Dominante pup??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik heb toch wel een vraagje over onze pup van 11 weken. Het broekspijp bijten is natuurlijk bij iedereen bekend, maar als ik Max corrigeer als hij in de broekspijpen en sokken van ons hangt dan wordt hij alleen maar feller en feller. Als ik hem straf door hem flink toe te spreken en hem in zijn nekvel grijp dan wordt hij woest en gaat blaffen en bijten naar me. Ik probeer wel overwicht te hebben maar het lijkt wel of die maling aan me heeft en vind dat hij de baas is. Help me want ik weet het ff niet meer.

Ohja als wij even naar boven gaan om bv te douchen ofzo en Max blijft beneden in de woonkamer dan doet hij uit nijd enkele plasjes in de woonkamer. En blaft de hele straat bij elkaar.

Zo'n pup opvoeden is niet zo makkelijk als het lijkt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante pup??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey Monique,

Met straffen is het net als met belonen: de timing moet goed zijn EN het moet voor de hond ook een straf zijn.
Nu kom je duidelijk niet over.

Zit je al op puppycursus?

Het klinkt alsof Max een hondje is met een behoorlijk eigen willetje.
Ik zou nu stoppen met straffen, het heeft nu geen nut, je maakt het er alleen maar feller mee omdat hij nu telkens wint.

Iemand moet jou even voor doen, hoe je wel met dit soort situaties om moet gaan.
Geloof me, je bent echt niet de enige hoor met zo'n pittig beestje!

Ik weet niet waar je woont? Ik woon zelf in Utrecht en je bent van harte welkom om een keertje langs te komen voor een bakje thee of koffie. Als forumvrienden uiteraard.
:-D
Groetjes, Margje

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**


Hoi Monique,

Ja, dat heb je goed; een hond opvoeden is niet zo makkelijk... :-)

En een hond is snel verwent...

Ik zou Max zo-wie-zo niet in zijn nekvel grijpen, überhaubt niet grijpen...
Hij zal altijd sneller zijn/gaan worden dan jij...

Ik zou beginnen met Max wat in te perken met zijn vrijheid, dus gebruik gaan maken van een benchje. Daar ga je een regelmaat in zoeken. Bijvoorbeeld na het uitlaten 's morgens een uur of twee in de bench met zijn bakje eten als verleiding om er in te gaan...

Dan haal je hem er uit en ga je met hem naar buiten plasje doen en als hij klaar is, ga je met hem spelen...

Als je klaar bent met spelen dan laat je hem binnen nog een beetje rondkeutelen terwijl jij geen aandacht aan hem gaat besteden. Hij speelt maar eens wat voor zichzelf of knabbelt op een staafje...

Wat dat is o.a. de reden dat hij zich zo gedraagt, zoals hij zich gedraagt; "te veel aandacht"... !:'( Hij voelt zich inmiddels in die paar dagen al "heer en meester" bij jullie thuis...

's Middags maak je ook een programmaatje voor hem, zodat hij niet continu om je heen is en niet steeds jouw aandacht krijgt of op-eist.. ;-)

Regelmaat en regels dat is wat een pup nodig heeft... :-)
Hoe klein je hondje ook is, of hoe poezelig hij er uit ziet, je zou misschien consequenter zijn als het een grote Rottweiler was of de Duitse Dog.
Maar omdat hij zo klein is, is het getuttel en de verwennerij snel aangeleerd...

En krijg je handen er aan vol aan straks.. :'(

Geef hem iets voor zichzelf te doen als je hem los hebt lopen.
Zodat hij niet in verleiding komt jullie in de benen te bijten.
Gaan jullie koken of drukker door het huis lopen zorg dan dat Max ergens veilig zit en niet in de verleiding kan komen om jullie achterna te rennen...

Misschien heb je in het begin zelf een klein foutje gemaakt door het leuk te vinden... ??

Ga je naar boven om te douchen, doe voor Max dan iets lekkers in de bench, en lok hem erin. Deurtje dicht en niks zeggen...
Rutig latn zitten als je weer beneden komt... Niet aankijken, niks zeggen.... Hij blijft maar even netjes liggen...

Als je Max overdag wat meer in de bench legt - als je thuis bent - dan zal hij het ook gewoon vinden erin te liggen als je weg bent. Dus zo bouw je gelijk het alleen zijn op...

Hoop dat je er wat aan hebt...

Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Het jachtspel dat jouw pup naspeelt heeft een fysiek element - dat wil zeggen, als het voor het echie zou gaan, zou de prooi terugvechten. Om zich heen bijten, slaan, schoppen, om de aanvallers af te schudden.

Fysieke correcties middenin het spel kunnen daarom felle reacties oproepen. Je geeft dan de verkeerde signalen - je maakt eigenlijk het spel echter, dus spannender en leuker.

Christo heeft ook als volwassen hond nu nog wel eens dat hij tijdens het uitlaten opgewonden/opgefokt raakt en in mijn benen hangt. Het enige wat dan helpt is hele rustige lichaamtaal, rustige zachte stem, druk op de riem naar beneden, oogcontact maken en Nee zeggen. Alles heel rustig. Verder lopen doe ik dan pas als de adrenaline wat gezakt is.

Je zou eens kunnen proberen om je pup beet te pakken met je handen aan beide zijden half onder en tegen zijn schouders, en hem dan half optillen. Ook heel rustig, oogcontact maken, en Nee zeggen. En ook, heel belangrijk, wachten tot je ziet dat de adrenaline zat. Eerder staat hij niet op allevier zijn pootjes ;-) .

Hou er ook rekening mee dat spelen een vorm van afreageren kan zijn, als er teveel spanning is geweest. teveel indrukken op een dag, of als je pup oververmoeid is.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Hoi Margje,

Bedankt voor je antwoord, ik denk dat ik wel duidelijk ben naar Max toe maar dat hij het toch als een spelletje ziet. Ik ga 1 december naar puppy cursus en daar hoop ik idd meer te leren, Ik kom trouwens uit Hoek van Holland, dus niet echt naast de deur.

Groetjes Monique en een pootje van Max

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Dat waren 3 reactie's in 1 keer dus, allemaal bedankt voor de tips. Ik ga ze morgen uitproberen en laat weten of het werkt.

De bench hebben we al in gebruik maar alleen als hij er of zelf in gaat liggen of als we naar bed gaan of even weg moeten. Dat gaat wel heel goed moet ik zeggen, maar zodra hij me ziet wil hij er wel heel graag uit.

Nog een ander vraagje, sinds vandaag doet hij telkens (graven) krabbelen aan het parket. Hebben jullie enig idee waarom hij dat doet???

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

hallo monique

nee het is inderdaad niet zo makkelijk.

maar heb je een bench thuis?
wij hebben meteen een bench aangeschaft toen onze pup in huis kwam.
elke keer als de pup dominant vertoonde dan lieten we haar even afkoelen in de bench.
het lijkt heel zielig,maar bij onze pup werkte het wel.in het begin is het even janken,maar op een gegeven moment gaat ze liggen en dan laten we haar er meteen weer uit.en dit herhalen we nu nog steds.
ik hoop dat je hier iets aan hebt.

heel veel plezier van je hond en succes

groetjes linda

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Maar straffen in de bench mag toch niet had ik begrepen??

Wij hebben ook al vanaf het begin een bench in huis.

Anoniem (Gast)

De bench mag niet als strafkamer worden gezien. Ik heb nooit benches voor mijn honden nodig gehad en zeker niet om in dit soort aanleerfases voor jou negatief gedrag af te leren. Afkoelen is prima, maar niet als jij vindt dat dominant gedrag ermee wordt afgeremd. Leer je hond duidelijk NEE en zet er een positieve bekrachtiging tegenover om niet terug in diezelfde verleiding te komen. Als je pup gaat afreageren, dan gooi je gewoon de tuindeur open en geef je hem de ruimte om uit te razen. Mocht je geen tuin hebben, dan in een grote andere ruimte waar hij zijn stress door zijn gekke 5 minuten kan kwijtraken. Spreken van een dominante pup kun je alleen als je alle facetten van socialiseren hebt gehad en op een leeftijd van volwassenheid ziet of je opvoeding effect heeft gehad. In deze situaties ben je enkel en alleen maar bezig met aanlering en inspelen op zijn prikkelgevoeligheid en dat heeft niets met dominantie te maken. De mate van afreageren zegt wel veel over het karakter van je pup en de aanpassingen die je moet maken, om niet teveel druk op je pup te zetten. Je hebt voor de rest al goede tips gehad. Succes!

Sandra (Gast)

Vergeet in te loggen. Sandra dus voor wie het interessant is. :-)

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik heb toch weer een vraagje over mijn kleine viervoeter.

Het in de broekspijpen hangen bij mij is nagenoeg over maar bij de kids en vreemde mensen wil die dat nog steeds doen. En het bijten in mijn handen enzo doet ie ook niet meer maar wel bij mijn man als hij na een week weer thuis komt. Hoe leren we het hem nou af dat hij het bij niemand meer doet

Anoniem (Gast)

Hallo,

hier een reactie uit België.
Onze Golden Retriever vertoonde reeds heel vroeg vervelend gedrag (bijten in handen en armen). Op de hondenschool kregen we de raad om hem met een klein stoeltje af te duwen. Uiteindelijk werd zijn gedrag in huis zo onleefbaar dat we er een hondengedragstherapeute bij gehaald hebben.
Van haar kregen we de raad : vervelend gedrag totaal negeren. Afduwen, roepen : voor ons lijkt het negatief maar het blijft 'aandacht'. Ze verzekerde me dat zijn gedrag in het begin zou verergeren. (En gelijk had ze... !). Vergelijk het met het duwen op een liftknop : als je erop duwt, komt - normaal gezien - de lift. Als die nu niet komt, ga je meermaals en harder duwen. Dus, negatief gedrag levert aandacht op. Geen aandacht = sterker negatief gedrag. Als je dan toch gaat reageren (op welke manier dan ook) wordt dat 'overdreven' gedrag de norm voor de hond : want dat levert wel resultaat op.
Conclusie : negatief gedrag consequent negeren. Dan sterft het uiteindelijk vanzelf uit. Liefde voor de hond, veel geduld, een rustige, consequente houding en doorzettingsvermogen : enkele onontbeerlijke ingrediënten voor het opvoeden van je hond.
Onze hond is nu een echte familievriend en een lieve knuffelbeer : gewoon heerlijk om in huis te hebben - al is het ooit anders geweest...

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Onze pup kan heel vervelend worden als hij te veel energie heeft. We lopen elke 2 uur een rondje met hem (zodat hij niet meer binnen plast) en 2x per dag gaan we een uur wandelen en dan mag hij ook los lopen zodat ie lekker alles kan ontdekken enzo.
Als de pup om wat voor rede dan ook (als ik ziek ben ofzo) niet meer 2x per dag een uur buiten komt, en dus alleen z'n kleinere rondjes loopt, word hij heel druk en bijterig. Merk het meteen de volgende dag al.
Misschien helpt het ook om hem/haar lekker moe te maken??
Verder moet je het bijten zoveel mogelijk negeeren. Bij sommige pups helpt het om met een hoge stem 'au' te roepen, en de hond te negeren. Mijn oudere hond schrikt daar van en gaat het meteen goed maken door te likken waar hij heeft gebeten.
Met mijn nieuwe pup werkt dit helaas niet.. Die word alleen maar opgewonden en gaat harder bijten.

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Linda,

Pups moeten nog leren om hoe hard ze wel of niet mogen bijten.

Met een hoge stem kan ik mij voorstellen dat je pup wilder wordt.(klinkt misschien net iets te vrolijk).
Ikzelf doe dit met een harde zware stem en zeg UHH.( AU of NEE)en kijk hem hierbij strak aan.

Geen wilde spelletjes doen met je pup.Geef hem aandacht wanneer hij rustig is en juist niet als hij overenthousiast is.

Ga oefeningetjes met hem doen.

Leer je pup om eten zachtjes aan te nemendoor hem je geloten vuist voor te houden en vervolgens je hand te openen om hem lekkers te geven. Bijt hij te hard, sluit je je vuist weer, dat gedrag levert hem niets op.Voet hem desnoods zijn hele maaltijd op die manier. Zo leert hij ook dat hij afhankelijk van jou is.

Heb je genoeg speeltjes om op te kauwen, als de tanden van pups gaan wisselen hebben ze veel behoeften om te kauwen. Zorg er voor dat de speeltjes belangrijk voor hem zijn.

Je pup even apart zetten kan ook helpen.Bijten dan even op de gang zetten niet te lang natuurlijk.

Om de 2 uur uitlaten is prima, maar 2 keer een uur is best veel voor een pup. Omdat hij nog heel wat moet groeien kan dit kan belastend zijn voor zijn heupen.(gewrichten).Bovendien krijgt hij alleen nog maar meer conditie dus meer uithoudingsvermogen.Later is dit natuurlijk geen probleem meer dan is het alleen maar goed om zoveel te wandelen.
Beter lijkt mij om hem geestelijk wat meer bezig te houden, door gehoorzaamheidsoefeningen te doen.Ook daar wordt hij moe van.

Ga 2 keer een half uurtje wandelen(dat is al best veel)en door de dag heen wat korte oefeningen zo houd je hem en lichamelijk en geestelijk bezig.

Linda ik hoop dat je er wat mee kunt.
Lieve groet,
Wilma

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Haaj Wilma,

Dank voor je reactie!

Nu ik het zo lees klinkt het inderdaad heel logisch dat hij alleen maar drukker word van zo'n hoge stem.
Maar af en toe heeft hij van die dagen dat hij echt heel lastig is. Ik weet dat alle puppies slechte en goede dagen hebben. Maar als hij zo'n dag heeft dan ben ik na een uur al doodmoe van hem. Kweet wel dat ik dan gewoon moet volhouden, en rustig blijven. En dan red ik het wel!
Gek genoeg is ie op die dagen dat hij zo bijterig is wel heel gehoorzaam met commando's als; Zit, Af en dergelijke...

Verder heeft hij meer dan genoeg speeltjes, maar welk speeltje je dan ook aan hem geeft. Hij gaat in je hand bijten om te spelen, als ie dat doet is het spel ook meteen afgelopen. En dan lijkt hij de hint te snappen en is ie wel weer lief.

Nou had ik gister weer wat raars........
Hugo is nog niet helemaal zindelijk, maar als ik hem elke 2 uur uitlaat komt het hooguit 1 of 2x per dag voor dat hij binnen plast.
Gister had hij vanaf 05.30 tot 16.30 ook maar 1x binnen geplast. Maar om 16.30 kwam mijn vriend thuis.
En In 3,5 uur tijd had hij 7x in huis geplast.. Opeens..
Dit heeft ie nog nooit eerder gedaan. Het is niet zo dat hij heel erg nodig moest want hij ging nog steeds elke 2 uur uit. Hij ging ook niet eerst piepen voordat hij in huis plaste.
En het is ook niet zo dat ie bang is voor me vriend.
Weet iemand misschien waar dit aan kan liggen???


Het uitlaten heb ik misschien niet helemaal duidelijk uitgelegt.
Wij hebben hier een hele grote baai liggen, dit is een half uurtje lopen. En daar lopen we dan altijd heen en dan blijven we daar wel een uur of langer voor dat we weer terug lopen. Doen we daar een spelletje, of gaan we commando's oefenen. Soms vind ie het ook leuk om even met z'n pootjes door het water te lopen. Of gewoon zitten en om zich heen kijken.
Ik weet dat te veel beweging inderdaad niet goed is.

Nogmaals bedankt voor je adviesen!
Groetjes Linda

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Het idee dat een hond krijgt bij een hoge of een lage stem is helemaal genetisch al bepaald.
Een hoge stem hoort vaak bij iets kleins en ongevaarlijks (denk aan een muis) daarom is een hoge stem niet bedreigend en vaak zelfs uitnodigend.

Een lage stem hoort vaak bij iets groots en dus een potentieel gevaarlijk iets. Dit kan bedreigend en daarom reageert een hond erop met onderwerpingssignalen.

Honden gebruiken het zelf ook veel. Vooral wilde honden. Het janken bijvoorbeeld gebeurt in hoge toon variaties. Het is om andere honden te laten weten waar ze zijn. Het is een soort uitnodiging. Hoge tonen: maakt de assosiatie met klein en ongevaarlijk.
Honden gebruiken grommen, een variatie van lage tonen, om te laten weten: wegwezen of je hebt een probleem. Lage tonen: maakt de assosiatie met groot en gevaarlijk.

Blaffen zit precies tussen de tonen van huilen en grommen in. (akoestisch gezien) De bedoeling van blaffen is dan ook 'wie ben jij?'.
Er gaat nog niets van dreiging vanuit want degene aan de andere kant kan wel tien keer groter zijn dan jij!
Er gaan ook nog niets verwelkomends van uit, want je weet niet wie het is!
Dat is dus ook de functie van blaffen: informatie inwinnen over wie daar is.

Sorry.. ik ben begonnen met een kynologische opleiding.. dus laat ik mijn nieuw verworven weetjes op jullie los :-D Onthou ik het zelf ook beter he ;-)

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

Hallo Margje,

wat mij betreft laat ze maar los al die weetjes, leer ik ook weer van toch!!

Heel veel succes met de opleiding.

Lieve groet,
Wilma

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Misschien een idee?
: Als hij dat doet laat je hem schrikken niet gemeen maar je stop bijvoorrbeeld knikkers in een blik en rammelt daar flink mee als hij dat doet?

Meike

honden page profiel anjoanjo

Dag Monique

Hoe gaat het nu met je hondje? Je vraag is alweer van een tijdje geleden en omdat we inmiddels een beetje hetzelfde mee lijken te maken was ik wel benieuwd naar wat je uiteindelijk gedaan hebt en hoe dat afgelopen is,

groetjes, Anjo

michelle (Gast)

Even een vraagje

michelle (Gast)

Ik heb een langharige chihuahua pup een reutje en hij heet balou, hij is nu 12 weken oud en het is een schatje! Alleen hij bijt echt heel erg veel en hij gromt bij oppakken en soms als ik dan hem op het grommen wijs met " foei " of " neee " dan gromt hij luidkeels en hapt hij naar me! Dat doet hij niet alleen bij mij maar soms ook bij andere, ik weet echt niet hoe ik dit moet aanpakken!! Ik hoop dat iemand mij kam helpen of ie.and die ook een pup heeft met dit soort gedrag!! Want dit is niet normaal toch????

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante pup??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^