Jonge hond hangt aan de oudere hond... Waarom???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Hoi iedereen!

 

Even een vraagje. Ik heb twee Duitse herders, Diesel van bijna 9 jaar, en Senna, van bijna 2 jaar.

Senna heeft de rare gewoonte om aan Diesel te gaan hangen als Diesel ergens achteraan rent. Wanneer we een bal/steentje/tak willen gooien, is Diesel meteen helemaal gefocust op het voorwerp, en Senna is helemaal gefocust op Diesel. Zij kijkt niet eens naar het speeltje en hapt Diesel in haar flanken, poten en nek. Niet hard, alleen even happen. Diesel boeit het helemaal niks, want die is geobsedeerd door het speeltje. 

Wanneer het speeltje dan gegooid wordt, gaat Diesel erachteraan en Senna rent tegen Diesel aan om weer te gaan happen. Maar het vervelende hier is; tijdens het rennen gaat ze vaak aan Diesel hangen. Ze bijt dan in d'r nek en gaat er echt aan hangen (voorpoten komen soms los van de grond).

Diesel snauwt soms even als ze het vervelend vindt, maar doet er zelf niet veel aan. In het begin dachten we dat ze het zelf wel op zou lossen als Senna haar pijn deed, maar Diesel is altijd zo gefocust op speeltjes, dat ze zich er waarschijnlijk niks van aantrekt als het wel pijn doet.

Nu is het oude vrouwtje met de dag krakkemikkiger aan het worden en heeft ze steeds vaker last van haar poten, dus eigenlijk willen niet meer dat Senna dit doet. Maar naar correcties luistert ze niet. Zoals Diesel gefixeerd is op de speeltjes, is Senna gefixeerd op Diesel. Ze horen ons niet eens meer...

 

Heeft iemand tips voor hoe we dit zouden kunnen afleren? Want van een wandeling in het bos moet Diesel al een paar dagen bijkomen, laat staan zo'n etterbak die dan aan haar gaat hangen, en Senna wordt er ook niet lichter op...

honden page profiel ..Nadine&Denzel....Nadine&Denzel..

honden foto van ..Nadine&Denzel..

Geen balletjes of stokken gooien als je met twee honden loopt. Laat ze maar lekker zo lopen zonder er teveel mee bezig te zijn. Eventueel kun je de honden een keer even apart uitlaten en dan kun je balletjes en stokken gooien voor je wat oudere herder, zo heeft ie geen last van de andere herder. 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Waarom het gebeurd vraag ik me ook af.. het gebeurt hier namelijk ook.. de jonge turkse herder van net 1 hangt in de norder collie van 7 deze vind het eerst ook niet erg maar je merkt dat hij het na een tijdje wel vervelend gaat vinden en snauwt ook af, maar dat vind de jonge hond juist leuk... dusben nu begonnen met foei, haar stafwoord. Beginnen te zeggen niet superboos ofzo.. maar ze weet wat foei betekent en luisterd er ook naar en doet het sukken mknder! Rent er nig wel gewoon acgteraan, maar dat is geen probleem. 

Sorry voor de evt. Typefouten..

en ik hoop dat je er iets aan hebt!

Lavina

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

drijf-drift heeft dit.

is een onderdeel van het jagen

 

je zou kunnen overwegen om schapen met haar te gaan oefenen.

daar leer je ook waneer je hond dus NIET mag drijven.

dus de drift mag ze lekker uitleven als het mag, maar ze zal ook leren waneer het niet gepast is.

 

een andere snelle oplossing is je hond een muilkorf omdoen.

nee, geen snuitje, maar een goet passend muilkorf waarbij de mond wagenwijd open kan, je hond gewoon water kan drinken, maar het net van de muilkorf voorkomt bijten.

je hebt ze ook van stof wat minder zwaar is voor de bek van je hond, maar net zo goed beschermd aangezien je hond alleen herder-drift heeft en overduidelijk geen bijter is.

 

de muilkorf is de snelle oplossing, maar natuurlijk is het altijd beter om daarbij ook te gaan trainen om het drijf-bijten eruit te krijgen.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Heel herkenbaar, Thalia doet dit ook bij Gruul. Het gaat bij ons gelukkig steeds beter. De dingen die we onder andere doen is Thalia corrigeren met stem (dus uh!) Vaak zien we ook aan Thalia wanneer ze dit wil gaan doen dus kunnen we het vaak voor zijn. Luistert ze naar een aantal keer nog niet dan mag ze even aan de riem en mag Gruul zelf spelen. Ook laten we Gruul soms aan de riem zodat Thalia leert om zich alleen ook te vermaken. Het gaat steeds beter maar we zijn er nog niet. Ook luistert Thalia voor geen meter naar de snauw die Gruul haar geeft. Gruul is hierdoor ook minder gaan rennen. Soms wissel ik het ook af. Dan Thalia 5 minuten los en dan Gruul. Sommige wandelingen hoeven we niet meer te corrigeren en sommige wandelingen zijn een ramp. Maar we boeken vooruitgang en we weten wanneer Thalia Gruul lastig gaat vallen dus we kunnen er goed op in spelen.

Ze kunnen ook lekker samen rennen en samen met een stok in hun bek rennen zonder problemen, ik heb dit wel aangeleerd. Gruul en Thalia rennen op de stok af, Thalia gaat vervelend dus Gruul stopt met rennen, Thalia pakt de stok. Dan hoef ik alleen maar tegen Gruul te zeggen pak de stok en ze zijn samen met de stok aan het rennen zonder in de nek te happen en de aandacht van Gruul te willen hebben.
Samen rennen mag van mij maar in de nek van Gruul bijten mag buiten niet. In huis mogen ze zo wel spelen van me maar buiten niet.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

schiet me ineens een idee naar binnen wat wel leuk lijkt

 

leer je hond het komando ''kijk hier''.

in combinatie met klikker.

 

oefen dit eerst tijdens de wandeling en roep op de meeste maffe momenten ''kijk hier'' gelijk klik en koekje.

(als je ze allebei tegelijk heb, leren ze het nog sneller en ook van elkaar)

als dit eenmaal goed doorgedrongen is, ga ook dit comando geven tijdens het rennen achter elkaar aan.

je ziet dat je hond in zijn drift raakt, net daarvoor roep je snel ''kijk hier''.....als ze het doen over een grote afstand is het helemaal feest.

 

op die manier raken ze mischien wel in drift, maar ze blijven een halve ''ahum'' luisterend oor naar jou houden.

 

het is even trainen, maar de volhouder zal winnen.

 

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Bedankt voor jullie reacties!

Nadine, niks meer gooien is hier helaas geen oplossing. Het klinkt waarschijnlijk heel raar, maar het kan echt niet. Als ik zeg dat Diesel geobsedeerd is, bedoel ik dat letterlijk en in een extreme vorm. Diesel móét echt iets vasthebben, anders wordt ze onrustig en soms zelf zo gefrustreerd dat ze het gaat uiten op andere honden.

En de honden worden hier maar heel weinig ''echt'' uitgelaten. Wij wonen vrijstaand met alleen akkers om ons huis heen. Dus overdag gaan we gewoon een stukje het land op met de honden en in de avond worden ze uitgebreid uitgelaten. En regelmatig gaan we lekker met ze het bos in voor de afwisseling.

 

Lavina, apart hè? Dat meerdere honden die rare tik dan hebben... Maar Senna trekt het zich gelukkig wél aan als Diesel snauwt, ze ziet het niet als een spelletje.

Alleen het corrigeren werkt bij die van mij dus niet, omdat ze spontaan doof zijn :p

 

En Sasja (als dat je eigen naam is, kwam er niet achter :p ), het op die manier afleiden heb ik ook al eens geprobeerd met een speeltje (omdat ze meer gefocust zijn op speeltjes dan op eten), maar ze horen en zien allebei echt niks als ze in die drift zitten... Ik denk dat Senna het niet eens meer zou merken als ik er opeens vandoor zou rennen...

Maar dat drijven is misschien wel een goed idee! Ik wil eigenlijk sowieso weer iets gaan doen met Senna (heb haar training gedaan toen ze een pup was, gewone puppycursus en één vervolg training). Zat destijds zelf aan speuren te denken.

Denk je dat speuren ook zou werken? Aangezien het allebei mentale uitdagingen zijn. Of werkt alleen drijf-training in dit geval??

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

ik zou zeggen...probeer het.

mischien kan het op die manier de drift een beetje veranderen.

 

mischien is het ook wel een leuk spelletje om eerst een paar koekjes op julie land te verstoppen en dan de honden los te laten dat ze het mogen zoeken.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

En doorbreken door Senna aan een lijn te  houden terwijl je iets voor Diesel gooit zodat de niet achter Diesel aan kan gaan? En dan elk ander gedrag belonen? 

 

Mijn heren doen het bij elkaar ook en Shadow tackelde Spot echt. Achteraf vind ik dat ik daar eerder op in had moeten grijpen, dat is nl geen leuk spelen, dat is lomp of onbeheerste expressie van jacht. Dat is immers ook wat honden doen als ze op een grote prooi jagen en ergens moeten ze toch leren dat je dat niet met soortgenoten doet... 

Nu kan ik Shadow daar wel uit halen met een UHUH en evt even aanlijnen. Hij hoort me nog wel en hoort ook meteen dat ik het meen 

 

 

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Dat doen ze hier ook, ze doen maar.  Ze regelen het onderling wel als er eens een tand een beetje té diep in het vel gaat.

Mijn jongste hond liep als pup zelden met zijn poten op de grond...die hing meestal in het nekvel van de oudere reu te hangen. 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Je zegt dat je oudste hond wat moet vasthouden. Geef hem dan gewoon een bal in zijn bek zonder die weg te gooien. Dan ben je zoals ik het lees ook van de situatie af. Daarbij is het rennen achter ballen juist belastend voor de gewrichten door de plotselinge bewegingen die ze maken.

Volgende forumvraag: hondje huilt vooral de avond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^