Hoe lang een Markiesje uitlaten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Rik (Gast)

Hallo, Ik zit erover te denken om een Markiesje te nemen, maar ik heb nog wel een vraag: hoe lang moet je een Markiesje ongeveer per dag uitlaten? Ik zat er namelijk aan te denken om hem elke dag drie keer per dag een kwartier uit te laten en dan ondertussen een bal naar voren gooien zodat hij ook steeds lekker kan rennen. Af en toe in het weekend dan een langere wandeling bijvoorbeeld in het bos of op het strand. Is dit genoeg voor zo'n hondje, of heeft hij behoefte aan meer? Groetjes Rik.  

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

Elke hond heeft behoefte aan meer.

honden page profiel --

honden foto van -

drie kwartier per dag is echt te weinig voor een sportief hondje als de Markies...

 

Ik zou toch zeggen dan je minimaal zo'n 1,5 á 2 uur per dag moet besteden aan wandelingen...
Maar ik kan er volledig naast zitten hoor, ik heb geen ervaring met kleine hondjes!

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Drie keer een kwartiertje is wel weinig, zeker als dat je standaard wandelingen zijn.

Niet alleen voor een Markiesje, maar voor elke hond is het wat weinig.

 

Mellow heeft ook wel eens een kort dagje, maar de volgende dag maak ik dat weer goed.

Momenteel is het 's morgens een minuut of 5 á 10, rond lunchtijd 10 á 15 minuten, eind middag ongeveer een uur en dan 's avonds een snelle plas en weer naar huis.

(Maar ik heb wel een 'issue-hond', dus dit is al heel wat voor haar.)

 

De wandeling aan het eind van de middag is ook wel eens een half uur (hoofdpijn, heel slecht weer), maar dat is niet zo'n probleem.

En de wandeling aan het begin van de middag is ook pas weer sinds deze week.

 

Ik probeer 's middags in ieder geval altijd een uur te lopen, waarbij ze lekker mag snuffelen, rennen, gek doen en we spelen ook vaak samen met de Kong.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik vind het veel te weinig.

Het is niet zo dat een kleinere hond automatisch kortere wandelingen nodig heeft.

Ik vind dat er zeker 2 wandelingen van een half uur of langer bij horen te zitten.

Daarin kan ook spelen zitten, bv in een park of losloopgebied.

Dan nog 2 poep en plasrondes van een kwartier maakt ook minstens 1,5 uur.

Ik loop 's morgens een uur, tussen de middag 20/30 minuten.

Eind van de middag gaat mijn man een uur lopen, soms daarin een stuk spelen, bal gooien in het park, en voor het slapen nog een 15/20 minuten.

Persoonlijk vind ik het altijd jammer dat langere wandeling alleen in de weekenden gepland kunnen worden.

Wat betreft tijd, wij werken beiden, man fulltime, ik 30 uur, dus dat hoeft geen beperking te zijn. Integendeel, wil je de hond voldaan achterlaten als je weg gaat, dan is een langere wandeling in mijn ogen een must.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Ik zat er namelijk aan te denken om hem elke dag drie keer per dag een kwartier uit te laten en dan ondertussen een bal naar voren gooien zodat hij ook steeds lekker kan rennen. Af en toe in het weekend dan een langere wandeling bijvoorbeeld in het bos of op het strand. Is dit genoeg voor zo'n hondje, of heeft hij behoefte aan meer? "

 

nee, lang niet genoeg. voor geen enkele hond

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Hoi Rik. Tijdbesteding qua wandelen moet je toch al snel aan in ieder geval 2 uur per dag denken. 3x een kwartier is voor elke hond te weinig. Daarnaast zijn dit alleen nog maar de wandelingen. In een hond gaat meer tijd zitten zoals de tijd in verzorging van de hond en ook training en eventueel sport. Markiesjes zijn ook graag bezig. Zoals al gezegd is, een kleinere hond betekend niet dat je er minder tijd aan kwijt bent.

honden page profiel SamiraSamira

honden foto van Samira

Ja, dat is echt te weinig. Ook kleine hondjes barsten van de energie.

Hier worden de honden (zijn wel grote) 's ochtends vroeg ongeveer 30/45 minuten uitgelaten, rond 11 uur ongeveer een uur of 1,5/2 rond 4 uur weer dik een uur en 's avonds een korte plasronde van ongeveer een kwartier.

En dit is altijd loslopen, spelen, rennen etc.

 

Ik denk dat je voor een kleine hond echt wat meer tijd moet nemen, en dan nog lekker laten loslopen en naast de fiets, dan moet 2 uur per dag ongeveer wel genoeg zijn.

Rik (Gast)

Hallo allemaal,

bedankt voor de reacties! Ik wist niet dat een hond zoveel tijd voor wandelingen nodig had, maar natuurlijk is dat ook geen probleem. Ik zit nu te denken aan een half uur 's ochtends, 's middags tien minuten naar het park lopen en daar ongeveer een half uur spelen, rondsnuffelen, apporteren. Daarna weer tien minuten terug. 's Avonds 20 minuten. Thuis tussendoor spelen. In het weekend langere wandelingen en mee met het joggen. Ook fiets ik dagelijks naar het dorp en dan kan hij ook mee naast de fiets rennen. Is het zo beter denken jullie? Groetjes Rik.

honden page profiel SamiraSamira

honden foto van Samira

Ja, dat klinkt al beter! :)

En meestal als je eenmaal onderweg bent is een half uurtje echt niets, voor je het weet ben je al een uur bezig ;)

Ik zou vooral zorgen dat je leuke losloop gebieden vind waar hij kan spelen met andere honden, en dat hij los kan lopen zonder dat hij wegrent, dan kan hij ook zichzelf vermaken als jij even geen zin hebt om met hem te spelen.

 

Enneh, ook met regen moeten ze naar buiten ;)

Rik (Gast)

Ja, er ik woon dichtbij een bos en een park op tien minuten loopafstand wat wij in onze buurt het 'hondenpark' noemen. Dus dat ie lekker kan spelen en rennen met andere honden komt wel goed ;) In de regel lopen is geen probleem, daar zijn regenjassen voor!

honden page profiel BerthyBerthy

honden foto van Berthy

Wij hebben twee kleine hondjes en door de weeks gaan ze in de ochtend een half uur wandelen. In de middag een half uur en 's avonds 3 kwartier. Voor her slapen gaan nog een klein blokje van een kwartiertje. Dus bij elkaar 2 uur. In het weekend gaan we natuurlijk veel meer. Hondjes en baasje genieten van elke wandeling. Weer of geen weer! Maar dat komt wel goed lees ik hierboven met het Markiesje.

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje

honden foto van Noah & Wolfje

Ik heb nu een tijdje een Markiesje van nu 6 maanden in huis en ik moet zeggen dat het echt een heel actief ras is. Eigenlijk doet ze qua energieniveau zeker niet onder voor mijn Golden van bijna 1,5. 

 

Op de website van de rasvereniging dacht ik ook te lezen dat het ras zeker behoefte heeft aan een lange wandeling van zeker een uur per dag, dit dus exclusief de andere wandelingen die je op een dag maakt.  

 

"Het Markiesje is een gezelschapshondje, maar wel eentje met veel energie. Markiesjes genieten van lange wandelingen, balletjes apporteren, zwemmen, behendigheid, flyball, etc. Van dagelijks enkel een paar blokjes om zal hij waarschijnlijk niet gelukkig worden." Bron

De lengtes van de wandelingen die je noemt zijn dus zeker niet aan te raden.

 

Ondanks dat het Markiesje wat we nu in huis hebben 6 maanden is, loop ik zeker zo'n 2 uur per dag met haar. (verdeeld over meerdere wandelingen) Ik merk dat ze het nodig heeft en zodra je minder gaat lopen, merk je dat ze het ook echt mist. 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hoi Rik,

Markiesjes zijn hele leuke hondjes!

Ze komen niet zoveel voor dus ik denk dat er wel een wachtlijst is, voor je een pup kunt aanschaffen.

Al die wandelingen, fietsen, met de bal spelen etc moet je natuurlijk wel opbouwen.

Tot de hond een jaar oud is ongeveer niet met de hond fietsen, hij zit nog in de groei.

Ook met de bal spelen, waarbij de hond allerlei draaien maakt ook niet doen in het begin.

Het eerste jaar is voornamelijk zindelijk maken, opvoeden, gehoorzaamheid en alles opbouwen.

Als de hond eenmaal volwassen is en zijn botten en gewrichten sterk genoeg zijn, is hij helemaal klaar voor alle sportieve wandelingen en met de fiets mee!

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Hallo allemaal,

bedankt voor de reacties! Ik wist niet dat een hond zoveel tijd voor wandelingen nodig had, maar natuurlijk is dat ook geen probleem. Ik zit nu te denken aan een half uur 's ochtends, 's middags tien minuten naar het park lopen en daar ongeveer een half uur spelen, rondsnuffelen, apporteren. Daarna weer tien minuten terug. 's Avonds 20 minuten. Thuis tussendoor spelen. In het weekend langere wandelingen en mee met het joggen. Ook fiets ik dagelijks naar het dorp en dan kan hij ook mee naast de fiets rennen. Is het zo beter denken jullie? Groetjes Rik. "

 



Klinkt goed; misschien kun je er nog een late avondronde aanplakken voor de laatste plasjes? Daar scoor je nog een aantal minuten beweging mee (bij ons bijv. 20 minuten).

2 uur per dag gemiddeld bewegen is voor de meeste honden wel een vereiste. Niet alleen om vervelend gedrag of overgewicht te voorkomen, maar gewoon om ze blij te maken.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Het gaat ook niet perse om de duur van de wandelingen. Een markiesje hoorr bij de werkhonden en heeft meer nodig dan alleen eenw andeling. Een uitdagin inde vorm van een hondensport. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen door in het bos verschillende uitdagingen te bedenken. 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Natuurlijk niet alleen maar, maar om het gemiddelde in beweging te halen, vind ik het bij óns wel helpen ;-) Ik merk echt verschil tussen dagen dat we vier rondes doen en dagen dat we drie rondes doen, al is dat dus maar een standaardrondje van 20 minuten.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Eens je aan het wandelen bent met je hond merk je dat je al gauw aan een half uur zit .. Ik doe grote toeren met mijn hond en dan verschiet ik telkens dat we al een uur verder zijn:D 

honden page profiel Kat&CoKat&Co

honden foto van Kat&Co

Hi Rik, 

 

Leuk dat je keuze voor dit ras is gevallen. 

Ik heb ook een markiesje, heel leuk ras. 

 

Dit is onze standaard;

1 keer per dag een lange wandeling. Dit is een wandeling van 45 minuten tot een uur waarbij ze los loopt. In het bos/ park/ strand of soms door de buurt. 

Daarnaast nog 1 wandeling van 15 minuten.

Soms nog een extra wandelingetje van 15 minuten. (met even een balletje gooien als er nog energie inzit)

Laatste plasrondje is rond 2300-23.30 en die is gewoon naar de hoek van de straat, echt 1 minuut. 

Ons hondje gaat heel vaak mee op uitjes en dan ziet het er weer anders uit, dit is een 'doordeweekse dag', zeg maar. 

Ons markiesje is twee jaar en wil heel erg graag werken met mij en en voor mij. Dat is heel leuk want een trucje is bijzonder snel geleerd. Daar kan je leuk mee op visite komen! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rik (Gast)

Heel erg bedankt voor alle reacties, ik weet nu precies hoe lang en hoe vaak ik met hem moet lopen. Ik zal hem ook trucjes leren en naar zo veel mogelijk plekken mee nemen op de fiets, maar pas als hij 1 jaar is. Ook een late avondloop zal ik erbij doen. Ik sta al op de wachtrij en zal het vertellen als ik er eentje kan krijgen, al is dat misschien pas over twee jaar. Groetjes Rik! 

honden page profiel Kat&CoKat&Co

honden foto van Kat&Co

Reuze spannend Rik!

Heel goed ook dat je het via de rasvereniging doet! Voor ons zou het ook 2 jaar duren en uiteindelijk was er na ongeveer 10 maanden al een hondje voor ons. 

(door allemaal afmeldingen) 

 

We horen graag een update als het zover is! 

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Let op met apporteren. Prachtig spelletje voor een hond maar er komt ook veel adrenaline bij vrij. Als je dit teveel doet kan het echt verslavend gaan werken voor je hond en krijg je zo een hyper hond die alleen maar naar je bal kijkt. Erg ongezond bovendien zal je merken dat hij niet meer moe wordt maar alleen maar drukker. Beter is om hem lekker mentaal wat meer te stimuleren. Lekker snuffelen en zoeken. Veel gezonder.

honden page profiel --

honden foto van -

" Let op met apporteren. Prachtig spelletje voor een hond maar er komt ook veel adrenaline bij vrij. Als je dit teveel doet kan het echt verslavend gaan werken voor je hond en krijg je zo een hyper hond die alleen maar naar je bal kijkt. Erg ongezond bovendien zal je merken dat hij niet meer moe wordt maar alleen maar drukker. Beter is om hem lekker mentaal wat meer te stimuleren. Lekker snuffelen en zoeken. Veel gezonder. "

 
Mee eens.
Daarom raad ik ook altijd aan om apporteren aan te leren met iets anders als een bal

Rik (Gast)

Goede tip, dit wist ik zelf nog niet! Ik zal erop letten dat ik het niet te vaak doe en ook lekker laat rondsnuffelen en met andere honden laat spelen!

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Als je een hond neemt, probeer je dan goed in te lezen. Vooral als je aan een pup zit te denken. Er zijn veel dingen waar je lang niet zo 1,2,3 aan denkt of van gehoord hebt. Een cursus is ook altijd aan te raden. Dat schept een band met je hond en je leert er zelf heel erg veel van.

honden page profiel FotogravinFotogravin

honden foto van Fotogravin

Ik zie dat http://www.markiesjes.com/ aangehaald wordt als zijnde de officiele pagina van de rasvereniging. Dat klopt niet, hoewel het een zeer uitgebreide site is met goede informatie. De site van de rasvereniging kun je vinden op https://markiesjesvereniging.nl/nl/

Een voordeel van http://www.markiesjes.com/ vind ik wel dat het vanuit de praktijk geschreven is en niet vanuit een ideaalbeeld. 

Ik heb zelf een relatief rustig Markiesje van nu 10 maanden. Je kunt goed aan hem merken dat hij minstens 1 wandeling van een half uur per dag nodig heeft. En dat is dan echt minimaal. Doe je dat meer dagen achter elkaar, dan wordt hij hoe langer hoe vervelender van de opgekropte energie. Ter vergelijking: onze eerste hond, een labrador uit het asiel met flink overgewicht toen hij bij ons kwam, kon prima een paar dagen met 4 keer een minuut of vijf a tien wandelen toe, maar dan begon hij na een paar dagen toch wel duidelijk behoefte te krijgen aan meer. Hij was tevreden als hij weer eens een wandeling van een half uurtje gehad had.

De meeste Markiesjes hebben echt wel meer behoefte aan beweging dan ons dondersteentje. Hij was in het nest al de rustigste (en stabielste). Zijn broertje dat na hem geboren is, slaapt nooit overdag, terwijl Elco juist behoorlijk veel slaapt. En ook bij Elco merkte ik al snel dat hij echt niet genoeg had aan de als richtlijn gegeven maximale wandelingen van leeftijd in maanden * 5 minuten. Dat zou betekenen dat hij nu maximaal 50 minuten zou mogen lopen. Dat liep hij vier maanden geleden al! Hij is er dol op als we eens anderhalf uur aan de wandel gaan.

Met wandelen alleen ben je er niet. Ik hou Elco ook bezig door hem kunstjes te leren, hersenwerk aan te bieden en brokjes die door de hele kamer verstopt zijn te laten zoeken.

Nogmaals: ik heb een relatief rustig Markiesje. Ga er dus gerust van uit dat het schema wat ik aanhoud voor de meeste Markiesjes echt niet voldoende zal zijn!

In de praktijk volg ik gewoonlijk het volgende schema: 's ochtends ca. een half uur wandelen (vaak ook nog wel wat langer), 's middags minstens drie kwartier, maar kan zo anderhalf uur worden, 's avonds even plassen. Buiten het wandelen om minstens 1 sessie waarbij hij met z'n hersens en/of neus moet werken en werken aan zelfbeheersing (ook lekker vermoeiend voor een hond)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^