slim? hond op de bank laten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HelgeHelge

honden foto van Helge

Nee dat gaat er hier ook niet in hoor, omdat mama t zegt. Ja, toen ze nog heeeeeeeeel klein waren. Onderdanige kinderen gingen aan mijn deur voorbij. Ik heb ze niet hoor. Zou ik ook niet willen trouwens. 

 

Maar ik begrijp je punt, ben t er alleen niet meer eens. Gewoon duidelijk zijn, niets meer en niets minder. Wanneer is iets een privilege? Das maar net wat je afspreekt met elkaar. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

http://www.moniquebladder.nl/blog/2011/12/14/wat-bepaalt-hoe-honden-reageren-ten-opzichte-van-ons/

http://www.moniquebladder.nl/blog/2011/03/22/dominantie-het-wordt-tijd-voor-verandering/

 

Roedelleden weten op basis van ervaring hoe de ander reageert in bepaalde situaties en daar houden ze in hun sociale gedrag rekening mee. Die reactie kan per geval en per context van elkaar verschillen en daarom kun je ook niet spreken over een vaststaande hiërarchie binnen een groep honden die met elkaar

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

". Het simpelste voorbeeld is wel de rangorderelatie tussen  moeder en kind waarbij de moeder dominant is en het kind onderdanig. 
  "

 Uhm, hoe zie jij dit? Moeder dominant kind onderdanig? Heb je zelf kinderen?

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker

honden foto van Anne

Je bepaald zelf wat er in je huis gebeurd en hoe je het wilt hebben.

 

Bij ons gaat alles gewoon gemoedelijk door elkaar en we vinden het gezellig dat de honden bij ons op de bank komen liggen.

 

We vinden het leuk als ze allemaal om ons heen en onder de tafel liggen als we aan het eten zijn, voor ons geen probleem maar nogmaals, dat bepaal je zelf!

 

We hebben in de keuze van onze banken wel voor banken van leer gekozen, die zijn wat meer 'hond proof' , zand en haren zijn zo weg met de stofzuiger en een vochtige doek erover en ze zijn weer als nieuw!

 

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" moeder dominant? probeer het maar eens uit bij de gemiddelde puber.  "

 Hihi ;). Ik doelde er meer op dat ook in onze 'mensenwereld' rangorde's e.d. bestaan en dat die niet per definitie verkeerd hoeven te zijn ;). 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Dobber leeft toch alleen buiten dacht ik? Of vergis ik me?

Hoe kan je dan ervaring hebben met honden die slapen op de bank?

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik zie nu dat er ook andere reacties waren, sorry. 

 

@ Helge: gaf het richting Luz ook al even aan, maar wat ik probeerde duidelijk te maken is dat bij ons mensen ook regels bestaan en dat er ook onderlinge verschillen en rang bestaan. Directeur en werknemer, moeder en kind, lerares en leerling etc. Alleen noemen we het bijvoorbeeld 'ouderschap' (moeder en kind) maar je zou het ook als 'rangorde' kunnen lezen. Alleen aan dat laatste hangt hier op HP een hele vieze geur, terwijl het woord an sich alleen betekent dat niet iedereen gelijk is. Veel mensen denken dat het daarom gepaard gaat met slaan en schoppen van de hond, en dat is dan weer jammer... Want ik zal de laatste zijn die zegt dat je op zo'n manier überhaupt een goede band met je hond krijgt.

 

@ Suzanne: ik ben het met je reactie eens, behalve vanaf het stukje 'daarom'. Ik geloof nl. wel dat honden onderling leren wat voor de ander belangrijk is en daar rekening mee houden in hun gedrag, maar ik denk dat je daar niet uit af kunt leiden dat bij honden geen hiërarchie is. Ik denk dat conflictvermijding in een roedel erg belangrijk is, pas als iets heel belangrijk is voor een hond (in de linken die je noemde staat 'resources'), is hij bereid om eventueel een conflict aan te gaan. Een hond die zichzelf hoger inschaalt dan ander met wie hij op dat moment communiceert, zal ook eerder bereid zijn om zich op zijn hoge positie te beroepen door bijvoorbeeld te grommen ('let op, ik sta hoger dan jij en als het moet kan ik je corrigeren'). Juíst het feit dat er in een echt roedel niet zo veel conflicten zijn, komt omdat ze weten waar ze staan in die betreffende 'gemeenschap' en wat ze aan elkaar hebben. Rangorde dus... En die posities kunnen verschillen per samenstelling in de roedel. In een roedel maken ze ook gebruik van elkaars talenten, ik zag ooit een docu waarbij een ranglagere wolf de leiding nam bij de jacht. Echter, de jacht werd niet eerder ingezet dan dat de ranghoogste daar het initiatief voor nam. Dat de ranglagere de leiding nam, kwam omdat die de beste jager was in de groep. Maar het verandert niks aan de positie van die wolf (of hond ;)) in het geheel van rangen en standen. Een directeur kan een manager als plaatsvervanger aan laten stellen als hij zelf erg druk is, maar de directeur blijft 'ranghoger', ook al heeft de manager nu een belangrijkere taak gekregen.  Omdat het kan lijken dat rangen en standen verschillen per situatie en activiteit of zelfs afwezig zijn, is het nog niet zo... 

 

On topic: persoonlijk zou ik deze hond nog niet op de bank laten. Hij is nog te kort bij TS, er is nog geen echte band ontwikkeld en de hond gaat heel erg waarschijnlijk nog aftasten waar hij staat en wat zijn rechten en plichten zijn in de nieuwe roedel. Ik geloof gewoon niet dat het handig is om een hond waar je nog niet echt op afgestemd bent, een belangrijk privilege te geven als op de band mogen. M.i. zou je dat alleen moeten doen als je een goede verstandhouding met de hond bereikt hebt. Maar goed, misschien gaat het allemaal prima, dat is van te voren niet te zeggen. Het is maar net hoe belangrijk de hond zelf uiteindelijk het privilege van de bank vind.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Dobber leeft toch alleen buiten dacht ik? Of vergis ik me?
Hoe kan je dan ervaring hebben met honden die slapen op de bank? "

Je vergist je niet. Maar niet alle testerij is per se gelinkt aan de bank of een andere hoge plaats. Zoals ik al zei uit Dobber haar ongenoegen door blaffen midden in de nacht. Overigens ook wel door andere dingen hoor. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat als ik haar tijdens het wandelen te veel haar eigen weg liet bepalen en bepaald gedrag niet verbaal corrigeerde, ze meer ging trekken, veel feller en meer uitviel naar andere honden en 's nachts begon te protesteren dat ze vast gezet werd. Als ze het genoeg op de heupen kreeg kon ik 's ochtends ook tenminste een plas en/of zelfs een drol vinden. Niet alles hoeft ge-uit te worden met grommen op de bank ;-). Het is maar net wat een hond zelf belangrijk genoeg vind om het conflict over aan te gaan. Voor Dobber was het feit dat ik minder leiding gaf bij het wandelen, genoeg om van het privilege dat ik haar daarmee gaf (namelijk dat zij de weg mocht bepalen) misbruik te maken door meer te trekken e.d. Reden voor mij om er rekening mee te houden dat dit privilege niet meer gegeven kon worden. 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

Ik ben hier de rang hoogste in huis ,lekker puh

 

Honden slapen hier op de bank en in bed ,geen problemen met rangorde die is hier duidelijk

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

Deze bank is trouwens ideaal om het af te leren

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Je vergist je niet. Maar niet alle testerij is per se gelinkt aan de bank of een andere hoge plaats. Zoals ik al zei uit Dobber haar ongenoegen door blaffen midden in de nacht. Overigens ook wel door andere dingen hoor. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat als ik haar tijdens het wandelen te veel haar eigen weg liet bepalen en bepaald gedrag niet verbaal corrigeerde, ze meer ging trekken, veel feller en meer uitviel naar andere honden en 's nachts begon te protesteren dat ze vast gezet werd. Als ze het genoeg op de heupen kreeg kon ik 's ochtends ook tenminste een plas en/of zelfs een drol vinden. Niet alles hoeft ge-uit te worden met grommen op de bank ;-). Het is maar net wat een hond zelf belangrijk genoeg vind om het conflict over aan te gaan. Voor Dobber was het feit dat ik minder leiding gaf bij het wandelen, genoeg om van het privilege dat ik haar daarmee gaf (namelijk dat zij de weg mocht bepalen) misbruik te maken door meer te trekken e.d. Reden voor mij om er rekening mee te houden dat dit privilege niet meer gegeven kon worden.  "

 Blaffen in de nacht als ze alleen zit, buiten of plassen of poepen vind ik meer een uiting van spanning, niet alleen willen zijn. Protesteren vast gezet worden, ze wilt niet vast gezet, heeft niets te maken met rangorde.

 

Met wandelen zijn Luca en ik samen bezig. Snuffelen, muisjes zoeken op boomstammen klimmen, onder een bankje kruipen. Hierdoor vind ze het fijn bij mij te zijn en trekt ze niet, ze wilt niet van me weg. Ook als loopt ze los. Een andere hond die wilt spelen, daar gaat ze naar toe, ik wacht en uitgespeeld lopen we samen verder. Ze gaat niet haar eigen weg, dit doen we samen. Hoef ook niet te corrigeren, er valt niets te corrigeren. 

Zo bouw je ook geen spanning of irritatie op, dus niet nodig uit te vallen.

 

Maar goed, zo heeft iedereen zijn eigen kijk en ideeën over opvoeden. Hier vooral een fijne band, mooie samen werking. Lol samen, ontspanning en veel vrijheid. Zo voelen wij ons plezierig. Op ons bed slapen, in huis  wonen, ze is onderdeel van ons gezin.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Dat een hond s'nachts "het op zijn heupen krijgt" en een plas of drol legt kan evengoed uit stress zijn door het alleen,moeten, zitten hoor. Niks met rangorde dingen of testerij te maken

En trekken en grommen heeft ook absoluut niks met rangorde of uit testen te maken, maar kan net zo goed uit onzekerheid komen. 

Gewoon eventjes met een ander paar ogen bekijken, dat gedrag.

 

Dat een mens op zo'n moment de hond een ander gedrag aanleert is niet meer dan logisch, heeft ook niks met rangorde te maken, maar wel met onderlinge leefregeltjes.

Als je nog steeds geloofd dat de rangorde van honden belangrijk is voor ons als mens, dan denk je dat een hond met dergelijk gedrag je constant uitdaagt en uittest in je "leiderschap". Je gaat hem daardoor heel negatief bekijken.(Je leest de negativiteit tegenover hun honden steeds tussen de regeltjes door van de mensen die er nog steeds in geloven)

Zonder de voorgekauwde onzin van al dat rangordegedoe kan je een hond objectiever bekijken en worden de probleempjes die hij vertoont minder belangrijk.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Mijn hond mag gewoon op de bank :D 

het is iets wat je zelf moet bepalen .. Wil jij dat je hond op de bank mag? Als je zegt nee liever niet omwille van de haren of dergelijke dan niet doen. Wil je het soms dan word het al moeilijk dan kan je bv het aanleren op commando maar als vrouw des huizes weg is gegarandeerd dat je hond op de bank ligt :D als je zelf er geen probleem ik ziet dat je hond op de bank ligt dan moet je dat gewoon doen! Je hond wil je echt niet overmeesteren hoor.. Hij wil gewoon dicht bij zijn baasje liggen. 

 

De rangorde gedachtes zijn volledige flauwe kul vind ik en daar houd ik mij niet mee bezig en toch heeft lijn hond respect voor mij. Als ik zijn eten klaar maak wacht hij bv mooi op afstand ( heb ik trouwens nooit aangeleerd ) 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Dat een hond s'nachts "het op zijn heupen krijgt" en een plas of drol legt kan evengoed uit stress zijn door het alleen,moeten, zitten hoor. Niks met rangorde dingen of testerij te maken
En trekken en grommen heeft ook absoluut niks met rangorde of uit testen te maken, maar kan net zo goed uit onzekerheid komen. 
Gewoon eventjes met een ander paar ogen bekijken, dat gedrag.
 
Dat een mens op zo'n moment de hond een ander gedrag aanleert is niet meer dan logisch, heeft ook niks met rangorde te maken, maar wel met onderlinge leefregeltjes.
Als je nog steeds geloofd dat de rangorde van honden belangrijk is voor ons als mens, dan denk je dat een hond met dergelijk gedrag je constant uitdaagt en uittest in je "leiderschap". Je gaat hem daardoor heel negatief bekijken.(Je leest de negativiteit tegenover hun honden steeds tussen de regeltjes door van de mensen die er nog steeds in geloven)
Zonder de voorgekauwde onzin van al dat rangordegedoe kan je een hond objectiever bekijken en worden de probleempjes die hij vertoont minder belangrijk.
 
  "

  Ik geloof ook  in een bepaalde rangorde wat duidelijkheid en rust geeft voor de honden

Die rangorde die bepaal  ik en niet mijn honden ,ik bepaal wat ik accepteer en wat ik corrigeer !  mijn honden vinden het heerlijk naast me op de bank te liggen of in bed te kruipen en zien me hierdoor echt niet meteen als een rang lagere die zijn positie wil afstaan . Sterker nog het schept net een onderlinge band en vertrouwen . Cookie eist de plek naast me op de bank op en wil het liefst angel er niet bij hebben .Madame gaat grommen als angel op de bank wil dit kap ik meteen af met een heej en help angel op de bank en laat zo meteen zien dan ik angel er ook op wil hebben  dan is het ook goed en liggen ze heerlijk naast elkaar  Ik denk ook niet in termen van dominantie ik bepaal gewoon wat er gebeurt en niet  wahahahaha  Hoezo niet dominant

 

Neej maar  met dit soort rassen die ik heb moet je gewoon duidelijk zijn ,als de honden het gaan bepalen heb je poppenkast

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"   Ik geloof ook  in een bepaalde rangorde wat duidelijkheid en rust geeft voor de honden
Die rangorde die bepaal  ik en niet mijn honden ,ik bepaal wat ik accepteer en wat ik corrigeer !  mijn honden vinden het heerlijk naast me op de bank te liggen of in bed te kruipen en zien me hierdoor echt niet meteen als een rang lagere die zijn positie wil afstaan . Sterker nog het schept net een onderlinge band en vertrouwen . Cookie eist de plek naast me op de bank op en wil het liefst angel er niet bij hebben .Madame gaat grommen als angel op de bank wil dit kap ik meteen af met een heej en help angel op de bank en laat zo meteen zien dan ik angel er ook op wil hebben  dan is het ook goed en liggen ze heerlijk naast elkaar  Ik denk ook niet in termen van dominantie ik bepaal gewoon wat er gebeurt en niet  wahahahaha  Hoezo niet dominant
 
Neej maar  met dit soort rassen die ik heb moet je gewoon duidelijk zijn ,als de honden het gaan bepalen heb je poppenkast "

 Is dat rang orde of duidelijkheid die je schept. Helemaal eens dat jij bepaalt dat ze allebei bij je mogen liggen. Ik zie het meer als weten wat je aan elkaar hebt, waar de grenzen zijn, maar wie waar staat, de rangorde dat vind ik niet zo belangrijk. 

Ik denk dat je voor elk ras duidelijk moet zijn. Bij een chi gebeurd dit nauwelijks en kijk naar wat voor monsters de meeste zijn geworden.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Noem het dan gewoon "huisregels", dat schept meer duidelijkheid voor de nieuwe hondeneigenaren.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Noem het dan gewoon "huisregels", dat schept meer duidelijkheid voor de nieuwe hondeneigenaren. "

 

 

Jip huisregels  waardoor de rangorde(vanzelf) duidelijk is

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Okee, jij mag het rangorde blijven noemen, als je daar een "leiderskick" van krijgt 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Okee, jij mag het rangorde blijven noemen, als je daar een "leiderskick" van krijgt  "

 

 

ik kick op andere dingen

honden page profiel Jacq&Will&Passey&Nina  † Rambo :(Jacq&Will&Passey&Nina † Rambo :(

honden foto van Jacq&Will&Passey&Nina  † Rambo :(

Nina heeft denk ik niet echt besef van rangorde, ze heeft haar puppy tijd aan een ketting gelegen en hiervoor bij mensen in de bench of buiten. Dus denk niet dat ze echt door heeft hoe een roedel werkt, ze heeft nu paar keer op de bank gelegen en tot nu toe gaat het goed Ik vind zoiezo dat ze het erg goed vooruit gaat voor  die korte 3 weken dat ze er nu is. ze gaat per dag voorruit :D

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Nina heeft denk ik niet echt besef van rangorde, ze heeft haar puppy tijd aan een ketting gelegen en hiervoor bij mensen in de bench of buiten. Dus denk niet dat ze echt door heeft hoe een roedel werkt, ze heeft nu paar keer op de bank gelegen en tot nu toe gaat het goed Ik vind zoiezo dat ze het erg goed vooruit gaat voor  die korte 3 weken dat ze er nu is. ze gaat per dag voorruit :-D "

 

lekker op de bank laten ,als je er geen problemen meehebt 

Goed bezig

honden foto van Jacq&Will&Passey&Nina  † Rambo :(

"  
lekker op de bank laten ,als je er geen problemen meehebt 
Goed bezig "

 Zolang ik ook gewoon normaal kan zitten maak het me niet zoveel uit 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

"  Zolang ik ook gewoon normaal kan zitten maak het me niet zoveel uit  "

 

 

Dit hoort bij je huisregels  als ik opsta om koffie in de keuken te halen wordt mijn plaats ook wel eens ingenomen lol  Meestal hoef ik niet eens wat te zeggen en schuift ze vanzelf weer op  en anders gewoon cookie kom is voldoende om haar te doen opschuiven .

Is wat je uitstraalt he  Ik kan ze ook lekker laten liggen een tijdje en ergens anders gaan zitten ,maar zodra ik ergens wil zitten is die beweging  er naar toe  al genoeg om de hond te doen laten verschuiven .

En nog willen ze naast mij zitten  

honden foto van Jacq&Will&Passey&Nina  † Rambo :(

"  
 
Dit hoort bij je huisregels  als ik opsta om koffie in de keuken te halen wordt mijn plaats ook wel eens ingenomen lol  Meestal hoef ik niet eens wat te zeggen en schuift ze vanzelf weer op  en anders gewoon cookie kom is voldoende om haar te doen opschuiven .
Is wat je uitstraalt he  Ik kan ze ook lekker laten liggen een tijdje en ergens anders gaan zitten ,maar zodra ik ergens wil zitten is die beweging  er naar toe  al genoeg om de hond te doen laten verschuiven . "

 Ja daarom, ja wij hebben maar een 2 zits maar als me man achter de playstation zit is er een plekje voor der om daar te liggen. en als ie wilt kan hij er tussen zitten. Maar ik denk als ik ze van de bank stuur dat dat dan zonder gemopper gaat.

Ze springt soms vaker met haar voorpoten op schoot en dan zeg ik ook als ik het niet wilt dat ze er af moet, en nu gaat het nog met helpen maar straks heeft ze dat wel onder de knie want ze is erg leergierig :)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Nina heeft denk ik niet echt besef van rangorde, ze heeft haar puppy tijd aan een ketting gelegen en hiervoor bij mensen in de bench of buiten. Dus denk niet dat ze echt door heeft hoe een roedel werkt, ze heeft nu paar keer op de bank gelegen en tot nu toe gaat het goed Ik vind zoiezo dat ze het erg goed vooruit gaat voor  die korte 3 weken dat ze er nu is. ze gaat per dag voorruit :-D "

 Ah, wat sneu! Wat een leven gehad, jeetje.

Wat fijn dat ze nu bij jou is en een onderdeel van je gezin mag zijn! Met zoveel liefde gaat het echt goed komen, mooi dit!

honden foto van Jacq&Will&Passey&Nina  † Rambo :(

"  Ah, wat sneu! Wat een leven gehad, jeetje.
Wat fijn dat ze nu bij jou is en een onderdeel van je gezin mag zijn! Met zoveel liefde gaat het echt goed komen, mooi dit! "

 Ja is idd sneu en dat vind ik dan nog zachtjes uitgedrukt... komt ze nog eens uit tjechie ook pff. Liefde en aandacht gaat hier helemaal goed komen :)

En waar ze als laatste vandaan komt reageerd niet meer op mail/sms beetje vreemd maar ja heb een top hond en met veel energie, tijd, en liefde komt dat wel goed

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Ik vind het wel leuk om allen meningen hier te lezen. Bij ons mogen ze niet op de bank maar dat heeft meer met haren en modder ed te maken. Meestal breng ik dan ook een (deel) van de avond op een hondenkussen door in een husky sandwich (1 links en 1 rechts tegen me aan). Ze willen ook niet eens op bank nu, dat doen ze echt nooit, ook niet als wij er niet zijn. 

 

Het grappige is wel, bij de vorige twee was Chenak de brutaalste dondersteen (om het woord dominant even te vermijden) en die klom weleens op mijn plek op bank of stoel en liet zich daar dan met wat gemopper ook wel weer afsturen, maar bleef het proberen. Janouk, de zachtere van de twee, wilde zelfs niet op een bank oid en voelde zich duidelijke ongemakkelijk op een hoge plek. Maar twee keer in zijn leven kroop hij op een bank, en beide keren was hij ergens niet blij mee.... een keer omdat hij vanwege het verven niet in de serre mocht en een keer toen de pups er net waren en hij zich niet lekker voelde. 

 

En bij Chenak zat er toch wel degelijk een stukje "testen of de regels nog gelden"  in... 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

"  Blaffen in de nacht als ze alleen zit, buiten of plassen of poepen vind ik meer een uiting van spanning, niet alleen willen zijn. Protesteren vast gezet worden, ze wilt niet vast gezet, heeft niets te maken met rangorde.
 
Met wandelen zijn Luca en ik samen bezig. Snuffelen, muisjes zoeken op boomstammen klimmen, onder een bankje kruipen. Hierdoor vind ze het fijn bij mij te zijn en trekt ze niet, ze wilt niet van me weg. Ook als loopt ze los. Een andere hond die wilt spelen, daar gaat ze naar toe, ik wacht en uitgespeeld lopen we samen verder. Ze gaat niet haar eigen weg, dit doen we samen. Hoef ook niet te corrigeren, er valt niets te corrigeren. 
Zo bouw je ook geen spanning of irritatie op, dus niet nodig uit te vallen.
 
Maar goed, zo heeft iedereen zijn eigen kijk en ideeën over opvoeden. Hier vooral een fijne band, mooie samen werking. Lol samen, ontspanning en veel vrijheid. Zo voelen wij ons plezierig. Op ons bed slapen, in huis  wonen, ze is onderdeel van ons gezin. "

 Grappig hoe alle gedrag dat voor ons mensen ongewenst is, direct betiteld word als stress, spanning, verlatingsangst etc. En dat het dus ook niks te maken kan hebben met rangorde. *Zucht*  Ik heb het even niet over jou alleen, Suzanne, het is een beetje de alom geaccepteerde gedachte op HP dat een hond niet kan blaffen of kan plassen/poepen omdat hij iets niet wil of met jou 'in gesprek' is. Erg jammer. 

 

Met alle respect voor Luca, maar ik weet niet in hoeverre de heftigheid van Dobber haar karakter te vergelijken is met dat van een Schotse Collie. Ik heb hier een hond die het karakter al niet mee heeft (een Appenzeller vader, die zeker terug komt in Dobber haar gedrag) en ook een ontzettend hoge hormoonspiegel heeft (waar ze overigens voor behandeld word). Dit bij elkaar zorgt voor gedrag dat op zijn minst erg lastig is op bepaalde momenten. Ik heb Dobber ook wel gefilmd tijdens zulke blafserenades en laat me je vertellen, daar zie je duidelijk uit dat er geen greintje angst of stress in zit. In tegendeel, het is pure kwaadheid en protest tegen het feit dat ze in de bench vast zat (wat overigens op een goede manier aangeleerd is). En er zijn genoeg dingen voorgevallen waaruit ik opmaak dat er heel wat communicatie samenhangt met 'onzinlijkheid'. Zoals die keer dat Dobber midden in een deuropening óp een mat, de enige mat in het hele huis, een hele grote drol draaide. 

 

Nee, ik geloof zeker in rangorde maar bij de ene hond zal een strenge houding minder nodig zijn dan bij de ander. Maar het feit blijft dat rangorde bestaat en dat het nodig is om goed te functioneren. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Dat een hond s'nachts "het op zijn heupen krijgt" en een plas of drol legt kan evengoed uit stress zijn door het alleen,moeten, zitten hoor. Niks met rangorde dingen of testerij te maken
En trekken en grommen heeft ook absoluut niks met rangorde of uit testen te maken, maar kan net zo goed uit onzekerheid komen. 
Gewoon eventjes met een ander paar ogen bekijken, dat gedrag.
 
Dat een mens op zo'n moment de hond een ander gedrag aanleert is niet meer dan logisch, heeft ook niks met rangorde te maken, maar wel met onderlinge leefregeltjes.
Als je nog steeds geloofd dat de rangorde van honden belangrijk is voor ons als mens, dan denk je dat een hond met dergelijk gedrag je constant uitdaagt en uittest in je "leiderschap". Je gaat hem daardoor heel negatief bekijken.(Je leest de negativiteit tegenover hun honden steeds tussen de regeltjes door van de mensen die er nog steeds in geloven)
Zonder de voorgekauwde onzin van al dat rangordegedoe kan je een hond objectiever bekijken en worden de probleempjes die hij vertoont minder belangrijk.
 
  "

 Weet je, wat jij beschrijft is dus precies het probleem dat veel mensen hebben: ze zien overal de dominantietheorie. In die theorie (gebaseerd op wolven in gevangenschap) zijn honden altijd bezig met hogerop komen etc. En zoals ik eerder zei (volgens mij in mijn eerste bericht richting jou al), is die theorie achterhaald. Maar daarmee is het fenomeen rangorde niet achterhaald. Alleen zit het lang zo negatief niet in elkaar als dat de dominantietheorie ons wil laten geloven. Het is alleen jammer dat mensen daardoor heel het woord 'rangorde' in een verkeerd daglicht (blijven) zien. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

@ TS: sorry voor de 'interne' discussie ;). Ik hoop dat jouw hondje het gewoon goed blijft doen, ook nu ze op de bank mag. Maar mocht je merken dat er dingen niet goed gaan (dat heb je snel genoeg in de gaten als je hond je gaat blokken als je loopt, gromt tegen jou, niet van de bank wil gaan etc.), dan zou ik haar snel verbieden dat ze op de bank mag. Ook al heeft je hondje een slechte socialisatie gehad, ze zijn niet onnozel... 

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Hoe bijt na 11 maanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^