Vergrote lever, wat nu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Zo is het Silvia.

 

Ik begrijp heel goed dat je heel onzeker wordt als ze bij je lieve vriend die diagnose stellen en dat je je sufpiekert en oplossingen zoekt.

Ik zou zo ook zijn.

Samen weten we meer.

 

In deze problematiek is het heel belangrijk dat je je houdt aan een behandelschema; alles op een hoop werkt verwarrend, hoewel je zeker met de tips hier een combi kunt uitdenken met je da.

Hij heeft het laatste woord (en jij als baas)

 

veel succes met jullie traject.....

en een voorzichtige beterschap

 

 

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

He Sylvia, niets zo twijfelachtig als dat je diverse mogelijkheden achtereen toegeworpen krijgt. Zo had mijn hond met vergroot hart, vergrote lever en te weinig longcapaciteit volgens weer een andere specialistische praktijk beginnende trachea collaps.......tot nog toe is daar nu 1,5 jaar later nog niets van gebleken. Wil je meer zekerheid en vertrouw je een diagnose niet, dan is een specialist een goede optie om meer zekerheid te krijgen. Een holistisch dierenarts is echter wel een heel prima aanvulling op een conventionele behandeling, dus dat raad ik per definitie al aan. Al is het enkel maar om verhitting uit het lijf te krijgen,  andere nare bijwerkingen van medicatie op te kunnen vangen en te werken aan de constitutie. Mijn hond krijgt geen brokvoeding, want dat verdraagt hij bar slecht. Die discussie speelt ook totaal niet, maar het specifieke leverdieet zoals die standaard is binnen het BARF, werkt bij hem dus ook niet, zoals ik je eerder schreef. Bij de weg naar herstel of stabiliteit wat de voeding betreft, zal je vooral moeten anticiperen op wat je individuele hond je laat zien. In het geval van mijn eigen hond is dat om niet al teveel af te wijken van zijn natuur. Dat is voor hem het 'beste'. Voor weer andere honden werkt dit leverdieet wel prima.

 

Wat zei je dierenarts over de vermoedens van hersenbeschadiging door leverfalen?

 

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Naar mijn eigen dierenarts heb ik niet meer kunnen bellen. Was de volgende dag veel te laat thuis van school, en wou het ook eerst even met mijn moeder bespreken.
Maar Tannetje had gelukkig wel snel gereageerd, en die zei dat wat ik beschreef geen hersenverschijnselen waren. En zolang Saffira dat niet heeft hoef ik dat dieet niet zo strikt te volgen, omdat het dieet vooral gericht is op minder ammoniak in het bloed te hebben. En aangezien ze geen hersenverschijnselen heeft, heeft ze dus ook geen verhoogde ammoniak in haar bloed. 

Ben nu dus weer wat gerust gesteld. Ze zei ook dat het vele slapen en dat hap incident kan zijn omdat ze niet lekker in haar vel zit en daar onzeker van wordt. 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ammoniakwaardes zou ik met grote regelmaat laten checken door middel van bloed (ALAT/ASAT)- en urineonderzoek. Deze waardes tezamen met ureum zijn ook sterk afhankelijk van het soort voeding wat je de dag tevoren hebt gegeven. Als mijn hond bloed- en urinecheck krijgt, dan geef ik de avond daarvoor geen Chlorella, dat ondanks dat het leverherstellende capaciteiten blijkt te hebben (o.a. belangrijke nucleïnezuren) ook zorgt voor een lichte ureumverhoging. Evenals dat ik de dag van tevoren geen Curcuma longa en Harpago geef, omdat die in het algemeen een vertekend beeld van daadwerkelijke bloedwaardes kunnen geven. Verder is het belangrijk dat bloed- en urineafname plaats vindt op het moment dat je hond nuchter is. Leverdieet is niet enkel gericht om ammoniak in het bloed te verminderen. Het kan ook bijdragen voor honden die geen voeding meer kunnen verdragen volgens de prooidiertheorie en wel beter kunnen reageren op een vergroot aandeel koolhydraten. Om bij te dragen aan een optimale spijsvertering zijn er meerdere mogelijkheden die leiden naar herstel of stabiliteit. Heel simpel kan het toevoegen van wat verse pancreas aan de diersoorten die voor een leverdieet van toepassing zijn al een weg zijn naar stabiliteit. Juist bij leverontsteking is vaak ook een overbelaste pancreas en darmstelsel betrokken. In die gevallen waarbij een individuele hond niets met 50% koolhydraten kan, zijn weer andere compensaties winst voor herstel. Dat zal je zelf moeten ondervinden, want geen 1 hond is hetzelfde of reageert hetzelfde op voeding. Vaak zie je als hersenverschijnsel 'trillingen', een soort toevallen, verminderd zicht en slechte coordinatie.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Goed dat je dat zegt van die supplementen de dag voor een bloedonderzoek, want daar zou ik totaal niet aan gedacht hebben. 

En ja, ik blijf mijn dieet gewoon strikt volgen hoor. Volgens mij doet ze het nu toch goed met dit dieet. 

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Hond aangevlogen, pijn aan teen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^