Persisterende hoektanden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

Aangezien Aston aan het wisselen is ben ik zijn tandjes eens gaan bekijken en het valt me op dat bij de onderste hoektanden zijn nieuwe aan de binnen kant van zijn bekkie naast de melktanden groeien. Nu laat ik natuurlijk liever geen ingrepen doen die niet nodig zijn maar zou het ook jammer vinden als zijn tandjes verkeerd groeien. Volgende week moet ik weer een afspraak maken voor puppybegeleiding maar ja, daar zeggen ze ook dat je met 6 maanden moet steriliseren. De 1 zegt met spoed opereren, de andere zegt wacht maar af. Hebben jullie er ervaring mee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Persisterende hoektanden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Ook vaker gehad bij mijn honden dat de nieuwe erdoor kwamen terwijl de oude er nog niet uit waren. Tot nu toe gingen ze er toch zelf eruit en groeide de nieuwe mooi op zijn plek (geen problemen mee en ook geen ingreep nodig gehad).

Maar mocht je het kunnen laten zien aan je da bij zo'n pupbijeenkomst zeker vragen. 

De melkkiezen en tandjes blijven niet, gaan er op den duur vanzelf eruit.  Kijk wel of je hondje er geen last van heeft en gewoon kan eten. 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Ook vaker gehad bij mijn honden dat de nieuwe erdoor kwamen terwijl de oude er nog niet uit waren. Tot nu toe gingen ze er toch zelf eruit en groeide de nieuwe mooi op zijn plek (geen problemen mee en ook geen ingreep nodig gehad).
Maar mocht je het kunnen laten zien aan je da bij zo'n pupbijeenkomst zeker vragen. 
De melkkiezen en tandjes blijven niet, gaan er op den duur vanzelf eruit.  Kijk wel of je hondje er geen last van heeft en gewoon kan eten.  "

 

Hij eet goed hoor, meneer is ontzettend etensgericht. Wel heb ik vandaag zijn brokjes een beetje geweekt omdat hij dus vandaag een kies eruit heeft, nog nooit eerder gedaan en hij eet goed. Maar omdat hij al 6.5 maand is, weet ik niet goed hoelang je kan wachten.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Was hier ook zo, dubbele bovenste hoektand. Die is er in blijven zitten tot de leeftijd van 12 maanden, eerder vond de DA niet noodzakelijk om wat aan te doen. Tijdens de sterilisatie is ie getrokken en gebit was verder prima in orde.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

Eigenlijk moeten ze er wel uit

 

kan een heel verhaal typen maar hier staat het goed uitgelegd

 

www.dierengebit.nl

 

dan naar hond, afwijkend gebit, persisterende tand

 

kan de llink niet plaatsen ivm tablet

 

 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Eigenlijk moeten ze er wel uit
 
kan een heel verhaal typen maar hier staat het goed uitgelegd
 
www.dierengebit.nl
 
dan naar hond, afwijkend gebit, persisterende tand
 
kan de llink niet plaatsen ivm tablet
 
  "

 

Dat had ik inderdaad ook zitten lezen maar lees ook dat bepaalde dierenartsen het geen probleem vinden. Ik zal kijken wat ze hier zeggen.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Als je geluk hebt, komen de melktandjes er binnenkort uit en anders moeten deze door de DA eruit gehaald worden. Dit gebeurt onder een roesje.

Geef je hond veel dingen om op te kauwen; botjes (bijv. buffelhuid of bullenpezen), floss; dat wil nog wel eens helpen.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

Dierenartsen met verstand van tanden zullen altijd vrijwel extractie adviseren 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Als je geluk hebt, komen de melktandjes er binnenkort uit en anders moeten deze door de DA eruit gehaald worden. Dit gebeurt onder een roesje.
Geef je hond veel dingen om op te kauwen; botjes (bijv. buffelhuid of bullenpezen), floss; dat wil nog wel eens helpen. "

 

Dat zit wel goed, hij kauwt de halve dag, haha.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

 

Persisterende melktanden bij de hond

Persisterende melkhaaktand bij een hond. In het rondje zijn twee haaktanden op dezelfde plaats te zien. Foto www.dierengebit.nl

Wisselproblemen ....

Bij het wisselen zien we regelmatig problemen optreden. Het meest voorkomend zijn persisterende, oftewel te lang aanwezig blijvende melkhoektanden. Dat houdt in dat het melk element nog aanwezig is als het blijvende element al doorgekomen is. Op een leeftijd van 5 tot 7 maanden wisselen deze melkhaaktanden.

Normale en een afwijkende haaktand stand bij een hond na het wisselenWe letten daarom speciaal op het gebit tijdens onze speciale gebits-controle die we op een leeftijd van 5-6 maanden bij jonge honden uitvoeren.

Bij welke rassen zie je het?

Vooral bij kleine hondenrassen kan dit veel voorkomen, chihuahua's, WHW terriers, Teckels. De wortels van de melkhaaktanden zijn deels opgelost, klik op foto voor uitleg.

Oorzaak ....

De blijvende haaktanden groeien uit en doordat ze tegen de wortel van de melkhaaktand aandrukken zal deze wortel oplossen. Helaas gaat dat niet altijd goed. Als de blijvende haaktand net langs de melkhaaktand schampt dan zal de wortel van de laatste niet oplossen.

Er is geen ruimte voor een melkhaaktand en een blijvende haaktand. De blijvende haaktand zal niet op de goede plaats uitgroeien! Een enkele keer valt de melktand alsnog uit op het moment dat de blijvende tand gedeeltelijk is doorgebroken. De blijvende tand kan dan alsnog op de goede plek doorgroeien. Bij Tsjobbe is de linker melkhaaktand van de onderkaak te lang blijven zitten, de blijvende haaktand kan niet op de goede plek uitgroeien. Deze blijft te ver naar binnen liggen.

Afwijkende stand...

Helaas komt het vaker voor dat de melktand niet uitvalt en dat de blijvende tand zich ontwikkelt op de verkeerde positie. Ook groeit een dergelijk element vaak in de verkeerde richting. Hierdoor kunnen er problemen optreden met het sluiten van de bek. Zo kunnen haaktanden van de onderkaak in de bovenkaak prikken of tegen andere tanden aankomen. Bij de foto hier links is een persisterende melkhaaktand van de linkeronderkaak te zien. Doordat de tand is blijven zitten kan de blijvende tand niet op de juiste plek terecht komen en blijft te ver naar binnen zitten. Indien hier niets aan gedaan wordt kan deze blijvende haaktand in het gehemelte gaan prikken. Klik op de foto voor meer informatie.

Haaktand extractie

Therapie door extractie ....

Het is belangrijk om het wisselen in de gaten te houden zodat er snel ingegrepen kan worden indien dat nodig is. Indien de melkhaaktand en de blijvende haaktand te zien is is het belangrijk om de melkhaaktand te laten trekken. Hiervoor wordt de hond onder sedatie gebracht en met een speciale elevator of wortelheffer van het merk luxator wordt de melkhaaktand losgemaakt en getrokken. Het is heel erg belangrijk dat de gehele wortel verwijderd wordt! Let op de wortel;onder het slijmvlies oppervlak is veel langer dan het gedeelte van de tand die u boven het slijmvlies ziet. Een melkhaaktand heeft een hele lange wortel onder het slijmvlies

Als een afwijkende stand is ontstaan ....

Als er een afwijkende stand is ontstaan dan kan het nodig zijn om door middel van een orthodentische behandeling de afwijkende stand te corrigeren. Deze behandeling kan varieren van het laten bijten op een speciale bal tot een echte beugel.

Voor de eigenaar is het belangrijk om het wisselen te blijven controleren tot de hond klaar met wisselen is.

De regel is:
een melktand en een blijvende tand van hetzelfde type
mogen niet tegelijk op dezelfde plek in de bek aanwezig zijn!

 

 

Joop even gecopieerd, je had de link al neergezet. bedankt.

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

 



Toch maar even goed aankaarten, yikes.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Getver. 

Bij Jamie heb ik wel gewacht, is er vanzelf uitgegaan.

 

Zo snel als Teun gewisseld heeft, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Ook niks van gemerkt. Een kiesje gevonden de rest was er al uit voor ik er erg in had. 

 

Maar als ik die plaatjes van Willemijn zie zou ik ook geen risico nemen.. 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Getver. 

Bij Jamie heb ik wel gewacht, is er vanzelf uitgegaan.

 

Zo snel als Teun gewisseld heeft, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Ook niks van gemerkt. Een kiesje gevonden de rest was er al uit voor ik er erg in had. 

 

Maar als ik die plaatjes van Willemijn zie zou ik ook geen risico nemen..  "

 



Ik heb vandaag voor het eerst pas een kies gevonden, en meneer is 6.5 maand, maar hij kan er natuurlijk ook veel hebben ingeslikt, haha. Hij heeft wel al grote kiezen achterin.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

"  

Ik heb vandaag voor het eerst pas een kies gevonden, en meneer is 6.5 maand, maar hij kan er natuurlijk ook veel hebben ingeslikt, haha. Hij heeft wel al grote kiezen achterin. "

 

Ja, de meeste heeft Teun ook ingeslikt denk ik. Of in het kleed gevallen en opgezogen of zo haha. Zijn natuurlijk ook maar kleine tandjes van onze kleine hondjes. 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

"  

Ja, de meeste heeft Teun ook ingeslikt denk ik. Of in het kleed gevallen en opgezogen of zo haha. Zijn natuurlijk ook maar kleine tandjes van onze kleine hondjes.  "

 



Ja, was heel toevallig dat deze precies op mijn schoot viel.

honden page profiel VavereVavere 3 doggies

honden foto van Vavere

Die van ons heeft dubbele tanden. Heeft er geen last van :-)

honden page profiel VavereVavere 3 doggies

honden foto van Vavere

Oeps was nog niet klaar.. maar als ze er geen last van heeft doen we er ook niks aan

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata 3 doggies

honden foto van Hakuna Matata

Hopelijk heeft Aston zo min mogelijk last van het wisselen.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

" Die van ons heeft dubbele tanden. Heeft er geen last van :-) "

 

Ze heeft er misschien nu geen last van,

maar je kan natuurlijk niet zien wat er inwendig aan de gang is (wortel, wortelbasis).
Dit is sowieso een plek waar meer tandsteen zal komen, waar het ook moeilijker te verwijderen is, en waar dus sneller ontstekingen kunnen komen.

Op latere leeftijd kan dit dus wel ernstige problemente teweeg brengen en daarom wordt er toch steeds aangeraden om ze te verwijderen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Bij dubbele onderhoektanden groeien de blijvende te veel naar het midden met alsngevolg beschadiging van het gehemelte tot aan gat tot in de neusholte aan toe. Ik heb in 1 puppy klasje 3 pups gezien met standafwijking van de onderhoektanden met beschadigd gehemelte. Van de 8 pups.

Bij dubbele bovenhoektanden groeit de blijvende tand teveel naar voren. Hiedoor kan de onderhoektand niet op de goede plek groeien. Soms is het heel subtiel en zie je er mey gesloten mond niet veel van. Maar als je de kaken iets uit elkaar doet kan je een hele groeve in het tandvlees ( wat eronder mis is kan je niet zien zonder rontgenfoto) staan. Dat heeft zeer gedaan. 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Bij dubbele onderhoektanden groeien de blijvende te veel naar het midden met alsngevolg beschadiging van het gehemelte tot aan gat tot in de neusholte aan toe. Ik heb in 1 puppy klasje 3 pups gezien met standafwijking van de onderhoektanden met beschadigd gehemelte. Van de 8 pups.

Bij dubbele bovenhoektanden groeit de blijvende tand teveel naar voren. Hiedoor kan de onderhoektand niet op de goede plek groeien. Soms is het heel subtiel en zie je er mey gesloten mond niet veel van. Maar als je de kaken iets uit elkaar doet kan je een hele groeve in het tandvlees ( wat eronder mis is kan je niet zien zonder rontgenfoto) staan. Dat heeft zeer gedaan.  "

 



Zal het meteen aankaarten maandag, bedankt!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik ben ondertussen zover dat ik bij een dierenarts die beweerd dat persisterende tanden niet snel getrokken moeten worden niet met mijn dieren kom voor tandheelkundige dingen. 

Voorbeeld is van mijn eigen hond, standafwijking bovenhoektand.

Je kan, ondanks dat ie niet scherp is, duidelijk de afdruk van de onderhoektand zien. 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Ik ben ondertussen zover dat ik bij een dierenarts die beweerd dat persisterende tanden niet snel getrokken moeten worden niet met mijn dieren kom voor tandheelkundige dingen. 

Voorbeeld is van mijn eigen hond, standafwijking bovenhoektand.


Je kan, ondanks dat ie niet scherp is, duidelijk de afdruk van de onderhoektand zien.  "

 



Die van Aston zijn gelukkig nog niet helemaal door, maar ik zal er zeker wat aan laten doen. Heeft jou hond daar nog steeds last van?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik merk er niets aan, maar zeker weten doe ik het niet. Hij staat op de planning voor een gebitsbehandeling. Maar ik wil dan naar Frans Knaake. 

honden page profiel ALMALM 3 doggies

honden foto van ALM

Macy heeft dit precies hetzelfde! Bij haar worden ze, als ze er echt niet uit gaan, met haar sterilisatie getrokken.. 

 

Misschien komt het vanzelf wel goed 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Macy heeft dit precies hetzelfde! Bij haar worden ze, als ze er echt niet uit gaan, met haar sterilisatie getrokken.. 

 

Misschien komt het vanzelf wel goed  "

 



Misschien, maar ik wil wel hetzelfde wat die windhond is overkomen VOORKOMEN, want ze staan nu dus inderdaad niet juist. En hij is al 6.5 maand.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

qua steriliseren als je dat besluit zou de beste keus zijn dit te doen exact 10 weken na de eerste dag van de loopsheid (dan zijn de baarmoeder en hormonen weer tot rust). Het schijnt belangrijk te zijn dat een hond die eerste keer wel loops mag zijn.

 

Qua gemiddeld aantal honden is met 6 maanden klaar sommigen iets langer. Je kan even in de gaten houden of ie last heeft van die dubbele hoektandjes en afhankelijk daarvan besluiten of je even wil wachten of het zichzelf oplost. Blijft het echt zo is het wel raadzaam daar wat aan te laten doen.

 

Edit: ik begreep dat Aston pas nog een kiesje kwijt was, persoonlijk zou ik aanraden te wachten tot alles is gewisseld en dan een gebitscontrole te laten doen. Bij onze praktijk wordt dat normaliter standaard rond de 6 maand gedaan. 

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

Loki heeft t ook gehad met alle 4. De da zou ze met 7 maanden trekken, maar gelukkig zijn ze er voor die tijd vanzelf uitgegaan.

 

Als ik jou was liet ik de dierenarts er snel naar kijken. En ik hoop dat ze er gauw uit vallen!

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Habbelbabbel

Hier ook een. Hond met vier dubbele hoektanden. Waren er met een maand of 10 / 11 nog steeds niet uit, dus onder narcose en trekken.

kosten vielen erg mee. Net geen 100 euro.

 De hond voor 9 uur gebracht en om 15:30 mocht ik haar weer ophalen. Een dag later was er niets meer van te merken. At, speelde en deed als altijd.

 

 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Hier ook een. Hond met vier dubbele hoektanden. Waren er met een maand of 10 / 11 nog steeds niet uit, dus onder narcose en trekken.

kosten vielen erg mee. Net geen 100 euro.

 De hond voor 9 uur gebracht en om 15:30 mocht ik haar weer ophalen. Een dag later was er niets meer van te merken. At, speelde en deed als altijd.

 

  "

 



De kosten zullen me ook een worst wezen hoor, het geld heb ik wel.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Persisterende hoektanden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^