Wat voor uitdagingen geef jij je hond tijdens wandelingen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KnolKnol 3 doggies

honden foto van Knol

Ik neem wel eens de bal mee tijdens een wandeling, maar Ralph heeft dat na 4x houten ook wel gezien en laat de bal voor wat het is. Toen hij kleiner wad hebben wij ook wel spoortjes uitgezet maar dat vind hij totaal niet interessant, laatst nog eens gedaan, maar nog niet. Dus wij wandelen er puur op los en gaan weer naar huis. En thuis puzzelt Ralph graag.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

Bij mijn honden in het een groot verschil. Ginny wil gewoon lekker lopen, crossen, vliegen, het liefst met andere honden. Apporteren vind ze ook best leuk, maar echt maar 3x en dan verliest ze interesse. Eigenlijk hoef je Ginny alleen maar te 'begeleiden' tijdens een wandeling, verder loop je er een beetje voor spek en bonen bij 

 

Winter wil wel echt graag wat doen tijdens de wandeling, die komt je anders om de tien meter uitdagen, haha! Daarmee doe ik vaak een speur spelletje, een paar oefeningen ('ho', 'wachten' en 'blijf') of laat hem dingen uit het water halen. Speuren is hier wel echt favoriet, hij kan daar zo enorm in op gaan, je ziet hem dan focussen maar tegelijkertijd ontspannen; dat hele scherpe randje van spanning verdwijnt. Heerlijk om te zien 

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Hier is het vooral Cosmic die uitdaging nodig heeft. Ze is dusdanig intelligent dat ze aan alleen fysieke beweging niet genoeg heeft - ze wil mentaal bezig gehouden worden. Onze favoriete bezigheid tijdens het wandelen is het "let op" spel. Ik zeg, totaal onverwacht, "LET OP!". Vervolgens gooi ik een snoepje weg voor me uit. Als Cosmic op tijd reageert ziet ze waar ik het snoepje heen gooi. Zo niet dan moet ze met haar neus te werk gaan, en help ik haar door middel van "koud" en "warm".

Dit is voor ons een ideaal spelletje, omdat;
1. Cosmic leert op mij te letten, en het liefst zo snel mogelijk
2. Cosmic kan haar neus gebruiken
3. Cosmic wordt vooruit gestuurd, goed voor haar zelfvertrouwen, en moet tijdens dit spel met mij samenwerken

Met Wispa speel ik alleen het naam-spel. Ik zeg haar naam, zij hoort op te kijken en krijgt dan een beloning. Helaas is Wispa's jachtinstinct ongeveer 12x sterker dan dat van Cosmic, en haar leergierigheid een stuk minder, dus het gaat niet altijd volgens plan..

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Hier is het vooral Cosmic die uitdaging nodig heeft. Ze is dusdanig intelligent dat ze aan alleen fysieke beweging niet genoeg heeft - ze wil mentaal bezig gehouden worden. Onze favoriete bezigheid tijdens het wandelen is het "let op" spel. Ik zeg, totaal onverwacht, "LET OP!". Vervolgens gooi ik een snoepje weg voor me uit. Als Cosmic op tijd reageert ziet ze waar ik het snoepje heen gooi. Zo niet dan moet ze met haar neus te werk gaan, en help ik haar door middel van "koud" en "warm".

Dit is voor ons een ideaal spelletje, omdat;
1. Cosmic leert op mij te letten, en het liefst zo snel mogelijk
2. Cosmic kan haar neus gebruiken
3. Cosmic wordt vooruit gestuurd, goed voor haar zelfvertrouwen, en moet tijdens dit spel met mij samenwerken

Met Wispa speel ik alleen het naam-spel. Ik zeg haar naam, zij hoort op te kijken en krijgt dan een beloning. Helaas is Wispa's jachtinstinct ongeveer 12x sterker dan dat van Cosmic, en haar leergierigheid een stuk minder, dus het gaat niet altijd volgens plan.. "

 Wat een goede dat let op spel! Ga ik eens proberen

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Black is wel gek van apporteren uit water (nog veel meer dan op het land).

Dus vanmorgen even naar het Veluwemeer geweest.

Daar heb ik hem laten apporteren maar niet zoals anders zomaar z'n speeltje in het water gooien.

Eerst laten zitten, dan pas weggooien.

Daarna nog 10 meter van het water af, hij moest zitten en wachten.

Ik liep naar het water en liep terug naar Black, toen mocht hij z'n speeltje uit het water halen.

 

Dat werkt inderdaad heel goed, al die oefeningetjes tussendoor!

Black vergat zelfs al de konijnen luchtjes, zo was hij bezig

 

Maar zodra hij weer 'vrij' is, rent hij in grote bogen om je heen, dwars door struiken en bosjes, op zoek naar interessante dingen.

Soms zie je hem niet meer maar dan opeens duikt hij weer bij je op.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Met Dobby altijd weinig gedaan. Ballen gooien, vroeger. Maar met een slecht oog is dat ook drama, want Dobby rent nooit recht, maar met een boogje. Loopt hij de verkeerde kant op en valt de bal rechts... onvindbaar voor hem. En hij maakt niet de link dat je een gegooide bal ook kan zoeken. Verstopte ballen kun je blijkbaar wel zoeken... nou ja, hij is blond zullen we maar zeggen.

 

Maar nu moet ik ook zeggen dat stilstaan en "iets doen" ook niets is voor Dobby. Tegenwoordig zelfs zo erg dat als hij mag zwemmen het er even in is, rondje zwemmen, er weer uit en VERDER.

 

Denkwerk doen we alleen in huis.

honden page profiel HannaHanna

honden foto van Hanna

Wandelen in het bos, waar ze los kunnen.

En dan hebben ze mij niet nodig.

 

Loop ook soms met andere bekende op. Ze dagen mij uit om alert te blijven.

 

Ballen gooien doe ik alleen als ze zwemmen. In het bos achter een bal aan jagen...alle zes, worden ze hieper van.

 

Ze gaan hun eigen gang, soms met elkaar maar ook alleen...snuffelen, ontdekken enz. Ik doe wel eens een poging..verstoppen o.i.d., maar dat is even interresant, en dan gaan ze weer hun eigen gang.

 

Bij de pies en poep ronde, aan de riem, snuffelen, en doen wat de bedoeling is.

 

 

Voordeel van zes honden.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

"  Wat een goede dat let op spel! Ga ik eens proberen "

 



Cosmic vindt het echt erg leuk! ;-)

honden page profiel SamiraSamira

honden foto van Samira

Wat wij vaak doen is stokken laten apporteren, een geurspoor uitzetten en op het einde een frolic verstoppen, van de paden af en lekker over boomstammen heen, onder struikjes door etc. , in omgevallen bomen klimmen, één keer blijf zeggen je omdraaien en zo´n 60 meter weg lopen zonder om te kijken daarna je omdraaien en ze roepen, vinden ze erg leuk!

Ze lekker heel veel met andere honden laten spelen en wat ook erg leuk is:

Fiets/ loop over het hoofdpad, en stuur je hond via een achterlangspaadje wat na zo'n 100 meter weer bij elkaar komt (moet je hond wel goed luisteren), maar ze vinden het erg leuk om te doen.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Ik geef mijn hond het liefst zo weinig mogelijk commando's. Ik laat dat beest liever gewoon hond zijn, zeker als we een stukkie gaan lopen. Zo'n beest heeft genoeg te ruiken onderweg. Ik ga dan niet onnodig lopen storen.

 

(Het zal wel een vrouwen dingetje zijn om wanneer het relaxed is, te gaan lopen zeuren van "doe's dit en doe's dat)

honden page profiel PipaPipa

honden foto van Pipa

Ik neem regelmatig een rauw ei mee. Leg hem in het gras en dan mag Boris hem kapot krijgen (dat valt nog niet mee, meestal) en daarna lekker opeten 

honden page profiel SamiraSamira

honden foto van Samira

" Ik geef mijn hond het liefst zo weinig mogelijk commando's. Ik laat dat beest liever gewoon hond zijn, zeker als we een stukkie gaan lopen. Zo'n beest heeft genoeg te ruiken onderweg. Ik ga dan niet onnodig lopen storen.
 
(Het zal wel een vrouwen dingetje zijn om wanneer het relaxed is, te gaan lopen zeuren van "doe's dit en doe's dat) "

 Ohhh, nietus!

Ik ben ook een vrouw, en de commando's laat ik achter wege!

Behalve mijn herder kruising die niets liever doet dan kunstjes, dus die krijgt dan ook even 5 minuutjes aandacht, waar ze volop van geniet.

 

Voor de rest laat ik ze lekker zelf hun gang gaan.

honden page profiel --

honden foto van -

Uh... Tja... Ik loop, Max gaat eigenlijk elke wandeling los... Ik doe een beetje apporteren tussendoor alleen... Dummy verstoppen, Max laten apporteren. Keer of 5 per wandeling... That's all.. Max is mentaal meer bezig als hij een andere hond tegenkomt  "Hoe ga ik deze hond eens de sloot in krijgen", zo ongeveer. 

Nee, eigenlijk niet veel op het apporteren na.. Snoepjes zoeken is niet belangrijk tijdens het lopen, rennen en crossen is véél leuker .

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Ik geef mijn hond het liefst zo weinig mogelijk commando's. Ik laat dat beest liever gewoon hond zijn, zeker als we een stukkie gaan lopen. Zo'n beest heeft genoeg te ruiken onderweg. Ik ga dan niet onnodig lopen storen.
 
(Het zal wel een vrouwen dingetje zijn om wanneer het relaxed is, te gaan lopen zeuren van "doe's dit en doe's dat) "

 Eh, nee. Dat ligt aan het ras. Als je met onze hond niet zulke dingn doet op een wandeling, mag je wel 8 uur per dag met haar gaan lopen om haar een beetje moe te krijgen. (Plus manlief doet het ook).

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

"  Eh, nee. Dat ligt aan het ras. Als je met onze hond niet zulke dingn doet op een wandeling, mag je wel 8 uur per dag met haar gaan lopen om haar een beetje moe te krijgen. (Plus manlief doet het ook). "

 Niks voor mij dus. ik wil een hond die aansluit bij mijn karakter

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Jep, hier ook net als bij Aurelia. Laatst met beide BC hier te frisbeeën en Ziva moet dan ook kunstjes (echt veel) er tussen door doen. Toen we thuis waren vond Kaleb het wel prima, maar Ziva was nog steeds aan het stuiteren. Nu moet ik zeggen dat het toen ook wel abnormaal was van Ziva… Normaal is ze iets kalmer :) Als ik zelf de honden uitlaat, dan is er 1 ronde waarbij ik met de bal speel en 1 wandeling waarin we gewoon normaal wandelen, waarbij de honden zo weinig mogelijk commando's krijgen En dan een derde wandeling word gevuld met fietsen, de frisbee, Jolly Egg, of opnieuw de bal, maar eigenlijk probeer ik niet vaker dan 1x met de bal te spelen op 1 dag

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

"  Niks voor mij dus. ik wil een hond die aansluit bij mijn karakter "

 



Haha tja, daarom kiezen we de rassen die we kiezen. Hoewel ik moet zeggen dat wij niet zo bewust voor de border hebben gekozen, met een herplaatser van familie. We hebben gewoon voor haar gekozen, en zij is toevallig een border. Vind het nu leuk (en ze is al 10 dus het is al een stuk relaxter haha) maar ik kan me voorstellen dat ik in de toekomst (ook) wel meer een snuif-en-snuffel-hond zou willen (laikaaaaa <3 ).

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik geloof dat elke hond het leuk vind om wat met de baas te doen. Ongeacht ras of leeftijd.

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

 

Voor puck af en toe een snoepjes boom in het bos. Verder gewone wandelingen aan de lijn, wandelingen met oefeningen of een wandeling waar ze los mag lopen en lekker haar eigen gang kan gaan, maar dat doe ik alleen als het heel rustig is in mijn wijk en alle kinderen uit de straat waar ik loop op school zitten. Anders is het voor puck lang leve de lol met die kinderen haha.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

" Ik geloof dat elke hond het leuk vind om wat met de baas te doen. Ongeacht ras of leeftijd.
  "

 

wandelen is toch ook wat doen met de baas?

 

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

"  
wandelen is toch ook wat doen met de baas?
  "

 En samen slapen, eten of iets slopen ook

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik zal vast heel slecht zijn dat ik niet doe aan dingetjes verstoppen en kleine opdrachtjes geven.

 

Als we naar het bos gaan, gaan we lopen. Ze loopt dan aan de Flexi en dan mag ze (tot op zekere hoogte natuurlijk) lekker doen wat zij wil. Ze snuffelt vooral heel veel, pikt vaak spoortjes op, waarbij ze soms iets té enthousiast gaan speuren (lees: uitgerekte arm...)

Dan moet ik haar wel een beetje afremmen, ze mag best even lekker enthousiast 'op jacht', maar hou mijn arm wel een beetje in oorspronkelijke vorm graag 

 

Spelen doen we dan weer wel, ze geeft dan eigenlijk altijd zelf aan wanneer ze dat wil. Komt naast me lopen, kijkt met een blije kop naar de Kong Safesticks en rent weg. Dan moet ik het ding een slinger geven en dendert zij er achter aan. Gaat vervolgens in spelboog staan, waarbij ik erop af loop "ik ga 'm pakken hoor!" en vlák voor ik 'm wil pakken pakt zij 'm en rent ermee weg 

Dat herhaalt zich een paar keer en dan laat ze 'm liggen, dan is ze weer uitgespeeld (en mag ik alsnog een kwijlerig, zanderig ding oprapen )

 

Als we op het fietspad lopen moet ze wat dichterbij me blijven (omdat er soms echt héle ranzige plassen blubberdrek liggen), dat doet ze dan ook wel. "Andere kant" begrijpt ze ook wel, net als "blijf maar even bij me".

En "straks mag je nog even rennen". Als het dan eenmaal 'straks' is (voorbij het bochtje, waarbij ik weer overzicht heb of er mogelijk fietsers of honden aankomen), dan weet ze ook dat ze weer mag; ik klik de Flexi van het slotje af en dan gaat ze weer lekker snuffelen.

 

Maar het is vooral lopen, voor onze ontspanning. Mellow is niet het type hond die allerlei opdrachtjes uitvoert als achtjes tussen mijn benen lopen. Ze stopt wel regelmatig vlak voor mijn benen, dat is meer een uitdaging voor míj, om te zorgen dat ik niet languit ga 

 

Na zo'n ronde in het bos is ze ook gewoon lekker voldaan en ploft thuis neer op kleed of bank.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

"  En samen slapen, eten of iets slopen ook "

 

zeker

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  
wandelen is toch ook wat doen met de baas?
  "

 

Ik denk dat honden ook geestelijk uitdaging nodig hebben, alleen lichamelijk is niet altijd genoeg.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

"  

Ik denk dat honden ook geestelijk uitdaging nodig hebben, alleen lichamelijk is niet altijd genoeg. "

 



Maar voor de ene hond is wandelen dus al uitdaging genoeg :-)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  

Maar voor de ene hond is wandelen dus al uitdaging genoeg :-) "

 

Daar heb je gelijk in . Daarom zei ik ook; alleen lichamelijk is niet altijd genoeg.

Misschien heb je een hond die het rugzakje al groot genoeg heeft en past daar gewoon niet wat bij in. Zal de hond een even goede kameraad om blijven.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Tja.. ik zie het plezier van de honden wanneer we naar hondencursus gaan, of wanneer we wat actiefs samen doen. Snoepjes verstoppen, oefeningen doen.. Als ik dat zie bij alle honden op de club en in mijn omgeving, dan kan ik daar zo enorm van genieten, dat ik me niet kan voorstellen als ik dat mijn honden niet zou geven. Tuurlijk.. honden zullen genoegen nemen met wat ze krijgen, maar dat betekend niet dat ze dat soort dingen niet leuk vinden. (leuker)

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Nee, dat verschilt echt per hond.

 

Ik doe Taika absoluut geen plezier wanneer ik met haar naar een hondenschool zou gaan en bij haar is het tijdens het wandelen ook meer 'jah doooei, ik ga even snuffelen en mijn eigen ding doen nu, je zoekt het maar uit'. Ik heb er zo'n 2,5 jaar aan gewerkt om meer 'interactie' te krijgen, maar dat gaat gewoon niet, het is er gewoon niet. En dat is dus ook prima, want zo is ze gewoon. Nu ik het los het gelaten gaat het buiten ook veel beter, want er 'hoeft' niks meer; heerlijk ontspannen!

.

Er is een supergroot verschil tussen honden die baasgericht zijn en honden die dit helemaal niet zijn (rassen die veel zelfstandiger zijn, die zelf beslissingen moesten maken voor hetgene waar ze voor gefokt zijn).

Dit zie ik heel erg goed nu we Frøya erbij hebben. Dat is echt een hond die wél met je wil werken en met haar ga ik zometeen ook naar een hondenschool om leuke dingen te doen, omdat ik nu al zie dat dat iets is waar ze van zal gaan genieten. Iets samen doen met de baas is het einde!

 

Wat een groot verschil kan er toch tussen honden (/rassen) zitten!

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Erg bange hond voor alles. Tips?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^