1 x per dag kvv geven?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel erikerik

honden foto van erik

Onze 2 duitse doggen krijgen 2x per dag kvv voer ( 1,5 kg )  Is het verstandig om hun 1 x per dag te voeren. Hebben het gevraagd aan verschillende mensen maar krijgen natuurlijk  verschillende antwoorden. De een zegt dat het in de natuur ook zo gaat en de andere zegt dat 1,5 kg te veel in 1 x is.  Moet je dan s'morgens of s'avonds voeren

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ik denk dat het heel erg aan de hond ligt.

Persoonlijk zou ik het op 2 keer houden met die hoeveelheden, maar je zou kunnen overwegen on 's ochtends een kleine maaltijd te geven en het grootste deel te bewaren voor de avond.

 

Mocht je echt 1 keer per dag gaan voeren, dan moet je dat 's avonds doen, zodat de maag in alle rust die hoeveelheid kan gaan verwerken, dus geen gekkigheid meer na de maaltijd en hooguit een plasrondje..., dit ook met het oog op verhoogd risico op maagkanteling bij zulke grote honden.

 

Maar het is dus geheel persoonlijk..., sommigen zweren bij 1 keer per dag eten en anderen voeren gewoon 2 keer per dag.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Als je zo'n grote hond hebt lijkt de hoeveelheid eten enorm veel. Verhoudingsgewijs krijgen ze ongeveer hetzelfde als iedere andere hond. Mijn hond weegt 13 kg en eet 1 keer per dag ('s avonds voordat we gaan slapen) 333 gram KVV. Hier gaat dat prima. De enige reden om 2 keer te voeren is als ze gal zou gaan spugen.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Voor het formaat hond en de hoeveelheid is de verhouding goed en kan in 1x gegeven worden. In principe verlaat een fijn gemalen KVV binnen 4-6 uur de maag, waardoor deze te snel leeg is. Een hond die niet gewend is aan het op wisselende tijden voeren, waarna dan overgegaan wordt naar 1x daags voeren, kan hinder ondervinden als het plots 1x daags gevoerd wordt. Het is dus prima mogelijk, maar wel met een goede begeleiding. Mijn oudste hond krijgt regelmatig KVV naast zijn NRF en dat is gewoon 1x daags in de avond. Op een ander moment krijgt hij een 'snack' in de vorm van honing/kefir, fruitsmoothy, ei of wat dan ook. Hij heeft een zeer goed getrainde maag.

erik (Gast)

Bedankt voor de informatie 

 

We gaan het gewoon proberen en kijken hoe ze het erop doen

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

ik zelf voer 2 x per dag , smorgens de kleine hoeveelheid en savonds een wat grotere maaltijd.

 

smiddags wat yoghurt.... de meningen zijn zo verdeeld, wat betreft een maagtorsie, dat ik heb besloten om op zijn minst twee x te voeren per dag.

 

hier een hond met een diepe voorborst, gevraagd aan verschillende artsen, en de meningen zijn ontzettend verdeeld. moeilijk om dus een goed advies te geven.

 

zelf nu 2 x per dag, en een lichte yoghurt maaltijd er tussen door, hier wel op verschillende tijdstippen eten.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

vooral omdat je deense doggen hebt waar snel maagkanteling kan voorkomen.
wat je ook doet, na het eten een uur rust.

geen spelen, geen rennen, maar lekker uit laten buiten.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Eric. ik ga uit van mijn hond , 75 kilo met een zeer diepe voorborst. de bron...www.licg.nl

 

Wat is de oorzaak van een maagtorsie?

Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan. Wel zijn er allerlei factoren vastgesteld die een rol kunnen spelen en die de kans op een maagtorsie vergroten.

Kenmerken van de hond die meespelen bij het risico op maagtorsie zijn:

? grote rassen, honden met een diepe borstkas of honden die voor hun ras erg groot zijn, lopen meer risico

? reuen lopen meer risico dan teven

? maagtorsie komt het meeste voor op middelbare leeftijd

? honden die snel nerveus zijn, lopen meer risico

? honden met ondergewicht krijgen eerder een maagtorsie

Medische zaken die het risico op maagtorsie verhogen zijn

? andere maagdarmproblemen

? een verwijdering van de milt

? een verlengd hepatogastrisch ligament (een onderdeel van het buikvlies dat lever en maag

verbindt; hepato = lever, gastro = maag)

Ook voeding speelt een rol, er is meer risico bij:

? het eten vanaf een verhoging

? het eten van een grote maaltijd

? 1 keer per dag eten

? snel eten

? te veel eten

? veel drinken

? onrust of activiteit voor en na het eten

 

 

 

 

mijn hond is groot en eet toch wel iets van een verhoging, altijd gedaan, hier staat toch dat het niet zo best is. de een adviseert laag de ander hoog, best wel moeilijk dan wat moet je doen.

 

ook heb ik ervaren dat veel honden een maagtorsie krijgen snachts juist in rust. is mij veel al ter ore gekomen........

 

zelf is het juiste toch moeilijk, ik hou haar in de gaten snachts, door haar bij me te houden zodat er als er wat gebeurt dat ik gelijk wakker ben, en nee je kan de poot van je hond niet 24 uur vasthouden, maar een week geleden is mij ter ore gekomen, een grote landseer, snachts in ruste een maagtorsie. dan bekruipt me de angst natuurlijk en ben ik weer extra alert.

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Er zijn meerdere factoren die eventueel een maagtorsie bij de Duitse Dog in de hand kunnen werken. De meeste maagtorsies vinden inderdaad plaats op een lege maag.

http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/maagtorsie.htm

Wat de Duitse Dog betreft, is naar mijn mening de soort voeding bepalend voor het creëren van risico, naast genetische factoren, leeftijd etc. Er zijn studies gedaan met Duitse Doggen waaruit o.a. duidelijk is dat voedingsdeeltjes groter dan 3 cm. de minste risico geven, waaronder vlees, evenals het mengen van brokvoeding met gezonde tafelresten en vlees. Of een grof gemalen KVV hetzelfde verzadigingseffect kan bewerkstelligen, zal voor elk type hond anders zijn. Bij 2x daags KVV voeren, kent menig hond die activiteit levert geen verzadiging (de maag zit immers maar voor een zeer klein deel 'vol' en gemalen voeding verlaat sneller de maag), wel bij 1x daags voeren. Dat is mijn ervaring, zo ook bij mijn oudste hond (die qua ras ook onder een risicogroep valt).

De meeste Duitse Doggen eigenaren die ik ken van NRF lists voeren over het algemeen 1 grote maaltijd en een kleine snack/maaltijd, zoals dat gewoon is bij gezonde honden binnen deze voedingstheorie. Deze honden hebben voorafgaande een goede maagtraining gehad.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

hier een risico hond, grote diepe voorborst. wat ik ook al gehoord hebt, dat juist met het in rust de maag werkt ook bevordert een maagtorsie...

ik geef iedere dag een ander tijdstip aan voeding, kleine smorgens, grote savonds, en ja het kan best zijn dat er maagtorsies zijn geweest waar bij men denkt hoe is dat mogelijk ?

ik ben extra alert als mijn hond voeding gehad heeft, en gaat slapen erop. en dat gebeurt dus snachts, vandaar ik haar mee neem naar mijn slaapkamer.

denk dat de ervaringen van maagtorsies, als je die allemaal op een rijtje zet, allemaal een andere ervaring hebben.

aangezien ik nog maar net dat gehoord hebt van de landseer een grote hond, en dat het snachts gebeurd is, ben ik toch extra alert.... keiharde buik, kokhalzen en willen overgeven en er niets komt, en kermenpiepen, voor mij dus code rood.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Bron.... dierenkliniek Den Heuvel.

naar aanleiding van deze optie heb ik besloten al een poos geleden om mijn hond niet meer 1 x per dag te voeren, al lang 2 x per dag, en een lichte maaltijd smiddags.

Maagdilatatie -torsiesyndroom


Ieder jaar opnieuw worden wij in de dagelijkse praktijk geconfronteerd met een aantal gevallen van het maagdilatatie-torsie syndroom, of kortweg: de maagtorsie.Het is een kwaal die vooral bij de grote rassen optreedt, maar ook bij middelgrote rassen komt het voor. Iedere eigenaar van een wat grotere hond zou zich het onderstaande goed ter harte moeten nemen, om te weten wat voor actie er ondernomen moet worden als de verschijnselen van een maagtorsie zich voordoen.De oorzaak van de aandoening is onbekend, maar duidelijk is dat teveel eten en/of drinken in één keer, zeker als er daarna nog een flink gestoeid, gerend of gespeeld wordt de kans op het optreden van een maagtorsie aanzienlijk vergroot.
De maagtorsie is een aandoening die over het algemeen snel tot een alarmerend ziektebeeld leidt, en zonder behandeling sterven de meeste dieren binnen enkele uren.De maagtorsie begint met een snelle ophoping van gas in de maag, die daardoor flink uitzet (de dilatatie). De uitgezette maag kantelt vervolgens rond haar ophangbanden, waardoor in- en uitgang van de maag dicht geschroefd worden en het gas er niet meer uit kan. De bloedvoorziening van de maag en de milt, die meestal mee kantelt, raakt afgesloten. De uitgezette maag drukt via het middenrif tegen de borst, waardoor de hond moeilijker kan ademhalen, en drukt op de grote aders in de buik, zodat het bloed moeilijker terug kan stromen naar het hart. De steeds verder toenemende druk op de borstorganen, en de steeds slechter worden bloedcirculatie zorgen er uiteindelijk voor dat het dier in shock raakt, buiten bewustzijn raakt en sterft.Behandeling van een maagtorsie is in veel gevallen (let wel: niet altijd!) succesvol, mits de eigenaar de symptomen op tijd onderkent en actie onderneemt! Het belangrijkste kenmerk van een maagtorsie is de sterk toegenomen buikomvang. Honden met een maagtorsie worden haast met de minuut dikker. Tikken op de rechter buikwand, net achter de ribben, laat een hol geluid horen, alsof je op een trommel tikt. De buik staat strak gespannen. Verdere verschijnselen: niet eten, loze braakpogingen, veel uitrekken, buikpijn, onrustigheid, niet durven te gaan liggen, en uiteindelijk collaps.Als men deze combinatie van symptomen bij een hond vaststelt, dient onmiddellijk contact met een dierenarts opgenomen te worden; er is geen tijd te verliezen. Probeer niet uw dierenarts te verleiden om naar u thuis te komen; dit betekent een onnodig, vaak fataal tijdverlies. Bij de dierenarts aangekomen wordt na het stellen van de diagnose getracht om zo snel mogelijk de druk van de opgezette maag te halen. Soms lukt het nog een slang via de slokdarm in de maag te krijgen, maar vaak moet de maag via de rechter buikwand met een lange holle naald aangeprikt worden. Verder wordt een infuus aangelegd om de bloedcirculatie te bevorderen. Daarnaast worden medicijnen tegen de shock gegeven. In een aantal gevallen moet de hond, zo gauw de conditie van het dier het toelaat, geopereerd worden om de maag (en de milt) weer terug te draaien; hierbij wordt de maagwand, of de ophangband van de maag aan de buikwand vastgezet, om herhaling te voorkomen.Tegenwoordig wordt dit vaak via een ‘kijkoperatie’ gedaan, waarbij slechts een paar kleine openingen in de buik gemaakt worden. Hierbij moet vermeld worden dat ook bij honden die geopereerd zijn in 30% van de gevallen later toch weer een maagtorsie optreedt, waarbij de hechtingen gewoon afscheuren. Iedere hond die een maagtorsie heeft gehad, heeft een aanzienlijk grotere kans om er weer een te krijgen, dan een hond die nooit een maagtorsie heeft gehad!De herstelfase na een maagtorsie is er één vol risico’s. Veel honden krijgen na een succesvolle behandeling problemen door beschadigingen van de maag, de lever of de alvleesklier. Verder liggen infecties en een abnormaal hoge bloedstolling op de loer. Dat is de reden dat zulke honden eigenlijk altijd een paar dagen onder observatie in een dierenkliniek moeten blijven.Preventie van een maagtorsie is moeilijk, omdat de ware toedracht van de kwaal niet echt bekend is. Toch zijn er een aantal factoren waarvan bewezen is dat ze een rol spelen:


Het ras: grotere honden met een diepe borstkas, zoals Duitse dog, Sint Bernard, Weimaraner, Ierse Setter, Dobermann, Duitse herder, Berner Sennenhond, Rottweiler, lopen meer risico.
Eetfrequentie: hoe meer maaltijden per dag, hoe kleiner het risico. Honden die slechts één maal per dag eten hebben een grotere (uitgerekte) maag, en krijgen sneller een maagtorsie.
Manier van eten: schrokkerige honden lopen meer risico, waarschijnlijk omdat ze al meer lucht inslikken dan een rustige eter. Op zich kun je hier als eigenaar natuurlijk niet veel aan doen.
Temperament van de hond: nerveuze honden lopen meer risico.
Stoeien/spelen na het eten. Honden moeten rusten na een maaltijd. Eérst spelen, dan eten, dan slapen, en niet andersom! Heel bekend is het voorbeeld van de hond die uit het pension opgehaald wordt: thuisgekomen slobbert het dier een grote bak water leeg, en gaat dan in de tuin spelen en van zijn herwonnen vrijheid genieten, terwijl de baasjes rustig de vakantiespullen uit de auto ruimen, om vervolgens (te laat) hun zowat ontplofte viervoeter achter in de tuin te vinden!honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

ik zelf heb op een newfoundlander forum gezeten, daar werd aangeraden meerderen keren per dag te voeden, dacht altijd, wat een onzin....

dan ga je kijken naar de informatie die voorhanden is, chiurgen die er toch dacht ik wel wat van af weten, adviseren dus een paar voedingen per dag te geven, doe ik nu voortaan, Bamse werd volwassen en ik dacht , ga een x per dag voeren, tot ik dit tegen kwam, ben er van afgestapt, en voer nu 2 x per dag, en smiddags een lichte maaltijd, bevalt goed.

nog een ding waar ik niet uitben, de verhoging van de voerbak. de een zegt laag de ander zegt hoog, een middenweg kan ik dan nemen !!

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

eten en rusten wordt er gezegd, ja ben een zeikerd hoor, maar.....

wat ik ook al gehoord heeft, wanneer er bewogen wordt ook al heeft de hond wat gegeten dan werkt een maag niet naar behoren, juist als er gegeten wordt en dan gerust wordt is de maag flink in beweging, ook honden die laat eten en snachts rusten kunnen een maagtorsie krijgen, hoe komt dat dan . vandaar , neem wat adviezen mee en wees er alert op , ken de sympthomen, let daar op als je hond dit beeld laat zien, beter een keer te veel naar de arts dan te weinig.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" ik zelf heb op een newfoundlander forum gezeten, daar werd aangeraden meerderen keren per dag te voeden, dacht altijd, wat een onzin....

dan ga je kijken naar de informatie die voorhanden is, chiurgen die er toch dacht ik wel wat van af weten, adviseren dus een paar voedingen per dag te geven, doe ik nu voortaan, Bamse werd volwassen en ik dacht , ga een x per dag voeren, tot ik dit tegen kwam, ben er van afgestapt, en voer nu 2 x per dag, en smiddags een lichte maaltijd, bevalt goed.

nog een ding waar ik niet uitben, de verhoging van de voerbak. de een zegt laag de ander zegt hoog, een middenweg kan ik dan nemen !! "

 

Dit is onzin, zeker in het licht bezien als er ook nog eens een inadequate voeding wordt aangeraden en verstrekt. Voer je hond correct en de risico's uit voeding kun je naar mijn mening al voor een groot deel wegstrepen tegen de rest van mogelijke factoren die een maagtorsie in de hand werken. 2x daags voeren bij een verder gezonde hond is op zich OK.

 

Ik heb onderstaand stukje van mijn forum gehaald. Misschien heb je er iets aan.

 

Het blijkt uit diverse studies naar de risico's op maagtorsie, maar de Purdue study van Lawrence T. Glickman was daar een voorloper van, dat verhoogde voerstandaards het risico vergroten.
Voorheen werd verondersteld dat het luchtzuigen hierdoor zou verminderen, maar het wordt juist erger waardoor het risico op maagtorsie wordt vergroot. Ook is het voor een hond een vrij onnatuurlijke houding om zo te eten.

Dietary Risk Factors for Gastric Dilatation-Volvulus (Bloat) in 11 Large and Giant Dog Breeds: A Nested Case-Control Study

ABSTRACT

Malathi Raghavan, DVM, MS; Lawrence T. Glickman, VMD, DrPH; Nita W. Glickman, MS, MPH; Diana B. Schellenberg*, MS.

Dietary risk factors for gastric dilatation-volvulus (GDV) in dogs were identified using a nested case-control study. Of 1991 dogs from 11 large- and giant-breeds in a previous prospective study of GDV, 106 dogs that developed GDV were selected as cases while 212 remaining dogs were randomly selected as controls. A complete profile of nutrient intake was constructed for each dog based on owner-reported information, published references and nutrient databases. Potential risk factors were examined for a significant (p<0.05) relationship with GDV risk using unconditional logistic regression.
The study confirmed previous reports of an increased risk of GDV associated with increasing age, having a first-degree relative with GDV, and having a raised food bowl. New significant findings included a 2.6-fold (or 160%) increased risk of GDV in dogs that consumed dry foods containing fat among the first four ingredients. The risk of GDV significantly increased 3-fold (or 200%) in dogs that consumed dry foods containing citric acid as a preservative. Dry foods containing a rendered meat meal with bone product among the first four ingredients significantly decreased GDV risk by 53.0%. Moistening of dry food alone was not associated with GDV risk, but consumption of owner-moistened dry foods that also contained citric acid significantly increased GDV risk 4-fold (or 300%). Approximately 30 and 33% of all cases of GDV in this study could be attributed to consumption of dry foods containing fat among their first four ingredients or citric acid, respectively. These findings can ! be used by owners to select dry foods that may reduce the risk of GDV.
Bron: http://www.vet.purdue.edu/epi/dietrisk.htm

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" eten en rusten wordt er gezegd, ja ben een zeikerd hoor, maar.....

wat ik ook al gehoord heeft, wanneer er bewogen wordt ook al heeft de hond wat gegeten dan werkt een maag niet naar behoren, juist als er gegeten wordt en dan gerust wordt is de maag flink in beweging, ook honden die laat eten en snachts rusten kunnen een maagtorsie krijgen, hoe komt dat dan . vandaar , neem wat adviezen mee en wees er alert op , ken de sympthomen, let daar op als je hond dit beeld laat zien, beter een keer te veel naar de arts dan te weinig. "

 

Een wolf die in jachttroepen zich volvreet na de jacht en weer terugkeert naar het thuishonk, doet dat over het algemeen volgevreten en ondervindt daar geen enkele hinder van. Voorverteerd voedsel wordt opgebraakt en aan pups gegeven en als die gegeten hebben, dan pas is het uitbuiken na een lange trip. Gedomesticeerde honden zijn geen wolven, maar wel carnivoren waarvan het maag-darmsysteem heden ten dage nog steeds zo zou kunnen functioneren. 

Mijn honden hebben na hun maaltijd enkel verplichte rust, omdat ik zelf rust in de tent wil. Niet zozeer omdat ik bang ben voor torsie. Als ze hun normale maaltijden krijgen, dan geef ik ze ook gerust 1,5 uur na dien een flinke wandeling. Maar zwaar trainen op een volle maag doe ik zeer beslist niet. Ten eerste presteert dat niet lekker en geeft dat minder energie dan op een nuchtere maag en ten tweede ben ik dan inderdaad bang dat het teveel belasting op maagspieren gaat geven. Gewoon reëel je info vergaren en doen waar jij je goed bij voelt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

dat is bij mij ook hoor Golden Delerious.... ik doe ook informatie op, maar een newfoundlander en zeker de groote van bamse, met een diepe voorborst, die geef ik nu toch echt meerderen malen per dag eten.

smorgens en savonds en een lichte yoghurt maaltijd in de middag, terwijl ik vroeger voor 1 x per dag ging toen ze volwassen werd.

als je informatie daarover gaat inwinnen zijn er toch veel klinieken die dit adviseren.

en wolven, er zijn vele wolven die een vroegtijdige dood sterven, weten wij waaraan ?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" dat is bij mij ook hoor Golden Delerious.... ik doe ook informatie op, maar een newfoundlander en zeker de groote van bamse, met een diepe voorborst, die geef ik nu toch echt meerderen malen per dag eten.

smorgens en savonds en een lichte yoghurt maaltijd in de middag, terwijl ik vroeger voor 1 x per dag ging toen ze volwassen werd.

als je informatie daarover gaat inwinnen zijn er toch veel klinieken die dit adviseren.


en wolven, er zijn vele wolven die een vroegtijdige dood sterven, weten wij waaraan ? "

 

Ik vind het prima, Willemijn. Doe waar jij je goed bij voelt. Oudere leeftijd en verzwakking kunnen zeker het risico vergroten. En Bamse is niet jong voor het ras. Maar het adviseren van een inadequate voeding (brok) ten opzichte van het risico op maagtorsie op latere leeftijd, dat is klinkklare onzin en een fout advies naar mijn bescheiden mening. 

 

Jawel, ook de vroegtijdige dood van wolven is goed gedocumenteerd. De grootste oorzaak is door toedoen van de mens. Wolven worden massaal afgeslacht in bijv. bepaalde delen van Amerika. Gevolgd door een aantal ziektes door zwakte, maar zeer zeker staan mij niet veel beschreven gevallen bij van maagtorsie. De wolf is fysiologisch ingesteld om dat niet snel te krijgen, daarnaast eet het een adequate voeding die daar niet aan bijdraagt. Mocht iemand die gevallen wel gedocumenteerd kennen met duidelijke bronnen, dan houd ik me aanbevolen.

Volgende forumvraag: Zelf vers voer maken...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^