe in het leven ook durven hebben.

 

Wij mochten ook mee tot de oven, maar dat hoeft van mij dus echt niet.

We brengen onze honden zelf in het crematorium, en dan kan je nog heel even rustig afscheid nemen (of lang, net wat je wilt waarschijnlijk) 2 dagen later staat de urn klaar.

 

 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik hou niet van cremeren en zal dat dus ook niet met mijn dieren doen, maar ik heb er wel over gelezen, al weet ik niet meer of dat nu voor mens of dier was. Ik mag er hopelijk vanuit gaan dat dat proces hetzelfde is. Wat ik had gelezen is dat ze elk overleden persoon/dier een nummer geven. In het as doen ze een briefje met dat nummertje zodat je altijd kunt controleren of het jouw dierbare is die je mee krijgt.

 

Hier in het topic lees ik dat je alles kunt zien en het dier mee krijgt. Ik had juist gelezen dat je niet alles mag zien omdat botten niet tot stof verbrand word. Dat gaat door een molen. Omdat dat niet fijn zou zijn om te zien, mag men daar niet bij aanwezig zijn, maar ook niet op het moment dat het dier/mens de oven in gaat.

Wellicht is dit verschillend per crematorium.

 

Ik had verder nog gelezen dat ze zo veel mogelijk elk as stukje opvegen en in de urn doen, maar dat dit niet 100% kan. Ik neem aan dat ze dan ook niet 100% kunnen garanderen dat er geen stofje van een mens of dier bij zit dat niet van jou is.

honden page profiel Sandra, Mecx en Fenne.Sandra, Mecx en Fenne. 3 doggies

honden foto van Sandra, Mecx en Fenne.

In oktober 2012 en februari 2014 zijn mijn hondjes gecremeerd.

 

Dat was 100% betrouwbaar. 

Eerst mochten we nog afscheid nemen. 

Daarna zijn ze naar de oven gebracht en ook daar mocht je mee naartoe.

 

Zelfs het moment dat ze in de oven gaan mag je bij blijven als je dat aan kunt 

Je ziet dan dus dat jouw hondje echt de enige is.

 

Je kunt ook wachten tot het voorbij is ( als de grootte van je hond het toe laat) en krijgt de as direct mee.

Die is nog wat warm dus je bent wel echt zeker dar het jouw hond is.

 

Het is natuurlijk geen plek waar je graag komt maar ik ben heel blij met dit crematorium.

Heel vertrouwd en met een goed gevoel. 

honden page profiel MYRIAMMYRIAM 3 doggies

honden foto van MYRIAM

hoi heb een paar maanden geleden mijn oudje van 14 af moeten geven . :'(.ik heb alles zelf gedaan. heb afscheid genomen, in de oven gelegd de deur mocht ik dichtdoen, oven aangezet. en gewacht tot de oven goed branden en toen ben ik gegaan en volgende dag ben ik hem gaan ophalen. heb er alle vertrouwen in dat mijn hond in de koker zat. en de over moet zeker een paar uur afkoelen voordat er een nieuwe inkan. dus geloof echt wel dat ik mijn hond heb meegehad . en voordat ik de hond erin legde heb ik in de oven gekeken en die was schoon. en zo zal ik van al mijn honden afscheid nemen. alles wat ik zelf kan doen, wil ik ook zelf doen en krijg ik hier ook de kans voor .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

daar kan je bij blijven, je dier wordt opgebaard, en als er geen tijd is gaat je dier de koeler in, is het zover, dan kan je wel degelijk zien of je dier de oven in gaat, en je kan dan ook kijken of je dier wel alleen gaat.

wil je dat niet, niet leuk om dat te zien, zal je vertrouwen erin moeten hebben, zelfde als bij mensen, daar sta je ook niet met je neus op de oven.

hier mijn honden allemaal gecremeerd, de eerste is lang geleden, daar was in niet bij, de volgende honden ben ik er bij gebleven. tot de oven brand, het duurt wel drie uur voor het klaar is.

honden foto van Het zoveelste showprofiel voor adverteerders

Ik heb dit ergens in België laten doen, logisch want ik woon daar.

 

Ik had reeds op voorhand gebeld om te informeren, en het crematorium stond open voor eigen wensen van de cliënt.

 

Ik was de eerste 's ochtends die langskwam voor een crematie, dus had ik de zekerheid dat er bij de 'resten' van Yamalle haar lichaam totaal geen andere assen bij zouden zitten achteraf. Ook heb ik haar zelf in de oven geplaatst, en de oven in werking gezet. Dit was nodig voor mijn persoonlijk rouwproces.

 

Ik had geen eerdere ervaringen met crematoria, maar ik zou desbetreffend crematoria zeker aanraden, zonder twijfel, indien men mij het vroeg.

 

Indien interesse kan ik altijd de naam, adres, en website van het crematorium via een pb doorsturen.

 

Het beste alvast, en lieve groet.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ik heb gelukkig een grote tuin.....vind dat dan te verkiezen boven crematie. 

Hij ligt al serieus vol 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Voor zover ik weet en mijn eigen ervaring is dat er heel nauwkeurig en respectvol word omgegaan met het lichaam. Je kunt zelf kiezen of je gaat voor een crematie met andere dieren tegelijk of individueel (laatste kost uiteraard meer). Je krijgt bericht wanneer het gebeurd is en vrij snel het as.

Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan of alles wel gaat zoals ze zeggen. Ik vond het allemaal goed geregeld en had er vertrouwen in. Nog steeds, ga er vanuit dat er serieus word omgegaan met dit soort zaken.

gast (Gast)

hallo C,

buiten het cremeren om heb je er ook wel eens over nagedacht wanneer je de hond helaas door ziekte en of ouderdom in moet laten slapen waar dat te doen????

Wij hebben de laatste keren de dieren arts thuis laten komen zodat de hond in eigen omgeving rustig in kon slapen.

1 x heeft de dieren ambulance de hond opgehaald. (op een afgesproken tijd)

daarna hebben wij de volgende hond  samen  weg gebracht dan heb je nog meer de tijd voor je zelf en de andere huisdieren om thuis afscheid te nemen.

Wij hebben (buiten dat het echt erg verdrietig was) het wel heel bijzonder gevonden hoe elk dier op zijn of haar wijze afscheid neemt.......van de hond of kat.(of een enkele juist niet...het was over... de natuur?)

Ik hoop het nog lang niet mee te maken maar als het helaas zover zou zijn en de mogelijk is het om thuis te doen dan zullen wij het zeker doen.

En daarna de hond of kat naar het crematorium brengen.

en later de as ophalen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Wat heb ik het makkelijk dan, het maakt mij niet uit hoe de hond gecremeerd wordt, zolang die maar niet naar de destructie gaat. Dus ik kies altijd voor groepscrematie, hoef ik me ook geen zorgen te maken. Nou ja, tenzij ze achter je rug om toch naar de destructie gaan, maar daar geloof ik dan weer niet in. Einde bedrijf als men daar achter komt.

Anoniem (Gast)

Wij hebben onze kat apart laten cremeren en toen ik de as bekeek zag ik haar gebroken tandje (als zwervertje gebeurd) tussen de rest van de as.

Dus ik neem aan dat het wel betrouwbaar is.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ik zou nooit een dierenambulance mijn hond laten meenemen om daarna te euthanaseren.....het gedacht alleen al

en thuis kan je ALTIJD de DA laten komen . 

Je moet het aankunnen, je moet als je van je hond houdt. 

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

Eens Annie. En toch kan dat niet altijd. Hier wilde de dierenarts niet komen omdat t weekend was. Ik heb toen maar gewacht tot na t weekend, maar dat voelde niet goed. Loki had verschrikkelijke pijn.

 

Een volgende keer zou ik dat anders doen. En ja, dan maar met de dierenambulance.

honden page profiel MarletMarlet 3 doggies

honden foto van Marlet

Oei, daar zeg je wat... Had ik nog niet op die manier over nagedacht. Mijn lieve Hitam is in Naarden gecremeerd. Ik ga er van uit dat het echt haar as is, wat nu in de urn zit... De meneer daar nam echt de tijd voor ons, vroeg hoe ze was geweest en waaraan ze overleed... We hadden 't ook nog over zijn eigen honden... Tja, zegt niks natuurlijk, maar ik had er wel een OK gevoel bij...

honden page profiel FamkeFamke

honden foto van Famke

Onze honden liggen allemaal op een huisdierenbegraafplaats.

Prachtige plekjes en deze worden door de beheerder onderhouden.

 

We hebben altijd gezegd dat we onze honden wilden begraven maar niet in eigen tuin ( tenzij je zeker weet dat je er altijd wilt/kunt blijven wonen).

 

Nu hebben ze een plekje naast elkaar ... geweldig.

( menig mensenbegraafplaats kan een voorbeeld nemen aan de toegankelijk en de mooie plekjes, midden in het natuur, omringd door prachtige bomen en planten.)

 

Larixhof te Wilhelminaoord

http://larixhof.nl/

honden page profiel C.C.

honden foto van C.

@ Iedereen, Bedankt voor de reacties. Heb nu ook een wat beter beeld bij alles :-) .
@ Myriam, gecondoleerd met jouw hondje. :(
@ Gast. Als ik een van mijn honden in zou moeten slapen, dan laat ik dat het liefst thuis doen in de omgeving waar hij/zij zich het veiligst voelt.
@Angela, bedankt voor de uitleg.


honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Hoe gaat dat met een dierenambulantie dan ? Mag je meerijden , desnoods in je eigen auto naar de plaats waar ze je dier naartoe brengen ? 

 

Wat heeft een dierenambulantie dan vóór op je eigen vervoer gebruiken. Dat je dier ook herkent aan de geuren etc, en zo naar een DA van wacht rijden ? 

 

Ik zie het nut van een dierenambulantie eerder bij een ongeval op de weg ofzo. 

Verbeter me als ik het verkeerd zie 

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

" Hoe gaat dat met een dierenambulantie dan ? Mag je meerijden , desnoods in je eigen auto naar de plaats waar ze je dier naartoe brengen ? 
 
Wat heeft een dierenambulantie dan vóór op je eigen vervoer gebruiken. Dat je dier ook herkent aan de geuren etc, en zo naar een DA van wacht rijden ? 
 
Ik zie het nut van een dierenambulantie eerder bij een ongeval op de weg ofzo. 
Verbeter me als ik het verkeerd zie  "

 Er zijn mensen, zoals ik, die geen vervoersmogelijkheid hebben. Dan kan de dierenambulance ook inspringen, tegen een aardige betaling. En ja, je mag dan meerijden. Maar ik kan me voorstellen dat dat plaatselijk verschilt.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Normaal gesproken gingen we met onze eerste hond Freya met de tram naar de dierenarts. Alleen toen ze echt te ziek werd, de laatste 2 dagen dus, belden we de dierenambulance. Die komen voor, en je mag gewoon met dier en al achter in een speciaal vervoersgedeelte. Denk aan een dubbele cabine, dat idee. We werden ook gewoon terug gebracht, al moet je dan soms even wachten. Maar ach, vooruit.

 

De tweede keer, toen het inslapen was, gebeurde hetzelfde. Alleen ging Freya toen afgedekt op een brancard achterin. We tekenden voor crematie bij de dierenambulance en kregen later van een crematorium een berichtje dat hond Freya op die en die datum gecremeerd was. Technisch gezien is een complot met het crematorium natuurlijk mogelijk, maar goed...

 

Voor zo'n dierenambulance ritje betaal je wel iets, met korting als je lid bent, maar ach... En ik moet zeggen, het is wel zo veilig. Toen ik Chico had laten inslapen en terug naar huis reed ging dat niet zo vloeiend als normaal.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Ik heb voor mijn overleden honden gekozen voor groepscrematie en uitstrooiing door het crematorium.

 

Een uur nadat ik het lichaam van mijn vorige hondje - een Cavaliertje - bij het crematorium gebracht had, werd ik gebeld en werd mij verteld, dat zij tezamen met een Cocker Spaniel, een katje en een cavia was verbrand. Mijn Cavalier was een sociaal hondje en groepscrematie paste bij haar.

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: piept veel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^