Welk ras ? voor een first timer

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel smetsmet

Dag iedereen

 

Ik woon in een gezin van 3 in een huis met een tuin. Nu wil ik voor mezelf een hond aanschaffen maar weet totaal niet welk ras. Momenteel woon ik dus in een huis maar als ik binnen enkele jaren verhuis dan zou ik de hond zeker willen meenemen, dus liefst ook een hond die eventueel op een appartement zou kunnen leven 

 

Ik zelf heb nog nooit een hond gehad, maar mijn ouders hebben wel al een rijk verleden met honden. Ze zouden mij kunnen bijstaan in de opvoeding ervan.

 

Enkele "vereisten" :

- Liefst een middelgrote hond (geen chihuaha achtige typen) die niet veel verhaard en gemakkelijk te onderhouden is

-Dit is misschien een rare vereiste, maar toch ... : een hond die er wat mannelijk uitziet, dus geen poedels of dergelijke 

- zeer trouwe hond die rustig is en niet overdreven veel beweging nodig heeft, we werken namelijk allemaal fulltime. (2-3 x per dag wandelen)

- een hond die goed getraind kan worden op commando's

- sociale hond

 

Ik had mijn gedachten gezet op een Shiba Inu, omdat het zo een mooie honden zijn met bijna alle "vereisten". Maar nu lees ik veel dat ze vrij koppig en zelfstandig zijn en niet zo sociaal.

 

Ik heb een tuin die niet volledig is afgespannen en er is ook niet echt de mogelijkheid omdat te doen, kan je een bv een Shina trainen om niet verder te gaan dan een bepaalt punt of is dat met zulke honden echt onmogelijk ?

 

kunnen jullie me verder helpen ?

 

Groeten

Nsmet

 

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

een shiba is een jachthond, en er zijn er amper die los kunnen....ook verharen ze extreem tydens de vachtwissel.

denk niet dat je ze kan trainen om in je tuin te blijven, daarvoor zijn ze te eigenzinnig.

wat dacht je van de boston terrier?

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

En wat vind je van een asielhond/herplaatser? Of wil je echt een pup van een fokker?

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Hoi
Leuk dat je een hond wilt nemen en eerst kijk wel ras je nu wil.
Wat wil je verder nog met je hond doen? ( sport ?)

Shiba inu is idd een erg mooi ras, maar lijkt mij nou niet geschikt als eerste hond.
En hoelang had je in gedachten met 2-3 keer wandelen?
Een shiba neemt niet zomaar genoegen met 3 keer een kwartiertje.
En een goed afgezette tuin lijkt mij ook wel een vereiste.

Je zal vast nog wel tig tips krijgen , maar de honden die ik in gedachten heb hebben allemaal behoefte aan véél beweging.

Misschien een labrador iets?
Succes iig

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

De waarheid?

 

Iedereen werkt fulltime. De hond moet weinig beweging nodig hebben en rustig zijn.

 

Welke hond? Geen!

 Geen enkele hond vind het leuk om alleen te zijn, geen enkele hond zou 5 dagen per week, 9 uur per dag niet moeten mogen wandelen.

 

En niet/weinig verharen + makkelijk te onderhouden: Ook geen hond die daar aan voldoet.. De honden die weinig tot geen haar verliezen moeten namelijk wekelijks geborsteld worden. Per borstelbeurt ben je 1,5 tot 3 uur zoet. Daarnaast moeten ze zeer regelmatig naar een trimster die niet gratis werkt en vaak ook niet in de avond uren of in het weekend.

 

Ik ben echt bang dat jullie het hebben en onderhouden van een hond totaal verkeerd inschatten.. Het vergt best nog wel wat tijd en energie..

 

En wat als de hond gaat janken/blaffen omdat jullie weg zijn? Wat als de hond moet plassen of poepen? Hoe maak je de hond zindelijk als je er bijna nooit bent? Hoeveel uur denk je per dag in de hond te stoppen? Hoeveel denk je dat een hond per maand kost? Wanneer wil je de hond trainen? Wanneer wil je de hond socialiseren?

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Als ik zo jouw vereisten zie en wat jij kan aanbieden vind ik persoonlijk een Shiba niet echt geschikt. En het is in mijn ogen ook niet meteen een beginnershond. 
Ik zat eigenlijk meteen te denken aan een Franse of Engelse Bulldog. Ziet er toch "mannelijk" uit, zijn vaak superlieve honden (met de goede opvoeding natuurlijk) en sociaal. 

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Aangezien Roosje het ook bovenhaalt: je werkt fulltime zeg je, maar hoelang moet de hond dan alleen zitten?

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

van een Shiba Inu zou ik snel afstappen. Misschien matchen ze qua uiterlijk, maar qua karakter zijn ze totaal het tegenovergestelde van wat jij zoekt. Shiba's zijn erg energiek, koppig en zelfstandig, vaak niet (zo) sociaal naar mensen/dieren buiten de roedel en kunnen over het algemeen ook niet zo goed alleen zijn. Het zijn beslist geen beginnershonden. Realiseer je wel dat je/iemand in jullie gezin een tijdje vrij zal moeten nemen als je een pup wilt. Pups moeten leren zindelijk te worden en alleen te blijven, dus dan zal er iemand een paar weken thuis moeten zijn voor de pup. Maar ook een volwassen hond kan niet 8 uur alleen blijven zonder tussendoor uitgelaten te worden. De meeste niet althans, en als ze het wel kunnen vind ik dat alsnog zielig. Dus je zult ook een oppas/dagopvang/uitlaatdienst o.i.d. moeten regelen. Je zegt dat de hond 2-3 keer per dag uitgelaten kan worden. Maar hoe lang zijn de wandelingen dan? En ben je van plan om iets van een cursus of sport met je hond te gaan doen? Aangezien je een vrij 'makkelijke' en wat rustigere, gehoorzame hond zoekt, denk ik dat je toch wat meer in de richting van gezelschapshondjes zult moeten zoeken. En ja, die zien er wat 'snoeziger' en minder 'mannelijk'. Maar als dat de hondjes zijn die qua karakter heel goed matchen met jou, dan zul je daar denk ik maar overheen moeten stappen... Uiteindelijk houd je toch wel van je hond om hoe deze is, en niet om hoe hij/zij eruit ziet.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

rottweiler

Anoniem (Gast)

Als het je eerste hond is, zou ook niet meteen voor een jachthond kiezen. Die zijn vrij eigenwijs en bedenken een weg om hun zin te krijgen. Als de tuin niet afgesloten is, gaan ze gewoon hun neus achterna. Het is eerst de neus en dan de baas in veel gevallen

 

Een terrier is in de regel een moeilijk opvoedbare hond, die vrij koppig zijn.

 

Een pup heeft heel veel tijd nodig, ook om zindelijk te worden en basiscommando's te leren kennen. Als jullie beiden fulltime werken zou je denk ik beter een wat oudere hond kunnen aanschaffen 1-2 jaar.

 

Het gaat jou er eigenlijk om dat de hond goed alleen kan blijven. Dan kom ik uit op de wat kleindere gezelschapsrassen. Bulldog of Kromfohrländer?

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Ik zie niet zo hoe een Shiba in die "vereisten" past eigenlijk...behalve dat ie een stoer voorkomen heeft. Maar dat is niet iets waar je als eerste naar kijkt lijkt me.

 

En daarbij werken jullie fulltime..betekend dat dat de hond 40 uur (excl reistijd) alleen is? Hoe lang gaan die 2-3 wandelingen dan zijn totaal? Is dit ook quality time of alleen even een blokje om? Vergeet niet dat een pup helemaal nog niet alleen kan blijven...vaak nog geen minuut. Dus dat moet worden opgebouwd. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander maar kan soms maanden duren. Als het niet goed is aangeleerd gilt ie de boel bij elkaar en dat gaan je buren niet waarderen denk ik.

 

Je hebt vereisten...wat natuurlijk prima is...maar wat heb je de hond eigenlijk te bieden?

 

Zoek alsjeblieft een goede fokker! Eentje die ook kritisch is waar zijn/haar zorgvuldig gefokte hondjes heen gaan. Met dit verhaal krijg je bij een br00dfokker zo een pupje mee omdat het hen niets kan schelen wat ermee gebeurd. Die zijn alleen maar uit op geld en letten niet op socialisatie (lastig zindelijk, gedragsproblemen) en gezondheid (erfelijke aandoeningen). Deze praktijken wil je toch niet steunen? https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_463-Broodfoksignalen.php

honden page profiel smetsmet

@Just The Max : liefst van al een puppy die ik van in het begin kan opvoeden. 

 

@Jaimie jansen : Ik zou 2 x per dag een kwartiertje of  iets langer gaan wandelen en 's avond vooral spelen zoals bv. ballen gooien of touw trekken of dergelijke. Ik ben zelf ook wel sportief(meer in de zomermaanden) en zou er dan ook wel wekelijks een loop of fietstochtje met gaan doen

 

De hond zou niet alle dagen 8 uur alleen zijn. We werken allemaal fulltime maar met shiften (2 van de 3) , het kan wel gebeuren dat het van 's morgens tot bv 13-14 uur alleen zit. Ik heb ook nog oudere famillie leden die op pensioen zijn die ook wel eens graag zouden gaan wandelen

 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Nou ja als ze niet de hele ganse dag alleen is is t goed toch ;-)

Maar een pupje zul je toch de eerste weken ( misschien maanden ) constant iemand thuis moeten hebben hoor.
Je kan niet gaan werken en de pup een paar uur alleen laten.

Ik blijf er wel bij dat een shiba niet echt geschikt is.
Zoals eerder gezegt neemt deze geen genoegen met een paar keer een kwartiertje wandelen.

Om heel eerlijk te zijn vind ik dat voor iedere hond wel erg weinig.
Ongeacht het ras.

En alleen sporten in de zomermaanden met de hond gaat m ook niet worden.
In de winter zwakken de spieren af, en in de zomer zou je dan éérst moeten opbouwen.
Je kan niet ineens na een winter niks doen fanatiek gaan sporten.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

2x per dag een kwartiertje wandelen?! Daar maak je misschien een oudje van 14 jaar nog blij mee, maar dat is voor elke andere hond toch te weinig denk ik. Ook het lange alleen zijn gaat lastig worden, zelfs met de shifts. Met een pup kan dat gewoon niet in het begin, dat moet langzaam opgebouwd worden en als je de verkeerde hond treft kan die nooit lang alleen zijn.

Ik zou nog een tijdje wachten met een hond tot je deze wat meer kan bieden, je eisen wat bijstellen of een oudje uit het asiel redden die je nog een fijne oude dag kan geven :-) Maar een stoer uitziende middelgrote hond die minimaal halve dagen alleen kan zijn van pup af aan en het moet doen met 2-3x een kwartiertje wandelen bestaat denk ik niet. Dan krijg je een hond die je huis gaat afbreken om zijn energie kwijt te kunnen ben ik bang, en dat wil je natuurlijk ook niet!

Mijn honden zijn ook geregeld wat langer alleen thuis (nu ze volwassen zijn), maar dan gaan we daarvoor en daarna lekker in het losloopgebied om de hoek wandelen waar ze hun energie kwijt kunnen. Kan je wat langer met je toekomstige hond gaan wandelen? Minimaal 1x per dag een flinke wandeling? :-)

honden page profiel --

honden foto van -

Ik ga helemaal mee met Roosje.... 2x per dag een kwartiertje is écht te weinig, zelfs een Chihuahua doe je daar geen plezier mee....

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

Ik denk dat je misschien een oudje van 13 met 2x kwartier blij maakt.

 

honden page profiel smetsmet

Mijn verwachtingen van een hond liggen idd wel iets te hoog, ik heb er ook nog nooit 1 gehad. Maar ik ben bereid om mezelf daar naar aan te passen. 

 

Best nog eens goed over nadenken en misschien al eens beginnen met op de hond van een vriend te passen als ze op reis zijn, dan krijg ik ook wel al een idee.

 

Bedankt voor alle antwoorden !!

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

over dat alleen blijven lees je best gewoon over, idem met maandenlang thuisblijven voor pups.

Ze zijn heus niet van suiker maar dat is typische Nederlandse praat ;)

 

Een kwartier wandelen vind ik wel erg weinig.  Als je weinig er op trekt, zou ik eerder richting molossers/"ongezondere" rassen gaan denken.  (bordeaux dog, berner sennen, duitse dog...) waarbij (veel) fysieke activiteit niet compleet een vereiste is wegens lichamelijke beperkingen  (zonder daarbij baasjes van die rassen daarbij op de tenen te trappen)

Anoniem (Gast)

" over dat alleen blijven lees je best gewoon over, idem met maandenlang thuisblijven voor pups.
Ze zijn heus niet van suiker maar dat is typische Nederlandse praat ;-)
 
Een kwartier wandelen vind ik wel erg weinig.  Als je weinig er op trekt, zou ik eerder richting molossers/"ongezondere" rassen gaan denken.  (bordeaux dog, berner sennen, duitse dog...) waarbij (veel) fysieke activiteit niet compleet een vereiste is wegens lichamelijke beperkingen  (zonder daarbij baasjes van die rassen daarbij op de tenen te trappen) "

 Dan komt ze wel meteen met de extreem grote rassen in aanraking. Als ze een middelgroot ras zoekt voor in een appartement lijkt me dat qua praktische ruimte een 'dog' niet handig.

honden page profiel smetsmet

Als je met je hond gaat wandelen is het dan de bedoeling dat je hem echt moe maakt of gaat het hem meer over de verandering van omgeving voor de hond ?

 

Als ik de tuin toch zou afspannen toch zou afspannen en ik speel voornamelijk in de tuin bv een half/volledig uur actief met de hond, is het dan effectiever dan dan een half uur gaan wandelen ?

 

of zijn dit echt 2 aparte dingen ?

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

qua moe maken wel, maar geestelijk heeft een hond (in mijn ogen) toch echt wel nood aan dagelijks zijn eigen ding kunnen doen ook.

Ik ken diverse honden waarmee nooit wordt gewandeld, die honden hebben toch wel een gebrek vind ik.

 

Zelf ook wel eens een hond op logement die nooit ergens anders komt behalve training en kennel.  En dat merk je toch wel, hond weet zich in de gewone maatschappij niet te gedragen.

 

Als je enkel maar een hond wil voor je tuin te volzetten, moet je er geen nemen.  Met een bal spelen kun je ook prima alleen, hoeft geen hond bij nodig te zijn ;)

honden foto van Vera met Abby & Cantor !

2x een kwartiertje met de hond wandelen vindt ik persoonlijk echt te weinig,

wij lopen met onze hond 2x een kwartier en 2x een halfuur, daarnaast gaat ze vaak mee naar bijv. mijn broertje van school halen, naar onze oma etc. etc.

 

 

ik dacht aan iets van een beagle, maar die hebben ook een bepaald karakter...

 

Succes verder!

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Mijn verwachtingen van een hond liggen idd wel iets te hoog, ik heb er ook nog nooit 1 gehad. Maar ik ben bereid om mezelf daar naar aan te passen. 
 
Best nog eens goed over nadenken en misschien al eens beginnen met op de hond van een vriend te passen als ze op reis zijn, dan krijg ik ook wel al een idee.
 
Bedankt voor alle antwoorden !! "

 

Dit vind ik een super antwoord :)

 

Wellicht denk je na een paar weken oppassen wel van 'Is dit het nou? Dit wil ik niet..'.

 

Een oudje heeft overigens ook meer beweging nodig dan 2x 15 minuten. Juist om de spieren te behouden. Als je ouder wordt, worden je gewrichten namelijk minder en dat moeten je spieren opvangen, anders kun je niets meer.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Je moet geen hond nemen omdat ie er zo mooi uit ziet.
Shiba's zijn erg moeilijke honden, kunnen vaak niet los, en zijn niet echt lief tegen over andere honden.
Er zullen vast exemplaren zijn die dat wel kunnen.
Bovendien is het voor geen 1 hond goed om de hele dag alleen te laten.

Volgende forumvraag: Katten samen met puppy?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^