Honden Fokken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Ze wil honden fokken. (Gast)

Beste allemaal,   Mijn beste vriendin wil voor de kost honden gaan fokken. Nou weet ik dat haar hart en ziel bij de honden liggen..Maar om hier nou de kost mee te verdienen? Zij en haar mannen hebben een grote boerderij met een groot stuk land gekocht van een erfenis.   Nu willen ze meerdere honden van 1 ras, 1 keer per jaar een nestje te laten krijgen. Dus haar plan is : Ik heb 7 honden Ik laat ze allemaal 1 keer een nestje krijgen dus dan heb ik 7 nestjes per jaar. Zij denkt dat ze hiermee rond kan komen. Maar mij lijkt het niet realistich..   Wat denken jullie hiervan?   Gr. Eva

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat voor ras wil ze gaan fokken?

Ze zal er wel iets aan overhouden, maar niet veel.

Maar als ze echt voor het geld gaat, moet ze oppassen geen br00dfokker te worden, anders zal ze er niet van rondkomen denk ik.

Als ze echt serieus wil gaan fokken met stamboomhondjes, dan moet ze eerst flink investeren om aan 7 geschikte teefjes te komen.

 

Als ze gaat fokken met makkelijk verkoopbare kruisingen om er zelf flink aan te verdienen, waar ze geen kosten aan gaat uitgeven aan testen, keuringen etc, dan noem ik haar een br00dfokker.

 

Dus wat meer informatie is wel handig.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Is dit een grapje of wat .....

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ik denk inderdaad niet dat je fokken als beroep kan zien, als je het op de goede manier doet tenminste. Denk dat zoiets eerder een hobby is waar je wel een leuk zakcentje aan kan verdienen. Maar ik roep even een fokker voor je, die kan je misschien zeggen welke hoge kosten er aan het fokken verbonden zijn en of het wel haalbaar is om zo ineens te gaan fokken met 7 honden.

anoniem (Gast)

nee jammer genoeg geen grapje...

ze woont wel mooi ruim en buiten maar om dit nou als baan te zien.. 

Ze wil graag fokken met golden retrievers.

Ze is wel goed voor der honden maarja..

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Alleen broodfokkers kunnen genoeg verdienen aan hun honden om er echt een lekker zakcentje aan over te houden. Hieronder versta ik fokken met honden die niet/nauwelijks aan de vereiste eisen binnen hun ras voldoen. Waarbij niet/nauwelijks gelet wordt op lijnen die zij gebruiken en aan socialisatie al helemaal niks wordt gedaan. Dan is het misschien haalbaar, maar dan heeft het niks meer met de liefde voor een ras of honden in z'n algemeenheid te maken. Wanneer je echt verantwoord wilt fokken, met alle bijbehorende gezondheidsonderzoeken, hier en daar een show om de plus- en minpunten van je honden te ontdekken, socialisatie van ouderdieren en pups (binnens- en buitenshuis), gebruik van bloedlijnen die elkaar aanvullen en het goed screenen van pupkopers met bijbehorend contract (waarin onder andere staat dan pups altijd terug gaan naar de fokker als de eigenaar hier niet meer voor kan/wil zorgen)... Dan kun je hier in mijn ogen niet de kost mee verdienen. Ik heb twee nesten gehad en hier wel wat aan over gehouden, maar al het geld hiervan is in de zorg voor de honden en al mijn nieuwe toekomstplannen met hen en de planning voor een volgend nest gegaan. En dan heb ik nog mazzel gehad, bij het tweede nest had ik een keizersnede maar een groot nest waardoor ik toch overhield. Maar regelmatig gebeurt het ook dat een teef leeg blijft, er meer kosten bij een nest komen kijken of er meer mis gaat en dan zul je soms niet eens quitte spelen. Om over de zorgen en stress nog maar te zwijgen die erbij komt kijken wil je moeders en kids echt een goede start geven en met de juiste zorg hen in dit alles begeleiden. In mijn ogen is het dus niet haalbaar dit plan. Maar goed dat is mijn persoonlijke mening hierin hè... ;-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Niet realistisch zeker aangezien je maar een beperkt aantal nesten mag fokken, pas vanaf en tot een bepaalde leeftijd mag fokken.

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat ze dat niet gaat redden, al zal veel afhangen van de vraagprijs en hoe groot de nesten zijn van het betreffende ras.

 

Maar 7 honden, niet iedere dekking is raak. Stel dat er 5 per jaar ook echt drachtig raken. En dat die een nestje van 6 krijgen.

 

Dat zijn 30 pups. Daarvan zullen misschien niet allemaal overleven. Dan hou je er misschien 28 over. Stel je vraagt 500 euro en dat is al veel voor een hond zonder gezondheidstesten.

 

Zit je op 14.000 euro per jaar. Daar moet de belasting nog van af. Huidige belasting tarief voor die inkomensklasse is 36,25%. Dan zit je onder de 750 euro per maand.

 

En dan gaan er nog (voedings- en dierenarts-) kosten van af.

 

Dat gaat hem dus niet worden.

 

Er is een reden waarom bij foute fokkers de honden elke loopsheid gedekt worden: daarmee verdubbel je je omzet. Alleen gaat dat ten koste van de gezondheid van de honden.

 

Daar komt nog bij dat honden op een gegeven moment geen nestje meer kunnen krijgen, wat gaat ze met die dieren doen?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het plan is dus de kost te verdienen met honden. De 7 teefjes zijn m.a.w. de investering in haar zaak. Dat wil in praktijk zeggen: 7 honden die pakweg 12 jaar zullen leven en elk tijdens hun leven 3 nestjes zullen krijgen (ik neem aan dat ze verantwoord en gezond wil fokken, daar je zegt dat haar hart en ziel bij de honden ligt, en ze dus geen broodfokker wens te zijn). Stel dat elke hond 2000 euro kost per jaar (voeding, verzorging, dierenarts, e.d.). Dit 12 jaar lang, en ze heeft 7 honden, dus totaal: 168.000 euro investering.

 

Stel dat elk teefje 3 nestjes van 6 pups zal krijgen tijdens haar leven. Dat zijn totaal bij 7 teefjes: 126 pups. En stel dat ze daar 1000 euro per pup voor vraagt, dat is een bruto inkomen van 126.000 euro op 12 jaar tijd (dus 10.500 euro op 1 jaar).

Zelfs Bruto zit je dus al met verlies! Maar je hebt dan nog niet eens de kosten gerekend van wat een nest kost (de gezondheidstesten vd teefjes, de dekking (verplaatsingskosten, dekkingskosten,...) de investering in het materiaal (werpkist, warmtelamp, e.d.), de verzorging van de pups (chip, vaccins, dierenarts,...) al die kandidaat-kopers en puppy-mensen op de koffie bij de pup-bezoekjes, enz. enz. Daarenboven komen nog de belastingen, want dit is geen gelegenheidsfok meer, maar een verdienste. Misschien houdt ze dus uiteindelijk netto 300 of 400 euro per pup over.

Dat maakt de som dus geen 126.000 euro maar 50.400 euro dat pups binnenbrengen op 12 jaar tijd gezien (4200 euro per jaar)...

Weeg dit af tegen de kostprijs van 168.000 euro voor het leven van de 7 teefjes en je weet meteen dat het geen slimme zet is...

 

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Heel kort:

Als ze een "goede fokker" wilt zijn, zoals de dames voor mij al beschreven hebben wat ik daarmee bedoel, dan nee, hier kun je geen beroep van maken.

Doe het zoals een "slechte fokker", dan gaat elke teef elke loopsheid een nestje krijgen. Worden de ouder dieren niet getest en zijn de leefomstandigheden van moederhond en pups zeer slecht. Dan ja, dan kun je er een beroep van maken, mits je dierenmishandeling een beroep wilt noemen.

Ik zou mij vriendin de reacties op het forum laten lezen en nog eens een goed gesprek met haar hebben, want dit klinkt als een zakenplan dat zeer snel verkeerd zal lopen.

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

" Beste allemaal,
 
Mijn beste vriendin wil voor de kost honden gaan fokken.
Nou weet ik dat haar hart en ziel bij de honden liggen..Maar om hier nou de kost mee te verdienen?
Zij en haar mannen hebben een grote boerderij met een groot stuk land gekocht van een erfenis.
 
Nu willen ze meerdere honden van 1 ras, 1 keer per jaar een nestje te laten krijgen.
Dus haar plan is : Ik heb 7 honden Ik laat ze allemaal 1 keer een nestje krijgen dus dan heb ik 7 nestjes per jaar. Zij denkt dat ze hiermee rond kan komen. Maar mij lijkt het niet realistich..
 
Wat denken jullie hiervan?
 
Gr. Eva "

 als je op de juiste manier wilt fokken dan verdien je er echt nix aan (zeker niet om de kost mee te verdienen)

maar als ik het zo lees is je vriendin niet echt vanplan om het volgens de regels te doen...

als haar plan al is "ik laat mijn 7 honden elk jaar dekken dat is dan 1 nestje per jaar"

dan ben je al niet bezig met:

elke hond te laten testen op de erfelijke ziektes en dergelijke... dit kost (zeker voor 7 honden) veel geld en de uitslag kan wel eens tegenvallen....

 

hebben haar honden een stamboom??

en als ze rond wilt komen met 7 nestjes dan denk ik dat ze niet veel pups kwijt gaat geraken want dan gaat ze enorm duur zijn...(want dan kom je met 1000€ niet toe per pup)

en soms mislukt een dekking en blijf een teef leeg das dan een "inkomen minder"

of soms krijgen ze maar 1 of 2 pups per nest....

en ga zo maar door!! 

 

honden page profiel NinaNinabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Nina

7 teven en 7 nesten per jaar dan gaan ze bedrijfsmatig fokken en dan moeten ze belasting afdragen.

 

Maar hoe willen ze 7 nesten per jaar fatsoenlijk socialiseren?

Een teefje elk jaar een nest vind ik eerlijk ook niet kunnen. 

Ruimte is leuk.

 

Maar mijn laatste nest leverde 0,0 op.

Bij de dracht niet eten speciaal blikvoer en nutrigel.

Echo en röntgenfoto om te kijken hoe groot ze waren en ze waren te groot voor een gewone bevalling.

2 pups een keizersnede, dekking reu, 1 pup had last van zijn longetjes 2 x dierenarts en medicijnen. Teefje had niet gelijk melk dus eerst een paar dagen flessen. Dan beiden 2 x enten en stamboom aanvragen. Puppypakket. Voor hier thuis voor de pups veel speeltjes. Voeding en ontworming. 

Zo kan het ook gaan.

 

 

honden page profiel HelgeHelge

honden foto van Helge

Ik denk, laat die vriendin dat lekker zelf uitzoeken, is toch niet jouw zaak?

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

De kost verdienen aan het fokken van honden? Help je vriendin maar even uit haar droom... Alleen broodfokkers zonder gevoel voor hun honden kunnen er echt aan verdienen... Hondeneigenaren met liefde voor hun honden kunnen er hoogstens quitte mee spelen... Maar veelal moet er geld bij.... En zo hoort het bij een dergelijke hobby van de eigenaar....

honden page profiel Amélie†Amélie†

honden foto van Amélie†

Niets meer aan toe te voegen!

Al mijn voorgangers hebben al uitgelegd waarom dit plan niet realistisch is! De berekening van Alaska's ...hihi...je bent er druk mee geweest!

Wat ik nog mis: je moet ook nog maar hopen dat je al die 126 pups verkoopt...

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat ik nog mis: je moet ook nog maar hopen dat je al die 126 pups verkoopt...
  "

 

Ja, en niet alleen dat.

Maar hoe doe je dat ook praktisch? Als je zoveel nestjes wil fokken, dan gaan nestjes elkaar toch overlappen, en heb je bijvoorbeeld tegelijkertijd een nestje van 7 weken oud en eentje van 2 weken oud in je woonkamer liggen. Wat een heksentoer om alles gescheiden te houden, te verzorgen, schoonmaken,....

En hoe moet dat dan met de bezoekjes? Want de pupmensen van het oudste nestje willen op bezoek komen, maar tegelijkertijd mogen er geen vreemde mensen in huis omdat de pups van het tweede nestje nog geen drie weken oud zijn... Bovendien lopen er nog 5 andere volwassen honden rond die ook hun beweging en aandacht nodig hebben.... Pffffff! Dat vraagt een hele ombouw van je huis, 16 extra armen aan je lijf en een dubbel aantal uren in je dag. Ik kan me niet voorstellen hoe iemand dit zou kunnen bolwerken op een verantwoorde manier...

honden page profiel Amélie†Amélie†

honden foto van Amélie†

"  
Ja, en niet alleen dat.
Maar hoe doe je dat ook praktisch? Als je zoveel nestjes wil fokken, dan gaan nestjes elkaar toch overlappen, en heb je bijvoorbeeld tegelijkertijd een nestje van 7 weken oud en eentje van 2 weken oud in je woonkamer liggen. Wat een heksentoer om alles gescheiden te houden, te verzorgen, schoonmaken,....
En hoe moet dat dan met de bezoekjes? Want de pupmensen van het oudste nestje willen op bezoek komen, maar tegelijkertijd mogen er geen vreemde mensen in huis omdat de pups van het tweede nestje nog geen drie weken oud zijn... Bovendien lopen er nog 5 andere volwassen honden rond die ook hun beweging en aandacht nodig hebben.... Pffffff! Dat vraagt een hele ombouw van je huis, 16 extra armen aan je lijf en een dubbel aantal uren in je dag. Ik kan me niet voorstellen hoe iemand dit zou kunnen bolwerken op een verantwoorde manier... "

 Ik vond één nest met 5 pups , en een andere hond erbij al een behoorlijke aanslag op mijn energielevel! Zoals jij het beschrijft mag je wel personeel in dienst nemen...pffff...

Nee, het moge duidelijk zijn: een heel dwaas plan om heel Nederland ( of Belgie) te willen voorzien van Golden Retrievers..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Nee, het moge duidelijk zijn: een heel dwaas plan om heel Nederland ( of Belgie) te willen voorzien van Golden Retrievers.. "

 

Hahaha, wat zeg je dat leuk! 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden



Vraag me even af wie "haar mannen" zijn.

De kost mee verdienen?

Dat kan als je een leuke baan hebt maar echt niet met honden fokken op een goede en verantwoordelijke manier......

Jan (Gast)

Niets opgeven bij de belasting, gewoon voor jezelf zwart doen. Uiteraard goed voor de dieren zorgen dat is het belangrijkste.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Waar haalt ze de tijd vandaan? Volgens mij is het, zeker rond de tijd dat de pups geboren gaan worden, enorm tijdrovend. Althans, als je het goed wilt doen.

En ook na de geboorte kun je niet de boel maar de boel laten en lekker gaan doen wat je wilt.

 

Niet opgeven bij de belasting? Strak plan hoor, beetje de belasting ontduiken omdat iemand zo nodig de kost wil verdienen met fokken. Als je het doet, doe het dan gewoon echt goed. Geen legbatterij van honden en gewoon belasting afdragen, moeten wij tenslotte ook allemaal doen...

balboa (Gast)

Wat is fokken

 

honden page profiel ElianeEliane

" Vraag me even af wie "haar mannen" zijn.

De kost mee verdienen?

Dat kan als je een leuke baan hebt maar echt niet met honden fokken op een goede en verantwoordelijke manier...... "

 Hahaha, ik ben niet de enige dus die het een beetje vind raar klinken.

 

Eva, 

Ik zou jou vriendin het volgende voorstellen.

Waarom er geen bed & breakfast van maken?

Dat is misschien heel wat minder onbezonnen dan zomaar met honden te beginnen kweken zonder over de nodige kennis te beschikken. En te denken dat je goed mee kan verdienen.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

"  Hahaha, ik ben niet de enige dus die het een beetje vind raar klinken.
 
Eva, 
Ik zou jou vriendin het volgende voorstellen.
Waarom er geen bed & breakfast van maken?
Dat is misschien heel wat minder onbezonnen dan zomaar met honden te beginnen kweken zonder over de nodige kennis te beschikken. En te denken dat je goed mee kan verdienen. "

 Oud topic......

honden page profiel ElianeEliane

"  Oud topic...... "

 Dankje, had het niet gezien.

Volgende forumvraag: vraagje over schermnaam aanpassen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^