Hoe oud is jullie hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Hoe oud is jullie hond? En wanneer is een hond nou op leeftijd? Wanneer merkte je dat je hond ouder werd?      

honden page profiel Hakuna Matata Hakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

Anoniem (Gast)

nee het gaat meer over de oudere hond dit onderwerp.

in deze rubriek staat het ook geplaatst.

 

honden page profiel Annet met Lukie & MacyAnnet met Lukie & Macy

honden foto van Annet met Lukie & Macy

Ik heb een reu van 5 jaar en een teefje van pas een half jaar. Beiden kruisingen maltezer x dwergschnauzer.

 

Mijn moeder had vroeger een maltezer die 13 is geworden. Hij had hartproblemen en hele slechte heupen waar hij vaak last van had. Ze hebben hem moeten laten inslapen...

 

 

Maar wanneer is een hond oud in jouw ogen? Meestal met een jaar of 10 worden ze wat langzamer, rustiger, minder energiek... Maar dat verschilt per hond, per ras, kan zelfs aan de voeding bijvoorbeeld liggen..

Soms krijgen ze dan ouderdomskwaaltjes zoals dementie, incontinentie, staar... 

 

Het verschilt gewoon per hond  je kunt niet 1 leeftijd noemen waarop de hond oud is.. dat is bij iedere hond anders.

 

Melanie (Gast)

Je merkt snel dat een hond op leeftijd is als de hond bijvoorbeeld niet meer wilt rennen, spelen, enzovoort. Ook als ze alleen maar in de mand ligt en veel slaapt kan de hond het aangeven, dit hoeft niet altijd maar onze hond deed dit wel. Ik weet niet hoe oud u hond is? Als ze rond de 13,14 is en ze vertoond dit gedrag kan het al snel. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Kleine rassen worden over het algemeen een stuk ouder dan grotere rassen, dus zijn ook pas op latere leeftijd 'bejaard' dan hun flinkere soortgenoten. Maar dan nog kan het heel erg per hond verschillen hoor.
Zelfde geldt voor katten, eigenlijk alle dieren.

Onze jongste hier is (morgen) 10 maanden, haar halfzus (beiden Chinese Naakthondjes) is 2,5 jaar oud, dan hebben we nog de dochter van onze oudste Sheltie die bijna 4jr is en haar moeder van bijna 7jr oud... De oudste hier in huis is Ashley onze Chihuahua van 7 jaar oud.
Hier merk ik eigenlijk nog niks aan ouderdomsverschijnselen. Maar het betreft ook allemaal kleine rassen, dus dat is niet meer dan logisch.

Wij hebben hiervoor twee andere honden gehad nog (een Chow chow en een Yorkshire Terriër). Eentje is helaas jong gestorven, de ander (de Yorkie) aan ouderdom. Zij was 12,5 toen ze werd ingeslapen. Tot haar 11e ongeveer merkte we nauwelijks wat aan haar wat betreft ouderdom. Vanaf dat moment werd haar staar erger en begon ze ook dementie te krijgen. De dood van onze andere hond heeft dit in sneltreinvaart gezet, een half jaar na haar overlijden was ze dus ook helemaal op. Was dit niet gebeurt dan denk ik dat ze misschien nog best wel wat jaren bij ons had kunnen blijven. Net zoals bij mensen kunnen trauma's en gebeurtenissen in het leven het proces versnellen en dit is overduidelijk wat er bij haar is gebeurt.

Maar goed om een lang verhaal dus kort te maken... In z'n algemeenheid valt er weinig te zeggen over wat oud is. Ik ken honden die een leeftijd van rond de 17 jaar hebben gehaald, maar ook die met 10 of 8 jaar zelfs soms al echt op hun eind liepen.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

Ik heb een hond van 2 jaar en een hond van 7 jaar.

Van de laatste merk ik dat ze ouder wordt. Ze is minder van het spelen, is wat humeurig als het te druk wordt, slaapt veel, eet wat moeizamer. Maar neem haar mee naar een losloopgebied en ze rent mijn andere hond eruit.

Ik vind haar nog lang niet op leeftijd, maar ja, bij een kruising is dat moeilijk te zeggen. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Onze hond is 4,5 jaar oud. Hij begint eindelijk echt volwassen te worden, mentaal dan. Hij wordt rustiger en alhoewel hij nog steeds druk kan zijn, is het vele malen minder dan 2 jaar geleden toen het nog één brok energie was. 

 

Wanneer een hond op leeftijd komt hangt af van zijn aard en fysieke gesteldheid. Een grote hond zal eerder aftakelen dan een kleine hond, want een groot lichaam begint vaak sneller de ouderdom te voelen. Onze vorige witte herder is 11,5 geworden, hopelijk haalt de huidige die leeftijd ook met gemak. 

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker

honden foto van Habbelbabbel

Mijn honden zijn oud geworden.

veertien jaar was de laatste. Die is twee jaar geleden overleden.

anderhalf jaar daarvoor merkte ik dat ze niet meer hele lange wandelingen wilde maken (10km). Ze lipe altijd met me mee en toen keek ze op en volgde met opgeheven kop mij. Later bleef ze helemaal liggen. Ze sprong niet meer in de auto als ik de deur nog maar open deed.

het ging wisselend, dan was ze weer de 'oude', dan weer deed ze oud.

we kregeneen pup erbij en ze werd even enthousiaster. Na drie maanden was dit weer over.

ik merkte al eerdere dat ik haar niet meer van ver kon roepen. Ze werd wat doof. In het laatste half jaar zag ze slechter, liep zomaar tegen een fietser op, bijvoorbeeld.  Ze werd ook dement, wilde door de muur naar binnen. 

Toen begon ze bloed te plassen, hele plassen, liters! Binnen twee dagen was ze overleden in onze armen.

je merkt dus langzaam aan kleine dingen dat ze ouder worden.

een verschil met een pup/pubr die volwassen wordt. Die houden hun energie maar worden in alles wat bedaarder.

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Mijn oudste hond is momenteel 10. Ik merk de laatste tijd dat ze ouderdomskwaaltjes krijgt (ze heeft daarnaast ook lymfeklierkanker). Zo merk ik dat ze wat tandjes verliest (dierenarts gekeken, gebit is verder prima in orde, dus ouderdom of ziekte), ze krijgt grijze haartjes in haar gezicht en ze slaapt meer als vroeger. We merkte dit al wel sinds een jaartje, maar sinds ze ziek is (februari) ging het ineens allemaal een stuk sneller.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Jack is 6 jaar... ik merk de laatste tijd aan hem dat hij veel rustiger wordt in zijn doen & laten... behalve als we in het bos zijn, dan doet zijn neus fantastisch werk... 

 

Bailey is 4 jaar... 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

eentje van 10 jaar, je merkt wel dat er wat kwaaltjes komen en dat ze dus ouder worden.  Momenteel een beetje op de sukkel me bloedresultaten en heel misschien laat ik haar nog castreren omdat loopsheden ook wat lastiger worden en ze er last van heeft.

Binnen 2 weken terug op controle voor bloed en dan bespreek ik het. Indien nodig dan dus ook castratie.

 

Verder nog gewoon actief en nog steeds een gemeen stuk kreng van een hond.

honden page profiel jolanda, puk en jack .jolanda, puk en jack .

honden foto van jolanda, puk en jack .

Mijn duitse herder is ruim 10 jaar .
En gedraagt zich nog als een jonge hond van 5 ziet er ook zo uit .
Is nog super actief en speels . Het enige wat ik merk is dat hij iets moeilijker tegen de warmte kan ....

De jongste is nu bijna een jaar ....

honden foto van Baasje van Bren† R.I.P      & Lizzy

Mijn hond is 17,5 geworden. Ouder worden gaat eigenlijk heel langzaam, je groeit er zeg maar in. Die van mij begon met sloffen volgens mij, dat werd later veel erger. Ook werd ze minder aanhankelijk, ze had liever niet meer dat je haar de hele tijd liep te knuffelen en aan haar zat. Ook begon ze dement te raken, ging de kleinste hoekjes opzoeken en zat soms te blaffen naar de muur, achterthuis wist ze vaak de achterdeur niet meer te vinden. Het verschil tussen dag en nacht wist ze ook niet meer, vaak was ze s'nachts wakker en s'middags lag ze te slapen. Ze had last van staar en liep vaak tegen de bank en tafel aan. Je merkt het wel als een hond wat ouder begint te worden, ze beginnen qua gedrag te veranderen, dat deed die van mij tenminste.. was later niet meer het hondje die ze eerder was. 

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

mijn flatcoated retriever is nu 11 jaar en 5 maanden oud, het ouder worden begon bij haar toen ze een jaar of 7 was, ging wat minder vaak spelen met de hond van mijn ouders ook kon ze wat moeilijker op gang komen als ze had liggen slapen ( kon dan vrij moeilijk opstaan, dit komt door de artrose die ze heeft ).

Ook krijgt ze steeds meer bulten over haar hele lichaam ( vetbulten, wratten en wild vlees ), toen zij bijna 8 was kwam er bij mij een pup bij en begon ze wel weer steeds vaker te spelen met de pup.

Ook kan ze geen hele lange wandelingen meer lopen, 45 minuten tot een uur red ze nog wel, maar dan loopt ze op het eind wel een stuk langzamer, veel langer gaat niet meer lukken, ook wil ze graag nog met de bal spelen, maar dat gaat niet meer ( als je 2 of 3 keer heb gegooid dan loopt ze mank.

 

Ze woont ook sinds december niet meer bij mij thuis maar bij mijn ouders, omdat ze geen trap meer kan lopen ( ik woon op 1 hoog in een appartement ).

 

Deze foto's zijn van 2 maanden geleden, zo ziet ze er nu uit ( ziet er niet oud uit, nog helemaal niet grijs )

honden page profiel AnnelinnAnnelinn

honden foto van Annelinn

Overmorgen word DJ 1, en wanneer je aan ze gaat merken dat ze oud worden verschild per ras en hond.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

och ja, de vetbulten zijn hier ook een typisch iets, die verschijnen er ook meer en meer.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Freggle, het witte hondje is ruim 13 jaar.

Bij hem is het heel geleidelijk gegaan, hoe hij ouder wordt.

Tot hij een jaar of 10 was, was hij altijd even speels en actief als altijd.

 

Daarna heel langzaam aan dat hij wat stram begon te worden.

Vaak nadat hij geslapen had, dan had hij wat moeite om op gang te komen.

Echt erg is dat bij hem nooit geworden, alleen wat opstartproblemen en dan gaat het wel weer.

Ook begon hij een beetje staar te krijgen, wat je nu duidelijk kunt zien.

Een beetje doof is hij nu ook geworden.

 

Hij wil lang niet meer altijd mee op langere wandelingen.

Zo'n 3 a 4 x in de week een wandeling van 45 minuten, dat gaat  nog goed.

 

Spelen wil hij nog af en toe, als hij soms opeens z'n balletje ziet gaat hij nog in de speelhouding staan en vergeet weer even dat hij zo oud is.

 

Verder ligt hij het liefst op z'n vaste hoekje op de bank.

Hij vindt het niet meer fijn om alleen te zijn, gelukkig komt dat ook bijna niet voor.

 

Dus eigenlijk is hij nu nog een goed gezond oud hondje van ruim 13 jaar, met wat kleine ouderdomskwaaltjes.

Zoals hij nu is, kan hij hopelijk nog jaren mee.

 

Ik vind het wel heel speciaal om een hondje die je vanaf 8 weken hebt, zo lang te mogen hebben en alle veranderingen in z'n leven ziet doormaken.

Maar je weet dat het voor hem ook een keer op is, en tot die tijd genieten we elke dag dat hij bij ons is.

 

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Onze hond is tien. Andere mensen merken bij haar niet dat ze ouder is. Men vraagt heel vaak: oh dat is zeker een jonge hond he! Nou, nee dus. Zelfs de dierenarts was verrast dat ze al tien was. 

 

Wij merken echter wel een verschil. Sinds een jaar of twee misschien is ze wel echt een stuk rustiger dan eerder. Vroeger kon ze makkelijk vijftien kilometer in volle galop naast de fiets rennen (als ze zou mogen :p), nu loopt ze in een sukkeldrafje naast de fiets. Ze is nog steeds superenergiek voor een gewone hond, maar voor een werklijn border collie is ze een heel stuk rustiger geworden. En ze wordt een beetje stijf in de ochtend soms. Maar dat zijn de enige dingen eigenlijk.

honden page profiel SemSem

honden foto van Sem

Sem is nu 3 jaar en ik merk van alle kanten dat hij nu echt volwassen is.
Hij is een stuk rustiger, luisterd goed, doet dingen niet meer overhaast.
En voor honden is hij super lief! Het is een hele sociale hond, hij laat duidelijk zien wat hij wel en wat hij niet wil tegenover andere honden. Hij gromt niet, maar hij heeft de kalmeingssignalen goed onder de knie.
Het is een makkelijke hond, die niet snel bang is. Hij is wel waakzaam, maargoed het is ook een duitse herder.
Hij is wel terughoudend tegenover vreemde, het is geen storend gedrag want dat is gewoon typisch duitse herder. Het is voor mij een hond van goud! En ik kan lezen en schrijven met hem!

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Oud worden is iets subjectiefs. Leeftijd kan je heel makkelijk een kwalitatieve waarde aan hangen maar wat is oud. Ik ken honden die met 8 jaar echt oud waren, fysiek maar zeker ook in gedrag. Ik ken ook honden van 14 die in gedrag nog heel speels en jong zijn en fysiek beter dan veel honden een stuk minder jaren bij zich dragen. Oud is dus moeilijk te omschrijven vind ik.

 

Mijn honden zijn 10 en 8 maar beide nog niet oud qua gedrag. Fysiek komen de typische ouderdoms dingetjes wel langzaam opzetten. Zeker de oudste is qua gedrag nog net zo doldwaas enthousiast en clownesk als toen ze 5 was en hopelijk blijft ze dat altijd wel houden. 

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Onze zaza is 16 jaar en 10 maanden geworden.


Masha (maltezer) is nu 7 jaar

Jayla (toller) is nu 4 jaar

 

Masha wordt al wel wat rustiger, maar oud aan het worden?! Nee dat kan ik nog niet merken. ze rent nog de pootjes van haar lijf tijdens de wandelingen :)

honden page profiel diana diana

honden foto van diana

whitney is 14 jaar en Gino wordt deze maand 22 augustus 12 jaar

Anoniem (Gast)

mijn hond is nu 7 jaar, en ja ze is een lui ding.

maar zo is ze altijd al geweest.

ze ligt graag op de bank en verstopt zich onder de dekens.

 

ze kan best nog ver lopen, al ligt dat wel aan het weer.

ze heeft een hekel aan regen en modder (ook zo is ze al jaren).

 

ook heeft ze een vetbult op dr rug maar dat heeft ze nu al 2 jaar.

tijdens het lopen hinkt ze soms een beetje.

ze heeft toch echt geen patella luxatie. ze gaat vooral heel zielig zitten hinken als het regent en we moeten naar buiten, zodra we terug naar huis lopen, rent ze in eens als een speer.

ze is zo slim.

ze word wat grijs.

maar denk dat ze nog jaren mee gaat.

ze is een chihuahua, en mag van mij heel oud worden.

we zitten nog niet op de helft, ze is nu 7 jaar, ik ga er vanuit dat ze nog 10 jaren mee gaat.

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Mijn huidige hond is nog jong, 2 jaar. Maar het is niet onze eerste hond. Onze vorige (kruising poedel-keeshond) hond heette Happy en heeft de leeftijd van 13,5 jaar bereikt. We merkten wel dat haar leeftijd haar parten speelde. Zo was ze erg stijf als ze lang gelegen had, ook tijdens wandelingen liep ze soms wat mank (zeker als de afstanden wat groter werden). Ook aan haar rug zag je het: die stond een beetje hol (bij oude paarden zie je dat ook vaak).

 

Die van jou is 7 jaar lees ik net, daar kunnen inderdaad nog heel wat jaren bij komen.

Wat ik geleerd heb van onze vorige hond is dat je het niet altijd ziet aankomen, dat je ze moet afgeven. Happy leek zich goed te voelen maar op twee dagen tijd werd ze opeens volledig geel. De kans lijkt me dus erg groot dat ze al langer last had van haar lever (en dat ze zich dus waarschijnlijk al langer niet meer lekker voelde). Honden zijn taai, en laten pijn niet snel blijken!

 

Nog veel plezier met jouw hondje en nog vele, vele jaren samen gewenst!

honden page profiel Naomi1971 & TessaNaomi1971 & Tessa

honden foto van Naomi1971 & Tessa

Tessa is eergisteren net 2 geworden. 

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Onze oudste hond (Dribbel) is 18,7 jaar geworden. Dribbel was een mix . ( oftewel vuilnisbakkie :-) )

Bij dribbel gingen we pas merken dat hij oud werd toen hij de 14 gepasseerd was. Hij werd slechtziend, slechthorend, sliep veel en heel vast. Met 16 werd Dribbel ook Dement. Hij kon niet meer alleen blijven en liep de hele dag achter me aan. Ook begon hij borsthaar te verliezen. Het laatste jaar werd hij ook incontinent. Maar dat kwam meer door zijn dementie, hij begreep gewoon niet dat dat buiten moest. Hij raakte regelmatig helemaal in de war, zo zielig..... ook was hij praktisch al zijn borst en buikhaar kwijt. Hij kreeg een groot gezwel in zijn bekje, wat op die leeftijd uiteraard niet meer verwijderd kon worden. 

Uiteindelijk hebben we hem toen laten inslapen, hij was al overleden na het eerste prikje (rustig wordt prikje zeg maar)

Nu hebben we een Sint-Bernard, die is met 8 jaar al aardig op leeftijd, een heel verschil dus met Dribbel!

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Overigens is onze Sint-Bernard pas 13 maanden hoor! Ik bedoel dat dit ras met 8 jaar al aardig op leeftijd is......

Anoniem (Gast)

onze hond irma (een straathondje uit Spanje) is ongeveer 11 à 12...

Al sinds ze pas bij ons was vroegen mensen of ze een oud hondje was... Ze heeft zo'n triest kopke soms...

Toen onze andere hond overleed ging het niet zo goed met haar, ze waren ook altijd al samen geweest sinds irma hier kwam. Ze is soms al een beetje aan de stille kant, maar dat verergerde nog meer.

Toen kwam er na veel wikken en wegen na zes maanden een pup bij. Even was ze bang en moest ze er niet van weten... Maar zoals verwacht sloeg dat om en nu gaat het super! lijkt wel of ze een verjongingskuur heeft gehad! :)

 

honden page profiel HondenboelHondenboel

honden foto van Hondenboel

Benji is nu 12, 5 jaar (wordt in januari 13) en sinds kort wordt hij oud. Tot mei dit jaar was hij nog erg actief en deed nog aan gehoorzaamheid. Daarna heeft hij een nek blessure gehad en moest daardoor rustig aan doen. Ik merkte de eerste weken dat hij dat moeilijk vond en ving de beperking in beweging op met hersenwerkjes. Nadat de blessure over was, begon ik te merken dat het niet meer zo nodig hoefde. Hij wilde nog wel maar minder was ook goed. Een aantal weken geleden vertoonde hij plots verward gedrag en heeft hij volgens de dierenarts een lichte tia gehad. Vrij snel leek hij weer de oude. Toch merk ik dat hij bepaalde dingen niet meer goed weet. Zijn gedrag neigt naar lichte dementie en ook zijn zicht en gehoor gaan langzaam achteruit. ik denk dat je er langzaam aan went en je weg vind met je hond erin. Ik pas voor hem de wandeling aan en geef hem hersenwerkjes die hij snapt of help hem erbij. Sinds een paar dagen wil hij niet meer loslopen. Zodra ik hem loslaat komt hij binnen 1min terug naast me lopen en is het pas goed als ik hem weer aanlijn en aangelijnd verder loop. Ik wijt dat aan dat de kwaaltjes hem onzeker maken en hij dus nu echt mijn steun en begeleiding nodig heeft.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hond thuis in laten slapen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^