Wat doen klitten en vervilting met een hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Zoals de titel zegt, wie kan duidelijk en rustig uitleggen wat klitten en vervilting met een hond doen?

het is niet voor mij maar een bekende. Liever geen reacties als dierenmishandeling etc etc, ik ben er mee bezig maar heb goede uitleg nodig die niet van mij komt. Meer info desnoods via pb

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Nog even voor de duidelijkheid, ik weet het dus heel goed, gaat er puur om dat het niet enkel van mij afkomstig is

honden page profiel -- 3 doggies

Mijn hond heeft dat ook snel. Vooral als het nat is. Ik borstel hem sowieso elke week, en de hele erge vilten knip ik weg. Vooral bij zn oren is het erg en die knip ik soms weg. Wat heeft dat met mishandeling te maken eigenlijk?

honden page profiel Marinda - Jarvis & ParkerMarinda - Jarvis & Parker 3 doggies

honden foto van Marinda - Jarvis & Parker

Ik denk dat dit hoopje ellende voldoende zegt?

De klitten zitten zo strak op de huid dat het constant trekt, met het gewicht van de klomp haar nog meewerkend ook. Ik heb honden gezien die letterlijk blauwe plekken hadden nadat ze geschoren waren, omdat de vacht zo heeft getrokken.

Behalve dat zit er natuurlijk allemaal vuil in, gaat het broeien etc. 

De hond zal niet meer fijn kunnen bewegen omdat bij elke beweging wel een klomp vacht aan de huid trekt.

Dus even op een rijtje:

  • Het beperkt de beweging van de hond
  • Het kan pijnlijk zijn voor de hond
  • Er kunnen smetplekken onder ontstaan
  • Er kunnen bacteriën in gaan nestelen

Hierdoor zal de hond zich natuurlijk erg slecht voelen.

Wat te doen? Hangt af van de ernst. Is het al vrij vergevorderd? Dan raad ik aan het hondje naar een trimmer te brengen om eens even een lekkere frisse start te geven zonder klitten.

Is het nog enigszins bij te borstelen? Dan dat. Je hebt ook ontklitter (bijvoorbeeld voor paarden, maar conditioner zou ook kunnen werken) om het er uit te borstelen, maar dit kan eigenlijk alleen bij de kleinere klitten (dus niet complete hompen).

Verder is het natuurlijk een kwestie van bijhouden en wekelijks borstelen, afhankelijk van de vacht misschien zelfs vaker. 

Hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen helpen 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Mijn hond heeft dat ook snel. Vooral als het nat is. Ik borstel hem sowieso elke week, en de hele erge vilten knip ik weg. Vooral bij zn oren is het erg en die knip ik soms weg. Wat heeft dat met mishandeling te maken eigenlijk? "

 Ik ben niet helemaal duidelijk geweest excuus, ik bedoel in het geval dat hier ook niks mee gedaan wordt. Absoluut niet zo erg op de foto  van Marinda, maar buik, nek, billen en bek zijn flink vervilt en deze persoon krijg ik niet duidelijk dat het slecht is en waarom.

 

marinda dank je wel!

*edit gaat om langharige hond die weinig geborsteld wordt en ik waag me daar ook niet aan want hij bijt dan echt (logisch, pijn). Trimmen en korthouden is mijn advies al een half jaar maar wordt niet naar geluisterd. Half jaar geleden ben ik 3 weken fulltime bezig geweest deze uit te kammen maar na 2 weken geen onderhoudt niks meer van te zien

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Misschien de foto van Marinda laten zien? Dat het klein begint, maar als je er niks aan doet zo eindigt?

 

Het doet pijn. Een klein viltje zal nog meevallen, maar de vacht kan niet meer lekker doorluchten, het gaat trekkerig aanvoelen, ze kunnen het niet meer lekker schoonhouden.

 

Poes Puk had het op het laatst ook, zo'n plekje net boven haar staartaanzet. Ze kon er niet meer goed bij en kammen vond ze ook al geen feest (vond ze nooit echt leuk), dus om dat dagelijks te doen... geen goed idee voor ons beiden.

Af en toe knipte ik dus gewoon een plukje weg. Zag er heel raar uit, zo'n hap uit haar vacht, maar daarna groeide het weer en was het weer gewoon een normale vacht.

 

Als het echt zover doorgaat als bij die foto is het zeker wel dierenmishandeling.

Is het nog niet zo erg dan is het misschien wel een beetje verwaarlozing.

Op zich hoeft het helemaal niet zoveel tijd te kosten om het bij te houden namelijk.

honden page profiel De DamesDe Dames 3 doggies

honden foto van De Dames

Ga na wat het bij jezelf doet als je klitten hebt, kam je haar als er klitten in zitten, dat is niet fijn! Doet even pijn om ze uit te kammen...het trekt! Vraag iemand maar eens aan je haar te trekken...dat doet ook pijn! En dat is dan alleen maar op je hoofd waar je verder niets mee hoeft. Wat als de klitten over je hele lijf zitten....en zo erg zijn dat er met een kam niet meer doorheen te komen is? Onder je oksels b.v. als je je armen beweegd dan trekt het al, doet het pijn. Maar ja je zult toch je armen moeten bewegen. Of in je nek, als je water gaat drinken en je kop naar beneden moet doen doet het pijn! Dus je hebt geen keuze en verkeerd dus altijd in pijn. Ook kan er nog van alles tussen de klitten gaan zitten. Misschien zit er wel een teek waar je niet bij kunt, en vlooien vinden klitten vast ook enorm fijn. Als je nat bent droog je ook veel minder snel door die klitten en vilt...je bent een soort spons. Blijft lang nat en word koud. Of juist warm omdat je de warmte niet kwijt kunt door de jas van vilt.

 

Honden hebben van nature helemaal geen lange vacht waarin klitten kunnen ontstaan, kijk naar de wolf, die hebben een korte functionele vacht, nooit klitten. Wij hebben honden zo gefokt dat ze lange en bewerkelijke vachten hebben...aan ons ook de taak deze te onderhouden zodat de hond er zo min mogelijk ongemakken van ondervind.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ik dacht dat je me ook al eens raad had gevraagd voor deze persoon in jouw nabijheid .

 

 Als Lance een klitje heeft omdat hij eens gekrabd heeft, en welke hond krabt eens niet. ? dan moet MOET ik het de volgende ochtend zeker eruit halen want anders verklit het nog meer, en meer. Het doet erge pijn om dit weg te werken en ik vind dat ik hem dit niet kan aandoen.

Buiten die pijn, en stukgetrokken huid, geeft het ook soms schimmelhuid. 

En belangrijk  het werkt zeker op het karakter van je hondje , wie heeft graag dat ze aan zijn haren beginnen sleuren en trekken ? Dus hapt die vast en zeker en die onthoudt dat , volgende keer wordt een gevecht !  

 

Als die hond al echt helemaal dichtgeklit is, dan helpt alleen nog scheren.

 

Een hond helemaal onverzorgd laten lopen omdat de eigenaar het zo wilt, is dierenmishandeling. Laat die mevrouw even goed nadenken over wat wij hier schrijven en sleur haar en haar hondje naar een hondesalon en de schaar erin ! 

 

Succes 

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

dat hoef niet via pb, klitten zeker van langharige honden kan zomaar gebeuren, ondanks een goede verzorging.

je vraag wat het doet klitten vervilten met een hond.

jeuk en wat gebeurt er dan, krabben.
de plek trekt, omdat de klit vervilt, tot de huid toe, de hond krabt, en dat gebeurt met de nagels, conclusie, hotspots.

klitten kan je niet helemaal voorkomen, iedere dag je hond na kijken, zeker in de rui tijd, en als de hond gezwommen heeft, zelfs met een waterblazer, droog geblazen, dan op klitten controleren.

honden page profiel -- 3 doggies

Excuses ik las je vraagstelling ook verkeerd. Ik las wat te doen met vilten.

 

Maar dat het pijn doet kan ik je uit ervaring wel vertellen. Ik heb een tijd hair extensions gedragen met waxjes en als dat een paar maanden zit gaat het ook tegen de hoofdhuid vilten. Dat is echt ontzettend oncomfortabel. 

Voor de hond is het echt niet fijn. Misschien kun je uitleggen dat t makkelijk te voorkomen is door het bij te houden. Borstelen door een gladde vacht zal de hond minder erg vinden dan wanneer het al helemaal vast zit. En anders gewoon kort houden met de tondeuse. Wat is de reden dat ze dat niet willen?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als er echt verwaarlozing is, dan kunnen de achterpoten tegen elkaar aan komen, door de klitten, en kan er amper nog gelopen worden, de voorborst met langharige honden, kan zo verkleeft worden het haar dat het een broeinest wordt voor larven, maden enz. een vlieg zet zo zijn eitjes daarin.

er zijn honden die hun achterste zo vervilt zijn, dat de maden er uit kropen, uit hun huid, zo ook de voorkant.

dat heet verwaarlozing, niet een hond die eens klit of vervilte plek heeft, als er rui ontstaat , gezwommen heeft, niet direkt droogt enz. echt verwaarlozing dat is een ander verhaal. vaak worden deze honden onder een roesje finaal geschoren, andere oplossing is er niet.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

@mellow als ik die laat zien hoef ik het gesprek niet meer te proberen. Ik gebruik beter een rustige zachte aanpak waar wegen open blijven dan andersom

 

@Anny nee dit is niet die persoon. Helaas kan ik ze niet meeslepen, niet mijn hond, geen dichte bekende en ik ben zoveel jonger dat dat niet gepikt wordt

 

@willemijn tuurlijk kan elke hond klitjes krijgen, zaak is dan het te onderhouden....

 

het is zeker niet zo ver dat er nu al problemen zijn want er wordt wel soms geborsteld, maar gewoon niet grondig en vaak genoeg. + het gedrag vn hem, ik schrik niet snel terug maar is nagenoeg onmogelijk...

 

ik ga deze dingen printen en langsbrengen en dan hopen dat het helpt. En anders laat ik hem voor borstelen hier komen en knip ik hem gewoon kort...

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Klitten klinken in waardoor er aan de huid getrokken wordt, pijnlijk. Verder verzamelt zich er vuil in. Blijven lang nat waardoor er een huidontsteking kan ontstaan. Verder stinkt het. Vlooien voelen zich er goed thuis. 

 

Dat vachtverzorging dan(pijnlijke huid) verzet oproept kan je je wel voorstellen. En sommige mensen zijn nogal lomp met borstelen. 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Klitten klinken in waardoor er aan de huid getrokken wordt, pijnlijk. Verder verzamelt zich er vuil in. Blijven lang nat waardoor er een huidontsteking kan ontstaan. Verder stinkt het. Vlooien voelen zich er goed thuis. 
 
Dat vachtverzorging dan(pijnlijke huid) verzet oproept kan je je wel voorstellen. En sommige mensen zijn nogal lomp met borstelen.  "

 Thanx!

ik kan het me zeker voorstellen ja! Ik ben heel voorzichtig (eigenaar ook wel maar minder) maar pijnloos is het nooit natuurlijk  Precies de reden dat ik Lexie dagelijks doe!

Volgende forumvraag: Wassen Golden Retriever pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^