Hersenbloeding?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Rak (Gast)

Hallo,   Mijn naam is Bob & ben de trotse eigenaar van mijn hond Rakker (Fox Terriër). Rakker was tot een paar weken geleden nog erg actief & heeft een leeftijd van 16 jaar.   Nu het volgende: Al een paar weken wil Rakker niet graag meer wandelen in onze wijk, wij moesten hem toen al met de auto meenemen om nog lekker met hem te gaan lopen. Ongeveer 1,5 week geleden is onze hond apart gedrag gaan vertonen die erg veel gelijkenissen vertoonde met een GVS (ook de gedachte van de DA), hij heeft hiervoor Cortisone & antibiotica voorgeschreven gekregen. Afgelopen dinsdag heeft Rakker (waarschijnlijk) een hersenbloeding gekregen en krijgt nu een zware dosering cortisone (20 mg) & antibiotica. Hij heeft nu de volgende symptonen: - Scheve kopstand - Niet meer kunnen opstaan - Vaak rondjes lopen naar links (wel raar dat hij dat niet altijd doet) - Wankel lopen & neervallen - Voor zich uit staren Hij eet & drinkt nog wel vanuit zichzelf. Sinds vannacht wilt hij ook niet gaan slapen & hijgt hij erg veel en hard.   Wij weten dat onze Rak zeer sterk is & willen graag hierover meer informatie (zeker omdat de DA erg nonchalant is & constant over het inslapen begint. Als er maandag echt geen verbetering is willen wij een second opinion van een andere dierenarts krijgen.    Zijn er bijv. nog andere medicijnen mogelijk voor deze symptonen of is er misschien nog herstel mogelijk? Weet iemand misschien (uit ervaring) of het wel een hersenbloeding is, het kan natuurlijk altijd iets anders zijn.   Alvast heel erg bedankt.   Groeten, Bob & Rakker  

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Beste Gast wat een mooie leeftijd heeft jouw Rakker al bereikt.

Ik begrijp je moeite met hem misschien nu te moeten loslaten. Maar vind dat je nu eventjes enkel en alleen aan hem moet denken.  

Jullie hebben hem zovele jaren liefde gegeven , denk je niet dat hij aangeeft dat het nu tijd is ? 

Is heel,moeilijk om aan te nemen , ga je echt nog allerlei medicijnen in dat lijfje stoppen ?  Mijn yorkje is ook op 16 gegaan. Was totaal op. Jouw rakker heeft nu zware kloppen gehad dit is een teken ......

Sterkte. 

honden page profiel BlaiseBlaise

Hijgen is behalve tegen warmte vaak ook een teken van pijn hebben. Ik zou hier niet mee wachten en een second opinie aanvragen (naar een andere dierenarts gaan). Van daaruit kan je verder.

Je kan ook je eigen dierenarts bellen om de huidige stand van zaken door te spreken. Wat Anny ook zegt, hou ook de leeftijd voor ogen.

Sterkte.

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat een fantastische hoge leeftijd heeft je hondje Rakker bereikt.

16 jaar en dan tot voor een paar weken nog actief.

Helaas kan het met hondjes op deze leeftijd opeens goed mis gaan.

Bij de verschijnselen, die je noemt, moet ik eerlijk schrijven, dat als de dierenarts geen hulpmiddelen/medicatie heeft om deze te verbeteren, dat ik het leven van Rakker niet hondwaardig vind.

 

quote

- Scheve kopstand - Niet meer kunnen opstaan - Vaak rondjes lopen naar links (wel raar dat hij dat niet altijd doet) - Wankel lopen & neervallen - Voor zich uit staren Hij eet & drinkt nog wel vanuit zichzelf. Sinds vannacht wilt hij ook niet gaan slapen & hijgt hij erg veel en hard.

 

unquote

 

Als hier niet snel verbetering in komt en dat ziet er volgens mij niet naar uit, zou ik persoonlijk het hondje een verdere lijdensweg besparen.  Dit is ernstig lijden voor je hondje. Honden laten hun pijn en ongemak in een zeer laat stadium zien en als dan de verschijnselen zoals jij omschrijft, zijn; dan is dit ernstig lijden.

 

In mijn opinie zou je een hond niet in deze mate moeten laten lijden zonder vooruitzicht op verbetering, omdat je als baas geen afscheid kunt nemen. Loslaten is ook houden van!

 

Ik hoop dat je op tijd de juiste beslissing voor Rakker neemt. Hij heeft een prachtig en lang leven gehad.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Beste Bob,

 

Rakker heeft zo lang deel uitgemaakt van je leven.

Het moment om hem te laten gaan is altijd heel moeilijk, maar als ik het zo lees is hij nu toch wel erg ziek.

 

Bedenk : liefde is loslaten.

 

En gun hem een zacht pijnloos einde....

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Zowel geriatrisch vestibulair syndroom en een hersenbloeding zijn geen reden voor prednison of antibiotica. 

Aangezien hij niet verbetert, maar zelfs slechter wordt zou ik vandaag nog naar een andere dierenarts gaan. Mijn voorkeur gaat uit naar de spoedkliniek in amsterdam of utrecht, veel zeer competente dierenartsen met specialisten achterwacht. 

honden page profiel BlaiseBlaise

Een second opinie (van nog een andere dierenarts) horen wat er is kan helpen je zekerheid te geven wat te doen. Twijfelen kan ervoor zorgen dat dit problemen geeft achteraf (had ik... kon....). In laten slapen is al zwaar genoeg, je moet gewoon zeker weten dat dit het beste is (al zeggen anderen het....voor jezelf moet er duidelijkheid zijn, ook wat er precies is). 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Hoi, 

 

Vraag je dierenarts naar het medicijn Karsivan, hier een wondermiddeltje geweest voor precies hetzelfde!!

Het stimuleert de doorbloeding in de hersenen.

Tenminste als daar het probleem zit, dat moet een dierenarts bepalen uiteraard.... 

 

Wees wel heel erg strikt in de toediening als je het gaat proberen, dat is heel erg belangrijk. Niet zeker dat het werkt, maar proberen waard in elk geval.

 

Onze hond heeft er nog een paar maanden extra mee gehad, dankzij dit pilletje was er niks meer van de symptomen te merken. Uiteindelijk toch laten inslapen maar vanwege kanker, niet vanwege de hersenbloedingen.

 

Een hersenbloeding kan je kort erna bijna altijd zien aan de ogen.

Die gaan dan snel van links naar rechts.

Onze hond had er verschillende na mekaar gehad, verdeeld over een paar maanden.

Dus als je meteen erna naar de dierenarts gaat, of zelf de mogelijkheid hebt om te kijken dan kan je het vaak zien.

 

Als de medicijnen niet meer werken, dan denk ik inderdaad ook dat je je hondje beter kan loslaten.

 

Sterkte ermee!

 

Rak (Gast)

Ik waardeer deze reacties echt enorm, fijn dat er forums zijn zoals deze die echt meedenken!

 

Update:

De wil van Rakker om actief te zijn is er nog steeds, hij wilt vaak proberen op te staan & heeft 15 min. geleden nog zelf gelopen onder begeleiding (hij heeft wel net cortisone gekregen).

We hebben een paar weken geleden nog een bloedproef laten doen & alles daarvan was bijna perfect voor een bijna 16 jarige hond!  Daarom is het ook zo droevig dat hij nu iets in z'n hoofd/zenuwstelsel heeft gekregen.

 

Kim:

Dit is een hele nuttige tip, ik heb namelijk al wat meer over Karsivan gehoord.

Verder zijn er mensen (van de gelezen topics) die dit hebben gedaan:

- Karsivan

- Vochtafdrijvende injectie

- Injectie voor de scheve kopstand

- Vit-B

 

Het is even zoeken welke medicatie nog kan helpen, want misschien kan het inderdaad nog verholpen worden voordat er een te sombere diagnose voor Rakker wordt gesteld.

 

Zijn er misschien ook nog specialisten die ik telefonisch kan benaderen waar jullie wellicht goede ervaringen mee hebben?

Mijn DA zei dat het namelijk niet verstandig was om nog zoveel aan een oude hond te spenderen, wat enigszins hard maar ook realistisch is.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Hier kreeg ze ook altijd eerst de injecties met cortisone en antibiotica en daar knapte ze al veel van op maar dat is geen lange-termijn oplossing natuurlijk, dat werkt uit.

Het is maar een tijdelijk pepmiddeltje.

De Karsivan kan wel een langere termijn oplossing zijn als het goed aanslaat.

 

Hier was het; 1 dag vergeten, diarree of braken en de hond viel weer zo omver, hoopje ellende. Karsivan geven en een paar uur later was alles weer normaal.

Daarom dat ik zeg; wees heel erg strikt in de toediening, anders zou je denken dat het niet meer werkt.

Wij hadden voor de start nooit verwacht dat een klein pilletje zo een effect zou kunnen hebben op een hond. We hebben het er nog soms over hoe ongelooflijk dat was.

 

Wat je eraan spendeert, beslis je zelf vind ik.

Een DA kan je raad geven, maar of je daar iets mee doet, is aan jou.

Persoonlijk zou ik, in de mate dat het voor jou mogelijk is, nog proberen wat je kan.

 

Hebben wij hier ook gedaan en geen spijt van gehad.

Ergens houdt het uiteraard wel op, je kan niet bezig blijven en op een bepaald punt moet je beslissing dat het gedaan is. 

Volg je gevoel, zou ik zeggen...

Sterkte!

 

honden page profiel RafRaf

Jouw DA is best wel eerlijk, al drukt hij zich misschien wat onhandig en cru uit. Hij kan er immers nog wat aan verdienen, maar zegt zelf dat het voor zo'n oude hond weinig zin meer heeft.

Waarom je hond laten lijden? Om te kunnen zeggen dat hij 17 jaar geworden is? Want de manier waarop is toch ook van belang, waarom nog blijven aanlopen tegen de harde realiteit. Ik denk dat je nu de kans krijgt om je rustig voor te bereiden op het onvermijdelijke. Dat hoeft niet morgen, misschien zelfs niet volgende week. Maar ooit zal je de knoop toch moeten doorhakken en dan enkel in het belang van je hondje.

Dit klinkt hard, maar ik heb het vorig jaar ook meegemaakt, mijn hond was net geen 15. Hij kreeg ook Karsivan de laatste maanden, dat leek wel wat te helpen. Maar op die leeftijd is een maand lang voor een hond om te lijden. En ik denk dat je het ook wel weet, maar de knop nog moet omdraaien. Sterkte, ook voor je hondje!

honden page profiel BlaiseBlaise

@ Raf: ik vind het niet normaal om te veronderstellen dat iemand zijn hond wil helpen "om te zeggen dat hij 17 is geworden". TS wil het beste voor de hond en daarom zoekt die op alle mogelijke manieren. Inslapen is het laatste wat je doet als niets helpt of pijn/ongemak ondraaglijk is.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ik ben het met je eens Blaise.

Zoiets beslis je niet zo snel even,...

Het is toch niet meer dan normaal dat een mens eerst op zoek gaat naar andere oplossingen voor deze beslissing te nemen.

 

De manier 'waarop' een hond oud wordt, is zeker van belang.

Maar het wil toch niet zeggen omdat hij misschien niet meer volledig de oude wordt, dat hij ingeslapen moet?

Bij oud worden, hoort ook dat de gezondheid achteruit gaat, zowel voor mensen als voor dieren.

Als de klachten draaglijk kunnen worden gemaakt voor de hond, waarom zou je hem dan laten inslapen?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Hoi 

 

voor men aan inslapen denkt denk eerst aan het vestibulair syndroom. Dit is een stoornis in het evenwichtsorgaan. 

 

Dat zou de reden zijn waarom je hond continu naar links draait. Ook zijn honden dan misselijk , kunnen moeilijk overeind ,... Dezelfde symptomen die jij opnoemt. Dit gaat vanzelf over. De oorzaak is nog onbekend. 

honden page profiel BowieBowie

honden foto van Bowie

Ik zou als ik jou was zo snel mogelijk een andere dierenarts bellen. Dat je da gelijk begint over inslapen vind ik echt een slecht teken... Ik herken de kenmerken van een hersenbloeding wel van bij mijn vroegere hond. Deze is toen ik 11 was overleden (aan een hersenbloeding dus). Ik was met hem gaan lopen toen hij begon te slingeren en een paar keer omviel. Ook wou hij niet meer mee lopen en kon na het vallen ook niet meer opstaan. Ik weet niet of dat mijne dat rondjes lopen naar links ook had maar dat zou zomaar kunnen omdat er dan in één hersenhelft een propje/bloeding zit. Ik zou zsm naar de dierenarts gaan!! Als hij wel een hersenbloeding heeft is het namelijk heel ernstig!! 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Dagelijks een hoge dosis vit B complex geeft vaak wat verbetering. .
Omdat per injectie erg pijnlijk is zou ik kiezen voor tablet vorm .
Succes en veel sterkte!

Rak (Gast)

Gisteren zijn wij met Rakker naar de DA geweest.

Deze heeft mij overtuigd (en is zelfs een klein beetje boos geworden) dat het echt niet verder meer kon met onze Rak & dat in leven houden alleen maar egoistisch zou zijn.

 

Uit zijn onderzoek kwam dat Rakker inderdaad nog een beroerte had gekregen (waar precies is moeilijk te zeggen als je geen scan hebt laten maken) & dat er al veel vocht in z'n longen was (daarom wilde hij niet meer gaan slapen & hijgde hij veel).

Daarnaast waren z'n organen al zo verzwakt door virussen in de afgelopen dagen dat medicatie niet meer mogelijk was.

Na dit gesprek wisten we dat er geen medicatie meer mogelijk was, we hebben van te voren nog wel bij een andere DA een second opinion via de telefoon gevraagd & zij kwam ook met hetzelfde uitsluitsel.

 

Dit wilde wij niet voor Rakker & hebben hem op een vredige manier in laten slapen gisteren(vrijdag). We hebben het er thuis allemaal erg moeilijk mee, maar er is toch enige verlichting bij ons dat onze vriend niet langer meer hoeft te strijden.

 

 

Ik hoop in de toekomst op dit forum nog raad/advies te geven aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik met Rakker.

 

Dank jullie wel voor de goede steun & adviezen, Rakker & ik zijn jullie erg dankbaar.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Heel veel sterkte!! 

honden page profiel BlaiseBlaise

Je hebt je best voor Rakker gedaan en duidelijkheid gekregen. Je hebt in alles het beste voor je hond gedaan. Rust zacht Rakker en heel veel sterkte voor baasje(s).

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

" Gisteren zijn wij met Rakker naar de DA geweest.
Deze heeft mij overtuigd (en is zelfs een klein beetje boos geworden) dat het echt niet verder meer kon met onze Rak & dat in leven houden alleen maar egoistisch zou zijn.
 
Uit zijn onderzoek kwam dat Rakker inderdaad nog een beroerte had gekregen (waar precies is moeilijk te zeggen als je geen scan hebt laten maken) & dat er al veel vocht in z'n longen was (daarom wilde hij niet meer gaan slapen & hijgde hij veel).
Daarnaast waren z'n organen al zo verzwakt door virussen in de afgelopen dagen dat medicatie niet meer mogelijk was.
Na dit gesprek wisten we dat er geen medicatie meer mogelijk was, we hebben van te voren nog wel bij een andere DA een second opinion via de telefoon gevraagd & zij kwam ook met hetzelfde uitsluitsel.
 
Dit wilde wij niet voor Rakker & hebben hem op een vredige manier in laten slapen gisteren(vrijdag). We hebben het er thuis allemaal erg moeilijk mee, maar er is toch enige verlichting bij ons dat onze vriend niet langer meer hoeft te strijden.
 
 
Ik hoop in de toekomst op dit forum nog raad/advies te geven aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik met Rakker.
 
Dank jullie wel voor de goede steun & adviezen, Rakker & ik zijn jullie erg dankbaar. "

 

zoals je het gedaan hebt is het heel goed vind ik.  Het is niet om één "gebeuren", om één mening van een DA waarbij je zelf nog enige twijfels hebt of omwille van een cijfer (16 jaar) dat je je hondje onmiddellijk moet laten inslapen.

 

Je hebt advies ingewonnen... zelf nagedacht, je hondje geobserveerd en dan waarschijnlijk duidelijk advies van DA's gevraagd. 

 

Het besluit waar je toe gekomen bent is dan het juiste.  Met alles wat je vernomen hebt bij elkaar wist je wat het beste voor jou Rakker was.

 

Ik wens je heel veel sterkte toe en mooie herinneringen aan je JR.  Rakker haalde een mooie leeftijd en dat hij nog wel "wilde" is enkel iets om gelukkig over te zijn.  Hij hield van zijn leven, zijn leven bij jullie.  Het had voor hem verder mogen gaan zoals het eerder was... Maar jullie weten dat dat niet meer kon.

 

Fijn dat je nog op HP wil komen.  Wie weet, ooit met een opvolgertje.  Heb ik het mis als ik denk dat je nog ooit hier geweest bent toen je Rakker in huis nam als niet meer zo jong hondje ?  Hoe dan ook.  Je bent voor mij een topbaasje.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Je hebt je gevoel gevolgd en alles gedaan wat je maar kon.

Alle info die je hebt gekregen, heeft je die beslissing doen nemen zoals je dacht dat het moest zijn. En dan is het altijd goed.

 

Als de kans heel klein was dat het nog beter zou gaan, heeft het geen enkele zin om toch te blijven doorgaan met vanalles proberen.

Hoe moeilijk dat ook is, het had je hond alleen maar meer uitgeput.

Je hebt hem verder lijden kunnen besparen en dat is goed.

 

Ik wens jullie veel sterkte!! 

Anoniem (Gast)

Kylie:

Ik ben nog nooit eerder op een hondenforum actief geweest, zeker omdat Rakker altijd kerngezond was en ik zonder specifieke hondenkennis niet veel kan toevoegen op een forum.

 

Het ziektebeeld van Rak was erg moeilijk, omdat we pieken en dalen zagen in z'n herstel, maar als het uiteindelijk alleen maar slechter wordt met zijn gezondheid moet je een hele moeilijke beslissing nemen.

 

Het is vooral erg verdrietig omdat ik opgegroeid ben met mijn Rakker en omdat hij op 20 Augustus 16 jaar geworden zou zijn.

Maar uiteindelijk moet iedereen die zijn of haar hond verliest door deze moeilijke tijd.

 

Verder wens ik jullie veel plezier met jullie trouwe viervoeters, ze zijn toch echt je beste vriend en staan altijd voor je klaar.

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

Heel veel sterkte met het verlies van Rakker.

Hij heeft een prachtige leeftijd van bijna 16 jaar bereikt.

Rust zacht Rakker

Gedicht "De Regenboogbrug"        
 

Er is een plaats in de hemel die Regenboog brug heet.
Als een dier waar je veel van houdt doodgaat,
dan gaat dat dier naar de Regenboog brug.
Daar zijn uitgestrekte weiden en heuvels voor onze lieve vrienden,
zodat ze met elkaar kunnen rennen en spelen.
Er is genoeg eten, water en zonneschijn
en onze vrienden voelen zich daar warm en prettig.

Alle oude en zieke dieren worden daar weer jong en beter.
Alle dieren die gewond of verminkt waren, worden weer sterk en gezond,
precies zoals wij ze herinneren in onze dromen.
De dieren zijn gelukkig en tevreden, er is echter een klein ding:
Ze vinden het jammer dat ze hun baasje of bazinnetje
achter hebben moeten laten.

Ze rennen en spelen met elkaar,
maar dan komt de dag dat er eentje plotseling stopt met spelen
en in de verte tuurt.
Zijn ogen beginnen te stralen, hij begint te trillen van opwinding.
Plotseling verlaat hij de groep,
rent over het groene gras, sneller en sneller.
Hij heeft je gezien en als jij en je lieveling elkaar eindelijk treffen,
houden jullie elkaar stevig vast, bij deze vreugdevolle hereniging.
Om nooit meer uit elkaar te gaan.
De vrolijke kussen overstelpen je gezicht,
je handen aaien zijn liefdevolle kop
en je kijkt weer in die trouwe ogen, die je zolang niet hebt gezien,
maar die altijd in je hart zijn gebleven.

En dan gaan jullie samen over de Regenboog brug...

    gedicht de regenboogbrug. een gedicht voor steun en troost

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Triest maar ik had het verwacht.  Sterkte man. Het verdriet mindert .......later.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^